Malobert 14.04.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Ja chciałbym wykorzystać taki zbiornik do przyjęcia nadmiaru wody opadowej, kanalizację sanitarną mam, Z tego co gdzieś czytałem, to na szambo nie dostanie zgody osoba która jest podłączona do kanalizacji, a ja chciałbym nabyć taki zbirnik i wykorzystać do odebrania nadmiaru wody deszczowej.... podejrzewam, że na to będzie potrzebny jakiś projekt lub pozwolenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.04.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 a masz potrzebę pytać się urzędników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 14.04.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 szczerze ? - nie mam potrzeby chciałem jedną z komór szamba zamówić bez dna, tak żeby deszczówka przesączałą się do gruntu, a w drugiej komorze przelewowej czekała na podlewanie, zastanawiam się tylko czy taki zbiornik nie bedzie się "zapadać" byłby umieszczony pod miejscem do parkowania wcześniej kombinowałem z wiekszą studzienką chłonną z kręgów fi150wewnątrz, 5m głębokości, ale koszty mnie powaliły, za mniej wiecej tyle samo mam kompletne szambo... ale studzienki chłonne muszą się znajdować minimum w odległości 30m od najbliższej studni kanalizacyjnej i to mi nie pasi na mojej działce, szambo też będzie rozsączać z tym że w jeszcze wyższej warstwie.... bo nie jest tak głębokie jak planowana wcześnie studnia chłonna, z tych względów podejrzewam, że pozwolenia bym na takie coś nie dostał. Architekt stwierdził, że nawet zbiornik szczelny uprawomocniałby się u nas z miesiąc.... Polska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 14.04.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Szambo nie musi mieć atestu - do odbioru wystarczy oświadczenie kierownika budowy o sczelności zbiornika i jego pojemności . Oczywiście jeżeli atest jest to dobrze ... W wypadku budownia szamba z kręgów a nie kupowania gotowego zbiornika atestu przecież nie bedzie ... Włacha !! Ja mam szambo 3-komory (coś koło 8 m3 poj użytk.a całkow koło 8.5-9m3) Kier.bud. napisali w dz,bud. (cyt. - przeprowadzono próbę szczelności - szambo gotowe do użytku ) Tyle !! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkbud 14.04.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Podlacze sie do watku. U mnie sytuacja wyglada tak, w warunkach zabudowy mialem podlaczenie sie do gminnej kanalizacji,bez opcji budowy szamba tymczasowego ,jednak takiej jeszcze u mnie nie ma, maja w planach, ale to samo slysze od 3 lat, w sumie to nie wiadomo kiedy dociagna ta kanalizacje do mnie.Mysle o jakims tymczasowym szambie, ale mam juz pozwolenie na budowe. Czy w takiej sytuacji na takie tymczasowe szambo musze wystepowac o warunki zabudowy i nowe pozwolenie na takie szambo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts