kadilak 31.03.2007 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Zdecydowałam się zaczynam Na początek wkleję to co udał mi sie do tej pory zanotować 11-01-2007 W poszukiwaniu działki trafiłam do biura nieruchomości w Mikołowie. Pani Kasia, bardzo miła osoba, pojechała ze mną w teren i pokazała mi 3. Z tych 3, wybrałam -mnie tylko znanym sposobem najlepszą -jedyny minus, że to strasznie dalekoooooo Wieczorem pojechałam tam z Tomkiem i ??? „no fajne miejsce, kasa jak wszędzie, ale dalekooooo" He he he ale jesteśmy zgodni A że ziemia w ostatnim czasie schodzi jak świeże bułeczki, Tomek wymyślił, że zaklepiemy sobie tą, a jak nie znajdziemy nic lepszego to zostanie. I została -jak się okazało 12-01-2007 Rano zadzwoniłam do pani Kasi i zaklepałam moją działkę. I klamka zapadła, to szukamy dobrej oferty w bankach. 16-01-2007 Podpisaliśmy umowę przedwstępną i prawie się cieszymy Zaliczka 10% wpłacona mamy czas na wpłatę reszty do końca lutego i dopiero w tym momencie dowiadujemy się w banku, że na zakup samej działki dostaniemy tylko 50% wartości, reszta środki własne ku@#$%^&&* /panienka z okienka/ No cóż w takim razie bierzemy kredyt hipoteczny na budowę domu wraz z zakupem działki, ale musimy mieć już projekt. I tak mieliśmy się budować, no może nie w takim tempie 17-01-2007 Sobotni poranek, można odpocząć, a my biegiem do architekta po projekt domu. Na szczęście już od pół roku mieliśmy wizję jak i co ma wyglądać, to może będzie łatwiej podjąć decyzję, ważną decyzję Na weekend mamy katalogi i do poniedziałku musi zapaść decyzja, co wybieramy. 19-01-2007 Jest decyzja, będzie Gutek, ale muszę jeszcze sprawdzić w „zarządzie dróg”, czy wjazd na naszą działkę będzie możliwy od drogi powiatowej, bo tak nam najbardziej pasuje. Pan inżynier zerknął na mapkę i powiedział, że nie będzie problemu No to jadę do pracowni zamówić naszego Gutka. To dom wielu kompromisów, ale w sumie wszyscy są zadowoleni. 21-01-2007 Dzwoni pan z Atrium, że jest projekt. To ja w auto i jestem tam za 5 min -1600 się należy --------- Kompletujemy wszystkie papierki do banku i... jest kredyt 05-03-2007 Podpisujemy umowę notarialną i już mamy własny kawałek ziemi Już od następnego dnia zaczynam załatwiać wszystkie potrzebne dokumenty, żeby ruszyć z budową jak najszybciej. Energetyka, wodociągi, droga, starostwo powiatowe, wniosek lokalizacyjny, geodeta i jego kolorowe mapki.... Ile tego???? 21-03-2007 Dziś coś się ruszyło Dostałam kopie pisma z UM skierowaną do UOG o opinie w sprawie szkód górniczych. Słyszałam, że zbytnio się nie spieszą z tym wnioskiem Poczekam aż miesiąc Energia nie daje znaku życia, no i zarząd dróg mimo mojej wizyty ponaglającej dalej milczy 23-03-2007 Zadzwoniłam i do pana od wjazdu i pani od prądu i podobno korespondencja do mnie już od nich wyszła ok. 16 marca Mam nadzieje, że nie wysłali jej na adres budowy 24-03-2007 Dziś odwiedziliśmy hurtownie z materiałami budowlanymi. Bardzo miło się rozmawiało, dostaliśmy ofertę na materiał, która od 1 kwietnia będzie już nieaktualna Zobaczymy jeszcze inne oferty i zdecydujemy, bo trzeba się spieszyć Aaaaa… i jak dostanę gratisowy montaż i transport garażu-blaszaka, to już sobie takowy zamówię 25-03-2007 Dostałam właśnie warunki zjazdu na działkę TRAGEDIA Zagotowało się we mnie na maxa. Zjazd możliwy a owszem, ale nie z tej drogi o którą mi chodziło. TRAGEDIA!!!!! a przecież przed wyborem projektu byłam u nich z mapkami i nie widzieli żadnego problemu ze zjazdem w tym miejscu który mi pasuje Płakać mi się chce. Co zrobie z tym projektem? Jak ustawie ten dom, żeby było ok. JAK???? 26-03-2007 Zaraz z samego rana pojechałam do tego „miłego” pana co to zmienił sobie zdanie, ale niepotrzebnie bo tylko się załamałam i popłakałam. Pan co prawda rzeczowo tłumaczył, że to ze względów bezpieczeństwa, że jak jest możliwy dojazd z drogi bocznej, to się nie zezwala... bo nie... Nawet go nie słuchałam, nie mogłam się skupić Cały dzień kombinowaliśmy z Tomkiem, co robimy, zmieniamy projekt? Obracamy dom? -to nam nie pasuje. A może zostawimy tak jak jest, a podjazd zrobimy wzdłuż frontu? A pomyślę o tym jutro! 27-03-2007 Z tego wszystkiego zapomniałam wspomnieć o warunkach przyłącza do sieci energetycznej. Pismo przyszło 25 marca- 9 dni sobie szło, ale jest I dziś zamówiłam blaszak, montaż i transport gratis, to się zdecydowałam. Mają przyjechać z nim w piątek o 6 rano !!!! 29-03-2007 Są już do odbioru warunki przyłącza do sieci wodociągowej- miło To jeszcze tylko mapki projektowe- będą 2 kwietnia, opinia lokalizacyjna i z UOG -jakieś 4 tygodnie i mogę zanosić wszystko do pana S Pan S dał sobie 3-4 tygodnie na adaptację i wszelkie projekty przyłączy, po czym składa papiery do pozwolenia na budowę. No to wychodzi mi, że za 12 tygodni będziemy mieli pozwolenie na budowę i wbijamy pierwszą łopatę? A właśnie, że nie, bo pierwszą łopatę Tomek wbił dzis Musieliśmy przygotować grunt pod blaszaka i w tym celu kupiliśmy sobie w „obim” nowiutki, błyszczący szpadel 30-03-2007 Stoi sobie już "niby" garaż Aluminiowa blacha i pare słupków, boję się tylko, że jak porządnie zawieje, to będę musiała szukać mojego garażu po okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadilak 02.04.2007 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Może czas na zdjęcie mojego kawałka gruntu widok na zachód http://images21.fotosik.pl/132/6f83b4e8c8580f31med.jpg a tu na wschód http://images21.fotosik.pl/138/080f52fb6a28518dmed.jpg a tu blaszak http://images20.fotosik.pl/192/a222267ee7ddbf3emed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadilak 04.04.2007 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Kolejny papier w ręku Dostałam warunki podłączenia się do sieci wodociągowej, no i good Jest tam też zapisek, że 2 m od ogrodzenia już w działce, zaistniał wodociąg o średnicy 160 cm - ok widziałam go na mapce, ale nie wiedziałam, że muszę się od niego oddalić o 3 m Z każdym nowym papierkiem oddalam się od drogi ale czy wystarczy mi miejsca na mojego "gutka"??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadilak 05.04.2007 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Mam mapki 1:500, te do projektów To może... jak warunki z wodociągów mam, warunki z zarządu dróg mam, papier z energetyki mam, mapki do celów projektowych mam... udam się jutro do pana J i niech już załatwia co trzeba z projektami przyłączy. Właściwie to czekam na opinię lokalizacyjną, a tam nic nowego nie wymyślą, niż to co już jest w PZP Jadę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadilak 13.04.2007 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Wreszcie dojechałam do pana J. A jednak trzeba poczekać na tę nieszczęsną opinię lokalizacyjną. Ale już zostawiłam to co do tej pory zgromadziłam i przy okazji czegoś ciekawego się dowiedziałam. Oddalamy się od drogi z naszym gutkiem. A to dlatego, że domek może sobie stać, tak jak to zaplanowaliśmy, ale jest wielce prawdopodobne, że nie dojedziemy w ten sposób do garażu Cały podjazd ok 25 m biegłby po wodociągu, a ZIM -czytaj" Zakład Inżynierii Miejskiej", może się na to nie zgodzić No dobra, myślę sobie, wolnoć Tomku w swoim domku, ale jak pod ciężarem przejeżdzających po niej samochodów ON pęknie to żegnaj moja pięknie ułożona kostko brukowa W związku z tym, że ciosy zadawane są stopniowo i w jakimś odstępie czasowym, zaczynam się dostosowywać I stwierdzam, że wizja zmiany projektu, już nie wywołuje zimnego potu. No skoro musieliśmy zacząć kupno działki od projektu, to... Mam już nawet faworyta Ale cierpliwie poczekam na WSZYSTKIE!!! dokumenty i zdecydujemy No i jeszcze dobra wiadomość, nasz doradca zasugerował, że możemy odsprzedać ten kawał gruntu /341 m2/, na którym niczego nie możemy wybudować. A to wodociąg, a to linia rozgraniczająca, hehehe niech sobie kupią do spółki zim i zarząd dróg. No pomarzyć zawsze można, hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadilak 27.04.2007 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Nadal czekam na opinię lokalizacyjną. Nie powiem, że czekam cierpliwie Bo jak tu się nie irytować, kiedy słyszę, że urząd górniczy już 13 kwietnia wysłał warunki zabezpieczenia budynku pod I stopień szkód, a urząd miasta dostał to dopiero wczoraj Nie przygotują mi tego na dziś, bo mają 20 takich wniosków i muszę czekać!!! Następny tydzień w plecy, a najgorsze jest to, że nie wiem jak w końcu będzie wyglądał nasz dom??? Gutek, nie gutek???? To mnie dobija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadilak 05.05.2007 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Dostałam wczoraj warunki zabudowy i natychmiast zaniosłam wszystko do Pana, który zajmie się adaptacją budynku, zrobi wszystkie projekty itp... Na 100% zostanie Gutek. Dobrze, że zostajesz z nami gutku, bo już zakupiliśmy 400 sztuk porothermu To zostało jeszcze do kupienia 2600 szt. 30-stki, 300 szt. 25-tki i całej masy innego ceramicznego "złota" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadilak 15.05.2007 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Po telefonie od p.Jana, pomknęłam do starostwa z wnioskiem o wyłączenie gruntu z produkcji rolniczej. W biegu zrobiłam fotkę pierwszego projektu posadowienia domku na działce. Fatalne zdjęcie, ale zawsze to jakaś pamiątka http://images21.fotosik.pl/293/fbd1d6852e73de84med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadilak 17.05.2007 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Jutro odbieram gotowy projekt po przeróbkach i zaraz po południu umówiłam się z paroma ekipami na wycenę robocizny już się boję ile będą śpiewać. W poniedziałek będą już gotowe wszystkie potrzebne dokumenty do pozwolenia na budowę Dziękuję, że tak szybko się pan z tym uporał. W 2 tygodnie !!! JUPI Jeszcze wkleję parę zdjęć. Pięknie tam, tak zielono http://images20.fotosik.pl/355/0c2f929c96e76127med.jpg http://images20.fotosik.pl/355/4edff3f94a95258fmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadilak 18.05.2007 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Mój projekt już po adaptacji Najwięcej czerwonych kresek na rzucie fundamentów. Jakieś dodatkowe ławy i ściągi zazbrojone stalą 16 mm ??? strzemiona co 30 cm??? Nic mi to nie mówi Powie dopiero faktura z hurtowni I jeszcze dobra wiadomość, dokumenty złożone i pozwolenie może już za 1,5 tygodnia Od dziś zaczynam też casting na najlepszą, najtańszą i najszybszą firmę budowlaną Umówiłam się już z paroma na wizję lokalną i ku mojemu zdziwieniu lipiec im odpowiada - super. Zobaczę czy cenowo to oni będą mi odpowiadać I jeszcze rzut parteru z przeróbkami http://images21.fotosik.pl/303/ab6672557c9b508bmed.jpg piętro http://images20.fotosik.pl/358/b8f5da33da781f91med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadilak 18.05.2007 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 A to dostałam od męża Kochany jesteś jeszcze przed chwilą nie wiedziałam czym to się je, te fundamenty http://images21.fotosik.pl/304/21c425c8ff68aeb3med.jpg Dziś jeszcze spotkałam się z wykonawcą projektu przyłącza wodnego. Będą 2 projekty, pierwszy to doprowadzenie do studzienki- to na czas budowy, drugi to już ten docelowy w budynku - 1000 zł sie należy w tym projekt szamba, przyłącze kanalizy i odprowadzenie deszczówki. No to zaczynają się poważne wydatki -2000 za adaptację projektu z przystosowaniem fundamentu do szkód po fedrowaniu -1000 za projekty związane z wodą i kanalizą -2329 faktura za przyłączenie do sieci energetycznej- przyszła w zeszłym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadilak 20.05.2007 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Sobota upłynęła pod hasłem 'relaks i dobra zabawa" Byliśmy na pikniku muratora. Fajnie było zobaczyć na żywca ludziska z forum A było nas tylu!!! http://images21.fotosik.pl/310/7197e941e10fb42cmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadilak 22.05.2007 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Już po pierwszych spotkaniach z fachowcami od budowy. Pierwsza wycena to 60 tyś za murarzy + 12 tyś dach. A tak wycenił sympatyczny Pan Zbyszek, który zanęcił nas upustami na zakupy materiałów w zaprzyjaźnionych hurtowniach. No i fakt, na bloczki fundamentowe dostałam ceny od 4,5 do 5 zł za sztukę, a pan Zbyszek załatwi za 3,4 Kolejne firmy mają przysłać wycenę po niedzieli, to sobie porównamy i myślę, że w przyszłym tygodniu już będę miała ten stresujący etap za sobą. Zdecydowaliśmy też co będzie pokrywało nasz dach. Był mały konflikt interesów Ja chciałam dachówkę miedzianą, Tomek brąz I ??? Sama jestem w szoku, że będzie ?????? brązowy sirius z ruppa Też piękna Wczoraj obdzwoniłam partnerów handlowych ruppa i po 6 telefonie zaczęłam się lekko denerwować po 8 byłam już zła a co usłyszałam?-"niestety, nie przyjmujemy zamówień do końca roku" Ale ja potrzebuje na jesień i już !!! I będzie - jak w reklamie czekolady, "po której kostce mama się uśmiechnie" ja usmiechnęłam się po 10 telefonie - brązowy sirius 3,5 zł za sztukę termin 3 miesiące- to jedna z możliwości, ale poczekam jeszcze na wycenę dwóch pozostałych hurtowni. Ciekawa jestem jak to jest z tymi limitami zamówień??? Jedni już nie mogą, inni jeszcze tak??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadilak 25.05.2007 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Dziś pan, który projektował przyłącze wodne złożył papiery w ZIM Ekipa, która wykona to przyłącze zaczyna za 2 tygodnie Mam do wykopania rów o głębokości 1,5 m i długości 13 m, może ktoś jest chętny do pomocy ??? http://images21.fotosik.pl/333/b3499688ca9a0541med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadilak 28.05.2007 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 MAM POZWOLENIE NA BUDOWĘ OCZYWIŚCIE Trzeba to uczcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadilak 29.05.2007 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Wybraliśmy już firmę budowlaną To co ??? już za mną ten stresujący okres ?????? Wycenili całą robotę -stan surowy- na 58 000 i nic panią nie interesuje- to słowa szefa. Chyba jeszcze mnie nie poznał WSZYSTKO MNIE INTERESUJE !!!!! No ok, załatwia beton, sprzęty typu koparka i cięższe może jeszcze zapłaci za wszystko ??? I ważna dla nas rzecz- podpiszemy umowę. Wszystkie materiały kupimy w Ornontowicach u "Gibla" bo, dostaliśmy dobrą cenę na porotherm - 8,6 brutto z przewozem i rozładunkiem. 3200 za tonę stali, dobry upust na veluxa i dobrą formę rozliczania się. Nasza ekipa budowlana będzie mogła podjeżdżać w każdej chwili i dobierać materiał wg potrzeby. No i potrzebuję szybko II transzy kredytu a w banku się zasanawiaja, czy przypadkiem nie potrzebują do tego prawomocnego pozwolenia na budowę Muszę czekać na odpowiedz 2 dni, a za dachówkę muszę zapłacić za 5 A na dach zamówiłam na razie wszystkie elementy ceramiczne - dachówkę podstawową, boczną, gąsiory... Faktura za to = 19 700 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadilak 01.06.2007 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Lubię ten bank II transza przyszła na czas, no to pojechaliśmy na zakupy No niestety nie do centrum handlowego ale i tak jestem zadowolona Kupiliśmy już porotherm 30 i 25, i zapłaciliśmy 26941,00 Za 30 P+W kl. 15 udało się wynegocjować 8,5 brutto za sztukę, a za 25 P+W zapłacilismy 10,40. To wszystko z transportem i rozładunkiem. To chyba dobra cena w tym gorącym okresie ? Właśnie zabieram się za przepisywanie "na czysto", umowy o wykonanie robót budowlanych, którą układaliśmy wczoraj z wykonawcą przez 3 godziny Na spotkanie przygotowalismy sie profesjonalnie Pojechaliśmy z wydrukowaną listą prac w poszczególnych etapach, zapożyczoną z forum , i tu wielki ukłon w stronę autora , czym, bardzo zaskoczyliśmy pana Piotra A kiedy doszliśmy wreszcie do ceny poszczególnych etapów to on nas mile zaskoczył w sumie zapłacimy 54 000,00 No i zaczynamy 15 lipca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadilak 03.06.2007 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 hmmmmmm..... -1 punkt dla firmy budowlanej, a jeszcze nawet nie zaczęli / i chyba nie zaczną / A to dlatego, że.... Podczas rozmowy o wykopie i ścianach fundamentu, pan budowlaniec zasugerował, że to za dużo ten 1,7 m i że warto zapytać architekta, czy nie można tego zmienić??? Ok, zadzwoniłam z tym pytaniem do architekta, który dostosowywał projekt do naszych warunków i po sprecyzowaniu przeze mnie problemu, on złapał się za głowę i poradził dać sobie spokój z takim "fachowcem". Już piszę o co w tym wszystkim chodzi. Ława fundamentu musi zaczynać się na poziomie -1,7 m, ale poziom 0,00 to nie poziom gruntu, tylko poziom podłogi parteru. Garaż stoi na poziomie -0,51 m. To, jeżeli poziom gruntu = -0,51 to wychodzi, że wykop będzie miał 1,19 m. Chyba muszę poważnie porozmawiać z szefem tej firmy, bo teraz gdy dokładnie przeglądam mój projekt, to sama, bez trudu zorientowałabym się, co, na jakim poziomie powinno się znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadilak 05.06.2007 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 I tak jak myślałam, nie zacznę współpracy z tym panem Piotrem..... Bo, kiedy tak delikatnie podpytałam o jego poprzednie budowy, nagle przypomniało mu się, że właśnie wygrał jakiś przetarg, na dużą inwestycję i niestety nie bedzie mógł mi pomóc... !@#$%^&*() piiiiiiiiiii......... Straciłam cały tydzień Inne awaryjne ekipy juz podłapały robotę Mam kolejnego doła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadilak 11.06.2007 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Pozwolenie jest już prawomocne Ale miałam napięty dzień, uff.... Dostałam dziś uzgodnienie projektu przyłącza wodnego z ZIM-u i zgłoszenie do starostwa rozpoczęcia prac wykonawczych, czyli będzie woda Dziś też umówiłam się z elektrykiem, który wykona prowizorkę w blaszaku, czyli będzie prąd Byłam też u geodety, który wytyczy budynek, może już w tym tygodniu będą paliki Umówiłam się też z przyszłym??? kierownikiem budowy, zobaczymy jakie postawi warunki finansowe? Na jutro jesteśmy umówieni z szefem ekipy budowlanej, to może będzie i wykonawca ??? Takie, koszmarne czasy nastały, że namawiam pana Nowaka, żeby wybudował mi dom Załatwiłam też koparkę do fundamentów. Za 1200 wykopie 120 mb na głębokość 1,4 m. Czy to drogo ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts