Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W projekcie mam ściany nośne wewnętrzne grubości 19 cm z MAXa. jak wiadomo, takiego materiału nie ma/jest drogi. Czym mogę to zastąpić? Wydaje mi się, że BK ma zbyt małą wytrzymałość na ściskanie, ale nie jestem pewien.

Z góry dziękuję za pomoc

https://forum.murator.pl/topic/75755-co-na-%C5%9Bcian%C4%99-no%C5%84n%C4%85-wewn%C4%99trzn%C4%85/

też miałem dylemat BK czy ceramika i teraz nigdy nie postawiłbym ścian z BK gr. 12 cm. ceramika ma większą wytrzymałośc u mnie działówki stawiane były na chudziaku i widzę różnicę. ściana z BK jest jeśli można tak nazwać słabsza niż z ceramiki. też mi zostało BK i sprzedałem ją a dokupiłem ceramiki :))
też miałem dylemat BK czy ceramika i teraz nigdy nie postawiłbym ścian z BK gr. 12 cm. ceramika ma większą wytrzymałośc u mnie działówki stawiane były na chudziaku i widzę różnicę. ściana z BK jest jeśli można tak nazwać słabsza niż z ceramiki. też mi zostało BK i sprzedałem ją a dokupiłem ceramiki :))

a najbardziej niedobrze jak są róznice w wytrzymałości działówek, czyli dupna nośność tychże

18'tki z BK bym nie ryzykował. Piszą, że z Maxa 18 można budować ..

Ale MAXa nie ma :( To samo z silikatami

Może by na ścianę nośną dać bloczki fundamentowe?

Mają znacznie większą wytrzymałość

Sprobuj znalezc silikaty 18cm. Wytrzymale. Slabo izoluja termicznie, ale wewnatrz domu to nie takie istotne. Dobrze izoluja akustycznie, wiec nie bedzie cie meczyl telewizor czy sprzet hi-fi w sasiednim pokoju.