Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzewka obok kaskady - proszę o pomoc (foto)

Recommended Posts

Na początku witam Was wszystkich serdecznie :)

Właśnie zaczynam przerabiać ogród, jednak na roślinach "ogródkowych" nie znam się nic a nic, to dopiero początek mojej przygody z drzewkami i krzaczkami :)

Mam problem z doborem drzewek, które mają rosnąć na małej górce obok kaskady. Oczywiście chodzi o to, żeby korzenie nie naruszyły konstrukcji mojego bajorka :)

Na poniższych fotkach zamieszczam projekt mojej roboty (proszę o wyrozumiałość, jestem laikiem w tych sprawach) - chciałabym uzyskać mniej więcej taki wygląd - oraz fotkę stanu obecnego.

Projekt:

http://img76.imageshack.us/img76/4227/kaskadaprojektmaleeh7.th.jpg

A tak wygląda miejsce, które mam do zagospodarowania:

http://img266.imageshack.us/img266/2716/rogkaskadadg4.th.jpg

Chodzi o 4 drzewka w lewym rogu. Chciałabym, żeby wyglądem były podobne do tych na obrazku (przede wszystkim kolorystyka). Widziałam bardzo ładne świerki (chyba?), których gałęzie tak jakby przytulały się do pnia, średnica 3-metrowego drzewka nie była większa niż metr. Nadałoby się takie? Na drugie od lewej miałabym jedną wolną 2-metrową tuję (nie wiem jakiej odmiany, ale ładna i gęsta). Jeżeli się nada, to mogę ją tam wsadzić. Na pozostałe drzewka nie mam pomysłu :( Myślałam o jakichś jałowcach, ale nie mogą mieć trujących owoców - mam malutkie dziecko...

Tą górką gruzu w kącie proszę się nie przejmować, pod rośliny będzie wszystko starannie przygotowane - i oczywiście powierzchnia będzie większa. Miejsce to jest przez większą część dnia nasłonecznione, wody i nożyc żałować też nie będę :)

Proszę o pomoc i podsunięcie jakiegoś pomysłu... Mam zamiar kupić większe drzewka, takie 2-3 metrowe.

Pozdrawiam

Nina