Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za elektryke w domu??

gabik9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Jeśli ja wykonuję instalację:

Pomiar rezystancji izolacji- polega na sprawdzeniu stanu izolacji przewodów

pomiar impedancji pętli zwarcia. polega ma sprawdzeniu czy w razie nieprawidłowej pracy zwarcie fazy do obudowy wystąpi samoczynne wyłączenie zasilania

pomiar RCD polega na pomiarze czasu i prądu zadziałania wyłącznika różnicowo prądowego zdarzyło mi się ,że nowa różnicówka jednego z czołowych producentów była niesprawna.

• 3 weeks później...
Cenowo za samą robociznę mam oferty od 3500 netto do 7800zł brutto za samą robociznę w domu 240m2 powierzchni całkowitej - instalacja elektryczna, alarmowa (czujki PIR), domofon, TV, internet, nagłośnienie w salonie, czujniki do pieca, tablica, wykonanie wszystkich pomiarów oraz przygotowanie pełnej dokumentacji Materiał 5-7 tys brutto za całość budynku

Witam, moja firma wykonuje instalacje elektryczne w cenie 40 - 45 zł z punktu z materiałem i robocizną.

Przeciętny domek ma od 90 do 150 pkt.

Do tego dochodzi kabel zasilający (cena zależy od przekroju i długości) i tablica z osprzętem (porządnej firmy)

Przewody NKT i Bitner, chyba jedne z najwyższych półek, do tego puszki. elektroplastu i simet (nie rozpadają się podczas montażu osprzętu)

Zawsze w czasie obrysowywania domu ustalam cenę wstępną, choć zazwyczaj ulega zmianie gdyż klienci chcą dodatkowe gniazdka, wypusty podświetlania ogrodu, podświetlane schody czy podsufitki.

Edytowane przez veliside88