Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blachodachówka czy gont bitumiczny - wątek zbiorczy: dyskusja

maih

Recommended Posts

• 3 months później...

Witam,

ja też się waham pomiędzy tymi dwoma pokryciami dachu.

Rodzice nalegają żeby robić deskowanie dachu, bo mówią, że od zawsze najważniejsze jest dobry i pewny dach nad głową itd itp ( a jak wiecie jak się rodzice uprą to ciężko jest).

Z resztą do mnie też bardziej przemawia dach w deskowaniu, chociaż pozostaje kwestia ceny :-? .

Tak czy siak do końca tyg. muszę podjąć decyzję.

Na razie zastanawiam się nad opcją: dechy i papa na razie

, później gont ew.blacha.

Trwałość chyba w jednym i drugim przypadku podoba a gont bardziej mi się podoba.

Myślałam o dachówce na folii bez deskowania, ale jakoś nie jestem przekonana do szczelności, w końcu dachówka to powierzchnia mało jednorodna :-?

No zostaje na polu walki jeszcze blacha na folię, ale jakoś boję się tej rdzy po 5 latach, obłażącej farby i dziur w folii, o których tu na forum tyle się pisze.

Pewnie przesadzam.

Codziennie widzę dziesiątki dachów z blachy, nie obłażą( obłażące do tej pory widzialam tylko 3 a fakt były wtedy wyjątkowo brzydkie) jak z ich szczelnością nie wiem :roll:

Rezygnacja z deskowania i położenie samej blachy oznacza oszczędność paru tysięcy...

oj nie wiem na co się decydować... :roll:

Od początku wiedziałam,że będzie pełne deskowanie. Wybrałam gont - "szarą chmurkę", ale muszę przyznac,że kolorystycznie trochę mnie zawiódł ( inaczej wygląda na zdjęciach ). Ale nie ma zmartwienia - jak już ktoś wspomniał - na gont można w przyszłości położyc wszystko lącznie z dachówką. Myślę, że wprzyszłości albo kolejny gont, albo blacha - ale to już wykona chyba przyszłe pokolenie. Pozdrawiam.