niciacia 01.04.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Zakupiłem wreszcie tujki (ładne, zdrowe, w domiczkach) i chcę je wsadzic wzdłuż płotu. Pomyślełem sobie, że: 1. Zbiorę warstwę trawy z pasa od płota do około 80 cm na głębokość ok, 10 cm 2. Posypię ziemię torfem i dokładnie przekopię 3. Rozmierzę miejsca na tujki i pokopię dołki 4. Rozłożę ... - właśnie, co sie rozkłada pod korę ?? 5. Na każdym dołku wykonam krzyżowe przecięcie tego, co rozłożyłem 6. Posadzę roślinki 7. Podoginam rogi tego co rozłożyłem i rozgiąłem 8. Obsypię wszystko kosą np. sosnową Dobrze myślę ?? - proszę o porady Z racji daty - nie zamienię tujek na brukselkę - to tak na wszelki wypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 01.04.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 4. Rozłożę ... - właśnie, co sie rozkłada pod korę ?? 5. Na każdym dołku wykonam krzyżowe przecięcie tego, co rozłożyłem ... 7. Podoginam rogi tego co rozłożyłem i rozgiąłem Powyższe czynności uważam za zbędne a korę sypie się bezpośrednio na ziemię. Co dobrego ma dać ten podkład (pewnie jakaś włóknina ) pod korę. Nie rozumiem też co chcesz osiągnąć przekopując ziemie z torfem: 2. Posypię ziemię torfem i dokładnie przekopię Po prostu posadź te 'Smaragdy' na odchwaszczonej i oddarnionej ziemi. Po co sobie sprawę komplikujesz? .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 03.04.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 WitamPinus a czy prawdą jest, że przy zakładaniu żywopłotu czy szpaleru roślin (jak kto woli) nie powinno się robić oddzielnych dołków tylko kopać cały rów? Jak to jest? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 04.04.2007 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 ja kopałam pod kazda tuje oddzielny dołek...sypałam do srodka ziemi do iglakow wymieszanej z hurokompleksem, podlewałam, pozniej układałam czarna agrowłoknine i sypnełam na to kore...Tujki rosna juz 3 rok i jest oki. wiecej trzeba sypac tylko nawozu ze wzgledu na kore i agro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 04.04.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Witam Pinus a czy prawdą jest, że przy zakładaniu żywopłotu czy szpaleru roślin (jak kto woli) nie powinno się robić oddzielnych dołków tylko kopać cały rów? Jak to jest? pozdrawiam Nie widzę takiej potrzeby w przypadku żywopłotu np. z żywotmików (tuji). Natomiast ta metoda może mieć zastosowanie przy gęstym sadzeniu jakichś roślin (np. co kilkanaście centymetrów). .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts