Gość 21.06.2003 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 Nie warto, choćby niewiem co Nnatasza z Wowką napisali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 21.06.2003 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 Kupując materiały słyszę pytanie : paragon czy faktura ?.Ale cena w obu przypadkach taka sama.Wystawienie faktury (zwłaszcza wypisywanej ręcznie) jest pracochłonne i to jest przyczyna ich unikania, a nie ominięcie VAT-u.Na ogół VAT łatwiej ominąć w usługach. A w wielu przypadkach otrzymanie faktury VAT na usługę jest nawet niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 21.06.2003 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 Kupując materiały słyszę pytanie : paragon czy faktura ?. Ale cena w obu przypadkach taka sama. Wystawienie faktury (zwłaszcza wypisywanej ręcznie) jest pracochłonne i to jest przyczyna ich unikania, a nie ominięcie VAT-u. Ma Pan oczywiście rację. Ale raczej chodzi mi o przypadki, w których cena za "niewypisanie" faktury spada o Vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sajmon 01.07.2003 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 a może spróbujcie tak jak ja, jako że ulga budowlana niestety już mnie nie dotyczy dogadałem się z wykonawcą że faktury wypisywane są na niego ( puszcza sobie w koszty ) a mnie oddaje VAT ( płacę mniej za wykonane etapy robót )- wtedy rozwiązane są też problemy z reklamacją itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 07.07.2003 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 W dalszym ciągu nie wiemy jednoznacznie, czy trzeba trzymać rachunki,czy nie. Czy np. w związku ze zmianami w prawie budowlanym, kontrolerzy (ten kolejny dodatkowy"nadzór budowlany") nie będą mieli dodatkowych uprawnień do kontroli rachunków? Może jestem ostrożny, ale bądźcie pewni, że stwierdzenie "mogą mi skoczyć" nie jest do końca słuszne. My tu sobie gdybamy - może ktoś z forumowiczów jest wykształcony kierunkowo (prawo skarbowe) i się wypowie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.07.2003 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 a może spróbujcie tak jak ja, jako że ulga budowlana niestety już mnie nie dotyczy dogadałem się z wykonawcą że faktury wypisywane są na niego ( puszcza sobie w koszty ) a mnie oddaje VAT ( płacę mniej za wykonane etapy robót )- wtedy rozwiązane są też problemy z reklamacją itd. Co do tego nie trzeba się dogadywać. Taka powinna być normalna sytuacja na rynku. W końcu po to wymyślono podatek VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts