Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy Ewy i Marka

Recommended Posts

Witamy - wszyscy zakladają to my też :-)

Trochę o nas

Normalna rodzina - mąż żona dwójka dzieciaków (bliźniaki :-) 15 i 16 kwietnia - 4 godziny różnicy .... i 5 lat na dokladkę :-)) pies i kot

ciasno nam sie zrobiło na 47 metrach - niecałe 6m na domownika - a gabinet gdzie ....?

No to chcieliśmy coś kupić - jakieś większe lokum ...

Mieszkania oszalały - koszty zakupu duże, utrzymanie nieproporcjonalne do komfortu, gabinetu ni ma - odpadło

Szukamy domu .... ludzie oszaleli - za ruderę 400000 krzyczą - a 200000 trza wpakować żeby koŃ-fortowo mieszkać - tyż odpadło

No to budujemy ....

Najpierw działka - jak to mówią psim swędem sie trafiło - ładna okolica działeczka cacy (tylko wjazd od południa - ciężko było projekt znaleźć) - czekamy na akcik

Jest działka - szukamy projektu

troche marudzenia bo wymagania duże

na początku było "nie wyż 100m" ale się okazało mało

bo

1 na parterze trzeba salon kuchnię i gabinet dla tatusia (tylko gabinet reszta dla wszystkich :D ) jakaś mała łazienka pom. gosp. i spiżarka

2. duży garaż

3 na piętrze trzy sypialnie im łazienka

dlubaliśmy i dłubaliśmy - w końcu padło Arletta z Archetonu - nieduże toto a zgrabne i funkcjonalne

Przeróbek mało - taras i wyjście sio na stronę zachodnią (tam gdzie wykusz ) a na piętrze likwidujemy dłuuugi korytarz powiększając łazienke - dodatkowo będzie złazienki wyjście na taras żeby można było pranie powiesić (lepsza połowa obiecała gatek moich na widok publiczny nie wystawiać ....)

No i okna połaciowe zmniejszyliśmy bo 160 raz że drogie dwa że nietypowe

no i tak 15 marca nas zastał

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piszę dalej - zaległości trzeba nadrobić

16 marzec 2007

Hurra - projekt przyszedł - komp do roboty programik do wizualizacji i nanosze wymiary

cacy będzie - chyba

Wlosy mi się zjeżyly jak precyzyjny kosztorys zobaczyłem ale trudno - za komfort sie płaci .....

Pooględaliśmy policzyliśmy - telefon w ruch, internet i szukamy info co dalej

Cacy jest znaleźliśmy projektanta co nam dom zaadoptuje - i kierownikiem budowy zostanie ....

zalety

jest konstruktorem - fuch w projekcie nie puści

rozsądny człek - i wie co to rekuperator i odkurzacz centralny (a normą to nie jest)

młody i ma dzieci to potrzeby rodziny rozumie

wady

później się poszuka

Na początek zajrzał w projekt i stwierdził iż dach projektowany na II strefę śniegową owszem ale w 2005 roku a w listopadzie 2006 sie normy zmieniły i obciązenia większe - na szczęście wybraliśmy lżejszą dachówke a że dach z zapasem to konstrukcji zmieniać nie trzeba

doradził zmianę z Ytong 36,5 na 40 - przeżyjemy

ale problem z fundamentami - ma ktoś może pomysł jak wymurować ściane fundamentowa o grubości 30cm z bloczków 38x25x14 - nijak nie wychodzi ...

ale i tak zmieniamy ściane na 40cm więc położymy bloczki w poprzek i będzie 38cm (tylko będzie problem ze zwisem (a fe..) - żeby było ładnie to ściana musi cosik wystawać ale się przesunie)

Późna godzina, dzieci spią to pisze dalej

Ceny rosna, my czekamy na akt i dziabli nas biorą

Na szczeście znjomi zdecydowali sie przechować materiały

Kupiliśmy materiał na dach - tylko zamiast Ruppereramiki poszliśmy w Robena plusa - ładnie wygląda a dwa razy tańszy

i rynny zmieniliśmy bo tytanowe to kosmicznie kosztują

A i bloczki wyrwaliśmy jeszce po 2.70 (netto) - w gdańsku podobnież do 4 złotych brutto dochodzą - lekko się znajomy zgasił jak mu powiedziałem że 60 ton materiału mu zrzucą - ale co zrobić ...

no to góra jest dół jest tylko środka brakuje - a dach w powietrzu długo nie powisi :lol: - materiał na ściany pojechałem zamówić i ...... poczułem sie jak w starych "dobrych" czasach - kolejka jest

Taki stara scenka kabaretowa mi sie przypomniała

Przychodzi baba do sklepu i pyta

mięso jest -nie ma

chleb jest - nie ma

a co jest baba pyta

Ja jestem - sprzedawca odpowiada

Z broda ale jakże prawdziwe i do obecnej chwili przystaje.....

20-29 marca 2007

Dyskusje w domu trwają - co będzie i jak

Trafiliśmy na wątek forum o pisuarach - uśmialiśmy się do łez ale że praktyczni raczej jesteśmy a w domu dwa chłopy (żeby nie było - ja i syn) - i pies na dokładkę (ale on z łazienki rzadko korzysta i do Bożego Narodzenia czekać nie chcemy więc głosu w dyskusji nie zabierał) - pisuar będzie - w łazience na dole

Poza tym rekuperator (to mój pomysł) podbpięty dodatkowo do przewodu kominowego i czerpnia 40 metrów - jak odpadną kominy wentylacyjne to różnica w kosztach ok 5 tyś - w ogrzewaniu się zwróci

I instalację przeprojektowuję pod inteligentny dom - pójdzie ze 2km kabla + magistralny - ale później nie będzie trzeba ścian próć - jak kasy na elektronikę zbraknie to się na początek zwykłe przełączniki założy i wysteruje przekaźnikami - elektronikiem z zawodu jestem to sobie poradzę ....

30 marca 2007

Kurde kiedy ten akt notarialny będzie (czekamy na uprawomocienie się decyzji o podziale gruntu)

Dziś dobra informacja - znajomy co się buduje ma znajomego który razem ze znajomym wożą od znajomego zniemiec Ytonga - na maj będzie prawdopodobnie - trochę się zdziwił jak sześć tirów materiału zamówiliśmy ....

Na maj będzie - i transakcja bezpieczna bo kasa dopiero przy odbiorze materiału - bo zaliczki bym nie dał ....

No to środek jest

Teraz tylko ten nieszczęsny akcik i mordęga z pozwoleniem (ale z tego co wiem w Słupskim starostwie inteligentni ludzie pracują i jak są warunki to nie przetrzymują niewiadomo ile)

A potem ekipa - bo teraz nie mogę nijak znaleźc bo każdy pyta - kiedy miałby wejść a skąd my biedni mamy wiedzieć ....

A ciekawe ile ekip mi kierownik wygoni bo strasznie dokładny jest

Nawet poprosił o badania gruntu bo chce sprawdzić obliczenia budynku (fundament w stosunku do projektu będzie ok. 25%cięższy i ściany też trochę (zmiana 36.5 na 40)) i fundamentów - spokojnie wytłumaczył po co i przyznałem rację - tym bardziej że nikogo nie polecał - czyli roboty kolesiom nie nagania

A może wody przy okazji poszukać - zawszeć to za darmo by było do podlewania a tak trzeba będzie deszczówkę łapać

Oby tylko za płytko nie znaleźli ....

• 5 months później...

Czerwiec 2007

No i dawno nie pisaliśmy

A było to tak

Czekaliśmy, czekaliśmy, czekaliśmy i w końcu działkę zmieniliśmy

Milutkie 1100m ok 30x 36 wjazd od wschodu, wszystkie media i w czerwcu zaczęła się przyjemna praca - męczenie konstruktora (ach te przeróbki), uzgodnienia, pisemka, uprawomocnienia itp, itd....

Jak oni te stadiony chcą zbudować

Alo to nic - jesteśmy pełni optymizmu

• 2 weeks później...

Pada !!!!!!!!!!!!

We wtorek zaczynamy - tzn koparkowy wybiera od 7.30 humus a a 14 geodeta wytycza budynek

W następnie wykop pod ławy - może padać więc wybieramy ziemię na pełną głębokość ław i robimy pełne deskowanie - trochę kasy pójdzie ale przynajmniej nie obawiamy się że po wykopaniu law i malym deszczyku profil ław zmieni się z prostokątnego na talerzowy czyli z z |_| na \_/ lub plaski _ :D

Dostaliśmy wycenę robót

Fundament (deskowanie, izolacje, montaż zbrojenia, lanie ław, izolacja pw, bloczki, izolacje pionowe) 9000

Sciany parteru 6500

Wieniec + strop 9000

Ściany poddasza 4500

Więźba, ułożenie dachówki + montaż okien dach. + rynny 15000

razem 45000 - da się wytrzymać

Kierbud mój to będziemy kontrolować

Zmiany w orginalnym projekcie

1. Garaż na 4,5m i brama 3m (lubię komfort), dodatkowe drzwi z garażu na ogród i do pom. gospodarczego

2. Ściany domu Ytong na 40cm garaż 24cm

3. Wywalone kominy wentylacyjne i jeden komin - został tylko ten od kominka

4. Reku stockair 300 G90BFB

5. Piec z zamkn. komorą i dwuplaszcz. kominem przez ścianę

6. Schody lane

7. likwidacja ściany nośnej (dwuteownik stalowy + słup w środku)

8. strop terriva w miejsce lanego

9. ścianka kolankowa o jedną cegłę wyżej - podskoczy budynek bo nie zmieniamy kąta dachu żeby nie kasić za przeliczenia więźby ....

w locie ew. coś się pozmienia (kierbud jest konstruktorem z wszystkimi uprawnieniami)

Oby można było wjechać na działkę ....

• 4 weeks później...

16 październik 2007

Zgodnie ze zgłoszeniem budowa ruszyla .....

Pogoda taka sobie - czyli leje

http://www.grzesio.pl/budowa/hurra.jpg

Mimo to pełni ambicji wpuszczamy sprzęt cięzki na budowę ..

http://www.grzesio.pl/budowa/humus_sio.jpg

A tak to wyglądało po robocie ....

http://www.grzesio.pl/budowa/humus_zdjety.jpg

Ale ciągle pada - za dwa dni będzie basen

I koparkowy mi zdjął za mało - więc pod szalunki trochę podkopać trzeba - od 20 do 40 cm ....

23 października 2007 - słońce zaświecilo i od niedzieli nie pada - przypadek?

Ale i tak mam basen - i błotko - żonka jak to niewiasta niedowiarek musi sprawdzić ...

http://www.grzesio.pl/budowa/zonka_na_dzialce.jpg

Ale ruszyło szalowanie - hurra - panowie gracko zbili blaty i zaczynają stawiać - i oczom nie wierzę - każdy blat na poziomicę - oby zbyt dlugo nie kładli - ale obiecali na piątek lanie ław. Mój adaptator nieco zaszalał i ławy mam różne 60,55,50,45 i 35 cm - nieco grzebaniny będzie ...

W międzyczasie załatwilem 20t gruzu i wysypałem na drogę - a trafiła się ciężka maszyna to za flaszkę gracko rozłożyła i wyrównała - jak 16t przejechało to nic już chyba tego nie rozjeździ

Zamieszczam ładny widoczek na drogę, początek szalowania i naszego pieska ...

http://www.grzesio.pl/budowa/ruszylo_szalowanie.jpg

26 października 2007

Frajer ze mnie - aparatu nie wziąlem - ale komórką fotki zrobilem z lania betonu - jak je zrzucę na komp. to zamieszczę

Mały horror dzisiaj był - a było to tak ...

Na 16.00 umówiony kierbud na odebranie zbrojeń

Na 16.30 beton z pompą

a o 10.00 ekipa dzwoni i mówi że zbrojeń nie ma ... (zamówilem gotowe) - zapomnieli przywieźć

Zadzialałem - o 11.00 zbrojenia na placu

Czasu malo - co bylo robić - zalożyłem kalosze i zap... razem z ekipą - aż się lało (z czoła - nie z nieba na szczęście)

Jakim cudem się udało to wszystko powiązać i zmocować ławy - nie wiem ale się udało - jak betoniarki przyjechaly to zbrojenia odebrane były i można było lać ....

Kończyliśmy przy reflektorach betoniarki, jedna ława się nieco rozlazła (zamiast 35 będzie 45...) 17m3 betonu wlazło ale ławy zalane.

Sobota 26 października 2007

O godzinie 8.00 wylądowałem na budowie uzbrojony w aparat, poziomicę laserową i takiż dalmierz - a tak lubię sobie posprawdzać

A oto zdjęcia naszych ław

http://www.grzesio.pl/budowa/lawy1.jpg

http://www.grzesio.pl/budowa/lawy2.jpg

http://www.grzesio.pl/budowa/lawy3.jpg

Jestem (odpukać) coraz lepszego zdania o naszej ekipie - na przekątnych odchylenie od wysokości 5 mm (milimetrów!) na najdłuższym odcinku ławy zamiast 995.5 cm jest 995,8 cm - po tym co się naczytalem na forum to niezly szok

A po powierzchni niemalże na łyżwach można jeździc - tak równiutko

Teraz przerwa do wtorku - ale w czwartek 1 listopad, więc jak znam życie wejdą w piątek albo w sobotę ... albo w następny poniedziałek

Nie będe poganiał (choć sercu żal...)

A na dokładkę dzisiaj wodę doprowadzili - mieli być na 9.00 zrobić do 13.00 byli o 9.10 skończyli 12.45

Coś się jednak w tej Polsce zmienia - a że trzeba zapłacić - no cóż, też pracuję w usługach ... wiedza i doświadczeinie MUSZĄ kosztować

Wtorek 6 listopad 2007 - tragedia ...

Nawaliłem na całej linii - logistyka dostaw zawiodla - ekipa do 11 stała i kończyła budę (no i stawiali słupki wysokościowe do bloczków)

A było to tak ...

Najpierw okazało sie że nie ma na budowie żwirku (miał być na wczoraj ) - telefon do dostawcy - samochód mu się zepsuł i może dowieźć po południu - to co glinę mają domieszać?

Ale i domieszać nie ma do czego bo cement i wapno pojechały omylkowo na inną budowę ... zadzwoniłem op.... i na 11 dotarli (w międzyczasie piasek od sąsiada z budowy siali - i żeby nie było - sąsiad pozwolił)

Ale i tak nie było czym kręcić bo kabel za krótki zrobilem

A było to tak - sąsiad się pozwolił podłączyć do swojej skrzynki no to zrobiłem przedłużacz - 40 m - elegancki ze skrzyneczką i porządnym gumowanym przewodem - ale że piasek (ten od sąsiada) po drugiej stronie to taczkować by trzeba było 20m więc zabraklo te 10 m

Dowiozłem kabel i o 11 ruszyli ...

A o 14 oczom nie wierzę - z energetyki przyszli i skrzynkę wytyczyli - do piątku będę miał własny prąd - hurra!

Do 16 ekipa rozwiozła bloczki i wymurowała narożniki

Szef powiedział - na sobotę szykować kasę za fundamenty - a jak do tej pory to są równie słowni jak dokładni - więc chyba tylko tornado może im przeszkodzić albo ulewa tropikalna - ale to chyba nie na naszym terenie

Wtorek 6 listopad 2007 - oops

Środkowa ława jest chlaśnięta w lewo o 5 cm więc bloczki nie wypadły centralnie tylko z jednej strony jest 13 cm z z drugiej 4 (a winno być po 8,5cm) - kierbud przelicza obciążenia - na szczęście jest oparty tylko strop garażu

Nie zauważony błąd w projekcie - najśmniejsze jest to że sprawdziliśmy (ekipa, kierbud i ja - każdy osobno) wszystkie wymiary za wyjątkiem tej nieszczęsnej ławy na przedlużeniu której stoi słup przesunięty względem cenrtum ławy o 4,5 cm i zaznaczenie wskazywało właśnie na ten słup mimo wymiarów na projekcie wskazujących na środek ławy. No więc ekipa odchyliła się właśnie o te 4,5cm w stosunku do markerów - dobrze że zauważyli to przy murowaniu narożników i przesunęli te bloczki od centrum bo cały strop poszedłby w diabły (belki terrivy byłyby za krótkie ....)

Zobaczymy co kierbud powie

• 3 weeks później...

Środa - 7 listopad 2007

Energetyka zaczyna podlączać prąd a chlopaki kładą bloczki

Nawet agregat przywieźli bo się nie mogę z somsiadem bo dach mu się kładzie i jego ekipa się boi, że im korki wysadzi i robota leży ...

Energetyki 30m wykopali i .... koparka im się zepsuła :-( pojechali, mają przyjechać w poniedziałek

A deszcz siąpi