Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie okna PCV z listy....

Recommended Posts

Witam.

Wiem że to już bywało ale nie umiem się zdecydować. Czytałem forum

ale tu każdy chce drewno ....

Wszystkie mają szyby 1.1, okucia Winkhaus lub Roto

1) Rehau, Thermo-Design (4kom) prod. Eurocolor za 3880

2) Bruckmann, AktivPlus (4kom) prod. OknoPlus, ciepła ramka, za 4600

3) Veka, ekonomic, (3kom) za 3830

4) Kommerling, Eurodur 3S, (3kom. prawie...) za 4089

5) Thyssen, prod. Norma 2000, (3 kom.) za 4573

6) Deceuninck Mondial, (3kom), super biel, za 4004

7) KBE, System 70, (chyba 5 kom.), ciepła ramka, za 4155

Ufff..... Co byście wybrali ?

Oprócz systemu liczy się także jakie zastosowano wzmocnienie stalowe wewnątrz profilu (bezwzględne minimum to 1,5 mm),

okucie może być zwykłe, z jednym punktem atywłamaniowym tylko w skrzydle RU, a może być nawet z 4 pkt antywłamaniowymi w skrzydle w standardzie, może być zastosowane okucie podróbka itp.

Oczywiście doświadczenie producenta. Znam takich co od dwóch, trzech lat "produkuja", a daja gwarancje na lat 10 - takich to lepiej omijać z daleka!!!

Stety Kommerling Euro-futur to mercedes w Niemczech z posród systemów profili okiennych.

Czy Teska to jakieś nowe imię. Jesteś niestety tak samo anonimowa jak ja.

Jeżeli dyskutuję na jakiś temat to na pewno nie po to, żeby komuś zepsuć dzień. A jak się na czymś nie znam to nie zabieram głosu, i nie rozpowiadam co szwagier, szwagra gdzieś usłyszał itp.

Miłego dnia również, Do usłyszenia.

Niestety nie mam własnych doswiadczeń co do np okuć w oknach. Mogę tylko powtórzyć to co powiedział przedstwiciel , z którym rozmawiałem. W "jego" oknach sa okucia Roto NT wiec oczywiście je chwalił.Jak wspomniałem o okuciach Siegenia to stwierdził, że zdarzają się podróbki, kupowane taniej przez producentów okien u "warsztatowych" wytwórców.Nie wiem ile w tym prawdy.

W okuciach podróbkami są zaczepy [te mocowane do ościeżnic]. Jest to plaga - bo takie podróbki nie pasują do rolek okuć i przez okna wieje.

Co do mercedesów z plastików. To jest tak, że Niemcy poszli o krok do przodu i mają już u siebie okna PASSIVHAUS. To takie okna co praktycznie nie trzeba ogrzewania. Ponadto w Niemczech jest prawdziwa bryndza okienna. Natomiast EUROFUTUR jest jednym z lepszych systemów

Stety Kommerling Euro-futur to mercedes w Niemczech z posród systemów profili okiennych.

Napisałem tak, bo znam pozycję Kommerlinga na rynku niemieckim, wiem jaką ma opinię wśród polskich fachowców:

to prawda system jest jeden z najlepszych.

EUROFUTUR to taki mercedes.

A tu kilka godzin po mojej wiadomości, Teska już zdążyła porozmawiać z niemieckim developerem, żeby napisać odpowiedź. Wydaje mi się, że ani ja (a pośrednio Pchełek) nie zasłużyliśmy na taka odpowiedź.

hmm...te mercedesy to chyba c się gosciu pomyliły...oczywiscie w oknach :)

Pytałam kolge ktory jest developerem w Niemczech...mercedesy plastikowe juz sie skonczyły :)

Chyba przyznacie, że nie potraktowałem po tym Teski zbyt mocno, tym bardziej że powinno się moją odpowiedź czytać z przymrużeniem oka, tym bardziej, że zdanie pochodzi z filmu VABANK- kto pamieta z jakiej sceny (świetnej komedii którą kilka dni temu powtarzano).

Natomiast okna do domów pasywnnych to już zupełnie inna bajka.

Ale ta bajka to już niedługo się ziści.

Już SCHUCO myśli o wprowadzeniu systemu CORONA CT 80 - siedem komór szerokość 80 mm.

Podobne rozwiązanie ma już DECEUNINCK i PLUSTEC - znacznie jednak prostsze [do trój-, czterokomorówki dokładane są zewnętrzne ramy trzykomorowe. W oknach jesteśmy zaraz za Niemcami.

Popatrzcie co się dzieje w szybach.

Kiedyś 1,1 to było ho! ho!. A teraz 1,1 to już standard. A są już szyby 0,7.

Lekka przesada. Wielu ludzi nie stać nawet na te "stare" konstrukcje o "kiepskich parametrach?".

Póki będzie zapotrzebowanie bedą pewnie produkowane ale nie wysprzedawane. Producenci profili robią wszystko żeby te ceny jeszcze obniżyć - pocieniają ścianki, dodaja różne "uszlachetniacze". Później producenci okien od siebie dodają to i owo i wychodzą"

Najtańsze okna o nawyższej jakości. :lol:

Mi to mówisz, powiedz to ludziom którzy kupują rzeczy najtańsze (w momencie zakupu) bo liczą każdą złotówkę.

Niestety często wówczas tak bywa, że to co było takie tanie wychodzi strasznie drogo.

Chyba każdy, kiedyś miał taką przygodę że chciał zaoszczędzić parę zł a w konsekwencji musiał dołożyć duuużo wiecej.

Pozdr.