kulca 07.10.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 a jak je ocieplacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 08.10.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 a jak je ocieplacie? Rama z jakichś desek, wypełniona wełną, obita folią żeby się nie sypało, większa od otworu, przesuwana albo na zawiasie. Proste i skuteczne. W którymś dzienniku budowy było ale nie pamiętam u kogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 09.10.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 niestety chyba nijak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xewcykx 09.10.2010 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Witam.W listopadzie przymierzam się do ocieplenia poddasza,mam krokwie 16 czy wełna 15+10 będzie ok?bo ekipa zaproponowała mi 18+5 ale zastanawiam się czy powinna być zostawiona szczelina wentylacyjna między wełną a membraną;nie mam deskowania,dach mam pokryty blachą ceramiczno metalową.Wydaje mi się że wełna 18 nie powinna być,z góry dziękuje za odpowiedż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 10.10.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Witam szanownych kolegów, mam pytanie odnośnie umieszczenia folii paroprzepuszczalnej. Sprawa wygląda tak.http://img801.imageshack.us/img801/7052/strop.jpg To jest sufit na poddaszu. Nad sufitem będzie poddasze nieużytkowe , taki stryszek na graty. Moje pytanie czy folię zastosować w miejscu 1 czy 2? Bardzo zależy mi na szybkiej odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 10.10.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Flash bardzo dziękuję Ci za odpowiedz, powiedz tylko czy dobrze rozumiem, by folie dać tak jak idzie różowa linia i jest przy niej dwójka? Napisałeś że można dać co najwyżej czyli można jej nie dawać wcale, czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 10.10.2010 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Chodzi o rodzaj folii pit79.W miejscu 1 lub 2 powinna byc folia PAROIZOLACYJNA.Paroprzepuszczalna nadaje się na lub pod górne deskowanie, żeby jeśli jakaś wilgoć dostanie się do warstwy izolacji, miala którędy z niej ujść.Można ją tam dać, ale nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 10.10.2010 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Oj z tego wszystkiego pomyliłem nazwy, miałem na myśli PAROIZOLACJE. Mam nadzieje,że jak położe ją w miejcu nr 2 to będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 10.10.2010 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 No dobrze pod łaty czyli w miejsce nr 1 z tego rysunku, dobrze rozumiem. Czy dużym błędem będzie danie paroizolacji w miejsce nr 2. Przepraszam że zawracam gitarę, ale chciałbym być pewny czy dobrze zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 10.10.2010 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 W takim razie rozwinę folię na jętkach.Potem położę deski a od spodu dobiję łaty pod boazerię. Co do górnego deskowania to chciałem zrobić na tej wełnie cośw rodzaju podłogi by wsadzić na górę jakieś graty których szkoda wyrzucić a przydać się mogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertouno 10.10.2010 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Witam,Mam pytanko czy mogę ocieplać poddasze płytą kartowo gipsowa w miesiacach grudzień-czerwiec, dodam tylko ,że budynek zamknięty ale nie ma pieca jest instalacja i podsadzki wylane???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
les111 10.10.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Witam, Mam pytanko czy mogę ocieplać poddasze płytą kartowo gipsowa w miesiacach grudzień-czerwiec, dodam tylko ,że budynek zamknięty ale nie ma pieca jest instalacja i podsadzki wylane???? Bez obaw moim zdaniem jest to najlepszy okres z powodu sypiącej się waty ktora nieżle gryzie jak się spocisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 10.10.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 a powiedzcie mi czym lepiej ocieplić ścianę szczytową. Chodzi mi o miejsce styku sciany szczytowej z deskami na dachu. Ściana kończy się jakieś 18 cm poniżej desek i teraz tak się zastanawiam czy dawać tak styropian tak jak od zewnątrz czy może lepiej wełnę podczas ocieplania dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 10.10.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Witam, Mam pytanko czy mogę ocieplać poddasze płytą kartowo gipsowa w miesiacach grudzień-czerwiec, dodam tylko ,że budynek zamknięty ale nie ma pieca jest instalacja i podsadzki wylane???? Spokojnie możesz , spoinowanie zostaw sobie na cieplejsze miesiące żebyś w środku miał z 10-15 stopni na plusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 10.10.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Spokojnie możesz , spoinowanie zostaw sobie na cieplejsze miesiące żebyś w środku miał z 10-15 stopni na plusie. ...tu bardziej chodzi o wilgotność niż temperaturę... po spoinowaniu trzeba uważać na nagłe zmiany temperatury i wilgotności... czyli nie odpalać kotła na full i uwaga na duże przeciągi w budynku - one potrafią nieźle wygonić wilgoć a taki skok może spowodować pękanie spoin... żadnych szoków... gips szybko chłonie i szybko oddaje wilgoć - to jego zaleta ale nie w tym przypadku... ...gdyby nie można takich prac prowadzić w "zimnych" miesiącach to już bym był na bezrobociu a faktycznie mam taki nawal roboty że za chwilę dam ..... i obsmarują mnie oczywiście tu na forum w "black liście".... Boże! Przesuń zimę chociaż o 2 miesiące!!! (zalana instalacja CO!) Gdzie to GLOBALNE OCIEPLENIE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 10.10.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Gdzie to GLOBALNE OCIEPLENIE? z tego już ekolodzy sie wycofują od dawna teraz to sie nazywa DUŻE ZMIANY KLIMATU - czyli wszystko co nie pasi da się podciągnać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 10.10.2010 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 z tego już ekolodzy sie wycofują od dawna teraz to sie nazywa DUŻE ZMIANY KLIMATU - czyli wszystko co nie pasi da się podciągnać ...czyli gwiazdka w maju... oj nie dobrze... nie dobrze... ale o Ziemię się nie martwię... ma doskonały system autoregulacji! Jesli zrobimy jej za duże kuku to ona nam tym samym odpłaci i wytępi jak dinazaurów sorki za ten off... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 11.10.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Mam pytanko. Czy montując schody strychowe od dołu przykręcacie płytę kartonowo gipsową, czy malujecie klapę ze schodów? Raz tylko popełniłem takie coś i to na życzenie Inwestora... powiem że nie wyszło najgorzej ale też nie najlepiej... i tak widać że to klapa a roboty i dopasowywania dużo wiecej. Zresztą producęci schodków też nie zalecają przykręcania płyty. Wystarczy schodki dobrze osadzić - na rowno z płytą, szczelinę wokół obrobić półnaroznikami AL i przemalować. Można też uzyć oryginalnych listew wykończeniowych ale wtedy podkreślają istnienie tej klapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 11.10.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Mam pytanko. Czy montując schody strychowe od dołu przykręcacie płytę kartonowo gipsową, czy malujecie klapę ze schodów? ja pomaluję a jak je ocieplacie? Rama z jakichś desek, wypełniona wełną, obita folią żeby się nie sypało, większa od otworu, przesuwana albo na zawiasie. Proste i skuteczne. W którymś dzienniku budowy było ale nie pamiętam u kogo. niestety chyba nijak Nie ma problemu jesli strop jest na tyle gruby by schować całość schodków. Wtedy tylko wystarczy przesuwana płyta a na niej wełna. Ale nie zawsze jest tak łatwo. Często niestety schodki wychodzą ponad podłogę i tu już trzeba zrobić skrzynkę ocieploną z boków i góry. Nasuwa się taką skrzynkę na otwór i złożone schodki wchodzą w nią... trochę wyobraźni przestrzennej i wiadomo o co chodzi. Skrzynkę najlepiej zrobić z płyty OSB i okleić styropianem. Jeśli nie zrobi się dodatkowego docieplenia schodków to po pewnym czasie (około 2 lata) klapa wyraźnie będzie bardzie przybrudzona niż pozostała część sufitu... taki szary prostokąt na białym suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 11.10.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 ja mam około 20cm ponad skrzynka na taka ramę z wełną, zrobię ją na zasadzie otwieranej klapy do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts