Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za ocieplenie domu?

arkadiusz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za ocieplenie domu (budowa pod Warszawa) styropianem (8cm) dostalem oferte:

"robocizna na gotowo z kolorem- 35 zł/netto". Czy cena jest dobra czy przegiecie?

Jak myślisz co łatwiej technologicznie wykonać ,ocieplenie z tynkiem + dodatki ,czy położenie płytki w łazience na ścianie?.

Jak odpowiesz sobie na to pytanie to zrozumiesz dlaczego płacą po 70zł za robociznę..

"robocizna na gotowo z kolorem- 35 zł/netto". Czy cena jest dobra czy przegiecie?

Jak myślisz co łatwiej technologicznie wykonać ,ocieplenie z tynkiem + dodatki ,czy położenie płytki w łazience na ścianie?.

Jak odpowiesz sobie na to pytanie to zrozumiesz dlaczego płacą po 70zł za robociznę..

Nie zrozumiem, bo to zdzierstwo.

• 3 weeks później...
Sam ociepliłem sobie fundament styropianem 8 cm . Podaję ile mi to zabrało czasu 38m2. Warto zaznaczyć że robiłem to pierwszy raz. Przyklejenie płyt do ściany fundamentowej 4h,warstwa zbrojąca-wtopienie siatki,6 narożników 6h ,zaznaczyć trzeba że siatka zbrojąca jest wtopiona w klej (firmy wykonujące docieplenia ,przeważnie układają siatę na kilka placków na styropianie i zaciągają klejem-niestety taka jest prawda). Zagruntowanie i ułożenie tynku myślę że max 6h. Razem 16hX2 w dwie osoby ,bo ktoś musi wymieszać klej. Czyli zakładając że miałbym do tego zatrudnić firmę za 42 zł/m2 brutto to ich robocizna to 44 zł na godzinę ,czyli jak dla mnie drożyzna.

Odnosze wrażenie że rozmawiamy tutaj o dwóch różnych cenach- z materiałem i bez.

Na Podlasiu ceny za robociznę (styropian, klej, kołki, siatka, grunt + tynk w kolorze) wynosza od 25- 35 zł/m2- w zalezności od stopnia skomplikowania bryły budynku- im więcej wymyslnych kształtów ścian- tym drożej.

Sam raczej zdecyduję sie na zakup materiałów osobiście i wynajęcie ekipy tylko do roboty- płacąc za wszystko naraz nie będę miał pewności, czy to co leży pod tynkiem napewno jest tym co miało tam byc.

Trochę kosmiczne te ceny.

Myślę, że obecnie moi wykonawcy zrobiliby ocieplenie styropienem (niezależnie od grubości) + dowolny tynk za nie więcej niż 40zł/m2 (może się mylę). Ode mnie wzieli nieco taniej, ale cena była umówiona i robotę zaczynali na jesieni, a tylko tynk kładli z wiosny. Parę zdjęć elewacji mam w albumie (nie są najlepsze jakościowo, ale to raczej moja a nie ich wina).

Technologicznie robią bardzo dobrze, co potwierdził nawet szef ekipy który właśnie zazyna budowę domu u sąsiada.

Nie robią za szybko, ale po latach nikt nie będzie pytał jak szybko było ocieplenie zrobione, ale będzie patrzył na jakość i to, że tynk nie odchodzi.

Ja jestem bardzo zadowolony.

Z tego co wiem to działają w okolicach od Radomia do południa W-wy (są spod Radomia).

Pozdrawiam

• 3 months później...

Cena jak najbardziej dobra. Ja też płacę 35 zł/m2 : 15 cm styropianu+klej+siatka+ tynk na gotowo. Materiały po mojej stronie. Rozbieżności w trakcie szukania ekpiy miałam duże...Jakość wykonania sprawdzona na poprzedniej budowie u sąsiada.