Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena pieca na ekogroszek HEF

Recommended Posts

Witam,

Mam zamiar kupić piec na ekogroszek, po przeczytaniu wielu postów wybrałem piec firmy HEF 25 KW. Dostałem kosztorys na piec:

- piec 25 kw z dodatkowym rusztem w wypadku braku prądu

- pompa obiegowa

- zawór czterdorożny

- zawór bezpieczeństwa

- termostat pokojowy

- czujnik temperatury w podgrzewaczu

- materiały dodatkowe

- montaż pieca i uruchomienie

Cena za wszystko to około 10 000 zł brutto.

I moje pytanie: czy ktoś montował taki piec i czy cena była podobna ?

Zastanawiam sie jeszcze nad piecem Fakora.

Pozdrawiam,

Radek

Pozwolę sobie wsadzić nos w temat. Moim zdaniem - jak również wynika z mojego doświadczenia, kupno pieca z dodatkowym rusztem jest bez sensu. I tak nie będziesz na nim palił - uwierz w to.

Mam piec ekocentr bez dodatkowego rusztu, a sąsiad ma identyczny z rusztem. Patrząc na temat okiem inżyniera, to u mie zaraz nad paleniskiem zaczynają się kanały, które służą do oddawania ciepła wodzie. W przypadku pieca z rusztem, nad palnikiem jest wolna przestrzeń, a wymiennik ma dużo mniejszą powierzchnią wymiany ciepła. I jeszcze jedno - z sąsiadem mamy podobne metrażowo domy. Ja spaliłem około 2,5 tony, on już 4. Myślę, że właśnie rodzaj pieca (ilość ciepła oddawana charytatywnie w komin) ma tu podstawowe znaczenie.

I jeszcze jedno - sąsiad ani razu do tej pory nie palił w dodatkowym ruszcie. Poza tym, żeby palić musiałby wystudzić piec i włożyć ruszta, które normalnie muszą być wyjęte.

Podsumowując - jeśli nie masz przerw w dostawach prądu dłuższych niż pół dnia - nie kupuj pieca z dodatkowym rusztem. A poza tym, bez prądu woda i tak nie pójdzie w instalację, więc to bez sensu.

Pozdr

Witam,

Zapewniono mnie, że ruszta nie trzeba wyjmować i jest ono w piecu cały czas, tak że nie ma potrzeby aby piec wystygł.

Co do przerw prądu, zdarzają sie ale rzadko trwają długo , najwyżej kilka godzin.

Muszę sie jeszcze zastanowić nad tym dodatkowym rusztem.

Pozdrawiam,

Radek

zgadzam się że ruszt awaryjny jest delikatnie mówiąc bez sensu , raz że jak nie ma pradu i i tak i tak instalacja nie działa ( a kto teraz robi grawitacyjne ? nikt, wszystko na cienkich rurkach w posadzce ) taka instalacja musi mieć i tak i tak pompę i piec musi mieć nadmuch , więc argument że ruszt dodatkowy przyda się przy braku prądu jest bez sensu bo przyda się najwyżej do zagotowania wody w kotle.....

Pozatym, sterowiniki kotłów nie mają opcji "palenie na ruszcie" trzeba uchylić drzwiczki , odłączyc podajnik i wtedy jakoś to działa , ale roboty sporo , ruszt pozostawiony w kotle przeszkadza płomieniowi w ogrzewaniu wymiennika.

Mam kociołek eko-groszek od roku i jeszcze ani razu nie używałem rusztu , nawet jak mnie kusiło zeby coś popalić, to nie chciało mi się paprac i go wkładać, potem wyciągać....

wracając do pytania , to zestaw materiałów ok , zwłaszcza sterownik pokojowy - polecam, bo oszczędności spore , cena wydaje się ok , w tamtym roku płaciłem podobnie.

Trzeba wybrać piec, w którym dodatkowy ruszt jest wbudowany na stałe i równocześnie jest wymiennikiem ciepła (płynie w nim woda) - jak np. w moim piecu 8)

Sam sens posiadania go to już jak ktoś wyżej napisał tylko dla puszczania z dymem materiałów/odpadów palnych wielkogabarytowych typu: drzewo, papiery itp.

Trzeba wybrać piec, w którym dodatkowy ruszt jest wbudowany na stałe i równocześnie jest wymiennikiem ciepła (płynie w nim woda) - jak np. w moim piecu 8)

Sam sens posiadania go to już jak ktoś wyżej napisał tylko dla puszczania z dymem materiałów/odpadów palnych wielkogabarytowych typu: drzewo, papiery itp.

HEF-a 25KW używam od dwóch sezonów. Wybrałem model z dodatkowym rusztem. Piec służy do CO i CWU (zasobnik 150l z dodatkową grzałką elektryczną). Dom 140 m2 z BK.

Piec sprawuje się świetnie, cały sezon grzewczy (łącznie z podgrzewaniem wody) po raz kolejny zamknął się w 3 tonach ekogroszku. Temperatura w domu na sterowniku 21 dzień, 19 noc. Raz na tydzień trzeba się ubrudzić -wybrać popiół i dosypać nową porcję węgla. W duże mrozy - 2 razy na tydzień. Ruszt (w HEF-ie sie go nie wyjmuje, wisi na nim deflektor płomienia) przydał się na "śmieci" po budowie - paradoksalnie w lecie. Zamiast elektryczności wodę grzały mi dechy z szalunków.

Co do kosztów, 2 lata temu za sam piec zapłaciłem 7 tys netto, wraz z całym osprzętem (2 pompy, sterownik, etc.) na pewno wyszło około dychy.

@Radek1974 - podobnie jak Ty - przed podjęciem decyzji o zakupie pieca wyczytałem forum do dna ;) i tylko o HEF-ie nie znalazłem żadnych negatywnych opinii. Zdecydowałem się i naprawdę jest to jedna z rzeczy związanych z budową, której nie żałuję.

BTW - pomysł na ciekawy topic - "Ilu rzeczy na które w czasie budowy namówił was "doświadczony życiem" :) rodzic, teść, przyjaciel (niepotrzebne skreślić) szczerze żałujesz?

Gdybyś miał konkretne pytania dotyczące pieca - pisz - postaram się odpowiedzieć.