Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

No to jaki Porotherm mam kupić???????????

Recommended Posts

Czy ktos może ma jakieś przemyslenia na temat PORO18.8?

PTH został wymyślony na ścianę 1W, i nie ma sensu budować z niego domu jeśli i tak będziemy docieplać styropianem. Jeśli zdecydowaliśmy się na ścianę 2W to mur nośny stawia się z czegokolwiek co akuratnie jest najtańsze na rynku.

PTH jest bardzo delikatne, i nawet producenci obawiają się konstrukcji z PTH przy 6 kondygnacjach.

Skoro tak to dlaczego najwięcej ścian 2W jest budowanych z Porothermu.

W sumie ja też uległem psychologi tłumu.

Czyli z tego wynika że ściana 2W z Porothermu i np Maxa z taką samą grubością styropianu będzie tak samo ciepła?

Na ściany nośne zewnętrzne skonstruowany został PTH 30, na ściany nośne wewnętrzne PTH 25.

Na stronach www Wienerbergera jest napisane ".....Porotherm 25 -ściana zewnętrzna nośna z dociepleniem lub wewnętrzna nośna..........."

A żeby było ciekawiej to na stronach Wienerbergera niemieckich, czeskich, słowacki i chyba też austriackich Porotherm 24 jest tylko dopuszczony dla ścian wewnętrznych. Nie wiem czym się dokładnie różni Poro 24 od polskiego 25cm ale teraz tak sobie myślę o tych co kupują Poro 24cm z importu czy później nie będą żałować.

Do Porothermu 30 są sprzedawane połówki, jak obliczyć ile trzeba kupić tych połówek?

Mam ofertę na Poro 30 w cenie 8.20 brutto z transportem i Poro 44 w cenie 8.60 plus trasnsport i tak myślę a moze zaryzykowac i kupic Poro 44 i wymurować ścianę 1W????????.

Tylko jestem pełen obaw czy śicana 1W będzie wystarczająco ciepła ciągle słyszę o docieplaniu 1W ściany z Porothermu.

Czy ktos może ma jakieś przemyslenia na temat PORO18.8?

PTH został wymyślony na ścianę 1W, i nie ma sensu budować z niego domu jeśli i tak będziemy docieplać styropianem. Jeśli zdecydowaliśmy się na ścianę 2W to mur nośny stawia się z czegokolwiek co akuratnie jest najtańsze na rynku.

PTH jest bardzo delikatne, i nawet producenci obawiają się konstrukcji z PTH przy 6 kondygnacjach.

No napewno jesteś w błędzie. Porotherm no najzwyklejsza ceramika poryzowana jakich wiele na rynku a takie grubości ścian jak 55 czy 44 to właśnie nowinki a większość projektów jest standardowo wykonana z poro 25 + 12 styro

Czyli z tego wynika że ściana 2W z Porothermu i np Maxa z taką samą grubością styropianu będzie tak samo ciepła?

mniej więcej tak samo, różnice będą w promilach, czyli dla zwykłego domku nieistotnie małe

przykładowo mur z

U-220 + 12 cm styropianu to K=0,27

PTH 25 cm P/W + 12 cm styropianu to K= 0,262

U-220 + 15 cm styropianu to K=0,224

PTH 25 cm P/W + 15 cm styropianu to K= 0,219

To dlaczego wszyscy chcą budować z Porothermu a nie Maxa.

A jaki będzie współczynnik dla silky 24cm plus 15cm styropianu.

Jest gdzieś w internecie wzór do obliczania współczynnika przenikania ciepła.

ja używam programu audytor OZC, liczy mur wymurowany z podanych materiałów, uwzględnia mostki termiczne, dlatego też wyniki audytora nie są takie kolorowe jak te podawane przez producentów i sprzedawców

BTW max jest ceramiką poryzowaną, zanim kupisz max-sa sprawdź jego ciężar właściwy albo wytrzymałość na zgniatanie, żeby się upewnić czy dodali do niego trociny, tak samo z silką, są różne wersje, lekkie i ciężkie są klasy 600 i klasy 400, różnią się współczynnikiem lambda

pełna ceramika to cegła U-220

W pobliżu są dwie cegelenie które produkują wyroby ceramiczne co dokładnie to nie wiem bo produkcja dopiero ma ruszyc i są zamknięte.

Ale czy kupowanie w takiej małej cegielni, która produkuje na rynek lokalny ma sens. Czy cegielnia taka musi trzymać jakieś normy wyrobów czy musi posiadać jakieś atesty jak to jest?

Czy jak zapytam o wytrzymałość na ściskanie to uzyskam jakąkolwiek odpowiedź?

Na ściany nośne zewnętrzne skonstruowany został PTH 30, na ściany nośne wewnętrzne PTH 25.

Właśnie! Sama stałam przed wyborem poro 25 czy 30 i pamiętam że wtedy na stronie wienerbergera poro 25 była opisana jedynie jako ściana nośna WEWNĘTRZNA dlatego zdecydowałam sie na 30 a jakiś czas później zrobiła sie również zewnętrzna :o Porównajcie układ otworów w obu tych pustakach, o ile dobrze pamietam układ w 30 zapewnia lepszą wytrzymałość, w 25 akustyczność.

Właśnie! Sama stałam przed wyborem poro 25 czy 30 i pamiętam że wtedy na stronie wienerbergera poro 25 była opisana jedynie jako ściana nośna WEWNĘTRZNA dlatego zdecydowałam sie na 30 a jakiś czas później zrobiła sie również zewnętrzna :o Porównajcie układ otworów w obu tych pustakach, o ile dobrze pamietam układ w 30 zapewnia lepszą wytrzymałość, w 25 akustyczność.

No to chyba już wybrałem przecież w Poro 30 nie da się zamocować żadnego kołka rozporowego :lol: :lol: :lol: