odaro 29.03.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Poradzie mi jak Porotherm mam kupić 25 czy 30. Jak podliczyłem sobie koszty budowy ścian nośnych to różnica wyszła mi raptem 2235.86 zł więcej przy budowie z Porotherm 30. Jeżeli tak to chyba warto kupić Porotherm 30 bo ma lepszy współczynnik przenikania ciepła. W projekcie domu jest Porotherm 25 plus 14cm styropianu to jak zbuduje ściny nośne z Porothem 30 to może będę mógł zaoszczędzić na styropianie. Kalkulacja była taka: powierzchnia ścian zewnętrznych 177m kw powierzchnia ścian wewnętrznych nośnych 70m kw Czyli mogę kupić 2832 pustaki Porotherm 30 na 177m kw ścian zewnętrznych + 749 pustaków Porotherm 25 na 70m kw wewn nośnych. lub 2642.9 pustaków Porothem 25 na ściany 177m i 70m kw Czy moje rozumowanie jest prawidłowe czy popełniam jakiś błąd ale jestem tego nie świadomy. Liczyłem wg nowych cen kwietniowych. Tylko nie piszcie mi że mam kupić to co jest bo wierze że w końcu kupie to co chcę. Wg Wienerberger współczynik przenikania ciepła dla Porotherm 25 wynosi U=1,20 W/m˛K a dla Portoherm 30 U=0.68 W/m˛K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-jogo 29.03.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 W skrócie w temacie nie chodzi o ścianę a o izolator ciepła tzn o styropian np. w szwecji gdzie jest ostrzejszy klimat od naszego są znacznie cieńsze ściany ,ale za to znacznie grubsze ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.03.2007 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 W skrócie w temacie nie chodzi o ścianę a o izolator ciepła tzn o styropian np. w szwecji gdzie jest ostrzejszy klimat od naszego są znacznie cieńsze ściany ,ale za to znacznie grubsze ocieplenie Do mnie jako laika jakoś bardziej przemawia ściana Porotherm 30 + 10cm styropianu niż Portherm 25 plus 14 styropianu tylko czy warto przepłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-jogo 29.03.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Gdybym ja budował 2W dałbym Poro 30/14 styro a jak taka opcja z jakiś powodów nie wchodzi to Poro 25/14 styro taki standardzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.03.2007 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Gdybym ja budował 2W dałbym Poro 30/14 styro a jak taka opcja z jakiś powodów nie wchodzi to Poro 25/14 styro taki standardzik Może być i 14cm styropianu w końcu będę budował dom dla siebie i na całe życie A czy samo murowanie z Poro 30 zamiast Poro 25 w tym projekcie niesie http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m4402c9f799b71 Dom w Naigietkach 2 z Archonu niesie jakieś pułapki. W sumie takie wszelkie przeróbki projektu mogą być kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 29.03.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Też buduję dom z Archonu i mam w projekcie PTH 25 + 14 styro. Tyle że nigdzie nie mogłem dostać listew startowych do takiej grubości styropianu. Miałem do wyboru 12 cm albo 15 cm i stanęło na tym że dałem grubość 15 cm. Majstry pukali się w czoło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-jogo 29.03.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Dla mnie jako osoby czasem rysującej projekty konstrukcyjne ma znaczenie poszerzenie ściany wiem że można zmieniać materiał, grubość ocieplenia ale musi być zachowana grubość ściana+ocieplenie jaka jest na projekcie. Ale najlepiej zagadaj ze swoim kierownikiem budowy to ci odpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.03.2007 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Dla mnie jako osoby czasem rysującej projekty konstrukcyjne ma znaczenie poszerzenie ściany wiem że można zmieniać materiał, grubość ocieplenia ale musi być zachowana grubość ściana+ocieplenie jaka jest na projekcie. Ale najlepiej zagadaj ze swoim kierownikiem budowy to ci odpowie Pytałem o to. Lepiej jak obrysy domu nie zmienią się czyli skutkuje to zmniejszeniem powierzchni (jakiej to jeszcze nie wiem) domu W sumie jest to tylko 5cm różnicy to niewiele. Muszę jeszcze raz pogadać z kierownikiem. Z drugiej strony poro30 - 10cm styropianu to 40cm a w projekcie jest 39cm więc to chyba przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.03.2007 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Też buduję dom z Archonu i mam w projekcie PTH 25 + 14 styro. Tyle że nigdzie nie mogłem dostać listew startowych do takiej grubości styropianu. Miałem do wyboru 12 cm albo 15 cm i stanęło na tym że dałem grubość 15 cm. Majstry pukali się w czoło Pukali się dlaczego że dajesz tak grubo? Ja sam nie wiem co mam myśleć o poglądach naszych specjalistów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 30.03.2007 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Na ściany nośne zewnętrzne skonstruowany został PTH 30, na ściany nośne wewnętrzne PTH 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rapit 30.03.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Ja wybrałem Porotherm25+styropian12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 30.03.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Mam głupie wrażenie że tak jak w projekcie.Ja mam 25 + 12 styro. Zastanawiam się nad tym 12 styro, ale zanim nastąpi etap ocieplania budynku to juz będę wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda2005 30.03.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Witam, chciałabym kupić 2200 szt. Porotherm 25. Wszędzie gdzie dzwonię mówią że będzie w maju i mam zadzwonić pod koniec kwietnia, tylko że nikt nie chce podać ceny Czy macie może przecieki na temat cen Porothermu wg nowych kwietniowych cenników? z góry dzięki za informację, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noko 30.03.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Ja się powaznie zatanawiam czy nie wybrać POROTERMU 18.8 na ściany zewnętrzne. W gruncie rzeczy nie ma co patrzec na termoizolacyjność ściany tylko na jej właściwości konstrukcyjne. Izolacyjnosc ma zapewnić ocieplenie. Taka jest właśnie praktyka w krajach gdzie sięod dawna myśli o oszczedzaniu ciepla. Czy ktos może ma jakieś przemyslenia na temat PORO18.8?pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-jogo 30.03.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Witam, chciałabym kupić 2200 szt. Porotherm 25. Wszędzie gdzie dzwonię mówią że będzie w maju i mam zadzwonić pod koniec kwietnia, tylko że nikt nie chce podać ceny Czy macie może przecieki na temat cen Porothermu wg nowych kwietniowych cenników? z góry dzięki za informację, Pan Kowalczyk naładowane porothermu na wysokość2-3 piętra na ilu tysiącach metrów nie wiem cena którą pokazuje na stronie jest zaporowa bo prawie 12 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-jogo 30.03.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Ja się powaznie zatanawiam czy nie wybrać POROTERMU 18.8 na ściany zewnętrzne. W gruncie rzeczy nie ma co patrzec na termoizolacyjność ściany tylko na jej właściwości konstrukcyjne. Izolacyjnosc ma zapewnić ocieplenie. Taka jest właśnie praktyka w krajach gdzie sięod dawna myśli o oszczedzaniu ciepla. Czy ktos może ma jakieś przemyslenia na temat PORO18.8? pozdrawiam, Jak wciskano mi na siłę ściane 2W to też mi przyszedł taki patent do głowy ale psychicznie lepiej bym się czuł z murem o grubości 25 A teraz mam mur grubości prawie 50 cm 3W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda2005 30.03.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Witam, chciałabym kupić 2200 szt. Porotherm 25. Wszędzie gdzie dzwonię mówią że będzie w maju i mam zadzwonić pod koniec kwietnia, tylko że nikt nie chce podać ceny Czy macie może przecieki na temat cen Porothermu wg nowych kwietniowych cenników? z góry dzięki za informację, Pan Kowalczyk naładowane porothermu na wysokość2-3 piętra na ilu tysiącach metrów nie wiem cena którą pokazuje na stronie jest zaporowa bo prawie 12 zł Kto ma ten Porotherm? Może jakiś kontakt? z góry bardzo dziękuję, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuza19 30.03.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Ja buduję z PTH 30 i do tego 12 styropian (szary z termoorganiki). W projekcie miałam 15, ale jak szary to może 12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AManys 30.03.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Nie zmieniaj grubości Porothermu z 25 na 30, gdyż jak zmniejszysz grubość ocieplenia, które decyduje o stopniu przenikalności cieplnej, będziesz miał większe straty ciepła. Proponuję dołożyć wręcz do Poro 25 - 15 cm styropianu, będziesz miał wtedy U na poziomie 0,2 W/m2 to bardzo przyzwoity współczynnik. jak dasz 30 Poro to współczynnik będzie o wiele gorszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 30.03.2007 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Witam, chciałabym kupić 2200 szt. Porotherm 25. Wszędzie gdzie dzwonię mówią że będzie w maju i mam zadzwonić pod koniec kwietnia, tylko że nikt nie chce podać ceny Czy macie może przecieki na temat cen Porothermu wg nowych kwietniowych cenników? z góry dzięki za informację, Pan Kowalczyk naładowane porothermu na wysokość2-3 piętra na ilu tysiącach metrów nie wiem cena którą pokazuje na stronie jest zaporowa bo prawie 12 zł Jest do dokładnie cena netto na pytanie czy ktoś kupuję w takiej cenie padła odpowiedź że ktoś tam kupuję ale za to mam dużo cegł na składzie. Ciekawa filozofia sprzedawcy a jednocześnie głównego sprzedawcy Wienerbergera. A może są po prostu w zmowie. Dal porównania cena Poro 24 w Berlinie jest 2.05 euro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts