Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Materiały bez rachunku - czy warto, co na to Urząd Skarbowy?

nnatasza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kupując materiały słyszę pytanie : paragon czy faktura ?.

Ale cena w obu przypadkach taka sama.

Wystawienie faktury (zwłaszcza wypisywanej ręcznie) jest pracochłonne i to jest przyczyna ich unikania, a nie ominięcie VAT-u.

Na ogół VAT łatwiej ominąć w usługach.

A w wielu przypadkach otrzymanie faktury VAT na usługę jest nawet niemożliwe.

Kupując materiały słyszę pytanie : paragon czy faktura ?.

Ale cena w obu przypadkach taka sama.

Wystawienie faktury (zwłaszcza wypisywanej ręcznie) jest pracochłonne i to jest przyczyna ich unikania, a nie ominięcie VAT-u.

Ma Pan oczywiście rację. Ale raczej chodzi mi o przypadki, w których cena za "niewypisanie" faktury spada o Vat.

• 2 weeks później...
a może spróbujcie tak jak ja, jako że ulga budowlana niestety już mnie nie dotyczy dogadałem się z wykonawcą że faktury wypisywane są na niego ( puszcza sobie w koszty ) a mnie oddaje VAT ( płacę mniej za wykonane etapy robót )- wtedy rozwiązane są też problemy z reklamacją itd.

W dalszym ciągu nie wiemy jednoznacznie, czy trzeba trzymać rachunki,czy nie.

Czy np. w związku ze zmianami w prawie budowlanym, kontrolerzy (ten kolejny dodatkowy"nadzór budowlany") nie będą mieli dodatkowych uprawnień do kontroli rachunków? :o

Może jestem ostrożny, ale bądźcie pewni, że stwierdzenie "mogą mi skoczyć" nie jest do końca słuszne.

My tu sobie gdybamy - może ktoś z forumowiczów jest wykształcony kierunkowo (prawo skarbowe) i się wypowie?

Pozdrawiam

a może spróbujcie tak jak ja, jako że ulga budowlana niestety już mnie nie dotyczy dogadałem się z wykonawcą że faktury wypisywane są na niego ( puszcza sobie w koszty ) a mnie oddaje VAT ( płacę mniej za wykonane etapy robót )- wtedy rozwiązane są też problemy z reklamacją itd.

Co do tego nie trzeba się dogadywać. Taka powinna być normalna sytuacja na rynku. W końcu po to wymyślono podatek VAT.