Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenia ścian zewnętrznych wełną mineralną:  

2 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ocieplenia ścian zewnętrznych wełną mineralną:

Recommended Posts

Witam wszystkich

Proszę o opinie na temat wełny mineralnej lamelowej z firmy PAROC (PAROC FAL 1) oraz wełny mineralnej ROCKWOOL (FASROCK-L).

Chodzi mi o Wasze opinie na temat jakości, parametrów, cen, praktycznego wykorzystania do oceiplania domu.

Czy są to bardzo podobne wełny różniące się tylko producentem, czy może posiadają jakieś istotne róznice.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/75761-we%C5%82na-lamelowa-paroc-i-rockwool-podobie%C5%84stwa-i-r%C3%B3%C5%BCnice/

Witam.

Kilka lat temu pracowałem w fabryce Rockwool w Cigacicach. Byłem zatrudniony na dziale produkcji, innymy słowy produkowałem tą wełne :D

Powiem szczerze, że bywało różnie z efektywną kontrolą jakości. Zdarzało się, że duże partie produkcyjne były dopuszczone przez labolatorium kontroli jakości jako produkt pełnowartościowy ( choć było inaczej) tylko dlatego żeby Mistrz Produkcji mógł wykazać się tzw. "wysokim budżetem" :-?

Nawet po uzyskaniu certyfikatu jakości ISO zdarzały się 'przekręty".

Wszystko zależało od tego która brygada produkowała, 2 na 7 były nierzetelne. (jedna brygada w ciągu 8 godzin produkowała średnio 90ton wełny). Jerzeli chodzi o FASROCK-L to ten produkt jednak był niezwykle często i dokładnie kontrolowany pod względem jakości. Dlaczego... mogę tylko przypuszczać :wink:

Firma Rockwool bardzo rzetelnie rozpatruje reklamacje i w razie owych zwraca wszystkie poniesione koszty i rekompensuje straty. Jednakże przciętny człowiek nie bardzo wie co można rekllamować, a wszystkie paramerty które ma spełniać wełna są podane na etykiecie w postaci synboli których laik raczej nie odczyta.

Takie realia były tam kilka lat temu, jak jest teraz? Nie mam pojęcia :)

Pozdrawiam.

Norbertus,

Wielkie dzięki za odpowiedź.

Może ktoś jeszcze może podzielić się swoimi uwagami na tam wełny mineralnej lamelowej z firmy PAROC (PAROC FAL 1) oraz wełny mineralnej ROCKWOOL (FASROCK-L).