Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosztorys dla Millenium - kto pomoze?

arecki1338

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kropeczka czy Millenium ma kurs indeksowany?

Co do kosztorysu, to powiedziano mi, że muszę składać od razu przy wniosku, może dlatego, że bierzemy kredyt przy zakupie działki a ma sfinansować też budowę.

Pytałam dziś w banku, czy stosują te 2000 tys za metr przy przeliczaniu kosztorysu, usłyszałam, że oni w oddziale nie wiedzą jak analityk to liczy :-?

A wycenę robisz ostatecznie na własną rękę?

Tak czytam i czytam i zastanawiam się jak to u mnie wyjdzie z tym kosztorysem :roll: Jakoś na dniach ma się odezwać rzeczoznawca i z nim mamy robić ten kosztorys. A wniosek przyjęli mi bez niego. Mam nadzieję, że go nie cofną :o

Składałaś wniosek o kredyt na budowę i nie chcieli kosztorysu? A na jakiej podstawie ocenią zasadność wnioskowanej kwoty? Mówili coś?

całe życie się uczę :roll:

Również ubiegam się o kredyt w Millenium. Ma może ktoś wypełniony ich firmowy druczek w którym trzeba zestawić koszty? Dla ułatwienia podam konstrukcję przyszłego domu: ściany zewnętrzne jednowarstwowe murowane z bloczków Ytong, fundamenty betonowe, stropy gęstożebrowe Teriva, dach o konstrukcji drewnianej, kryty dachówką cementową. Jest to projekt o nazwie Gamma2: http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=217

A mi Pani z banku powiedziała, że mogę go sam wypełnić bez pieczątek od kierowników budowy lub innych fachowców.

Sporządziłem swój własny kosztorys dotyczący budowy domu Gamma2 - zestawienie prac jest robione pod kątem wymagań banku Millenium. Proszę rzucić na to okiem i powiedzieć czy są to koszty realne i gdzie zawyżyłem lub zaniżyłem wydatki:

1. roboty ziemne: 6,9tyś zł

2. fundamenty, piwnice: 24,9tyś zł

RAZEM STAN ZEROWY: 31,8tyś zł

3. ściany konstrukcyjne - nadziemia: 35,7tyś zł

4. ściany działowe: 11,7tyś zł

5. stropy, balkony, tarasy: 12,3tyś zł

6. schody: 6tyś zł

7. dach - konstrukcja, ocieplenie: 21,9tyś zł

8. dach - pokrycie, obróbka: 31,8tyś zł

9. stolarka okienna z oszkleniem 15tyś

10. stolarka drzwiowa 9,3tyś zł

RAZEM STAN SUROWY: 143,7tyś zł

11. podłogi i posadzki: 28,5tyś zł

12. tynki wew.,: okładziny: 14,7tyś zł

13. malowanie: 1,8tyś zł

14. elewacja: 8,4tyś zł

RAZEM STAN WYKOŃCZENIOWY: 53,4tyś zł

15. instalacja wod.-kan.: 12,6tyś zł

16. instalacja c.o i c.w: 14,7tyś zł

17. instalacja gazowa: 2,1tyś zł

18. instalacja elektryczna: 13,2tyś zł

RAZEM INSTALACJA WEWNĘTRZNA: 42,6tyś zł

19. przyłącze wodne

20. kanalizacja

21. energetyczne

22. gazowe

23. cieplne

RAZEM PRZYŁACZA DO BUDYNKU: 12,3tyś zł

- dokumentacja, nadzór

- roboty zewnętrzne

- inne prace

RAZEM: 16,2 tyś zł

OGÓŁEM KOSZT BUDOWY: 300tyś zł

Witam

Ja też właśnie siedzę nad kosztorysem. Kosztorys trzeba dopasować do kwoty kredytu (tak uczulono mnie w banku - Kredyt Bank). Generalnie dostałam radę, żeby zawyżać początkowe etapy budowy i myslę, że to jest dobra rada. Dosztajesz większe transze, a przy weryfikacji budowy okazuje się, że wykonałaeś tyle co w kosztorysie lub więcej. Zawsze to lepiej, żeby troche kasy zostało na kolejnych etapach niz brakło.

Nie za bardzo rozumiem - mam jakoś kwotę, wynikającą z kosztorysu. Tyle i tyle za dom. A wiadomo, że będzie drożej, więc robię jakiś narzut, podrażam pierwsze etapy.

Z kosztorysu wychodzi kwota x.

Jak się ma rada: "pomnóż x2" do zdolności kredytowej?!

Ja mam zdolność na 270 tys., chcę budować prosty domek możliwie tanio, systemem gospodarczym.

Kosztorysu jeszcze nie mam, a też jestem zainteresowany Millenium

Składałaś wniosek o kredyt na budowę i nie chcieli kosztorysu? A na jakiej podstawie ocenią zasadność wnioskowanej kwoty? Mówili coś?

całe życie się uczę :roll:

Tak, składałam wniosek o kredyt na budowę i ode mnie nie chcieli kosztorysu w momencie składania tego wniosku. Dzisiaj mam spotkanie na działce z rzeczoznawcą bankowym. Będzie wycenial wartość ziemi i ustalał z nami kosztorys. Napiszę jak to wyglądało po wszystkim.

Nie za bardzo rozumiem - mam jakoś kwotę, wynikającą z kosztorysu. Tyle i tyle za dom. A wiadomo, że będzie drożej, więc robię jakiś narzut, podrażam pierwsze etapy.

Ja mam zdolność na 270 tys., chcę budować prosty domek możliwie tanio, systemem gospodarczym.

Mi w Millenium wyjaśnili, żeby trochę zawyżać kosztorys, bo jeśli będą podwyżki to ich to nie interesuje, że dane rzeczy z tego powodu nie zostały wykonane. Po prostu nie wypłacą transzy, jeśli zrobisz mniej niż było określone. A że to z powodu wyższych cen to już nie ich problem. Ale zawyżać kosztorys do 2 razy to już chyba lekko za dużo. Bo faktycznie trzebaby mieć wtedy gigantyczną zdolność.

Tak, składałam wniosek o kredyt na budowę i ode mnie nie chcieli kosztorysu w momencie składania tego wniosku. Dzisiaj mam spotkanie na działce z rzeczoznawcą bankowym. Będzie wycenial wartość ziemi i ustalał z nami kosztorys. Napiszę jak to wyglądało po wszystkim.

czekam z niecierpliwością na informacje

co do mnożenia kosztorysu x 2 to nie przypuszczam, żeby coś takiego przeszło, że wybuduję dom za 600 000 zł :roll:

Kropeczka27

ile mniej więcej trzeba czekać na decyzję?

Czy Ty nastawiłaś się tylko na ten jeden bank?

Powiedzili nam, że decyzja będzie w ciągu 8 dni roboczych. Zobaczymy czy się wyrobią. Ja się nastawiam tylko na ten bank, bo nigdzie indziej nie dadzą mi tyle z prostego względu - Millenium ma najdłuższy okres kredytowania.

Ja robiłam kosztorys na 300 tys. bo na tyle pozwalała mi zdolność( tylko w Kredyt Banku tak korzystnie przeliczali i dostałam najwiekszą kwotę). Kosztorys kosztorysem..... Bank daje ci tyle pieniędzy, żebys po ich wykorzystaniu mógł zamieszkać w domu i tak to musisz policzyć. Ja tak jak pisałam zawyżyłam pierwsze etapy bo nie wiadomo co będzie z cenami. Jeśli na końcu braknie mi kasy poproszę o podwyższenie kredytu (jeśli zdolność pozwoli). Oprócz kosztorysu dla banku zrobiłam również kosztorys dla siebie i tego będę sie trzymać i pilnowoać wydatków.

W przyszłym tygodniu podpisuję umowę kredytową....

• 1 month później...
Kropeczka27

ile mniej więcej trzeba czekać na decyzję?

Czy Ty nastawiłaś się tylko na ten jeden bank?

Powiedzili nam, że decyzja będzie w ciągu 8 dni roboczych. Zobaczymy czy się wyrobią. Ja się nastawiam tylko na ten bank, bo nigdzie indziej nie dadzą mi tyle z prostego względu - Millenium ma najdłuższy okres kredytowania.

I jak tam decyzja? Byla w 8 dni roboczych? Tak sie przymierzam do kredytu w Milleniu ale jak czytam różne wątki to mam wiele wątpliwości......

Pozdrawiam.

Piotrek