_kama 30.03.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 U nas (30km od Lodzi) wygladalo to nastepujaco: - powierzchnia domu ok 160m2 - elektryk miejscowy - 25zl / punkt tj za polozenie kabli, polaczenie itp. Bez materialow i bez podlaczania zadnych lamp itp. Jako punkt liczyl np wlacznik + lampe ktora wlaczal - materialy kupowalismy sami (kable, puszki i tysiac innych drobiazgow. Bez zadnych wlacznikow jeszcze!). - instalacja ciagnieta byla zgodnie z planem zrobionym przez projektantke - dodatkowo doszly koszty podlaczenia rozdzielni, licznikow - Rozbudowujemy istniejacy budynek wiec nie trzeba bylo zadnych pozwolen, przylaczy itp Elektryk pociagnal nam tez kable do monitoringu, tv, sat, kina domowego, domofonu. Zaplacilismy im (bo robilo to w sumie 3 facetow) zaplacilismy 4800. W sumie z marialami wyszlo 10.027 - prowadze dokladna rachunkowosc Do tego jeszcze wczesniej plan elektryki - 1900 No i dojdzie jeszcze spory koszt wszystkich przelacznikow, gniazdek itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 30.03.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 hello a ja mam takie pytanie - czy na prąd w budynku wymagany jest jakis projekt instalacji elektrycznej czy po prostu elektryk przychodzi, coś dla siebie tworzy - schemat i już?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 30.03.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Projekt instalacji powinien być razem z innymi rysunkami technicznymi w projekcie, który kupiłaś. W praktyce natomiast i tak każdy elektryk robi po swojemu i wg wskazówek inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 31.03.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 TORUŃ i okolice a moze i nie tylko Kolega z ktorym pracowalem od dawna od 1 kwietnia nie pracuje juz w naszej firmie i zaklada wlasna Jest swietny w tematach szeroko pojetej elektryki czyli: prad, tv, alarm, telefon, internet, jakies tam sterowania, przemyslane inteligentne budynki - u nas w firmie zreszta przez jakies 9 lat sie tym zajmowal majac dostep do najnowszych osiagniec techniki U nas ustawial alarm - moj ojciec jest elektrykiem Dzieki niemu alarm wyszedl nas taniej i jest bardziej pewny Jak ktos zainteresowany nawet niezobowiazujaca rozmowa, spotkaniem czy wycena to prosze na priv a chetnie udostepnie numer - POLECAM naprawde z czystym sumieniem WALDEK - 0-791 779-269 prosze powiedziec, ze z polecenia od Piotra z Nieszawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IKaWu 22.03.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Witam Wątek z wczesnymi datami ,jak to jets teraz? jestem właśnie na etapie elektrykiCzy ktos mi doradzi co to jest ten punkt? czy jest jakas prawidlowa definicja ? czy kazdy elektryk sobie liczy jak mu sie podoba?Ja wyliczyłam w swoim domku 0k 140 punktów : punkt to kontakt , włącznik ,światło. Elektryk mówi mało bo przecież w skrzynce tele jest ok 40 punktów.proszę mnie oswiecićy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 23.03.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Czy ktos mi doradzi co to jest ten punkt? Bardzo dobre pytanie, niestety nie uzyskasz na nie jednoznacznej odpowiedzi. czy jest jakas prawidlowa definicja ? Nie ma takiej definicji, ja znam co najmniej 3. Najsensowniejsza dla mnie: "Punkt elektryczny" to miejsce z którego można czerpać energię elektryczną (wyjaśniam dalej). czy kazdy elektryk sobie liczy jak mu sie podoba? Tak, ale dla ciebie istotna jest kwota końcowa. Równie dobrze moglibyśmy się umówić na metry kabla, metry bruzdy, itd.... Istotne jest czy zapłacisz 5 czy 10 tysięcy za tą samą instalację. Ja swoje wyceny przedstawiam w dwóch wariantach: od punktu i ryczałt (stała kwota) za całość prac. Klient decyduje jak się rozliczamy, z reguły wybiera stałą kwotę bo wie na czym stoi. Podstawą do ryczałtu jest to, żebym ja wiedział czego chce klient. Bo inaczej to się robi koncert życzeń na budowie. Ja wyliczyłam w swoim domku 0k 140 punktów : punkt to kontakt , włącznik ,światło. Elektryk mówi mało bo przecież w skrzynce tele jest ok 40 punktów. Wg mojej definicji, punktem elektrycznym w instalacji jest: - każde gniazdko, - każdy kabel wyprowadzony do zasilania czegoś na stałe (np: dzwonek, brama wjazdowa) - każde wyprowadzenie do lampy, kinkietu Wg mojej definicji, punktem elektrycznym w instalacji nie jest: - wyłącznik pojedynczy, podwójny, schodowy, krzyżowy, chwilowy, itp. itd. - czujka ruchu, czujka zmierzchu Rozdzielnice liczę ryczałtowo, kwota obejmuje wykonanie, opisanie, dokumentację, pomiar, odbiór i wszelkie papiery. Multimedia są indywidualne, nie ma identycznych rozwiązań i podaję ryczałtowo: domofon tyle, alarm tyle, monitoring tyle, itp itd. *** Ale znam inną definicję punktu: - Gniazdka - 1pkt - Gniazdka w ramkach (wielokrotne) - 0,5PKT każde następne gniazdko - Wyłącznik + lampa - 1PKT - Dodatkowy wyłącznik (np: schodowy) - 0,5PKT - Dodatkowa lampa (np: ledy na schodach) - 0,5PKT - Siła - 3PKT - RTV/LAN/Alarm - 1PKT każde wyprowadzenie sygnału proszę mnie oswiecić Oświecić -> 1PKT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DJAUGUST 03.04.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Witam.jeśli ktoś potrzebuje zrobić instalacje elektryczną to mój kolega robi bardzo dobrze i w przystępnej cenie.dotyczy woj.podkarpackiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 19.04.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Czy ktoś się orientuje jakie są ceny za punkt? Okolice Warszawy. Wykonawcy podawali mi kwoty 50-55. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 19.04.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 PUNKT.... pojęcie szerokie jak... Najpierw niech podadzą sposób liczenia punktów, o ile to możliwe umów się na stałą stawkę, jest bezpieczniejsza dla klienta. No i: - Z materiałem czy bez? - Cena netto, czy brutto? - Firma, czy Ziutek? - Bruzdy czy spinki? - 1 różnicówka w domu czy dwa kilogramy? - 4 dni czy 4 tygodnie pracy? - Sama elektryka, czy fachowcy mają szerszą wiedzę? - Formalności i uprawnienia, mają czy nie mają, oddają instalacje sami czy zlecają to komuś innemu? - "Obsługa posprzedażna" - fachowcy istnieją, czy znikają po wykonaniu zlecenia I pewnie kilka innych pytań. Jak widzisz, cena to dopiero początek (albo koniec) rozmowy z wykonawcą. Żeby Cię nie zostawiać w niepewności. Jeśli to cena brutto z materiałem, na fakturze i w okolicach Warszawy to podejrzanie tanio. Wrzuć ogłoszenie na Oferii, poczekaj na wysyp ofert. Będziesz mieć wiedzę i jakąś uśrednioną stawkę. Im więcej szczegółów podasz w ogłoszeniu tym bardziej dokładne kwoty otrzymasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IKaWu 19.04.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 wcześniej nie dałam rady ... więc teraz dziękuję robertsz za wyczerpującą odpowiedź jestem teraz iście renesansowo oświecona przedtem byłam gupia i dałam sie zrobic w maliny i zapłacić niebotyczną kwotę -a punktów ze 240 wyszło bami -umów sie szczegółowo co jest punktem a co jego połową - byś nie była zaskoczona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k-joanna 20.04.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Potrzebuje elektryka z uprawnieniami który przyłączy mi do skrzynki elektrykę i ma uprawnienia budowlane do odbioru instalacji niezbędnej do nadzoru budowlanego. zakład energetyczny Wołomin. Jeśli ktoś zna taka osobę proszę o namiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
picio_18 06.05.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Wg mojej wiedzy punkt jest punktem, bez względu czy gniazdo jest pojedyncze czy poczwórne a nawet pięciokrotne to i tak to jest 1 punkt, co do oświetlenia jeden wyłącznik na na nim 1 lub 10 lamp to jest punkt. Wyłącznik schodowy 1 pkt gniazdo siłowe 3 pkt.Instalacje teleinformatyczne też liczy się na punkty TV lub TEL 1 puszka = 1 pkt. Pierwsze słyszę o jakiś 0,5 punktu .... ludzie to już wymyślają żeby tylko zarobić ... [ moderowano - reklama ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 29.05.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Szukam pilnie elektryka Warszawa/Radzymin. e-mail - [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mychulec 01.06.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 my nie mielismy żadnego projektu, po prostu dogadujesz sie z elektrykiem ile gniazdek i wyłączników w kązdym pomieszczeniu, od tego zależy potem wielkość rozdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_partner 19.06.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 co do oświetlenia jeden wyłącznik na na nim 1 lub 10 lamp to jest punkt. [ moderowano - reklama ] Czyli w jednym pokoju robisz jedną lampę na suficie a w drugim 6 kinkietów (w obu pokojach po jednym włączniku) i liczysz to jako 2 punkty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcc 22.06.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Czy ktoś się orientuje jakie są ceny za punkt? Okolice Warszawy. Wykonawcy podawali mi kwoty 50-55. Co Wy na to? Zrobie Ci to za 25/punkt - z tym ze u mnie kazde zakonczenie kable to 1pkt, chyba, ze jest to mostkowanie kilku odbiornikow (np halogeny kolo siebie dzialajace w 1 grupie). Nie ukrywam, ze glownie robimy systemy inteligentne, wiec do obwodow swietlnych dociagane sa dedykowane obwody z rozdzielnicy = wiecej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcc 22.06.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 my nie mielismy żadnego projektu, po prostu dogadujesz sie z elektrykiem ile gniazdek i wyłączników w kązdym pomieszczeniu, od tego zależy potem wielkość rozdzielni. I ktos sie pod tym podpisuje... Najpierw trzeba miec projekt a pozniej budowac... Pol biedy jesli elektryk bedzie mierzyl wykonana instalacje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 26.06.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 I ktos sie pod tym podpisuje... Najpierw trzeba miec projekt a pozniej budowac... Pol biedy jesli elektryk bedzie mierzyl wykonana instalacje ... w projekcie budowlanym składanym do nadzoru, projekt elektryczny NIE JEST wymagany, zresztą jak i inne projekty instalacyjne. My też uzgodniliśmy z elektrykiem gdzie co ma byc. Instalacja została wykonana, opomiarowana i odebrana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ele 22.11.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Jak widać opinie są naprawdę rozbieżne. Najlepiej dzwonić do kilku firm zajmującymi się instalacją elektryczną i wypytać. Nie trzeba się przecież na nic decydować. Jako, że pytanie jest dość ogólne, wycena zależy od wielu czynników. Jeśli jesteś z Wrocławia i poszukujesz w miarę taniego elektryka polecam wejść na http://www.elektrykawroclaw.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 22.11.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 czy moge prosic o jakies aktualne wyceny kompletnych instalacji elektrycznych ?jaka pow domu, ile pokoi i ile zaplaciliscie, robocizna+materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts