Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceny mat. budowlanych za granicą !!!

Lonio

Recommended Posts

To co się teraz dzieje na rynku materiałów budowlanych to istne wariactwo.

Materiałow na ściany nie ma. W mojej okolicy nawet na zeszyt nie zapisują a tam gdzie ewentualnie by mnie zapisali to i tak nie wiedzą kiedy ten materiał dostaną i za ile.

W jednym ze składów budowlanych zaproponowali mi sprowadzenie w ciagu 2 tygodni bloczku z białego betonu komórkowego (z wpsustami) za cenę ok. 180 zł. na metr kwadratowy ściany (ok. 30%) drożej od ostatniej dostawy polskiego bloczku jaki mieli na składzie na początku stycznia.

Co sądzicie o kupnie materiałown na ściany w Niemczech ?

Czy propozycja jaką otrzymałem jest atrakcytjna?

Jeszcze jedno słyszałem, ze wogóle materiały budowlane w Niemczech i Czechach są tańsze niż u nas i bez kolejek można je dostać.

Co powiecie o propozycji skrzyknięcia sie kilku osób i zamówieniu większej parti tychże materiałow u naszych sąsiadów.

Ja konkretnie jestem zainteresowany kupnem 2000 szt. bloczków białego betonu komurkowego 24 szer.

Też o tym myślałam żeby poszukać na terenie Niemiec ale u nas chwilowo nie jest aż tak dramatycznie. Trzeba pamietać o kosztach transportu no i oczywiście nie znamy konkretnych cen materiałów by móc porównać. Ja w tej chwili zapłaciłam za materiały na dach chociaż nie mam jeszcze fundamentów.

• 3 weeks później...
Byłem wczoraj w Niemczech dowiedzieć się o Poroton 36,5 na klej. Oferta wczorajsza to 2.30 euro za sztukę . transport własny odbiór u wskazanego producenta na terenie Niemiec. Właściciel TIR za kilometr średnio bierze 1 euro/km. Można się dogadać na opłatę "w jedną stronę", w spedycji załatwia sobie kurs do Niemiec a z powrotem z twoim materiałem.

Byłem wczoraj w Niemczech dowiedzieć się o Poroton 36,5 na klej. Oferta wczorajsza to 2.30 euro za sztukę . transport własny odbiór u wskazanego producenta na terenie Niemiec. Właściciel TIR za kilometr średnio bierze 1 euro/km. Można się dogadać na opłatę "w jedną stronę", w spedycji załatwia sobie kurs do Niemiec a z powrotem z twoim materiałem.

a orientujesz się może jak stoi ytong? (rownież 36,5)