Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeśli nie Grundfos to co?

wbrat

Recommended Posts

Witam! W moim przypadku jest podobnie czyli studnia fi 160mm(ważna jest średnica rury studni, od tego zależy fi pompy), głębokość 30 m, odległość od chałupy 5-6m. Odnośnie doboru pompy nie jestem autorytetem. Podpowiedział mi człowiek, który nadzorował wiercenie. Uznałem go za fachowca, w końcu ma ze studniami do czynienia od lat. Polecił mi pompę trójfazową jako lepszą od 1 fazowej. Jaką mam jest w poście powyżej. Niczego nie doradzam, dla sprawdzenia co powinnaś zastosować udaj się do przedstawiciela lub napisz maila do np : Hydro-vacuum (dobre i drogie pompy ok 2-3tys) ma na swojej stronie www forum dyskusyjne, można czytać, Grundfosa, może być Sigma( czeska nie słowacka). Poczekaj na ofertę cenową, tylko niech będzie kompletna- pompa + zabezpieczenia etc. Zbiornik hydroforowy- mam 150 l z WIMEST z Przasnysza (mają swoją www) zamówiłem mail-em,zapłaciłem ok 650zł i mam go taniej niż w sklepie, nawet taniej niż włoskie z marketu, do których nie miałem zaufania. Część elementów zabezpieczenia kupiłem na allegro. Żeby mieć jakieś rozeznanie w zabezpieczeniach pompy radzę zapoznać się ze stroną 1. http://www.elcluwo.pl - w instrukcji obsługiV.06 lub 2. www. elektromontex.pl, http://www.3. hydro-vacuum.com.pl ma zabezpieczenie UZS.4 za ok 700zł komplet. 4.http://www.aqua.zgora.pl to sklep internetowy. Są też inne wytarczy dobrze szukać. Powodzenia!

Podstawowa sprawa jaka należy określić przy doborze pompy głębinowej to jej parametry

W tym przypadku decydujące jest dobranie pompy do systemu nawadniani bo do zasilania wody do domu wystarczy każda pompa drugim istotnym problemem ale całkowicie pomijanym to dobór pompy do stacji uzdatniania wody Stacja uzdatniania wody tez ma swoje wymagania odnośnie wydajności pompy ale żeby dobrać odpowiednią stację należy wykonać prawidłowe badania wody

W przypadku założenia że będziemy potrzebować duże ilości wody radził bym pompę 3 fazową ale najlepiej jest ją kupić razem z fabrycznym zabezpieczeniem braku fazy

Witam! Moja pompa to EVGU/4" z gwintem przyłączeniowym 1" ,1,1 kW, ciśnienie 0,8MPa,fi pompy 96mm. Niezły ma rację i zna się na tych sprawach, mnie też rozwiał pewne wątpliwości. Szkoda tylko, że jest tak zapracowany! ale dobrze Mu tak, ma zarabiać sianko, czego życzę! Przy okazji dzięki za Twoje wcześniejsze rady dla mnie ! Powodzenia

• 2 weeks później...

Odświezam wątek bo mam sprawę.

Wczoraj moj studniarz odpompowywał wode z mojej studni.- przy uzyciu pompy głębinowej 100l/min po odpompowaniu ok. 100litrów woda w studni z 470cm spadła na 750cm- juz sie nie obniżała , do domu mam ok35m, studnia na głebokości 32m a lustro wody-7,5-4,7m. działka do podlania to ok.40arów.

Zaproponował mi pompę 150l/min- cena na dniach i do tego stwierdził ,że koniecznie musi byc zbiornik 500l. czy na pewno potrzebny taki zbiornik. nie mówie o kosztach bo po co po pół roku go wymieniac na większy ale czy jest konieczność az takiego dużego.

pompa chyba włoska.

• 3 weeks później...

Cześć

Też podłączę się pod temat. Niedługo będe miał gł. studnię i szukam jakiejś pompy, niekoniecznie docelowej ( wiadomo, może dostać nóg na budowie :evil: ). W sumie obojętnie czy 1F, czy 3F, mam to i to.

Możecie cos polecić. Tylko nie tą "od ruskich" za 100 zł. Ta pompa mocno wibruje i zamula rurę.

pozdrawiam, Majki

Niezły - dzięki.

Powiedz prosze czemu mają być problemy, z czym moga być związane ?

Rozumiem, że taka z supermarketu bedzie każda dobra, czyli kierować się tylko ceną ... ? Oprócz tego oczywiście, że musi wejść w otwór :oops: :lol:

pozdrawiam, majki