mk1719501284 20.10.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 dwa razy się wysłało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 20.10.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 m&k wrzucaj tu swoje uwagi na bieżąco w miarę dalszych sukcesów kulinarnych, proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 20.10.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 m&k wrzucaj tu swoje uwagi na bieżąco w miarę dalszych sukcesów kulinarnych, proszę. ok, postaram się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 24.10.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Słuchajcie a jakie zestawy piekarniko-mikrofala + piekanik parowy polecacie? Bo z tego co zdążyłam znaleźć, to tylko Miele (pięęęękny ale cena poraża ) i Siemens, ale one nie są tak dobrze dopasowane wizualnie, no i podobno Siemensa kompakt nie jest za bardzo teges... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon28 23.11.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 witam wszystkich, stoimy wlasnie przed koniecznoscia wyboru piekarnika do kuchni i w materialach reklamowych znalazlem informacje o mozliwosci stosowania pary w piekarniku. na forum za wiele informacji na ten temat nie znalazlem. moze sa jednak osoby, ktore takie cos uzywaja i moga podzielic sie swoimi doswiadczeniami. czy np. zasobnik wody wystarcza na standardowe pieczenie miesa, czy w czasie tego pieczenia trzeba go uzupelniac, czy mozna w takim piekarniku piec ciasto? czy potrawy smakuja tak jak z tradycyjnego piekarnika/lub lepiej? itd. na razie na celowniku jest piekarnik aeg -elektrolux wlasnie z funkcja pary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 24.11.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Tu znajdziesz dyskusję na ten temat: http://forum.muratordom.pl/co-wybrac-piekarnik-parowy-czy-zwykly,t98329.htm?highlight=piekarnik%20parowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziewiatka 24.11.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 ja mam piekarnik parowy smega, ale jako osobne urządzenie... i nadaje się wyłącznie do gotowania na parze. nie znam przepisów na upieczenie ciasta na parze, chyba ze są to knedle jak chce upiec kurczaka albo ciasto, to opdalam tradycyjny piekarnik i piekę jeśli chodzi o zasobnik wody w piekarniku parowym, to nie zdazylo mi się uzupelniać w polowie gotowania jesli są urządzenia, które rzeczywiście łącza funkcję gotowania na parze i pieczenia w wysokiej temperaturze, to z pewnością nie można robić dwóch rzeczy jednocześnie. może lepiej kupić dwa osobne urządzenia? wtady będzie pewność, że oba w 100% spełniają swoje funkcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon28 24.11.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Tu znajdziesz dyskusję na ten temat: http://forum.muratordom.pl/co-wybrac-piekarnik-parowy-czy-zwykly,t98329.htm?highlight=piekarnik%20parowy tamten watek znalazlem, niestety nie ma w nim prawie nic konkretnego o piekarnikach parowych, tylko same gdybania i prosby o informacje w tym temacie. moze ktos sie jednak wypowie konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon28 24.11.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 ja mam piekarnik parowy smega, ale jako osobne urządzenie... i nadaje się wyłącznie do gotowania na parze. nie znam przepisów na upieczenie ciasta na parze, chyba ze są to knedle jak chce upiec kurczaka albo ciasto, to opdalam tradycyjny piekarnik i piekę jeśli chodzi o zasobnik wody w piekarniku parowym, to nie zdazylo mi się uzupelniać w polowie gotowania jesli są urządzenia, które rzeczywiście łącza funkcję gotowania na parze i pieczenia w wysokiej temperaturze, to z pewnością nie można robić dwóch rzeczy jednocześnie. może lepiej kupić dwa osobne urządzenia? wtady będzie pewność, że oba w 100% spełniają swoje funkcje ok. wlasnie o takie informacje mi chodzilo, niestety jak dla mnie to opcja raczej nierealna (2 piekarniki w jednej kuchni). w zwiazku z czym pozostaniemy przy tradycyjnym piekarniku. jeszcze raz dzieki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulqa 24.11.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Ja się zastanawiam nad mikrofalówką + gotowanie na parze, znalazłam takie:http://www.whirlpool.pl/app.cnt/whr/pl_PL/pageid/pgproducts001/catid/1/subcatid/5Można znaleźć niższe ceny niż podane na stronie Whirpoola. Teraz mam garnek parowy z Tefala, ziemniaki i warzywa gotuję już tylko na parze. Smakują 'bardziej' niż gotowane w wodzie. Z mięsa dobry jest drób albo pulpety z mielonego mięsa z warzywami. Mięso wychodzi suche, a może tylko brak mi dobrych pomysłów. Wolę jednak pieczeń tradycyjną. Dlatego wymyśliłam mikrofalę z funkcją gotowania na parze, a do tego piekarnik. Na razie znalazłam tylko Whirpoola.Generalnie bardzo polecam gotowanie na parze, smacznie i zdrowo do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 19.02.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Podciągam, i też proszę o uwagi dla początkujących z piekarnikiem parowym. Interesuje mnie wszystko: - jakie naczynia (z pokrywą czy bez) - czasy gotowania (ryż, ziemniaki, warzywa, inne) - czytalam ze pieczeń z 2 godzin do 20 minut spada tylko przybrązowić trzeba przekładając do grilla) - jak się ustrzec przed "wybuchami" pary po otwarciu (i co z biednymi szafkami powyżej) - wszelkie uwagi strategiczno taktyczne (jak z urządzenia zrobić pomoc dla leniucha, a nie zebym zycie spędzała na jego osbsłudze i myciu na przykład) itd itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.02.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Funkcję pary można uzyskać spryskując ściany piekarnika spryskiwaczem oraz wstawiając w małym naczyniu nalany wrzątek. Przy pieczeniu chleba sprawdza się doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 19.02.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Ja uzywam piekarnik parowy Siemens´a (powyzej wkleil ktos jego zdjecie). Jesli ktos nie lubi gotowanych warzyw/miesa/ryb, to to nie jest sprzet dla niego. Osobiscie lubuje sie w takim jedzeniu, wiec dla mnie jest to zbawieniem. W piekarniku sa tacki na ktorych uklada sie poszczegolne np. warzywa, przyprawiam do smaku, napelniam pojemnik z woda i resza sama juz sie robi . Czas gotowania jest uzalezniony od temperatury jak i jakich uzywa sie produktow, wszystko opisane jest w instrukcji. Jesli chodzi o szafki nad piekarnikiem, to po otworzeniu piekarnika para jakas tam uchodzi (ja po gotowaniu jeszcze odczekuje 2-3 minuty zanim otworze), jak na razie moim szafkom (lakierowane) nic sie nie dzieje, para nie dostaje sie do nich, jak i nie zalega na nich, jakos szybko sie para ulatnia. Na razie nie mam zastrzezen co do dzialania piekarnika, jak i do smaku samych gotowanych warzyw, jestem do takiego smaku przyzwyczajona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 19.02.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Funkcję pary można uzyskać spryskując ściany piekarnika spryskiwaczem oraz wstawiając w małym naczyniu nalany wrzątek. Przy pieczeniu chleba sprawdza się doskonale. To zadna para w przeciwienstwie jaka jest w piekarniku parowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 19.02.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 para to jest napewno bo i co??:)conajwyżej nie działa jak w piekarniku parowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 19.02.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Ja uzywam piekarnik parowy Siemens´a (powyzej wkleil ktos jego zdjecie). Jesli ktos nie lubi gotowanych warzyw/miesa/ryb, to to nie jest sprzet dla niego. Osobiscie lubuje sie w takim jedzeniu, wiec dla mnie jest to zbawieniem. W piekarniku sa tacki na ktorych uklada sie poszczegolne np. warzywa, przyprawiam do smaku, napelniam pojemnik z woda i resza sama juz sie robi . Czas gotowania jest uzalezniony od temperatury jak i jakich uzywa sie produktow, wszystko opisane jest w instrukcji. Jesli chodzi o szafki nad piekarnikiem, to po otworzeniu piekarnika para jakas tam uchodzi (ja po gotowaniu jeszcze odczekuje 2-3 minuty zanim otworze), jak na razie moim szafkom (lakierowane) nic sie nie dzieje, para nie dostaje sie do nich, jak i nie zalega na nich, jakos szybko sie para ulatnia. Na razie nie mam zastrzezen co do dzialania piekarnika, jak i do smaku samych gotowanych warzyw, jestem do takiego smaku przyzwyczajona . Dzięki! Pozwól ze dopytam - bo mam takie cudo raczej jak AEG na fotce, w pewnym sensie bez instrukcji. Nie wiem czy wstawiac tam w szkle z pokrywką czy bez? czy lepiej w malych naczyniach czy w zbyt obszernych? I jak z czasami gotowania? - wiem ze znacznie skraca - ale o ile dokladniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 19.02.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 para to jest napewno bo i co??:)conajwyżej nie działa jak w piekarniku parowym Spryskuj sobie woda piekarnik rozgrzany i gotuj tak warzywa czy mieso, ciekawa jestem jak dlugo to bedzie trwalo? Myslisz, ze przez to osiagniesz efekt gotowanego np. miesa? Nie osiagniesz, nie bedzie to juz typowo ugotowane mieso a pieczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 19.02.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 mam piekarnik parowy siemensa, tzn piekarnik z funkcja paryjestem z niego bardzo zadowolonamozna go uzywac na 3 sposoby1. para2. gorace powietrze3. gorace powietrze+para na parze gotuje przede wszystkim warzywa i rybygorace pow. i parę uzywam do pieczenia miesa - jest wtedy bardziej soczyste niz przy tradycyjnym pieczeniuprzy uzyciu tej funcji można równiez odświezyc pieczywo jesli chodzi o czasy gotowania to jest takziemniaki w mundurkach 20 mincukinia 4 minbrokuly 10 min poledwiczki z indyka 20 min na parze naczynia uzywam różne (ceramiczne i z tzw powłoka), najczesciej jednak uzywam blaszek bedacych w wyposazeniu piekarnika, wiem ze do gotowania na parze nie wolno uzywać silikonowych foremek a szafki? jak na razie nic sie z nimi nie dzieje (mam fronty fornirowane) - wazne aby po gotowaniu na parze otworzyc maksymalnie drzwi piekarnika aby swobodnie para z niego wyleciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 19.02.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Pozwól ze dopytam - bo mam takie cudo raczej jak AEG na fotce, w pewnym sensie bez instrukcji. Nie wiem czy wstawiac tam w szkle z pokrywką czy bez? czy lepiej w malych naczyniach czy w zbyt obszernych? I jak z czasami gotowania? - wiem ze znacznie skraca - ale o ile dokladniej? Ja uzywam tacek, ktore sa w piekarniku, jedna ma na spodzie dziurki, druga jest bez, jest tez rusztowanie. Nie probowalam gotowac w innych naczyniach, ale mysle, ze jak juz cos, to musi byc otwarte naczynie i takie zeby mozna bylo w miare rozlozyc na plasko warzywa. Nic mi nie wiadomo o czasie skroconym gotowania, wydaje mi sie, ze gotuja sie tak jak normalnie w wodzie, roznica jest taka, ze np. warzywa smakuja zgola inaczej niz takie wygotowane w wodzie, no i wiele dobrego nie ucieka nam wlasnie do wody, a zostaje w owych warzywach. O czas skrocony gotowania jedyne co mi przychodzi do glowy, to to, ze wiele osob normalnie gotuje dluzej warzywa niz powinno sie gotowac (w piekarniku gotuje tyle ile zaleca producent), ja gotuje prawie wg czasu jaki jest podany i sa na tzw. chrupko, ale nastawiam zawsze na 2-3minuty krocej i ta reszte czasu przetrzymuje po prostu w piekarniku. Rozne warzywa gotuje sie roznie (przez to przedzial czasowy jest miedzy 10-35 minut), zalezy tez jak duze sa kawalki, caly ziemniak musi pobyc dluzej jak pokrojony w grubsze plastry (np. ziemniaki w kawalkach 25min., cala piers kurczaka 25min., cala marchewka o srednicy 2,5cm ok.35min.......itd... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 19.02.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 i jeszcze jedno jedyny minus takie go urzadzenia to jego pojemnosc (moj ma chyba 34 l) chociaz jak na razie nie mialam z tym problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.