Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Materiały bez rachunku - czy warto, co na to Urząd Skarbowy?

nnatasza

Recommended Posts

Nie zapominajmy, że jeśli sprzedawca nakłania nas na zakup czegoś bez faktury to on popełnia przestępstwo skarbowe. A może i także kryminalne. Nie wiemy przecież z jakiego źródła pochodzą te niezaksięgowane materiały. Mogą być z przemytu, kradzieży itp. W związku z tym nie posiadając faktury i nie mogąc udowodnić, że ją kiedykolwiek posiadaliśmy możemy być oskarżeni o paserstwo.

Padło tutaj kilkakrotnie zdanie o tym, że winę trzeba udowodnić i że nie jest obowiązkiem obwinionego udowadniać, ze nie jest wielbłądem. Co rozumiecie przez to sformułowanie, czy to oznacza, że jak Rywin odmówicie złożenia zeznań? Przecież niezaprzeczalnym faktem jest, że jeśli zdecydujemy się na zakup czegoś bez faktury to takie zdarzenie będzie miało miejsce i będzie to fakt do udowodnienia - bo zostało to wykorzystane w procesie budowy. I jakikolwiek dowód oskarżenia w tej sprawie przy braku dowodu "niewinności" może mieć znaczenie decydujące.

Ponadto wydaje mi się, że działania sprawdzające policji czy też innych służb polegają nie na przyjściu do budującego Kowalskiego z żadaniem okazania faktur a przy ich braku wsadzeniu do więzienia :wink: lecz na poprzedzającym to przyjście do budującego Kowalskiego działaniach operacyjnych które zgromadziły odpowiedni zasób wiedzy i dowodów umożliwiających wniesienie oskarżenia.

Druga sprawa. Jeśli by nawet w toku postępowania udało by się uniknąc kary to po cholerę mi te najścia policji, wezwania do prokuratora czy tez wizyty w sądzie.......

Kończę już swoją budowę. Wydałem już na nią całą górkę pieniędzy i muszę stwierdzić, że nigdy nie zaproponowano mi sprzedaży czegokolwiek taniej poza fakturą. Z umowami na wykonanie usług owszem ale na sprzedaż powtarzam nigdy. Może to dlatego, że nie kupuję materiałów w szemranych firemkach.

P.s. Porównanie zakupu cegły na cały dom do zakupu kilogramu cukru jest naiwne.

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiscie, trzeba znac miare. Wiadomo, ze kupienie cegiel na caly dom poza faktura moze byc klopotliwe, ale np czesci kabli? Myslisz, ze ktos bedzie ci sprawdzal ile tak naprawde poszlo kabli na instalacje? I jak to sprawdzi? Albo np kupujesz kable do elektryki z faktura, a juz CAT5 i koncentryk bez- przeciez nie musisz sie oglaszac, ze masz rozlozona siec komputerowa w domu. Na wszystko sa sposoby, a umiar jest potrzebny.

Co do odmowy zeznan: to technika samobojcza. Na pytanie o fakture odpowiadasz, zgodnie z prawda, ze nie masz i przedstawiasz swoja wersje wydarzen. To policja ma udowodnic, ze klamiesz- powodzenia.

Najscia wladz- rozni przychodza do domu. Nie wiem kto gorszy, prokurator czy Swiadkowie Jehowy. Do sadu w ogole nie musisz chodzic, przeciez masz pelnomocnika procesowego. Ale do tego nie dojdzie, a jesli dojdzie, to gdzies jednak tkwil Twoj blad.

Doki, ktory teoryzuje, bo tak naprawde to moge wykopac rachunki za telefon sprzed 10 lat. Trzymam kompletne archiwum wszystkich kwitow, jakie otrzymuje, nie wyrzucam niczego- mam juz ok 2 mb akt.

Ludzie wymyślacie niestworzone historie. Faktury jako dowód zakupu wydaje się tylko na wyraźne życzenie kupującego. Fiskalizm nakłada jedynie obowiązek rejestracji sprzedaży przez sprzedającego. Kupujący nie ma obowiązku brać nawet zwykłego paragonu. Dowód zakupu jest wymagany przez sprzedawcę przy zgłaszaniu reklamacji i z tego powodu warto brać paragony lub faktury. Inna sprawa, że firmy , które mają zgłoszoną tylko sprzedaż hurtową i nie prowadzą sprzedaży detalicznej nie wystawiają paragonów a tylko faktury. Poza tym faktury lub inne dowody zakupu są potrzebne tym co rozliczają sprzedaż innych nieruchomości, które mieli krócej niż 5 lat oraz tym co rozliczają kredyt.

Oczywiście, że prawdą jest to, że nikt nie ma obowiązku pobierać faktur czy też paragonów z kasy fiskalnej. Ale nie o to przecież w tym temacie chodzi. Zasadnicza tezą jest to co napisała nnatasza

Większość hurtowni i wykonawców proponuje załatwienie wszystkiego bez rachunku. Oczywiście bardzo mi się to uśmiecha - zawsze parę groszy w kieszeni

Czyli coś za coś ja nie pobieram, rachunku a sprzedawca nie ewidencjonuje tej sprzedaży a zyskiem z tej operacji dzielimy się w ustalonych przez sprzedającego proporcjach.

Ponadto, odnoszę nieodparte wrażenie że temat ten w dziwny sposób znakomicie uzupełnia się z innymi tematami poruszanymi na forum związanymi z kradzieżami na budowach.

Ps. Faktem, że wzbudziłem zaufanie u oszusta czy też złodzieja z pewnością bym się nie chwalił, ale to tylko moja opinia. Ty nnatasza masz oczywiście prawo do swojej.

Myślę że porównywanie budujących do mafii z Prószkowa lub Wołomina jest raczej nieporozumieniem. Oni opłacają władzę grubą kasą a My niestety jej nie mamy dlatego ich procesy wyglądają jak farsa.

Jest racją iż nie musimy gromadzić faktur dla celów fiskalnych jeżeli nie mamy ramiaru ich odliczać. Dla Urzędu Skarbowego liczy się to skąd mamy na to pieniądze i czy od tch pieniędzy został odprowadzony podatek w odpowiedniej wysokości. Koniec. Ale i tego nie nalezy sie obawiać ponieważ można powiedzieć iż pieniądze macie od bogatego kochanka/kochanki a to nie jest prawnie zabronione a pieniądze z tego typu działlności nie podlagają opodatkowaniu, i też możemy się wywinąć.

Ale z drugiej strony historia Pana Romana Kluski właściciela Optimusa pokazuje że US jest wszechmocny i potężny.

PAMIETAJCIE NALEŻY MYŚLEĆ POZYTYWNIE. Dlaczego akurat do mnie mają przyjść na kontrolę?? Jest tyle inncyh osób.

Pozdrawiam

A wracając do konkretów:

1. jeżeli VAT = 7% - biorę fakturę (bo dostanę zwrot w wys. 19% odpisu). Czyli gros materiałów (oprócz drewna)

2. jeżeli VAT = 22% - raczej nie biorę (np. wszystkie usługi transportowe, pompa do betonu, drewno - chociaż myślę jeszcze nad drewnem na dach...

Nie ma obowiązku przechowywania faktur - mogłem zgubić. Mogłem?Oczywiście odliczam tylko to, na co mam faktury

Grzegorz

PS Wowka, nie bądź taki porządny :wink:

Przykro mi Wowka, że wywałałam u Ciebie takie wielkie i w dodatku negatywne emocje. Poza tym twierdzenie o wzbudzaniu zaufania było raczej żartem a nie chwaleniem się. Czasami warto podejść do pewnych rzeczy z większym dystansem - szczególnie, że budowa domu to wystarczająco duży stres.

:)

Tylko do kogo pójdziecie z reklamacją jak zakupiony towar okaże się felerny. Przecież to nie laczki za 10,- zł , które można wyrzucić do kosza i kupić drugie. A jak wykonawca spartoli robotę ? Bez faktury to ja mogę kupić gwoździe i zapłacić za transport, na resztę wolę mieć papiery . Czasami to taniej może okazać się drożej , jak trzeba będzie drugi raz płacić za robotę albo za materiały.

Rafi27, jeśli zarabiałeś pracując w seks-usługach i otrzymywałeś zapłatę od wielu klientów to rzeczywiście jest to źródło dochodu nie podlegające podatkowi dochodowemu. Ale jeśli dostałeś znaczną kwotę od jednego kochanka w krótkim czasie ( 5 lat) ,to jest to darowizna podlegająca opodatkowaniu i winna być zgłoszona do US.

Mam opytanie do wszystkich tych którzy twierdzą, że z braku faktury tak łatwo się wytłumaczyć.

Czy kupując samochód po chwili do pierwszego napotkanego kosza na śmieci wyrzucacie fakturę czy tez umowę kupna -sprzedaży?

Ponadto nie należy sądzić, ze policjant, prokurator, urzednik skarbowy etc. jest głupszy od ciebie i można mu wcisnąć każdy kit Przeważnie tak nie jest.