sebastian15 30.03.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Witam, jestem amatorem w budowcitctwie itp.. (mam dopiero 15 lat) - z kolega odnawiam piwnicie ... I dzisiaj kupilsmy gips szary za okolo 3 zł (2 kg) w piwnicy są kruche ściagny jak wiadomo. 1. Co temu zapobiec(ścianom) ?2. Jak rozrabiać gips ?3. Jak kłaść gips na taką kruchą ścaignę(chyba, ze proponujecie co innego klaść) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 31.03.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 sebastian, jak się kładzie gips to za bardzo Ci nie podpowiem, ale podziwiam za zapał do pracy w tak młodym wieku mówiąc szczerze sama mam chęć nauczyć się robić gładzie? jakiś instruktor by się przydał .... życzę powodzenia w każdym razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 01.04.2007 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 polecam robić tynk strukturalny (takie ciapki i mazy) bo to ty nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red door 02.04.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Niech chłopak ćwiczy w piwnicy ....w końcu brak fachowców . Hej Panowie , podpowiedzcie jak kłasc ten gips , lepiej żeby ćwiczył na ścianach w piwnicy . A tak potem inwestor zdziwiony że gipsiarze spaprali mu robote Bo nie ćwiczyli w piwnicy!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 02.04.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 żeby dobrze zrobić gładź to trzeba to zobaczyć naocznie. mnie pierwszy raz pokazywał to facet który nigdy wcześniej tego nie robił ani nie widział. ale powiedział, że to łatwe. no i zrobiliśmy suficik . wtedy nam sie podobało hehe. na drugą robotę załapałem się z kumplem który liznął trochę tematu i wtedy przejrzałem na oczy. dziś pod tamtym sufitem to bym sie nie podpisał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 02.04.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 nadal nie wiemy jak się to robi a czas goni!! panowie uchylcie rąbka tej wiedzy tajemnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo1960 02.04.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 oczyscić ściany,zeskrobac odpadające fragmenty,zagruntowac,gips zamieszac zgodnie z instrukcją najlepiej mieszadłem założonym na wiertarkę i do dzieła ,oczywiście jeszcze narzędzia tj.paca do szpachlowania i szpachelka jedna waska 3-4cm druga szersza15cm najlepiej nierdzewne a technik szpachlowania jest wiele podstawa to nakładasz szpachelką mase na pacę i nakładasz na sciany - powodzenia,i jeszcze jedno nie używaj do tego gipsu budowlanego bo ci stężeje zanim zdażysz coś zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz karwat 03.04.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 I nie zapomnij ze pierw wlewasz pewna ilosc wody a potem sypiesz gips,czy gladz. W ten sposob bedziesz mial mniej grodek albo i wcale. Najlepiej syp gips powoli by ''napil sie''wody a dopiero wtedy rozmieszaj i wcale nie bedzie ci do tego wiertara potrzebna wystarcza sprawne reca:) Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonjal 09.09.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Jak wygląda prawidłowo wykonana gładź? Fachowcy kończą robotę ale patrząc pod światło, trzymając żarówkę blisko przy ścianie, widze jakiś koszmar. Górki, nierówności, których nie widać gdy kieruje się strumien śiwatła prostopadle do ściany. Pomóżcie, jak ocenić dobrze wykonane gipsowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popolg 09.09.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Jak wygląda prawidłowo wykonana gładź? Fachowcy kończą robotę ale patrząc pod światło, trzymając żarówkę blisko przy ścianie, widze jakiś koszmar. Górki, nierówności, których nie widać gdy kieruje się strumien śiwatła prostopadle do ściany. Pomóżcie, jak ocenić dobrze wykonane gipsowanie? Nie ma gładzi idealnej... jest tylko idealne światło pod halogena widać wszystko... górki dołki moze jest tu jakis fachowiec który zrobi lustro ale wątpię z doświadczenia wiem ze mozna zrobic naprawde gładko ale dołków nie udało mi sie uniknąć ale jesli masz "normalne" oświetlenie w domu nie jakies kinkiety to wszystko bedzie oki:) nie martw sie no chyba ze planujesz halogeny na bokach wtedy mogą być niespodzianki po malowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpawel 10.09.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 wiertarka do mieszania - wolnoobrotowa ... a gipsujemy z góry na dół i z prawej do lewej i tak az do skutku czyli równej sciany ... tylko , jeżeli młody cżłowiek kupił gips budowlany a nie szpachlowy to ... może nie bedzie lepiej ale na pewno śmieszniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.09.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Witam, jestem amatorem w budowcitctwie itp.. (mam dopiero 15 lat) - z kolega odnawiam piwnicie ... I dzisiaj kupilsmy gips szary za okolo 3 zł (2 kg) w piwnicy są kruche ściagny jak wiadomo. 1. Co temu zapobiec(ścianom) ? 2. Jak rozrabiać gips ? 3. Jak kłaść gips na taką kruchą ścaignę(chyba, ze proponujecie co innego klaść) Pozdrawiam Ten gips to zużyj tylko na większe nierówności, a po wyschnięciu kup gładź szpachlową np. Gipsar. Gips szary bardzo szybko tężeje i ciężko go szlifować. Gipsar wymieszaj do konsystencji miękkiego masła i jeśli używasz wiertarki z mieszadłem to w twoim wypadku bez znaczenia czy najpierw dasz wodę, czy najpierw gładź. Wrzuć na ścianę packi gładzi i pacą rozprowadzaj. Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.10.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 WitajDobrze gadają!TEN gips bardzo szybko wiąże. Trzeba tu taki, co pozwoli popracować (wiąże wolniej). Gipsar lub coś podobnego.Na początku rozrabiaj nie za wiele.WSZYSTKIEGO można się nauczyć! JA nauczyłem się tu , na forum, takiej "sztuczki".Jest taka zębata paca do nakładania kleju pod płytki. Jak nią nałożysz na nierówne mury gładź, to potem ta nałożona warstwa zatarta taką pacą z gładką stroną (odwrotna do tej zębatej strony) daje prawie równą powierzchnię. Trochę starań i złapiesz wprawę.Uszy do góry! Dasz radę, a piwnicą na Księżyc latał nie będziesz! Jaka by nie wyszła to i tak będzie lepsza!Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baraneczek 24.11.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Witam, jestem amatorem w budowcitctwie itp.. (mam dopiero 15 lat) - z kolega odnawiam piwnicie ... I dzisiaj kupilsmy gips szary za okolo 3 zł (2 kg) w piwnicy są kruche ściagny jak wiadomo. 1. Co temu zapobiec(ścianom) ? 2. Jak rozrabiać gips ? 3. Jak kłaść gips na taką kruchą ścaignę(chyba, ze proponujecie co innego klaść) Pozdrawiam Ten gips to zużyj tylko na większe nierówności, a po wyschnięciu kup gładź szpachlową np. Gipsar. Gips szary bardzo szybko tężeje i ciężko go szlifować. Gipsar wymieszaj do konsystencji miękkiego masła i jeśli używasz wiertarki z mieszadłem to w twoim wypadku bez znaczenia czy najpierw dasz wodę, czy najpierw gładź. Wrzuć na ścianę packi gładzi i pacą rozprowadzaj. Życzę powodzenia. Blad z ta woda bo najpierw nalej wode i pozniej dodawaj gipsaru nigdy na odwrot ,i mieszaj tak az bedziesz mial mase jak maslo nie moze byc wodnista ani za gesta bo nie rozprowadzisz, a mowie tu otym zeby nie dolewac wody do gipsu poniewaz szybko zacznie wiazac ci czyli twardnac, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baraneczek 24.11.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 1.drapanie sciany z starej farby itd, 2.mycie sciany (chodzi oto zeby sie nic nie sypalo 3.gruntowanie 4.nakladanie 1 warstwy polecam gips szpachlowy 5,wyrownanie scian nie musisz szlifowac chodzi zeby nie bylo zadnych zadziorow 6,pierwsza warstwa gipsaru uni jezeli dobrze ci wszystko pokrylo po prostu szlifujesz juz na gladko a jak nie pokrylo dobrze to naloz jeszcze jedna warstwe , po szlifowaniu jak bedziesz chcial malowac to dodaj unigrunt do farby jakies 30% a druga warstwa farby juz normalnie , tyle w skrocie, a co do nakladania gladzi ciezko wytlumaczyc nakladaj tak zeby nie bylo dziur ani wybrzuszen, reszte zeszlifujesz to musisz zobaczyc lata praktyk nie nauczysz sie na chop siup pozdrawiam duzo checi to podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strajker 21.02.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Z CAŁYM SZCUNKIEM Ręce nogi i blichówki opadają Panowie nie wiem może się mylę w w.w. temacie ale gips szpachlowy wcale nie musi szybko wiązać wystarczy zastosować tak zwaną kwaśną wodę 'może się mylę' ,szpachlować można również od dołu nakładając gips pasami najlepiej krzyżowo uzyskujemy w miarę równe powierzchnie 'może się mylę',o ile pamiętam jak mnie uczyła moja prababcia do farb nie dodaje się gruntu ponieważ jego skład z reguły jest oparty na bazie akrylowej co różnie wpływa na efekt końcowy 'może się mylę' a pisze to dla tego ponieważ wykonuje prace wykończeniowe tylko 14 lat "może się mylę' To tak jakby doradzić człowiekowi który wykonuje posadzki betonowe żeby dodał do zaprawy wody szklanej czasem trxeba pomyśleć co sie mówi a zwłaszcza tak młodemu człowiekowi skrzywisz takiego za młodu to potem go nikt nie wyprostuje Z POWAŻANIEM STRAJKER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amireczek 10.07.2012 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 WitamW zasadzie nie chciałem zaśmiecać forum i zakładać nowego tematu bo mnie samemu pytanie wydaje się trywialne, ale skoro padło pytanie o kładzenie gipsu to ja mam pytanie jak prawidłowo albo dobrze rozrobić gładź szpachlową, wiem, że są specjalne wiertarki wolnoobrotowe, ale to dość droga impreza, zwłaszcza do domowego zastosowania, ale problem polega na tym, że jeżeli rozrabiam gładź ręcznie (jednorazowa dawka ok 3kg suchej gładzi) to niestety trwa to długo i zostają grudki, a jeżeli użyję wiertarki ( chociaż daję najniższe obroty ) to gładź jest z bąbelkami powietrza i nie można się ich pozbyć.Tak czy siak niedobrze, bo przy nakładaniu albo ciągnie " smugi" od nie rozrobionych grudek, albo wychodzą bąbelki powietrza, najlepszym rozwiązaniem byłaby gotowa gładź, niestety nie stać mnie na nią, więc może ktoś z większym doświadczeniem ma na to jakąś radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoo 30.07.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 4 pozycja: http://www.youtube.com/results?hl=pl&q=jak+k%C5%82a%C5%9B%C4%87+gips&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1152&bih=774&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=w1&gl=PL ......a tak na poważnie poszukaj na yt, bo takich filmików instruktażowych jest masa, szukaj pt Knauf, może coś znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts