Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosztorys dla Millenium - kto pomoze?

arecki1338

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktos moze pomoc mi zrobic kosztorys dla millenium banku? najlepiej jakby ktos mial ten ich formularz wypisany i po prostu go mi przeslal.Z gory wielkie dzieki.

Mam kosztorys dla tego banku ale dla mojego domu.Po "chudy byk" :lol: potrzebny Ci kosztorys z obliczeniami innymi niz twoje.Ceny sie zmieniaja.

pozdro.

dam wam radę - piszcie maksymalnie duże kwoty w kosztorysie, nieważne ile bierzecie kredytu !!!!

Za rok, jak będziecie kończyć budowę - przyjdzie rzeczoznawca i dokona oceny wykonanych prac - ale WEDŁUG KOSZTORYSU !!!!

Czyli jak ceny wzrosną o 50% to zapłacicie o 50% więcej niż w kosztorysie a rzeczoznawca powie że wydaliście tylko tyle ile w kosztorysie :evil:

I wtedy macie problem z udowodnieniem wykorzytsania kredytu :o

Jestem dokładnie w tej sytuacji, nie mogę dostać ostatniej transzy i zastanawiam się nad zmianą banku na inny :o

PRZYKŁAD:

bierzecie kredyt 150 PLN(pierwsza transza 100 PLN, druga 50 PLN)

w kosztorysie piszecie:

-wykonanie prac murarskich 50 PLN

-zakup materiałów 50 PLN

-inne prace 50 PLN

ceny prac i materiałów wzrastają o 50 % czyli faktycznie wykonaliście tylko 2/3 planowanych prac za transzę 100 PLN

przychodzi rzeczoznawca i mówi:

widzę 2/3 realizacji prac murarskich za 33 PLB i materialy na 33 PLN razem 66 PLN.

Prosżę rozliczyć się z pozostałych 33 PLN bo nie uruchomimy ostatniej transzy !!!!!!!

A kaski nie ma bo poszła we wzrost cen :(

Jest to spowodowane procedurami Millenium przy udzielaniu kredytu - wystarczyloby gdyby rzeczoznawca brał bieżace ceny a nie z wniosku kredytowego

UWAŻAJCIE NA TO

pozdrawiam

A ja właśnie lada dzień biorę się za robienie kosztorysu do Millenium i już zachodzę w głowę, jak go rozpisać, żeby sie nie przejechać :o

Do tego nie pasuje mi ta ich promocja -wycena na koszt banku. Wolałabym zapłacić, ale mieć wpływ na to, kto mi zrobi wycenę. A jak się przy tym uprę, to będzie to dla banku podejrzane :roll:

Tak, tak dokładnie. Nawet mam już takiego rzeczoznawcę. Problem tylko w tym, że jak Pani z banku powiedziałam, że chcę sama go wybrać, to wytrzeszczyła oczy i ze zdumieniem zapytała "chce pani wydać 800 zł? Przecież my to zrobimy za darmo". Boję się czy bank nie zacznie "węszyć" jak powiem, że pomimo promocji ja chcę sama płacić :roll:

• 3 weeks później...

Również ubiegam się o kredyt w Millenium. Ma może ktoś wypełniony ich firmowy druczek w którym trzeba zestawić koszty? Dla ułatwienia podam konstrukcję przyszłego domu: ściany zewnętrzne jednowarstwowe murowane z bloczków Ytong, fundamenty betonowe, stropy gęstożebrowe Teriva, dach o konstrukcji drewnianej, kryty dachówką cementową. Jest to projekt o nazwie Gamma2: http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=217

A mi Pani z banku powiedziała, że mogę go sam wypełnić bez pieczątek od kierowników budowy lub innych fachowców.

Również ubiegam się o kredyt w Millenium. Ma może ktoś wypełniony ich firmowy druczek w którym trzeba zestawić koszty? Dla ułatwienia podam konstrukcję przyszłego domu: ściany zewnętrzne jednowarstwowe murowane z bloczków Ytong, fundamenty betonowe, stropy gęstożebrowe Teriva, dach o konstrukcji drewnianej, kryty dachówką cementową. Jest to projekt o nazwie Gamma2: http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=217

A mi Pani z banku powiedziała, że mogę go sam wypełnić bez pieczątek od kierowników budowy lub innych fachowców.

Sporządziłem swój własny kosztorys dotyczący budowy domu Gamma2 - zestawienie prac jest robione pod kątem wymagań banku Millenium. Proszę rzucić na to okiem i powiedzieć czy są to koszty realne i gdzie zawyżyłem lub zaniżyłem wydatki:

1. roboty ziemne: 6,9tyś zł

2. fundamenty, piwnice: 24,9tyś zł

RAZEM STAN ZEROWY: 31,8tyś zł

3. ściany konstrukcyjne - nadziemia: 35,7tyś zł

4. ściany działowe: 11,7tyś zł

5. stropy, balkony, tarasy: 12,3tyś zł

6. schody: 6tyś zł

7. dach - konstrukcja, ocieplenie: 21,9tyś zł

8. dach - pokrycie, obróbka: 31,8tyś zł

9. stolarka okienna z oszkleniem 15tyś

10. stolarka drzwiowa 9,3tyś zł

RAZEM STAN SUROWY: 143,7tyś zł

11. podłogi i posadzki: 28,5tyś zł

12. tynki wew.,: okładziny: 14,7tyś zł

13. malowanie: 1,8tyś zł

14. elewacja: 8,4tyś zł

RAZEM STAN WYKOŃCZENIOWY: 53,4tyś zł

15. instalacja wod.-kan.: 12,6tyś zł

16. instalacja c.o i c.w: 14,7tyś zł

17. instalacja gazowa: 2,1tyś zł

18. instalacja elektryczna: 13,2tyś zł

RAZEM INSTALACJA WEWNĘTRZNA: 42,6tyś zł

19. przyłącze wodne

20. kanalizacja

21. energetyczne

22. gazowe

23. cieplne

RAZEM PRZYŁACZA DO BUDYNKU: 12,3tyś zł

- dokumentacja, nadzór

- roboty zewnętrzne

- inne prace

RAZEM: 16,2 tyś zł

OGÓŁEM KOSZT BUDOWY: 300tyś zł

Ja troszke z innej beczki. Tez jestesmy na etapie przygotowywania kosztorysu dla bank Millennium,ale...no wlasnie jest problem. Dom bedzie nam budowala firma, ktora wchodzi na rynek polski (do tej pory budowali w Niemczech). Mamy podpisana z nimi umowe na budowe konkretnego domu, ale jeszcze bez uwzglednienia kosztow dodatkowych jak garaz, komin, bo to za dodatkowa oplata. Poniewaz to oni przygotowuja kosztorys to papiery wyslalam do nich, niestety powiedzieli mi, ze oni nie moga zawyzyc cen (mamy gwarancje stalej ceny przez okres 12 miesiecy) w kosztorysie, a juz wiemy, ze ok 50 tys. cena bedzie wyzsza. Nie za bardzo wiem jak teraz z tego wybrnac. Czy moze po przeslaniu przez nich kosztorysu odpowiednio zwiekszyc kwoty, tylko jak to zrobic, zeby to było z glowa. Moze ktos mi doradzi, prosze.

Marta

wymnóż go x 2 bo nie dostaniesz potem ostatniej raty :)

powiedz coś więcej, całość x 2?

Ja też prawdopodobnie zdecyduję się na Millenium, chcę wybudować D07

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=22&IdKolekcji=

niby prosty dom, ale po ostatnich szaleństwach cenowych, zastanawiam się na jaką kwotę kosztorys- jesienią 2006 myślałam o 300 tys, teraz już nie wiem czy 350 czy 400. A wciąż żywa jest u mnie sprawa franków co dodatkowo nie ułatwia mi decyzji...

poradzicie coś :oops: ?