Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W którą stronę należy ułożyć parkiet w pasy krakowskie, żeby optycznie poszerzyć prostokątny salon? Pasy przedzielające (potrójne) powinny biec wzdłuż dłuższego czy krótszego boku salonu?

Bardzo proszę o pomoc.

Joasia.

http://www.parkiet.tarnow.cc/parkiet%20debowy_pliki/PARKIET_5.jpg

https://forum.murator.pl/topic/75874-w-kt%C3%B3r%C4%85-stron%C4%99-u%C5%82o%C5%BCy%C4%87-pasy-krakowskie-pilne/

Joasiu parkiet moim zdaniem trzeba ułożyć tak aby te tutaj na zdjęciu długie paski były w poprzek salonu.

Swoja droga, bardzo mi się podoba taki parkiet i takie ułożenie. :p

A jeśli chodzi o postu które Ci się powtórzyły, to masz po prawej stronie swojego postu u góry taki krzyżyk – usuń post. Tam trzeba kliknąć i usunąć post i po problemie. :p

Dzięki, Zeljko, za rady 8)

[Ale w tamtych powtórzonych wątkach nie mam w poście tego krzyżyka "Usuń"; są tylko "Cytuj" i Zmień" :( ]

Żeby mieć takie klasyczne, staromodne wnętrze - to myślisz, że lepiej te pasy krakowskie, czy jodełkę? Bo w okrętówkę to raczej nowoczesny wzór, prawda?

Joasiu ja tez lubie klasyczne wnetrza i mam nadzieje, ze u nas takie nam sie uda zrobic. Planujemy jodelke, ale jak widzialam ta Twoja fotke to bardzo mi sie spodobala i nie wiem teraz jak u nas zrobic. Jedno i drugie mi sie podoba i chyba tak samo pasuje do wnetrza klasycznego. :p

Co do usuniecia swoich postow, to nie wiem czemu u Ciebie nie ma tej mozliwosci. :roll: Ja moge tak robic, jesli moj post jest ostatni, jesli nie jest, to tez mam tylko cytuj i zmien... :roll:

Czytałam gdzieś, że pasy powinny iśc wzdłuż dłuższej ściany, więc na przekór poszerzaniu...nie ryzykowałabym poprzecznych pasów, bo moga nie spowodowac poszerzenia, a bedzie nieładnie. Mysle, że parkietu nie mozna porównywac do ciuchów, które w poprzeczne paski faktycznie poszerzają.
...Żeby mieć takie klasyczne, staromodne wnętrze - to myślisz, że lepiej te pasy krakowskie, czy jodełkę?...

Ani jedno ani drugie. :wink: Wokół ścian ramka a w środku kwadraty ułożone w romby. I to jest klasyka. :D

A wracając do kierunku układania: wbrew nazwie pasy to kwadratowy wzór. :o Niby jedno wydłuża ale drugie zarazem skraca. Tak czy siak dla mnie pasy to wzór technicznie niedoskonały: jodełka/kwadraty/romby są lepszą alternatywą. 8)

Boorg,

Dlaczego technicznie niedoskonały? :o :o :o

I dlaczego kwadratowy??? Nie chodzi mi o pasy krakowskie dworskie:

http://www.mazurparkiet.com/images/wzory/w13.gif

tylko o zwykłe, tradycyjne, jak na zdjęciu na górze wątku:

http://www.mazurparkiet.com/images/wzory/w15.gif

Reniu, te same miałam wątpliwości: no, bo jedne klepki idą tam wzdłuż, a drugie w poprzek... A gdzie o tym czytałaś? Czy to można znaleźć w necie albo w bibliotece?

Bossssze gdyby nie ten wątek to nie dowiedziałabym się o... pasach krakowskich :o

Pierwszy raz słyszę takie określenie :o :oops: :lol: :-?

Wokół ścian ramka a w środku kwadraty ułożone w romby. I to jest klasyka. :D

Qurka, boorg namieszasz mi w glowie. :lol: :wink:

Wokół ścian ramka a w środku kwadraty ułożone w romby. I to jest klasyka.

Być może, ale to rozwiązanie dobre chyba raczej do pomieszczeń o regularnym kształcie. A u nas salon to dwa przesunięte względem siebie kwadraty, a do tego dochodzi hall ze schodami i jeszcze z drugiej strony pokój... Jak tam zrobić ramkę?

No, ale już, jak to mówią, po ptokach: parkiet przyklejony - i zrywać go nie będziemy :D :D :D . Zwłaszcza, że bardzo się nam podoba :p .

Dziękuję wszystkim za rady i pozdrawiam.

Joasia.

Reniu, te same miałam wątpliwości: no, bo jedne klepki idą tam wzdłuż, a drugie w poprzek... A gdzie o tym czytałaś? Czy to można znaleźć w necie albo w bibliotece?

Nie, nie w bibliotece, chyba w jakims czasopismie, gdzie był artykuł o parkietach, ale nie pamietam w jakim, zapamietało mi sie to jakos tak, bo sama tez będe układac na drugi rok parkiet...

Ja mam dokładnie takie pasy krakowskie jak wszyscy piszą - czyli w poprzek salonu, ale w wersji jak na rysunku (czyli "linia przedzielająca" jest z jednej klepki, a nie jak na zdjęciu - z trzech). Pasy krakowskie miałam w starym mieszkaniu i daltego w ogóle wpadłam na ten pomysł - w starym mieszkaniu klepka dębowa nie była zabezpieczona przed lakierowaniem i wybarwiła się na ciemno, do tego były to klepki o długości około 60 cm. Wyglądało przewspaniale.

Teraz mam też dąb, ale z połozonym pod lakier podkładem, więc kolor jest naturalny i klepki są nieco mniejsze.

I już nie wygląda tak genialnie, choć i tak ze wszystkich dostępnych wzorów chyba wyszło najlepiej.