Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wybrać piekarnik parowy czy zwykły


acca5

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znalazłam jeszcze taki Samsunga, tutaj napisali czytelnie "gotowanie tylko na parze", z serii Twin Convection

http://www.samsung.com/pl/consumer/h...BQ1VD6T131/XEO

 

Dokładnie tego - kupiłem akurat w Media Markt, bo nie mogłem dostać w necie. Dałem coś ok. 2350 zł; mają go dużo drożej ale da się ładnie stargować w cenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy ten piekarnik ma prowadnice teleskopowe?

 

Tak - na 2 poziomach. Zdjęcia u mnie w dzienniku ("Werbeny na Jurze")

 

Swoją drogą - testowo ugotowałem właśnie brokuła na parze - rewelacja (i w prostocie przygotowania, i w smaku). Zobaczymy, jak inne funkcje; brokuła miałem akurat pod ręką :)

Edytowane przez dwiemuchy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dwiemuchy, zagladnelam, ładnie sie prezentuje, czy mozna uzywac tylko 1/2 piekarnika?

 

Tak - tak jak w każdym Samsungu z Twin Convection - można używać połówek (każdej osobno bądź obydwu naraz) - lub całości. W zestawie jest separator który wprawdzie nagrzewa się podczas gotowania - ale nie jakoś bardzo; można sterować temperaturą i czasem każdej komory osobno.

 

Jedyne czego brakuje to pyroliza - jest czyszczenie katalityczne i parowe. Oraz bajery typu termosonda czy rożen (tego pierwszego faktycznie trochę mi szkoda).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
Tak - tak jak w każdym Samsungu z Twin Convection - można używać połówek (każdej osobno bądź obydwu naraz) - lub całości. W zestawie jest separator który wprawdzie nagrzewa się podczas gotowania - ale nie jakoś bardzo; można sterować temperaturą i czasem każdej komory osobno.

 

Jedyne czego brakuje to pyroliza - jest czyszczenie katalityczne i parowe. Oraz bajery typu termosonda czy rożen (tego pierwszego faktycznie trochę mi szkoda).

 

To jest termosonda i rożen,czy nie-bo ja czytałam,że nie ma.dwiemuchy-napisałeś,że JEDYNĄ rzeczą czego brakuje to pyroliza!wyjaśnij,czy dobrze zrozumiałam(właśnie chcę kupić nowy piekarnik).Szukam piekarnika z funkcją pary,grillem,rożnem i termosondą czy ktoś mi może taki polecić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...
Ja również jak koleżanka wyżej poszukuje piekarnika z funkcją pary,grillem i termosondą czy ktoś mi może taki polecić? Jednym słowem stawiam na wielofunkcyjność:)

 

jA NIE MOGŁAM SIĘ DOCZEKAĆ odpowiedzi,więc wybrałam sama,samsunga z funkcją pary i grillem(z termosondy zrezygnowałam,można podbno dokupić) ale za to rożen sobie dokupiłam osobno(mały piekarniczek-z makro za 180 zł-22 litry,na jednego dużego kurczaczka-polecam)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...
Cześć. Jakiś czas temu zainteresowałam się piekarnikami z opcją gotowania na parze. Czy ktoś mógłby polecić jeszcze coś w tym stylu? Ewentualnie doradzić, czy rzeczywiście jest sens decydować się na coś takiego, jakie są plus, a jakie minusy?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
Ja mam klasyczny piekarnik parowy Siemens HB36D572. Jestem z niego bardzo zadowolona. Oprócz gotowania na parze, posiada funkcje "regeneracji"potraw (odgrzewania bez wysuszania jak w mikrofali). Można w nim upiec standardowe ciasto, pieczeń itp. Posiada funkcje zwykłego piekarnika. Używam go od 8 miesięcy i uważam że jego zakup był dobrą decyzja.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A nie lepiej kupić urządzenie do gotowania na parze oddzielnie ?

 

Nie, raz że zajmuje miejsce na blacie podczas pracy (mam mało miejsca), dwa zwykłe urządzenie mocno paruje (wilgoć w mieszkaniu - mam kuchnię z salonem) piekarnik nie paruje, trzy - do piekarnika włożę duuuzo więcej niż do naczynia. Czasami jest to cały obiad dla 6 osób.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year później...
  • 4 weeks później...

Co prawda ja mam jeszcze trochę czasu do wyboru piekarnika, ale ostatnio moją uwagę przykuła funkcja pary w tym urządzeniu. Ciekawa jestem jak sprawuje się model BQ1VD6T131, w stosunku do Electrolux EOB8751 . Jeżeli ktoś korzystał z któregoś z nich chętnie poznam opinie.

 

Znalazłam fajny artykuł na temat piekarników parowych i piekarników wielofunkcyjnych z funkcją pary, może komuś się przyda.

Podsumowanie paru modeli:

 

"Kompaktowy piekarnik parowy Siemens HB24D552, posiadający tylko dwie funkcje (gotowanie na parze i rozmrażanie), którego powierzchnie wewnętrzne pokryte są łatwą do czyszczenia emalią, można nabyć za około 2400 zł.

 

Nieco droższy jest Hotpoint-Ariston MSK 103X LUCE, który pod względem funkcji praktycznie nie różni się od opisanego wcześniej Siemensa. Jego cena wynosi około 2750 zł.

 

Czterofunkcyjny (gotowanie na parze, rozmrażanie, podgrzewanie i odkamienianie) piekarnik parowy Miele DG3460 to już kwota w granicach 4400 zł.

 

W kategorii piekarników wielofunkcyjnych bardzo dobrą propozycję cenową stanowi Amica EBI Integra 71123 steam. Dwunastofunkcyjny piekarnik o rozmiarach standardowych i bardzo dużej, 60-liltowej pojemności, a także 34. programami automatycznymi, trzyszybowymi drzwiczkami i termosondą, która umożliwia kontrolę temperatury wewnątrz przygotowywanej potrawy (sprawdza się zwłaszcza w przypadku pieczenia dużych porcji mięsa), kosztuje w granicach 2200 zł.

 

Electrolux EOB8751 AOX o jeszcze większej pojemności, wynoszącej 72 l, wyposażony w 13 funkcji, wentylator chłodzący oraz – jak opisywana Amica – termosondę, to kwota około 2900 zł.

 

Rozbieżności cenowe wśród przedstawionych urządzeń są bardzo duże. W znacznym stopniu wynikają z parametrów technicznych i posiadanych funkcji. Wpływ na ceny ma również marka producenta oraz stylistyka urządzenia, która, co prawda, nie wpływa na jakość przygotowywanych potraw, ale przy wyborze piekarnika brana jest pod uwagę w nie mniejszym stopniu niż kwestie techniczne."

 

Źródło: http://agdlab.pl/porady/Jak.wybrac.piekarnik.parowy,2259

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozmawiałem kiedyś z szefem kuchni, który też zajmował się sprzedażą sprzętu dla gastronomii, mówił właśnie coś o tych piekarnikach parowych tylko one jakoś tam się profesjonalnie nazywały, podobno szybciej się w nich piecze, jedzenie jest smaczniejsze. Ale tu była mowa o tych gastronomicznych, nie wiem jak to się ma do tych domowych, kiedyś LG miało projekt piekarnika solarnego też wydawał mi się to ciekawy pomysł ale nie wiem czy w końcu trafił do sprzedaży.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Jak widać rozpiętość cenowa jest duża, więc tak czy siak decydowałbym się na parowy piekarnik. Teraz popularne jest zdrowe odżywianie ze znikomą ilością tłuszczu i parowy piekarnik wpisuje się właśnie w ten trend. Nie wierzyłem, że jedzenie z takiego piekarnika może być smaczne, myślałem, że będzie suche bardzo, ale próbowałem u siostry i jest naprawdę ok.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 months później...
No właśnie jest dokładnie odwrotnie. Para (czyli woda) zapobiega właśnie nadmiernemu wysuszaniu mięska czy czego tam. Dzięki czemu jest ono pyszne i soczyste ;) Niektóre firmy, np. electrolux, dają zresztą do swoich piekarników specjalne pojemniki w których przyrządzamy danie, a które zapobiega właśnie jego nadmiernemu wysuszeniu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...