Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szukam na forum ( i jak widać nie mogę znaleźć :) ) klimatyzacji, która wykorzystywałaby kanały wentylacji mechanicznej.

Mój pomysł na klimatyzację początkowo był związany z pompą ciepłą, którą planuję do co i cwu. Można by zainstalować do tego klimakonwektory, ale czy nie lepiej dać jakiś moduł klimatyzacji ( przed rekuperatorem ?) i schładzać dom za pośrednictwem wentylacji ?

Nie zależy mi na jakimś drastycznym obniżeniu temperatury...

Czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie klimatyzacji, ale nie przez oddzielne jednostki?

Proszę o sugestie...

https://forum.murator.pl/topic/75789-klimatyzacja-kana%C5%82owaczy-jako%C5%9B-tak/

Najlepiej dać niezależny agregat ziębniczy do klimatyzacji. Można dać agregat z odwracalnym obiegiem ziębniczym. Jeżeli włączać chłodnicę, to za rekuperatorem, a nie przed. Będzie znacznie wyższy współczynnik wydajności chłodniczej.

Żeby schłodzić dom za pomocą klimatyzacji kanałowej potrzeba dość dużo powietrza, a co za tym idzie dużych kanałów, ale skoro nie potrzebujesz drastycznego obniżenia temperatury, to czemu nie.

"Czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie klimatyzacji, ale nie przez oddzielne jednostki?

Proszę o sugestie..."

Tu nie trzeba pomysłu, to są rozwiązania stosowane powszechnie, no może nie bardzo powszechne w domach jednorodzinnych i nie w Polsce, ale jednak.

https://forum.murator.pl/topic/75789-klimatyzacja-kana%C5%82owaczy-jako%C5%9B-tak/#findComment-1704970