Bartt 13.06.2003 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Czy takie belki zamawia się na konkretną długość, czy też są dostępne tylko określone długości np. co 30 cm?Czy ewentualnie dłuższe np. o 10 cm belki można łatwo i bezpiecznie skrócić czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 13.06.2003 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 O ile wiem, dostępne są co 20cm. Maksymalna długość 720. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drozdek 13.06.2003 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 zamawia się z dokładnością do 10 cm, mozna skrócić bez problemu, pamiętaj o tym, że powinny wchodzić do wieńca na odpowiednią głębokość.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukabuka 13.06.2003 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Albo - jak ja - skorzystać z usług firmy, która produkuje stropy o dowolnych rozmiarach (i to zarówno belki jak i pustaki!). Dzięki temu konstrukcja moich skomplikowanych stropów z dużą ilością wylewek uprościła się niesłychanie. No i jest sporo taniej. (lukabuka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 13.06.2003 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Można ciąć, ale niektórzy "firmowi" wytwórcy zalecają aby ich belki ciąć z obu stron.A więc jesli chcemy skrócić o 20cm, to tniemy z dwu stron po 10cm.Uprzedzę następne pytanie : gdzie i jak dawać żebra w stropie Teriva.Warto pod tym względem przeanalizować projekt domku, bo nagminnie ta sprawa bywa niedopracowana.W czasie murowania ścian nośnych parteru, gdy znamy już rzeczywiste ich wymiary, warto zrobić rysunek stropu, na którym naniesiemy położenie belek, ich długości, żebra poprzeczne i podłużne, przepusty na kominy i instalacje, miejsca lokalizacji ścianek działowych poddasza (powinny wypadać na żebrach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 15.06.2003 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 lukabuka - podaj jakiś namiar do firmy i region Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 16.06.2003 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 A czemu zalecane jest przycinanie belek stropowych z obu stron?Jakie to ma wogóle znaczenie czy belka będzie przycięta z jednej czy z obu stron?A poza tym to ja właśnie niedługo będe na etapie robienia stropu (właśnie terriva) i mam pytanie:Czy to jak położe belki tzn w którą strone to zależy odemnie?(bo patrzyłem w projekcie ale jakoś nie zauważyłem określenia położenia belek stropowych-może niedokładnie patrzyłem... )Ale logicznie wydaje mi się że powinny być wybrane najkrótrze odległości tzn tak żeby belki były jak najkrótrze...ale nie wiem czy dobrze myśle...no i jak robić z kominami???jak je obłożyć???i czy można pominąć ścianki działowe...tzn belki chce opierać wyłącznie na ścianach nośnych a działowych jeszcze wogóle nie robie i chce je zrobić dopiero na wylewce a to nastąpi już jak dach będzie...Czy to dobra kolejność??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 16.06.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Powszechnie produkowane przez betoniarnie prefabrykaty belek stropowych nie wymagają cięcia z obu stron.Schemat ścian nośnych budynku na ogół tworzy 2 lub 3 nawy, na których kładziemy belki. Oczywiście im rozpętość stropu (długość belek) mniejsza tym strop mocniejszy.Doradzam zaopatrzenie się w instrukcję montazu stropu Teriva ( Ja korzystałem z instrukcji Zakładów KERAMZYT-Mszczonów).Są tam informacje jakie mają byc długości belek, ile mają wchodzić w światło ściany, jak wykonywać żebra, jak je zbroić.Położenie ścian działowych parteru nie ma wpływu na strop nad parterem.Natomiast ściany działowe posadowione na tym stropie (ściany poddasza) nie mogą wypadać na pustakach (ani nawet na belkach), tylko trzeba dla nich przewidzieć żebra, lub budować je ściśle nad ścianami nośnymi parteru.Jeśli idzie o kominy, to albo robimy luźne przepusty w stropie, albo łączymy komin ze stropem w postaci specjalnego żebra, lub też jeżeli budujemy komin z lekkiej obudowy - można oprzeć go na wzmocnionym żebrze z n.p. 4-ech belek. Wówczas na parterze nie mamy komina.O ile błędy w posadowieniu ścian dziąłowych poddasza mogą okazać się tragiczne, to nie wykonanie żeber przy większych rozpiętościach stropu spowoduje "klawiszowanie" pustaków, widoczne w suficie jako pęknięcia zgodne z ich kształtem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukabuka 16.06.2003 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Bartt: firma MIRO, Konik koło Warszawy, tel.: (22) 7836671 (lukabuka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 16.06.2003 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Dzięki lukabuka, szkoda, że to kawałek z Wrocławia , ale pomysł wart przemyślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 17.06.2003 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 A czy ktoś z was ma może instrukcje kładzenia stropów terriva i mógłby mi przysłać na poczte???Bardzo byłbym wdzięczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flayp 17.06.2003 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 u mnie belki stropowe pod terivę robili dokładnie takie jakie im wymiary podałem, z tym że czekałem trochę dłużej. ale cena była za metr bieżący taka sama. Z tego co zrozumiałem formę sztucznie czymś wypełniali żeby otrzymać dokładny wymiar, sami to zaproponowali bo to nic nie kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 17.06.2003 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Konieczność cięcia belek z obu stron spowodowana jest tym ,że nie ma takiego samego przekroju zbrojenia na całej długości belki. Innymi słowy gdybyś przeciął belkę w środku to miałbyś np 5 prętów,a np metr od jej końca 2 prety. Ponieważ pręty(brakujące w stosunku do przekrojonego środka) te powinny się kończyć w takich samych odległościach od końca belek stąd też konieczność ewentualnych przycinek z obu stron symetrycznie.Większość jednak producentów daje jednakowy przekrój zbrojenia(ilość prętów) po całej długości belki i wtedy ten problem nie istnieje(prawie nie istnieje).HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Nocun 17.06.2003 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Wabiker poszukaj przedstawiciela Wienebergera oni w wloderach mają świetną instrukcję układania stropow. Ja z moją rodzinna ekipą ulożyłem sam taki strpo i narazie (rok) jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.06.2003 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Na temat układania stropów Teriva trochę informacji jest na stronach :http://www.murator.pl/modelowe_stropy.htm,http://www.abcdom.pl/art/art.asp?artykul_id=418,http://www.abcdom.pl/art/art.asp?artykul_id=264,http://www.sembet.com.pl/m-teriva.htmLepiej jednak poprosić o instrukcję układania u producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts