Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niedobry sąsiad i mataczący PINB

Pawelek129

Recommended Posts

Witam. Od pewnego czasu mam problem z sąsiadem. Mianowicie sąsiad do swojego domu leżacego w granicy dobudował znaczna częsć, która obecnie zachodzi na mój budynek znajdujacy sie też w granicy, w dobudowanej częsci umieścił komin tuz przy mojej scianie, który zatrzymuje wody opadowe i kieruje je na sciane mojego budynku, powodujac jego namakanie. Niedługo potem wybudował sobie w granicy budynek gospodarczy przylegający do mojego i zrobił zbiornik na nieczystości w odległosci ok 1 metra od granicy. Wykopy te doprowadziły do utraty oparcia mojego budynku i w efekcie jego osiadanie i pękanie. Nie zastanawiajac sie długo (pamietajac że sąsiad nigdy dla mnie miły nie był i zawsze utrudniał mi zycie), napisałem pismo do PINB z prośbą o sprawdzenie legalności przebudowy domu i wybudowania budynku gospodarczego oraz zbiornika na nieczystosci, zaznaczajac, jak owe prace wpłynęły na stan mojego budynku, dołaczyłem do tego pismo ze starostwa, że sąsiad nie zgłaszał zadnej z wymienionych wyzej prac.....po miesiacu przyszło pismo z PINB, ze prośbę uznano za zasadną. Wizja lokalna odbyła się bez mojego udziału ( wiedziałem, ze sąsiad bedzie chciał całą sprawę ukręcić, ale również, ze mogę nie byc stroną w postępowaniu) więc cierpliwie czekałem na kolejną decyzje...... :-?

Po pewnym czasie przyszła.... :o jakie było moje zdziwienie, i nie rozumiałem też sposobu minimalizacji sprawy przez PINB, który opierajac sie o orzeczenie techniczne jakiejs pani inż, nakazał wykonanie jedynie....kratki wentylacujnej drzwi łazienkowych w dobudowanej części domu......

Miałem czas,7 dni na zapoznanie sie z orzeczeniem technicznym wiec sie udałem do PINB.....a tam napisane....

Uzasadnienie

W dniu 28,08 2006 PINB na wniosek wszczął postępowanie administracyjne dotyczące legalnosci przebudowy domu mieszkalnego.

W ramach prowadzonego postępowania administracyjnego przeprowadzone zostały oględziny przedmiotowego budynku, podczas których stwierdzono, ze dokonano remontu, wraz z przebudowa budynku mieszkalnego, wykonano wymianę pokrycia dachu wykonując facjatke na dachu, budynek został docieplony i obity drewnem. Roboty te zostały wykonane ok. 2003 roku. Budynek gospodarczy został niejako wcielony do budynku mieszkalnego i został zaadaptowany na część budynku mieszkalnego wraz ze zmiana konstrukcji dachu.Powyższe roboty budowlane były objęte obowiązkiem zgłoszenia odpowiednim organom. Inwestor nie dopełnił tegoż obowiązku.

Ze względu na brak zgłoszenia oraz nadzoru nad inwestycją uprawnionej osoby powstały uzasadnione wątpliwości, co do zgodności wykonanych robót budowlanych przedmiotowego budynku z aktualnymi przepisami. W zwiazku z tym PINB na podstawie art. 81c ust,2 Ustawu Prawo Budowlane, nakazał inwestorowi wykonanie i przedłozenie w PINB orzeczenia technicznego celem ustalenia czy przedmiotowy budynek zgodny jest z aktualnie obowiazującymi przepisami Prawa Budowlanego i Polskich Norm Budowlanych, oraz wykaz ewentualnych robót koniecznych do wykonania celem doprowadzenia obiektu do stanu zgodnego z prawem.

Dnia 11.10.2006r. w tut Inspektoracie złożona została Inwentaryzacja i Orzeczenie techniczne wykonanych robót ze zmiana sposobu użytkowania budynku mieszkalnego jednorodzinnego zlokalizowanego w ... Inwentaryzacja została wykonana przez uprawnioną osobę. Z przedstawinej dokumentacji wynika, zę wykonane roboty budowlane w zadnym stopniu nie naruszyły oraz nie miały wpływu na przyległą od strony wschodniej zabudowęmieszkalna i gospodarczą sąsiedniej parceli, na elewacji wschodniej do której przylega sąsiednia zabudowa nie prowadzono zadnych robót budowlanych. Wykonane roboty nie mają charakteku nowych robót budowlanych, lecz są typowymi robotami remontowymi prowadzonymi w obrysie istniejącej od lat 50-tych zabudowy mieszkalnej. Charakter i rodzaj robót nie zmienił linii istniejącej zabudowy i kubatury istniejacego budynku mieszkalnego. Stan techniczny pozwala na użytkowanie go bez zagrożenia dla zycia i zdrowia mieszkańców. Jedynie w celu usprawnienia działania istniejącej wentylacji grawitacyjnej samoczynnej wywiewnej, należy wykonac nawiew wentylacyjny w dolnej części drzwi do łazienki.

Postanowieniem z dnia 16.01.2007 na inwestora został nałożony obowiązek wynikający z powyższego orzeczenia technicznego.

:( [/img]

Szybko napisałem odwołanie od tej decyzji, dołączając mapki ze starostwa, na których widać, że budynek sąsiada zmienił powierzchnie zabudowy, (można to też zauważyć od mojej strony, gdzie sasiad nie ocieplił jeszcze domu i nie obił drewnem), Napisałem też, o zbadanie poprawnosci przestrzegania procedur administracyjnych w tej sprawie, kładąc nacisk na jakże zminimalizowanie sprawy....w orzeczeniu ani słowa nie było o zbiorniku i o budynku gospodarczym ( jakis jeden gospodarczy, rzekomo został wcielony, ale ten o który mi chodzi nie jet fizycznie związany z budynkiem mieszkalnym sąsiada - dziwne prawda....zaznaczyłem też, jak sie ma wykonanie kratki wentylacyjnej do faktu zalewania ścian mojego budynku....w ostatnim słowie, napisałem o koniecznosci informowania mnie na bierząco w tej sprawie.....

Stwierdziłem też, ze skoro zapomnieli lub przeoczyli zbiornik i budynek gospodarczy to napiszę jeszcze raz prośbe o sprawdzenie legalnosci budynku gospodarczego i zbiornika....

Po niedługim czasie, przyszło zawiadomienie o kontroli wykonania kratki wentylacyjnej...jakeż było zdziwienie Pani która przyjechała na kontrole, ze też zostałem o tym poinformowany i mogę zadawac pytania....bez namysłu zabrałem ja na swoja działke i tam zrobiła kilka fotek obrazujacych szkody mojego budynku przez wody opadowe z sasiada dachu....pomyślałem sobie, zę teraz wezma sprawe bardziej poważnie, ze mają zdjecia szkód, ze maja dowody na zmianę powierzchni zabudowy.....i pozostało tylko czekać....

przyszło pismo, ze sąsiad zastosoawł sie sie do orzeczenia i wykonał nawiew, i że mam prawo wgladu w dokumenty w czasie 7 dni od dostarczenia listu poleconego....pomyślałem sobie dlaczego nie skorzystać:)....udałem sie do PINB....a tam znowu szok....pani która prowadziła sprawę, juz tam nie pracuje, przejął sprawę jakis gosć, sprawdziliśmy dokumenty(dopiero zapoznawał sie ze sprawą, a nie było kierowniczki do której miałem kilka pytań...postanowiłem, zę przyjadę jutro.....nazajutrz kolejny szok... dwa pisma które złożyłem dotyczące ponowienia sprawdzenie zbiornika i budynku gospodarczego postawione przez sąsiada, oraz odwołanie od poprzedniej decyzji zniknęły :o (dobrze, ze miałem kopię z potwierdzeniem złożenia, to dałem im skserować 8) , kolejne zdziwienie, że zniknęła karta zatwierdzająca orzeczenie techniczne ( na moje oko ktoś chce ratować tyłek)...w PINB stwierdziłęm, ze nic nie wskuram, wiec napisałem odwołanie do WINB, z dołaczeniem ''notatki służbowej'' sporządzonej przez pracownika PINB, o fakcie zniknięcia ważnych dla sprawy dokumentów....

Wobec powyższego mam kilka pytań do forumowiczów. jak nie dać ukęcić tej sprawy sąsiadowi, żeby w końcu coś zrobił z tym kominem, żeby nie zalewało mi budyknu, bo nadzory działają bardzo wolno, a przez ostatnią zimę mocno ucierpiał. Druga sprawa to czy można zaskarżyć orzeczenie techhniczne, które można w prosty sposób udowodnić, że jest błedne?? (nadzór opiera sie głównie na takim orzeczeniu), I gdzie mogę zgłosić sie o ewentualne naprawienie szkód, badź odszkodowanie, za uszkodzenie budynku przez sąsiada.......Będę ogromnie wdzięczny za jakies wskazówki, Pozdrawiam wszystkich forumowiczów[/img][/url]