Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komitet Społeczny..........jak założyć ?

siemka

Recommended Posts

Mam prośbę do Szanownych Forumowiczów, chcemy z sąsiadem założyć Społeczny Komitet Budowy Infrastruktury drogi dojazdowej do naszeych posesji.

Niestety zupełnie nie wiem jak napisać pismo przewodnie itd., wiem że powinno zawierać listę obecności no i pewnie kilka zdań o celach itp.

Czy ktoś z was podsunął by nam " gotowca"

Z góry dziękuję

• 1 month później...

Witam!

Mam podobny problem, który polega na tym iż kupiłem działkę do której drogi dojazdowe są współwłasnością kilku osób żeby położyć w niej media trzeba powołać komitet społeczny a ni groma nie wiem jak to zrobić :cry:

Więc jeśli to nie kłopot dla Was drodzy forumowicze to i ja proszę o takiego gotowca jak powołać taki komitet?

Oto mój e-mail [email protected]

BARDZO proszę o pomoc :-?

Ja niestety na razie ugrzązłem w pozwoleniach. Ale musisz zacząć od zdobycia uchwały Rady Gminy, która określa ile musi być osób zainteresowanych wybudowaniem mediów i min. tyle powinno wchodzić w skład komitetu. Komitete tworzysz po to , aby być stroną w rozmowach z gminą i uzyskać możliwość dofinansowania do mediów. U mnie w gminie tj. Dywity w Komitecie powinno być min. 5 osób.

Powodzenia

sofix dzięki za odpowiedz :wink:

Widzę że mamy do siebie rzut kamieniem :D

U mnie sytuacja wygląda tak:

Kupiłem działkę w okolicach Ostródy (100m poza miastem) jest to kompleks działek pod cele budowlane ale bez planu zagospodarowania :cry: więc musiałem występować o warunki zabudowy. Otrzymałem te warunki i problem okazał się przy ustaleniu warunków wodno-kanalizacyjnych. Pan który takie warunki ustala powiedział że dla jednej czy dwóch osób to nie ma sensu i zaproponował nam powołanie komitetu, który miałby występować w imieniu wszystkich właścicieli działek.

Oznacza to że musimy na własną rękę zrobić jakiś plan i chociaż częściowo uzbroić teren. Ja jestem w o tyle lepszej sytuacji, że mam na swojej działce wodę i brakuje mi do pozwolenia na budowę tylko prądu i kanalizy. Niestety tylko dla siebie tej kanalizy zrobić nie mogę :-?

Pozdrawiam

Robert

8)

Witam sąsiada!

Ja jeszcze nie mam wz, gdyż wójt zwleka z podjęciem ostatecznej decyzji, gdyż wolałby, aby zabudowa na mojej działce i sąsiednich była zgodna z jego wizją urbanistycznego rozwoju gminy :o , ale najgorzej, że wizji jako takiej jeszcze nie ma :o . Więc na razie czekam, gdyż jednak lepsze to niż odwoływanie się do SKO od niekorzystnej decyzji o odmowie wydania wz. Ja również nie mam uzbrojonej działki, ( około 150m do mediów) dlatego składałem we wniosku o szambo, zanim wybuduję dom to może podciągną kanalizę bliżej. U ciebie też takie rozwiązanie dałoby Ci szansę na uzyskanie pozwolenia, a później za rok dwa może gmina sama zaproponuje jakieś rozwiązanie, a szambo na deszczówkę. A co do Komitetu to na razie mój zapał ostygł i czekam przyczajony na sygnał do działania- czyli upragnione wz.

• 1 year później...
  • 8 months później...
  • 6 months później...
  • 5 months później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 7 months później...
  • 1 year później...