odaro 31.03.2007 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Czy ktos może ma jakieś przemyslenia na temat PORO18.8? PTH został wymyślony na ścianę 1W, i nie ma sensu budować z niego domu jeśli i tak będziemy docieplać styropianem. Jeśli zdecydowaliśmy się na ścianę 2W to mur nośny stawia się z czegokolwiek co akuratnie jest najtańsze na rynku. PTH jest bardzo delikatne, i nawet producenci obawiają się konstrukcji z PTH przy 6 kondygnacjach. Skoro tak to dlaczego najwięcej ścian 2W jest budowanych z Porothermu. W sumie ja też uległem psychologi tłumu. Czyli z tego wynika że ściana 2W z Porothermu i np Maxa z taką samą grubością styropianu będzie tak samo ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 31.03.2007 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Nie wiem dlaczego ale poszedł 2x ten sam post. Ciągle mam kłopoty w logowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 31.03.2007 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Na ściany nośne zewnętrzne skonstruowany został PTH 30, na ściany nośne wewnętrzne PTH 25. Na stronach www Wienerbergera jest napisane ".....Porotherm 25 -ściana zewnętrzna nośna z dociepleniem lub wewnętrzna nośna..........." A żeby było ciekawiej to na stronach Wienerbergera niemieckich, czeskich, słowacki i chyba też austriackich Porotherm 24 jest tylko dopuszczony dla ścian wewnętrznych. Nie wiem czym się dokładnie różni Poro 24 od polskiego 25cm ale teraz tak sobie myślę o tych co kupują Poro 24cm z importu czy później nie będą żałować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 31.03.2007 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Do Porothermu 30 są sprzedawane połówki, jak obliczyć ile trzeba kupić tych połówek? Mam ofertę na Poro 30 w cenie 8.20 brutto z transportem i Poro 44 w cenie 8.60 plus trasnsport i tak myślę a moze zaryzykowac i kupic Poro 44 i wymurować ścianę 1W????????. Tylko jestem pełen obaw czy śicana 1W będzie wystarczająco ciepła ciągle słyszę o docieplaniu 1W ściany z Porothermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-jogo 31.03.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Czy ktos może ma jakieś przemyslenia na temat PORO18.8? PTH został wymyślony na ścianę 1W, i nie ma sensu budować z niego domu jeśli i tak będziemy docieplać styropianem. Jeśli zdecydowaliśmy się na ścianę 2W to mur nośny stawia się z czegokolwiek co akuratnie jest najtańsze na rynku. PTH jest bardzo delikatne, i nawet producenci obawiają się konstrukcji z PTH przy 6 kondygnacjach. No napewno jesteś w błędzie. Porotherm no najzwyklejsza ceramika poryzowana jakich wiele na rynku a takie grubości ścian jak 55 czy 44 to właśnie nowinki a większość projektów jest standardowo wykonana z poro 25 + 12 styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 31.03.2007 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Czyli z tego wynika że ściana 2W z Porothermu i np Maxa z taką samą grubością styropianu będzie tak samo ciepła? mniej więcej tak samo, różnice będą w promilach, czyli dla zwykłego domku nieistotnie małe przykładowo mur z U-220 + 12 cm styropianu to K=0,27 PTH 25 cm P/W + 12 cm styropianu to K= 0,262 U-220 + 15 cm styropianu to K=0,224 PTH 25 cm P/W + 15 cm styropianu to K= 0,219 To dlaczego wszyscy chcą budować z Porothermu a nie Maxa. A jaki będzie współczynnik dla silky 24cm plus 15cm styropianu. Jest gdzieś w internecie wzór do obliczania współczynnika przenikania ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 01.04.2007 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 ja używam programu audytor OZC, liczy mur wymurowany z podanych materiałów, uwzględnia mostki termiczne, dlatego też wyniki audytora nie są takie kolorowe jak te podawane przez producentów i sprzedawców BTW max jest ceramiką poryzowaną, zanim kupisz max-sa sprawdź jego ciężar właściwy albo wytrzymałość na zgniatanie, żeby się upewnić czy dodali do niego trociny, tak samo z silką, są różne wersje, lekkie i ciężkie są klasy 600 i klasy 400, różnią się współczynnikiem lambda pełna ceramika to cegła U-220 W pobliżu są dwie cegelenie które produkują wyroby ceramiczne co dokładnie to nie wiem bo produkcja dopiero ma ruszyc i są zamknięte. Ale czy kupowanie w takiej małej cegielni, która produkuje na rynek lokalny ma sens. Czy cegielnia taka musi trzymać jakieś normy wyrobów czy musi posiadać jakieś atesty jak to jest? Czy jak zapytam o wytrzymałość na ściskanie to uzyskam jakąkolwiek odpowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar8lina 02.04.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Na ściany nośne zewnętrzne skonstruowany został PTH 30, na ściany nośne wewnętrzne PTH 25. Właśnie! Sama stałam przed wyborem poro 25 czy 30 i pamiętam że wtedy na stronie wienerbergera poro 25 była opisana jedynie jako ściana nośna WEWNĘTRZNA dlatego zdecydowałam sie na 30 a jakiś czas później zrobiła sie również zewnętrzna Porównajcie układ otworów w obu tych pustakach, o ile dobrze pamietam układ w 30 zapewnia lepszą wytrzymałość, w 25 akustyczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 08.04.2007 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Na ściany nośne zewnętrzne skonstruowany został PTH 30, na ściany nośne wewnętrzne PTH 25. Właśnie! Sama stałam przed wyborem poro 25 czy 30 i pamiętam że wtedy na stronie wienerbergera poro 25 była opisana jedynie jako ściana nośna WEWNĘTRZNA dlatego zdecydowałam sie na 30 a jakiś czas później zrobiła sie również zewnętrzna Porównajcie układ otworów w obu tych pustakach, o ile dobrze pamietam układ w 30 zapewnia lepszą wytrzymałość, w 25 akustyczność. No to chyba już wybrałem przecież w Poro 30 nie da się zamocować żadnego kołka rozporowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts