Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za elektryke w domu??

gabik9

Recommended Posts

masakra napisał:
......... mnie instalacja kosztowala prawie 45000 ........

chcialoby sie zartobliwie powiedziac:

masakra :o

kolega ma rowniez inteligentny dom

samo sie swiatlo zapala jak wchodzi do pokoju ale tylko wieczorem, zakrecaja sie grzejniki jak otworzy okno i jakies tam inne pierdoly

kosztowalo go to duuuuuuuuzo mniej z tym ze sam wszystko sobie robil gdyz zna sie na tym - elektronik z praktyka

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

masakra napisał:
to ciekawe ze sa jeszcze miejsca gdzie elektryk bierze 15zl za punkt. ja placilem 25 zl za punkt.

Wiesz - punkt punktowi nie równy. Może w tym przypadku za punkt rozumiany jest sam włącznik a jako drugi punkt już żarówka, którą będzie ten włącznik włączał. I w prosty sposób robi nam się już 30zł za proste włączanie lampy. A co dopiero, gdy mamy wyłączniki schodowe i krzyżowe.

Dodatkowo jeżeli gniazdko elektryczne ma być podwójne to może są to dwa niezależne punkty i już masz znowu 30zł.

Dyskusja na temat definicji "punktu" już gdzieś się tutaj toczyła.

piotrulex napisał:
  masakra napisał:
......... mnie instalacja kosztowala prawie 45000 ........

chcialoby sie zartobliwie powiedziac:

masakra :o

kolega ma rowniez inteligentny dom

samo sie swiatlo zapala jak wchodzi do pokoju ale tylko wieczorem, zakrecaja sie grzejniki jak otworzy okno i jakies tam inne pierdoly

kosztowalo go to duuuuuuuuzo mniej z tym ze sam wszystko sobie robil gdyz zna sie na tym - elektronik z praktyka

Mając takie podejście, to mnie położenie instalacji tele-informatycznych, też będzie kosztowało duuuzo mniej niż statystycznego inwestora, bo będzie kładzione własnymi rączkami. W tym przypadku można jedynie porównywać ceny materiałów, co przy różnych możliwych rozwiązaniach i tak może nie być miarodajne.

Elektryka jeszcze przede mna... ale mam płacić 35zł za punkt rozumiany jako włącznik i światełko lub gniazdko.

Zbyt inteligentnego domu na szczęscie nie potrzebuję więc "naddatek" kasy pójdzie zapewne na wykończeniówke.

kakaowy napisał:
Nie czepiam sie, po prostu pytam, bo jeszcze nie spotkałem sie z tym, żeby ktoś dobrze zrobił instalacje elektryczną za takie pieniądze.

u mnie zrobil.

za niewiele wiecej. w cenie papierologia.

i na pewno jest OK, pan z branzy, uznany fachowiec. potwierdzone pomiarami.

jacekp71 napisał:
  kakaowy napisał:
Nie czepiam sie, po prostu pytam, bo jeszcze nie spotkałem sie z tym, żeby ktoś dobrze zrobił instalacje elektryczną za takie pieniądze.

u mnie zrobil.

za niewiele wiecej. w cenie papierologia.

i na pewno jest OK, pan z branzy, uznany fachowiec. potwierdzone pomiarami.

ja pisac nie bede bo mam ojcca fachure elektrycznego z wyksztalcenia, zamilowania i papierow :wink:

mnie kosztowalo tylko tyle co materialy a pomysly mielismy takie ze trzeba bylo dokupic z 300m kabla do zakladanego limitu 3x1,5 :o

trzeba jeszcze dokupic bo przypomnialo sie gniazdko na tarasie wlaczane osobnym bezpiecznikiem, oswietlenie w podbitce oraz na skraj dachu do oswietlen swiatecznych

ciekawe czy "normalny" elektryk za punkt policzy 2 wlaczniki swiatla do pokoju czy lazienki, 1 "normalny" a 2 nizej dla malego dziecka :wink:

niedawono wymyslilem dodatkowe oswietlenie w gornej lazience o nazwie "gwiażdziste niebo" oraz podswietlane wewnetrznie luksfery w jednej scianie pod prysznicem :D

1971KJ napisał:
Dom 132 m2 + piwnica + garaz . robil mi ofertę na całośc ile chcem

gniazdek,lamp,internet,sat, tel,alarm,oswietlenie na zewnatrz,i co tylko chcem ...

robocizna 3500zl + materjal (?) duzo ..? cena wydaje sie normalna .

Czy możecie podać namiary na tego elektryka? Szukam kogoś na początek stycznia, dom w okolicach Sobótki.

piotrulex napisał:
..........

niedawono wymyslilem dodatkowe oswietlenie w gornej lazience o nazwie "gwiażdziste niebo" oraz podswietlane wewnetrznie luksfery w jednej scianie pod prysznicem :D

dodam tylko jeszcze za samej poltorowki 3x1,5 poszlo ponad 600m, do tego grubsze tematy, sporo linki, glosnikowego oraz cienkie 4 zylowe do sterowania, alarmu i telefonow

u nas przewodow z pewnoscia ponad 1km choc jak ktos wyskoczy z iloscia na inteligentny budenk to nasze 1km to mizeria :wink:

• 2 weeks później...
  mobutu napisał:
no to macie fajne ceny

u nas to wyjdzie ok 15.000 zł (robocizna + materiał tj również 4 tablice)

oświetlenie zewnętrzne i instalacja hi-fi w to wchodzi

czy oswietlenie zawnetrzne to tylko sam przewod za 1,59zł/metr czy moze juz z lampkami?

co to znaczy instalacja hi-fi? kina domowego to raczej elektryk Ci nie zakupi. pewnie chodzi o przewod glosnikowy 2x1,5 za 2,59zł/metr i jego ulozenie

piotrulex napisał:
  mobutu napisał:
no to macie fajne ceny

u nas to wyjdzie ok 15.000 zł (robocizna + materiał tj również 4 tablice)

oświetlenie zewnętrzne i instalacja hi-fi w to wchodzi

czy oswietlenie zawnetrzne to tylko sam przewod za 1,59zł/metr czy moze juz z lampkami?

co to znaczy instalacja hi-fi? kina domowego to raczej elektryk Ci nie zakupi. pewnie chodzi o przewod glosnikowy 2x1,5 za 2,59zł/metr i jego ulozenie

tak i choinka ;)

(hi-fi - to oczywiście instalacja pod głośniki + tv i gnaiazdka tv w całym domu)

taką zrobili mi wycenę i będę im ciął bo wydaje mi się że trochę przesadzili

no chyba że nie?

piotrulex napisał:
  mobutu napisał:

no chyba że nie?

jak na moje to raczej sporo przesadzili, chyba ze dom ma z 400-500m i wszystkie materialy z gornej polki

no wlasnie to napisalem :wink:

...... sporo przesadzili, chyba ze ...... materialy z gornej polki

:D

• 1 month później...
  piotrulex napisał:
  piotrulex napisał:
  mobutu napisał:

no chyba że nie?

jak na moje to raczej sporo przesadzili, chyba ze dom ma z 400-500m i wszystkie materialy z gornej polki

no wlasnie to napisalem :wink:

...... sporo przesadzili, chyba ze ...... materialy z gornej polki

:D

już jestem po

chcieli ode mnie uzyskać 20.000 zł tytułem zwrotu materiałów ale się im nie dałem wyceniłem po swojemu i wyszło 5.000

"serdeczne" pozdrowienia dla "drukarzy" dziwnych WZek z hurtowni B...o z Łomianek