Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szambo - odbiór domu

Recommended Posts

Witam

Czy na szambo musze posiadać jakies dokumenty? mam wrysowane szambo w plan zagospodarowania działki i w projekcie tez mam rysunki i przekroje szamba.

CZy na całym etapie budowy az do wprowadzenia ktos bedzie wymagal jakis dokumentow na szambo, tzn. czy sam to robilem czy kupowalem itd...

dodi

Pewnie jest różnie w różnych powiatach. U mnie, kiedy występowalem o pozwolenie na budowę żądano oryginału projektu szamba, który dostałem od dostawcy. Przy odbiorze potrzebne było albo oświadczenie kierownika budowy, że szambo jest wykonane prawidłowo albo, przy gotowym zbiorniku jego atest. W moim wypadku miałem atest.

• 10 months później...

odświeżam wątek.

W chwili obecnej w dzielnicy mojej trwają prace przy budowie kanalizacji.

Przewidywany termin uruchomienia - działania kanalizy to koniec 2009 r.

Przeprowadzkę do mojego domu przewiduję na jesień tego roku, także przez rok musimy się jakoś przemęczyć

Jakie szambo tymczasowe proponujecie, aby nie za dużo kasy wydać?

Myślałem o wkopaniu ok. 6 kręgów betonowych i co jakiś czas opróżniać je.

Rodzina 4 - osobowa.

Co o tym sądzicie?

odświeżam wątek.

W chwili obecnej w dzielnicy mojej trwają prace przy budowie kanalizacji.

Przewidywany termin uruchomienia - działania kanalizy to koniec 2009 r.

Przeprowadzkę do mojego domu przewiduję na jesień tego roku, także przez rok musimy się jakoś przemęczyć

Jakie szambo tymczasowe proponujecie, aby nie za dużo kasy wydać?

Myślałem o wkopaniu ok. 6 kręgów betonowych i co jakiś czas opróżniać je.

Rodzina 4 - osobowa.

Co o tym sądzicie?

Przy 4-osobowej rodzinie możesz mieć nawet 10m3 ścieków w przeciągu miesiąca. Jeżeli z kręgów zbudujesz szambo na kilka (3-4) m3, to będziesz musiał mieć szambiarkę 2 razy w miesiacu.

Z drugiej strony przekalkuluj ile Cie wyniesie budowa z tych kręgów vs zakup betonowego.

My też czekamy na kanalizację (co prawda będzie później aniżeli u Ciebie). Mamy już wkopane szambo betonowe, które po podłączeniu do kanalizacji zamienimy na zbiornik na deszczówkę do podlewania ogródka.

a ile komorowy jest ten zbiornik, jakie wymiary i ilę Cię kosztował?

Jednokomorowy z okolic Radomia - ich oferta. Sam montaż trwa z godzinkę. Wcześniej tylko szykujesz wykop.

Właśnie zauważyłem, że jesteś z Radomia - czyli zagłębia szambiarskiego (bez obrazy). W takim wypadku koszt transportu będzie znikomy. Mnie kosztował kolejne 800zł.

To co myślisz, że zbiornik jednokomorowy na szambo tymczasowe wystarczy?

Trzeba będzie tylko częściej opróżniać.

Bo w przypadku dwukomorowego możemy wodę wylewać np. na działkę.

Jeżeli chciałbyś dwukomorowe, to z przelewem na górze musiałby być. Żeby potem wykorzystać jako zbiornik na deszczówkę, to musiałbyś zrobić przelew na dole.

A wodę tak czy tak będziesz mógł odlewać jak sąsiad nie będzie widział ;)

Też szukamy szamba z okolic radomia. Kanalizacja może bedzie a może nie. Domek po samym lasem. Nie wiem czy podciagną. Napiszcie, czy takie szambo jednokomorowe może zostac jako szambo docelowe, czy lwpiej dwukomorowe ? Czy podane przez Ciebie szambo ma atest ? I czy w ogóle musi go mieć ? Z tego co czytam na załaczonej stronie producenta cen szamba 10 m3 z transportem to ok. 3.000 PLN. Tanie, bo bez atestu ?

Dzięki za odpowiedź.

Oczywiście że szambo jednokomorowe może zostać docelowym zbiornikiem na nieczystości - wszystko zależy od preferencji i potrzeb inwestora .

Szambo nie musi mieć atestu - do odbioru wystarczy oświadczenie kierownika budowy o sczelności zbiornika i jego pojemności .

Oczywiście jeżeli atest jest to dobrze ...

W wypadku budownia szamba z kręgów a nie kupowania gotowego zbiornika atestu przecież nie bedzie ...

:lol:

Szambo kupowane przeze mnie miało atest. Dostajesz go razem ze zbiornikiem.

Pamiętaj, że jeżeli w okolicy więcej osób (przynajmniej 2) będą kupowały u tego samego producenta, to koszt transportu spadnie. Z Radomia pod Wrocław mnie transport kosztował z jakieś 800zł.

I tak było najtaniej. O ponad połowę taniej, aniżeli podobne szamba zamawiane na miejscu.