Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Dzięki Rom-Kon za szybką i konkretną odpowiedź na moje poprzedni pytanie,

Byłem dzisiaj u sąsiada i na poddaszu zaczyna ekipa malować. Stosowali też w narożniki taśmę z wkładką plastikową i teraz przed gruntowaniem nacinają ją w narożniku i po gruntowaniu delikatnie dają akryl i malowanie. Czy tak się robi, trzeba ją przeciąć i dać akryl. Ja jeszcze mam ten etap przed sobą, narazie tylko gładź mam zrobioną i wyszlifowane.

Pozdrawiam

Michał

Witam,

Bo nie wiem czy mam sam przecinać. Maluje ta sama ekipa co robiła poddasze. Wklejali je na łączeniach sufit- skos i w koszowych. Twierdzą że oddzielają dwie płaszczyzny bo gdyby jedna pracowało to może się zdarzyć że pęknie po taśmie a nie w narożniku.

Ja się nie znam bo robię tylko dla siebie dlatego wolę zapytać.

Pozdrawiam

Michał

cichym napisał:
Witam,

Bo nie wiem czy mam sam przecinać. Maluje ta sama ekipa co robiła poddasze. Wklejali je na łączeniach sufit- skos i w koszowych. Twierdzą że oddzielają dwie płaszczyzny bo gdyby jedna pracowało to może się zdarzyć że pęknie po taśmie a nie w narożniku.

Ja się nie znam bo robię tylko dla siebie dlatego wolę zapytać.

Pozdrawiam

Michał

To tak jakbyś zszył spodnie a potem je rozciął bo mogą pęknac:) albo daje się taśme z wkładką i płyty pracują pod nią albo robi się połączenie slizgowe i maskuje akrylem. Wydawanie kasy na taśmy po to żeby je potem przecinać mija się z celem.

Witajcie mistrzowie :)

rad nie rad przyciśniety do muru glazurnikiem który zaczął u mnie prace musiałem wykonać dla niego zabudowę łazienki

Na wstępie zaznaczam pierwszy raz CD miał w ręcach

starałem się zgodnie ze sztuką - starałem się

pytanie:

potrzebuję zamontować halogenki w płaszczyźnie sufitu, ponieważ jakoś nie widzi mi się montować bezpośrednio pod wełną wymyśliłem coby dać puszki instalacyjne, wyciąć lekki krążek wełny i tam je wcisnąć i w nich umieścić "tyłek" halogenka (12V)

Jak się robi takie rzeczy?

http://images37.fotosik.pl/313/d7e49c7275e2f805m.jpg

http://images41.fotosik.pl/314/26d402afbc688c40m.jpg

http://images45.fotosik.pl/319/9f5473fc7d3bdecem.jpg

http://images46.fotosik.pl/317/dab7ee624afbb373m.jpg

Z góry dzieki :)

FlashBack napisał:
54 strony i musial sknocic. gdzie ty te sztuke nabyl.

o lampach bylo.

i znowu licznik postów plus jeden, gdzie widzę Twoje wpisy, są ciągle takie same, bez konkretów, widać nie za bardzo się chyba znasz, ale chcesz mieć w sygnaturze "lider forum" więc taką metodę tego celu osiągnięcia sobie wybrałeś...

jeśli tylko mnie to drażni to już w tym temacie nic nie piszę ...

Witam,

Panowie jak to jest z tym stryszkiem w szczycie dachu - moge go calkowicie ocieplic czy nie? Wiem ze zazwyczaj stosuje sie jedno z tych dwoch rozwiazan:

1. Izolacja miedzy jetkami i stryszek nieocieplony.

2. Izolacja do samej kalenicy bez ocieplenia miedzy jetkami.

Pomijajac kwestie ekonomiczne, czy moge ulozyc welne zarowno do szczytu iak i miedzy jetkami?

Pozdrawiam

Greg

greg_25 napisał:
Witam,

Panowie jak to jest z tym stryszkiem w szczycie dachu - moge go calkowicie ocieplic czy nie? Wiem ze zazwyczaj stosuje sie jedno z tych dwoch rozwiazan:

1. Izolacja miedzy jetkami i stryszek nieocieplony.

2. Izolacja do samej kalenicy bez ocieplenia miedzy jetkami.

Pomijajac kwestie ekonomiczne, czy moge ulozyc welne zarowno do szczytu iak i miedzy jetkami?

Pozdrawiam

Greg

Nie ma przeszkód...

W przypadku deskowania i papy należy pamiętać o drożnej szczelinie wentylacyjnej.

manieq82 napisał:
Witajcie mistrzowie :)

rad nie rad przyciśniety do muru glazurnikiem który zaczął u mnie prace musiałem wykonać dla niego zabudowę łazienki

Na wstępie zaznaczam pierwszy raz CD miał w ręcach

starałem się zgodnie ze sztuką - starałem się

....................

Z góry dzieki :)

z tymi pchełkami możesz mieć problem przykręcając płyty, zamień je choć na cienkie nity zrywalne

FlashBack napisał:
Nity :o kolejny geniusz

nity z powodzeniem stosuje Rom-Kon, co niejednokrotnie opisywał w swoich (obszernych, treściwych i pomocnych :p ) poradach na forum, fachowcem w swojej dziedzinie jest też niekiepskim, także emotikony w Twojej wypowiedzi zbędne :)

a "geniusza" pozwól,że potraktuję jako komplement, a co mi tam... :)

wklejam post alutki74 - czy ktoś ma podobne doświadczenia? Czy faktycznie kurz zbiera się pod dachówką i hamuje paroprzepuszczalność folii? Czy jest jakiś sposób na to by się go pozbyć?

Cytat
Trzeci: Ocieplone wełną poddasze jest ciepłe przez kilka pierwszych lat. Potem izolacja traci swoje właściwości. Folię pod dachem pokrywa gruba warstwa kurzu, skutkiem czego nie przepuszcza ona pary z wewnątrz i cała woda zostaje w wełnie. Ciepło z pomieszczeń ucieka przez dach. Dobrze widać którędy bo w tym miejscu topnieje nawet najgrubsza warstwa śniegu. Problem pojawił się nie tylko u nas ale u naszych rodziców i znajomych.

Wiem, że nie wszyscy mają możliwość postawienia sobie samego parteru, ale jeśli istnieje chociażby cień szansy, nie wahajcie się. Powodzenia! alutka74

FlashBack napisał:
i czy ktos uwaza, ze nie podlega to okresowym przegladom i konserwacji, ten po kilku latach placze.

myslac, ze tych "problemow" nie mialby, przy parterowce. no chyba, ze parterowka z dachem plaskim

nie mam nic przeciw konserwacji czy przeglądom ale pojęcia nie mam jak można konserwować folię paroprzepuszczalną pod dachówką by się nie kurzyła i nie zapychała (bądź też jak ją czyścić :rolleyes: )

z innej beczki - czy ktoś testował folię termoizolacyjną (metalizowaną) tj. pokrytą warstwą odbijającą promieniowanie cielpne np. Onduterm?? Albo czy ktoś wie coś na temat zastosowania tych folii, czy faktycznie zmniejszają przegrzanie poddasza latem i utratę ciepła w zimie oraz jak zapewnić wentylację poddasza??

FlashBack napisał:
widzisz dziecko nie rozumiesz tematu i dajesz sie nakrecac na jakies pierdy o kurzu.

zmniejszaja ... tak :D

Jak to przyjemnie podnieść sobie samoocenę i wyśmiać laika z pozycji swojej wiedzy.

Wydaje mi się jednak, że to raczej Pan najwyraźniej nie rozumie zasad działania tego forum, które - jak sądziłam - ma pomóc osobom nie obeznanym w temacie uzyskać tu informacje na interesujące ich tematy.

Chyba, że to ja jestem w błędzie, że jest to forum branżowe dla specjalistów popisujących się przed sobą.

Edytowane przez una

una napisał:
Jak to przyjemnie podnieść sobie samoocenę i wyśmiać laika z pozycji swojej wiedzy.

Wydaje mi się jednak, że to raczej Pan najwyraźniej nie rozumie zasad działania tego forum, które - jak sądziłam - ma pomóc osobom nie obeznanym w temacie uzyskać tu informacje na interesujące ich tematy.

Chyba, że to ja jestem w błędzie, że jest to forum branżowe dla specjalistów popisujących się przed sobą.

Spokojna głowa, forum pomaga laikom, wystarczy w bieżącym wątku poczytać posty Rom-Kona żeby zauważyć że są użytkownicy którzy pomagaja i dzielą się swoją wiedzą. FlashBack jest jednym z nielicznych wyjątków:)

freezyear napisał:
FlashBack jest jednym z nielicznych wyjątków:)

denerwujące jest tylko to, że dostając powiadomienie o nowym poście otwieram temat z nadzieją przeczytania czegoś pożytecznego, a tu wypociny tego jegomościa, który jak pamiętam filmiki na youtubie z jego udziałem wcale takim fachowcem nie jest jak to z siebie robi, gość po prostu podnosi sobie ego pisząc swoje posty