Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kadilaka dziennik budowy

Recommended Posts

Zdecydowałam się :D zaczynam :wink:

Na początek wkleję to co udał mi sie do tej pory zanotować

11-01-2007

W poszukiwaniu działki trafiłam do biura nieruchomości w Mikołowie. Pani Kasia, bardzo miła osoba, pojechała ze mną w teren i pokazała mi 3.

Z tych 3, wybrałam -mnie tylko znanym sposobem najlepszą ;) -jedyny minus, że to strasznie dalekoooooo :(

Wieczorem pojechałam tam z Tomkiem i ??? „no fajne miejsce, kasa jak wszędzie, ale dalekooooo"

He he he ale jesteśmy zgodni :lol:

A że ziemia w ostatnim czasie schodzi jak świeże bułeczki, Tomek wymyślił, że zaklepiemy sobie tą, a jak nie znajdziemy nic lepszego to zostanie.

I została -jak się okazało :lol: :lol: :lol:

12-01-2007

Rano zadzwoniłam do pani Kasi i zaklepałam moją działkę.

I klamka zapadła, to szukamy dobrej oferty w bankach.

16-01-2007

Podpisaliśmy umowę przedwstępną i prawie się cieszymy :(

Zaliczka 10% wpłacona mamy czas na wpłatę reszty do końca lutego i dopiero w tym momencie dowiadujemy się w banku, że na zakup samej działki dostaniemy tylko 50% wartości, reszta środki własne ku@#$%^&&* /panienka z okienka/ :evil: :evil: :evil:

No cóż w takim razie bierzemy kredyt hipoteczny na budowę domu wraz z zakupem działki, ale musimy mieć już projekt.

I tak mieliśmy się budować, no może nie w takim tempie :o

17-01-2007

Sobotni poranek, można odpocząć, a my biegiem do architekta po projekt domu.

Na szczęście już od pół roku mieliśmy wizję jak i co ma wyglądać, to może będzie łatwiej podjąć decyzję, ważną decyzję :D

Na weekend mamy katalogi i do poniedziałku musi zapaść decyzja, co wybieramy.

19-01-2007

Jest decyzja, będzie Gutek, ale muszę jeszcze sprawdzić w „zarządzie dróg”, czy wjazd na naszą działkę będzie możliwy od drogi powiatowej, bo tak nam najbardziej pasuje.

Pan inżynier zerknął na mapkę i powiedział, że nie będzie problemu :p

No to jadę do pracowni zamówić naszego Gutka.

To dom wielu kompromisów, ale w sumie wszyscy są zadowoleni.

21-01-2007

Dzwoni pan z Atrium, że jest projekt. To ja w auto i jestem tam za 5 min

-1600 się należy :lol:

---------

Kompletujemy wszystkie papierki do banku i... jest kredyt :D :D

05-03-2007

Podpisujemy umowę notarialną i już mamy własny kawałek ziemi :D :D :D

Już od następnego dnia zaczynam załatwiać wszystkie potrzebne dokumenty, żeby ruszyć z budową jak najszybciej.

Energetyka, wodociągi, droga, starostwo powiatowe, wniosek lokalizacyjny, geodeta i jego kolorowe mapki....

Ile tego???? :evil: :evil:

21-03-2007

Dziś coś się ruszyło

Dostałam kopie pisma z UM skierowaną do UOG o opinie w sprawie szkód górniczych. Słyszałam, że zbytnio się nie spieszą z tym wnioskiem

Poczekam aż miesiąc :evil:

Energia nie daje znaku życia, no i zarząd dróg mimo mojej wizyty ponaglającej dalej milczy :(

23-03-2007

Zadzwoniłam i do pana od wjazdu i pani od prądu i podobno korespondencja do mnie już od nich wyszła ok. 16 marca :o

Mam nadzieje, że nie wysłali jej na adres budowy :lol: :lol: :lol:

24-03-2007

Dziś odwiedziliśmy hurtownie z materiałami budowlanymi. Bardzo miło się rozmawiało, dostaliśmy ofertę na materiał, która od 1 kwietnia będzie już nieaktualna :evil:

Zobaczymy jeszcze inne oferty i zdecydujemy, bo trzeba się spieszyć

Aaaaa… i jak dostanę gratisowy montaż i transport garażu-blaszaka, to już sobie takowy zamówię

25-03-2007

Dostałam właśnie warunki zjazdu na działkę TRAGEDIA :cry: :cry: :cry:

Zagotowało się we mnie na maxa. Zjazd możliwy a owszem, ale nie z tej drogi o którą mi chodziło. TRAGEDIA!!!!! a przecież przed wyborem projektu byłam u nich z mapkami i nie widzieli żadnego problemu ze zjazdem w tym miejscu który mi pasuje :evil: :evil: :evil:

Płakać mi się chce. Co zrobie z tym projektem? Jak ustawie ten dom, żeby było ok. JAK????

26-03-2007

Zaraz z samego rana pojechałam do tego „miłego” pana co to zmienił sobie zdanie, ale niepotrzebnie bo tylko się załamałam i popłakałam.

Pan co prawda rzeczowo tłumaczył, że to ze względów bezpieczeństwa, że jak jest możliwy dojazd z drogi bocznej, to się nie zezwala... bo nie...

Nawet go nie słuchałam, nie mogłam się skupić :cry:

Cały dzień kombinowaliśmy z Tomkiem, co robimy,

zmieniamy projekt?

Obracamy dom? -to nam nie pasuje.

A może zostawimy tak jak jest, a podjazd zrobimy wzdłuż frontu?

A pomyślę o tym jutro!

27-03-2007

Z tego wszystkiego zapomniałam wspomnieć o warunkach przyłącza do sieci energetycznej.

Pismo przyszło 25 marca- 9 dni sobie szło, ale jest :)

I dziś zamówiłam blaszak, montaż i transport gratis, to się zdecydowałam. Mają przyjechać z nim w piątek o 6 rano !!!! :o

29-03-2007

Są już do odbioru warunki przyłącza do sieci wodociągowej- miło :wink:

To jeszcze tylko

mapki projektowe- będą 2 kwietnia,

opinia lokalizacyjna i z UOG -jakieś 4 tygodnie

i mogę zanosić wszystko do pana S

Pan S dał sobie 3-4 tygodnie na adaptację i wszelkie projekty przyłączy, po czym składa papiery do pozwolenia na budowę.

No to wychodzi mi, że za 12 tygodni będziemy mieli pozwolenie na budowę i wbijamy pierwszą łopatę?

A właśnie, że nie, bo pierwszą łopatę Tomek wbił dzis :lol: :lol: :lol:

Musieliśmy przygotować grunt pod blaszaka i w tym celu kupiliśmy sobie w „obim” nowiutki, błyszczący szpadel :)

30-03-2007

Stoi sobie już "niby" garaż :lol:

Aluminiowa blacha i pare słupków, boję się tylko, że jak porządnie zawieje, to będę musiała szukać mojego garażu po okolicy :lol: :lol: :lol:

Kolejny papier w ręku :)

Dostałam warunki podłączenia się do sieci wodociągowej, no i good

Jest tam też zapisek, że 2 m od ogrodzenia już w działce, zaistniał wodociąg o średnicy 160 cm :evil: - ok widziałam go na mapce, ale nie wiedziałam, że muszę się od niego oddalić o 3 m :(

Z każdym nowym papierkiem oddalam się od drogi :lol:

ale czy wystarczy mi miejsca na mojego "gutka"??? :lol: :lol: :lol:

Mam mapki 1:500, te do projektów :wink:

:p To może... jak warunki z wodociągów mam, warunki z zarządu dróg mam, papier z energetyki mam, mapki do celów projektowych mam... udam się jutro do pana J i niech już załatwia co trzeba z projektami przyłączy.

Właściwie to czekam na opinię lokalizacyjną, a tam nic nowego nie wymyślą, niż to co już jest w PZP

Jadę... :)

Wreszcie dojechałam do pana J.

A jednak trzeba poczekać na tę nieszczęsną opinię lokalizacyjną. Ale już zostawiłam to co do tej pory zgromadziłam i przy okazji czegoś ciekawego się dowiedziałam.

Oddalamy się od drogi z naszym gutkiem.

A to dlatego, że domek może sobie stać, tak jak to zaplanowaliśmy, ale jest wielce prawdopodobne, że nie dojedziemy w ten sposób do garażu :lol:

Cały podjazd ok 25 m biegłby po wodociągu, a ZIM -czytaj" Zakład Inżynierii Miejskiej", może się na to nie zgodzić :o

No dobra, myślę sobie, wolnoć Tomku w swoim domku,

ale jak pod ciężarem przejeżdzających po niej samochodów ON pęknie :(

to żegnaj moja pięknie ułożona kostko brukowa :wink:

W związku z tym, że ciosy zadawane są stopniowo i w jakimś odstępie czasowym, zaczynam się dostosowywać :lol:

I stwierdzam, że wizja zmiany projektu, już nie wywołuje zimnego potu.

No skoro musieliśmy zacząć kupno działki od projektu, to...

Mam już nawet faworyta :p

Ale cierpliwie poczekam na WSZYSTKIE!!! dokumenty i zdecydujemy :wink:

No i jeszcze dobra wiadomość, nasz doradca zasugerował, że możemy odsprzedać :wink: ten kawał gruntu /341 m2/, na którym niczego nie możemy wybudować. A to wodociąg, a to linia rozgraniczająca, hehehe niech sobie kupią do spółki zim i zarząd dróg. No pomarzyć zawsze można, hm...

• 2 weeks później...

Nadal czekam na opinię lokalizacyjną. Nie powiem, że czekam cierpliwie :evil:

Bo jak tu się nie irytować, kiedy słyszę, że urząd górniczy już 13 kwietnia wysłał warunki zabezpieczenia budynku pod I stopień szkód, a urząd miasta dostał to dopiero wczoraj :evil:

Nie przygotują mi tego na dziś, bo mają 20 takich wniosków i muszę czekać!!!

Następny tydzień w plecy, a najgorsze jest to, że nie wiem jak w końcu będzie wyglądał nasz dom??? Gutek, nie gutek????

To mnie dobija :cry:

Dostałam wczoraj warunki zabudowy :D :D :D i natychmiast zaniosłam wszystko do Pana, który zajmie się adaptacją budynku, zrobi wszystkie projekty itp... Na 100% zostanie Gutek.

Dobrze, że zostajesz z nami gutku, bo już zakupiliśmy 400 sztuk porothermu :lol:

To zostało jeszcze do kupienia 2600 szt. 30-stki, 300 szt. 25-tki i całej masy innego ceramicznego "złota" ??? :lol:

• 2 weeks później...

Jutro odbieram gotowy projekt po przeróbkach :) i zaraz po południu umówiłam się z paroma ekipami na wycenę robocizny :-? już się boję ile będą śpiewać.

W poniedziałek będą już gotowe wszystkie potrzebne dokumenty do pozwolenia na budowę :D :D :D

Dziękuję, że tak szybko się pan z tym uporał. W 2 tygodnie !!! JUPI :lol:

Jeszcze wkleję parę zdjęć. Pięknie tam, tak zielono :wink:

http://images20.fotosik.pl/355/0c2f929c96e76127med.jpg

http://images20.fotosik.pl/355/4edff3f94a95258fmed.jpg

Mój projekt już po adaptacji :)

Najwięcej czerwonych kresek na rzucie fundamentów. Jakieś dodatkowe ławy i ściągi zazbrojone stalą 16 mm ??? strzemiona co 30 cm???

Nic mi to nie mówi :wink: :lol: :lol: :lol:

Powie dopiero faktura z hurtowni :wink:

I jeszcze dobra wiadomość, dokumenty złożone i pozwolenie może już za 1,5 tygodnia :o :D :D :D

Od dziś zaczynam też casting na najlepszą, najtańszą i najszybszą firmę budowlaną :wink: Umówiłam się już z paroma na wizję lokalną i ku mojemu zdziwieniu lipiec im odpowiada :o - super. Zobaczę czy cenowo to oni będą mi odpowiadać :roll:

I jeszcze rzut parteru z przeróbkami

http://images21.fotosik.pl/303/ab6672557c9b508bmed.jpg

piętro

http://images20.fotosik.pl/358/b8f5da33da781f91med.jpg

A to dostałam od męża :lol:

Kochany jesteś :D jeszcze przed chwilą nie wiedziałam czym to się je, te fundamenty :wink:

http://images21.fotosik.pl/304/21c425c8ff68aeb3med.jpg

Dziś jeszcze spotkałam się z wykonawcą projektu przyłącza wodnego.

Będą 2 projekty, pierwszy to doprowadzenie do studzienki- to na czas budowy, drugi to już ten docelowy w budynku - 1000 zł sie należy :( w tym projekt szamba, przyłącze kanalizy i odprowadzenie deszczówki.

No to zaczynają się poważne wydatki :x

-2000 za adaptację projektu z przystosowaniem fundamentu do szkód po

fedrowaniu

-1000 za projekty związane z wodą i kanalizą

-2329 faktura za przyłączenie do sieci energetycznej- przyszła w zeszłym tygodniu :-?

Już po pierwszych spotkaniach z fachowcami od budowy.

Pierwsza wycena to 60 tyś za murarzy + 12 tyś dach.

A tak wycenił sympatyczny Pan Zbyszek, który zanęcił nas upustami na zakupy materiałów w zaprzyjaźnionych hurtowniach.

No i fakt, na bloczki fundamentowe dostałam ceny od 4,5 do 5 zł za sztukę, a pan Zbyszek załatwi za 3,4 :o

Kolejne firmy mają przysłać wycenę po niedzieli, to sobie porównamy i myślę, że w przyszłym tygodniu już będę miała ten stresujący :evil: etap za sobą.

Zdecydowaliśmy też co będzie pokrywało nasz dach. Był mały konflikt interesów :-? Ja chciałam dachówkę miedzianą, Tomek brąz :roll: :roll: :roll:

I ??? Sama jestem w szoku, że będzie ?????? brązowy sirius z ruppa :lol:

Też piękna :wink: :lol:

Wczoraj obdzwoniłam partnerów handlowych ruppa i po 6 telefonie zaczęłam się lekko denerwować :x po 8 byłam już zła :evil: a co usłyszałam?-"niestety, nie przyjmujemy zamówień do końca roku" :o :o :o

Ale ja potrzebuje na jesień i już !!!

I będzie :lol: :lol: :lol: - jak w reklamie czekolady, "po której kostce mama się uśmiechnie" :lol: ja usmiechnęłam się po 10 telefonie :lol: :lol: :lol: -

brązowy sirius 3,5 zł za sztukę termin 3 miesiące- to jedna z możliwości, ale poczekam jeszcze na wycenę dwóch pozostałych hurtowni. Ciekawa jestem jak to jest z tymi limitami zamówień??? Jedni już nie mogą, inni jeszcze tak???

Dziś pan, który projektował przyłącze wodne złożył papiery w ZIM :)

Ekipa, która wykona to przyłącze zaczyna za 2 tygodnie :p

Mam do wykopania rów o głębokości 1,5 m i długości 13 m, może ktoś jest chętny do pomocy ??? :lol: :lol: :lol:

http://images21.fotosik.pl/333/b3499688ca9a0541med.jpg

Wybraliśmy już firmę budowlaną :D :D :D

To co ??? już za mną ten stresujący okres ?????? :-? :-? :-?

Wycenili całą robotę -stan surowy- na 58 000 :roll: i nic panią nie interesuje- to słowa szefa. Chyba jeszcze mnie nie poznał :wink: WSZYSTKO MNIE INTERESUJE !!!!! :lol: :lol: :lol:

No ok, załatwia beton, sprzęty typu koparka i cięższe :wink: może jeszcze zapłaci za wszystko ??? :lol: :lol: :lol: I ważna dla nas rzecz- podpiszemy umowę.

Wszystkie materiały kupimy w Ornontowicach u "Gibla" bo, dostaliśmy dobrą cenę na porotherm - 8,6 brutto z przewozem i rozładunkiem. 3200 za tonę stali, dobry upust na veluxa i dobrą formę rozliczania się. Nasza ekipa budowlana będzie mogła podjeżdżać w każdej chwili i dobierać materiał wg potrzeby.

No i potrzebuję szybko II transzy kredytu :evil: :evil: :evil:

a w banku się zasanawiaja, czy przypadkiem nie potrzebują do tego prawomocnego pozwolenia na budowę :evil:

Muszę czekać na odpowiedz 2 dni, a za dachówkę muszę zapłacić za 5 :roll: :roll: :roll:

A na dach zamówiłam na razie wszystkie elementy ceramiczne - dachówkę podstawową, boczną, gąsiory... Faktura za to = 19 700 zl

Lubię ten bank :wink:

II transza przyszła na czas, no to pojechaliśmy na zakupy :roll:

No niestety nie do centrum handlowego :wink: ale i tak jestem zadowolona :D

Kupiliśmy już porotherm 30 i 25, i zapłaciliśmy 26941,00 :o :o :o

Za 30 P+W kl. 15 udało się wynegocjować 8,5 brutto za sztukę, a za 25 P+W zapłacilismy 10,40. To wszystko z transportem i rozładunkiem. To chyba dobra cena w tym gorącym okresie ?:roll: :roll: :roll:

Właśnie zabieram się za przepisywanie "na czysto", umowy o wykonanie robót budowlanych, którą układaliśmy wczoraj z wykonawcą przez 3 godziny :o

Na spotkanie przygotowalismy sie profesjonalnie :wink:

Pojechaliśmy z wydrukowaną listą prac w poszczególnych etapach, zapożyczoną z forum :wink:, i tu wielki ukłon w stronę autora :wink:, czym, bardzo zaskoczyliśmy pana Piotra :lol: :lol: :lol:

A kiedy doszliśmy wreszcie do ceny poszczególnych etapów to on nas mile zaskoczył :o :o :o w sumie zapłacimy 54 000,00 :D :D :D

:D :D :D

No i zaczynamy 15 lipca

hmmmmmm.....

-1 punkt dla firmy budowlanej, a jeszcze nawet nie zaczęli :lol: / i chyba nie zaczną :evil: /

A to dlatego, że....

Podczas rozmowy o wykopie i ścianach fundamentu, pan budowlaniec zasugerował, że to za dużo ten 1,7 m i że warto zapytać architekta, czy nie można tego zmienić??? Ok, zadzwoniłam z tym pytaniem do architekta, który dostosowywał projekt do naszych warunków i po sprecyzowaniu przeze mnie problemu, on złapał się za głowę i poradził dać sobie spokój z takim "fachowcem".

Już piszę o co w tym wszystkim chodzi.

Ława fundamentu musi zaczynać się na poziomie -1,7 m, ale poziom 0,00 to nie poziom gruntu, tylko poziom podłogi parteru. Garaż stoi na poziomie -0,51 m. To, jeżeli poziom gruntu = -0,51 to wychodzi, że wykop będzie miał 1,19 m.

Chyba muszę poważnie porozmawiać z szefem tej firmy, bo teraz gdy dokładnie przeglądam mój projekt, to sama, bez trudu zorientowałabym się, co, na jakim poziomie powinno się znaleźć :wink:

I tak jak myślałam, nie zacznę współpracy z tym panem Piotrem.....

Bo, kiedy tak delikatnie :evil: podpytałam o jego poprzednie budowy, nagle przypomniało mu się, że właśnie wygrał jakiś przetarg, na dużą inwestycję i niestety nie bedzie mógł mi pomóc...

!@#$%^&*() piiiiiiiiiii.........

Straciłam cały tydzień :cry: :cry: :cry:

Inne awaryjne ekipy juz podłapały robotę :(

Mam kolejnego doła :cry: :cry: :cry:

:D :D :D

Pozwolenie jest już prawomocne :p

Ale miałam napięty dzień, uff....

Dostałam dziś uzgodnienie projektu przyłącza wodnego z ZIM-u i zgłoszenie do starostwa rozpoczęcia prac wykonawczych, czyli będzie woda :)

Dziś też umówiłam się z elektrykiem, który wykona prowizorkę w blaszaku, czyli będzie prąd :D

Byłam też u geodety, który wytyczy budynek, może już w tym tygodniu będą paliki :lol:

Umówiłam się też z przyszłym??? kierownikiem budowy, zobaczymy jakie postawi warunki finansowe?

Na jutro jesteśmy umówieni z szefem ekipy budowlanej, to może będzie i wykonawca ??? :roll: Takie, koszmarne czasy nastały, że namawiam pana Nowaka, żeby wybudował mi dom :wink: :lol: :lol: :lol:

Załatwiłam też koparkę do fundamentów. Za 1200 wykopie 120 mb na głębokość 1,4 m.

Czy to drogo ??? :roll: :roll: :roll: