Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Marka i Ewy

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Komentarz do Dziennika budowy Ewy i Marka - Arletta

Zapraszamy :oops:

Korzystam więc z zaproszenia :) .

Widzę, że do budowy podchodzicie "z głową".

Cieplejsza ściana niż w projekcie to z pewnością dobra decyzja. Do tego rekuperator. Razem daje to dom, do którego ogrzania potrzeba prawie połowę pierwotnie projektowanego zapoprzebowania na ciepło.

Czy zastanawialiście się już nad ogrzewaniem ?

Sam chcę się też wybudować w pobliżu (okolice Słupska). Z założenia ma to być dom pasywny. Problem ogrzewania mi odpadnie - przynajmniej w zakresie kosztów eksploatacji.

A może macie namiary na jakąś wolną działkę w pobliżu Waszej ?

• 7 months później...
  • 3 weeks później...
  • 2 months później...

Fachowcy nie wrócili - jest nowa ekipa - jak na razie jestem zadowolony ....

Odnośnie "nieciekawie" ....

parę dni popadało - u somsiadów woda a u mnie suchutko ... (aczkolwek ze studni 2x5m3 wody na pole wypompowałem)

A więc drenaż działa, studnia odbiera - tylko jeszcze dopchać się do warstwy przepuszczalnej .....

• 11 months później...

Witam.

My też przymierzamy się do projektu Arletta.

Wahamy się jeszcze między Klementynką a Arlettą:)

Wy już skończyliście budowę?

Można prosić o parę fotek? Żona strasznie ciekawa jest jak wygląda on w rzeczywistości. Robiliście jakieś zmiany w projekcie?

pozdrawiam

ReddyS

• 3 weeks później...
Witam.

My też przymierzamy się do projektu Arletta.

Wahamy się jeszcze między Klementynką a Arlettą:)

Wy już skończyliście budowę?

Można prosić o parę fotek? Żona strasznie ciekawa jest jak wygląda on w rzeczywistości. Robiliście jakieś zmiany w projekcie?

pozdrawiam

ReddyS

Dawno nas nie było ale wkrótce uzupełnimy dziennik

Trochę zmian było - wywaliliśmy ściany nośne, wentylację kotłownię, zrobiliśmy przejście z domu do garażu, schody są betonowe, zlikwidowaliśmy okna dachowe, a szerokie drzwi balkonowe na piętrze wymieniliśmy na zespół drzwi + okno - a i strop zmieniliśmy z żelbetowego na terrivę

A budowlańcy dołożyli co nieco od siebie - podniśli fundament o 3 cm, chlapnęli się o 10 cm na ścianie kolankowej (na szczęście nie naruszyliśmy statyki) itp atrakcje

Za dwa tyg jak będą okna i tynki to damy foto