dodi 30.03.2007 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 WitamCzy na szambo musze posiadać jakies dokumenty? mam wrysowane szambo w plan zagospodarowania działki i w projekcie tez mam rysunki i przekroje szamba. CZy na całym etapie budowy az do wprowadzenia ktos bedzie wymagal jakis dokumentow na szambo, tzn. czy sam to robilem czy kupowalem itd... dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 30.03.2007 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Czy ten post ma podtekst polityczny ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 30.03.2007 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 30.03.2007 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Pewnie jest różnie w różnych powiatach. U mnie, kiedy występowalem o pozwolenie na budowę żądano oryginału projektu szamba, który dostałem od dostawcy. Przy odbiorze potrzebne było albo oświadczenie kierownika budowy, że szambo jest wykonane prawidłowo albo, przy gotowym zbiorniku jego atest. W moim wypadku miałem atest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robeli 30.03.2007 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 U mnie nie było problemów; pan przyjmujący dokumenty po przejrzeniu powiadomił nas, ze za 2 dni bedzie decyzja i mozemy się meldować i tak też sie stało... miałem wrysowane szambo szczene dwukomorowe i takie zostało zrobione. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 30.03.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Niby miałem atest na szambo, ale okazało się, że wystarczy oświadczenie kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djbobo 30.03.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 A moze ktos robil takie tymczasowe szambo z kregow betonowych?Jesli tak zrobie to dostane odbior tego szamba? Dodam ze chyba kierownik podpisze sie pod jego budowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 11.02.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 odświeżam wątek. W chwili obecnej w dzielnicy mojej trwają prace przy budowie kanalizacji.Przewidywany termin uruchomienia - działania kanalizy to koniec 2009 r.Przeprowadzkę do mojego domu przewiduję na jesień tego roku, także przez rok musimy się jakoś przemęczyćJakie szambo tymczasowe proponujecie, aby nie za dużo kasy wydać?Myślałem o wkopaniu ok. 6 kręgów betonowych i co jakiś czas opróżniać je.Rodzina 4 - osobowa.Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.02.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 odświeżam wątek. W chwili obecnej w dzielnicy mojej trwają prace przy budowie kanalizacji. Przewidywany termin uruchomienia - działania kanalizy to koniec 2009 r. Przeprowadzkę do mojego domu przewiduję na jesień tego roku, także przez rok musimy się jakoś przemęczyć Jakie szambo tymczasowe proponujecie, aby nie za dużo kasy wydać? Myślałem o wkopaniu ok. 6 kręgów betonowych i co jakiś czas opróżniać je. Rodzina 4 - osobowa. Co o tym sądzicie? Przy 4-osobowej rodzinie możesz mieć nawet 10m3 ścieków w przeciągu miesiąca. Jeżeli z kręgów zbudujesz szambo na kilka (3-4) m3, to będziesz musiał mieć szambiarkę 2 razy w miesiacu. Z drugiej strony przekalkuluj ile Cie wyniesie budowa z tych kręgów vs zakup betonowego. My też czekamy na kanalizację (co prawda będzie później aniżeli u Ciebie). Mamy już wkopane szambo betonowe, które po podłączeniu do kanalizacji zamienimy na zbiornik na deszczówkę do podlewania ogródka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 11.02.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 a ile komorowy jest ten zbiornik, jakie wymiary i ilę Cię kosztował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.02.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 a ile komorowy jest ten zbiornik, jakie wymiary i ilę Cię kosztował? Jednokomorowy z okolic Radomia - ich oferta. Sam montaż trwa z godzinkę. Wcześniej tylko szykujesz wykop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.02.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 a ile komorowy jest ten zbiornik, jakie wymiary i ilę Cię kosztował? Jednokomorowy z okolic Radomia - ich oferta. Sam montaż trwa z godzinkę. Wcześniej tylko szykujesz wykop. Właśnie zauważyłem, że jesteś z Radomia - czyli zagłębia szambiarskiego (bez obrazy). W takim wypadku koszt transportu będzie znikomy. Mnie kosztował kolejne 800zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 11.02.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 nawet nie wiedziałem, że mieszkam w takim "zagłębiu". No, ale wreszcie coś się rusza w tym Radomiu. To co myślisz, że zbiornik jednokomorowy na szambo tymczasowe wystarczy? Trzeba będzie tylko częściej opróżniać. Bo w przypadku dwukomorowego możemy wodę wylewać np. na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.02.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 To co myślisz, że zbiornik jednokomorowy na szambo tymczasowe wystarczy? Trzeba będzie tylko częściej opróżniać. Bo w przypadku dwukomorowego możemy wodę wylewać np. na działkę. Jeżeli chciałbyś dwukomorowe, to z przelewem na górze musiałby być. Żeby potem wykorzystać jako zbiornik na deszczówkę, to musiałbyś zrobić przelew na dole. A wodę tak czy tak będziesz mógł odlewać jak sąsiad nie będzie widział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 11.02.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 myślę, że woda z tego dwukomorowego będzie bardziej "klarowna".Ale z drugiej strony po co ładować się w koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 12.02.2008 02:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Pamietajcie, ze przy wyborze wielkosci szamba warto brac pod uwage pojemnosc pojazdow ascenizacyjnych w danej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.02.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Jestem właśnie po odbiorze budynku przez PINB - w dzienniku budowy wpis o montażu szamba i oświadczenie kierownika budowy o pojemności i szczelności zbiornika , może być / nie zaszkodzi / atest na zbiornik od producenta / - to wystarczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 12.02.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Też szukamy szamba z okolic radomia. Kanalizacja może bedzie a może nie. Domek po samym lasem. Nie wiem czy podciagną. Napiszcie, czy takie szambo jednokomorowe może zostac jako szambo docelowe, czy lwpiej dwukomorowe ? Czy podane przez Ciebie szambo ma atest ? I czy w ogóle musi go mieć ? Z tego co czytam na załaczonej stronie producenta cen szamba 10 m3 z transportem to ok. 3.000 PLN. Tanie, bo bez atestu ?Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.02.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Oczywiście że szambo jednokomorowe może zostać docelowym zbiornikiem na nieczystości - wszystko zależy od preferencji i potrzeb inwestora . Szambo nie musi mieć atestu - do odbioru wystarczy oświadczenie kierownika budowy o sczelności zbiornika i jego pojemności . Oczywiście jeżeli atest jest to dobrze ... W wypadku budownia szamba z kręgów a nie kupowania gotowego zbiornika atestu przecież nie bedzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.02.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Szambo kupowane przeze mnie miało atest. Dostajesz go razem ze zbiornikiem.Pamiętaj, że jeżeli w okolicy więcej osób (przynajmniej 2) będą kupowały u tego samego producenta, to koszt transportu spadnie. Z Radomia pod Wrocław mnie transport kosztował z jakieś 800zł.I tak było najtaniej. O ponad połowę taniej, aniżeli podobne szamba zamawiane na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts