wojgoc 20.12.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 ja tez mam wentylator a garaz prawie 40m2 i dalem zwyklą plytę - nie bawilem sie w zadne zielone czy czerwone.folie przyklejalem tasmą butylową dwustronną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ado 20.12.2011 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Witam. Powoli przygotowuje się do wykonania ocieplenia oraz zabudowy poddasza.Czy koś mógłby mi podpowiedzieć: 1. Jak wykonać dobrze zabudowę bocznych ścian lukarny przedstawionej na zdjęciu poniżej Odległość między ościeżnicą okna a ścianko to 1-2 cm. Stelaż się nie zmieści a kręcenie płyty k-g bezpośrednio do belek nie jest chyba dobrym rozwiązaniem. 2. Czy przy sytuacji pokazanej na rysunku poniżej wystarczy jeden grzybek by utrzymać profil cd, czy trzeba wykonać jaką dodatkową konstrukcje? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 21.12.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 (edytowane) Witam ponownie i zapraszam na pierwszą lekcje tematem lekcji jest; "pokora" http://www.youtube.com/watch?v=6E0yrMBx8G0&feature=related Debiut dobry wrzuc na spoinowaniei szpachlowanie. Czekam na reszte lekcji. Edytowane 21 Grudnia 2011 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ado 21.12.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 jeden wielki babol ale czyja wina? wrzuc wycinek projektu z rzutami tej lukarny. a wieszak w zupelnosci wystarczy jedynie na krokwi (jeden rzad). Wina jest moja bo nie dopatrzyłem. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak "walczyć" z tym co jest żeby uzyskać jakiś zadowalający efekt. Mówiąc o babolu masz na myśli to, że okna są za szerokie i nie ma wystarczającego miejsca na stelaż, czy jest jeszcze coś? Jedyny rzut z projektu na którym widać konstrukcje lukarny przedstawiony jest na rysunku poniżej. Ściany lukarny są ocieplone z zewnątrz 15 cm styropianu, a pomiędzy belkami jest 2 x płyta osb 12 mm i 10 cm wełny. Najprostszy do wykonywania byłby chyba drugi sposób przedstawiany przez rafał2011. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 21.12.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 (edytowane) Mamy jeszcze tak zwane "Marki" sa to kawałki płyt które uzyskasz krojąc pasek płyty na kwadraty 10cm*10cm.Marki przykrecasz do OSB i dystansujesz aby uzyskać odległość podkładając ewentualnie co pod ręką karton .sklejke nawet esa .I na to właściwa płyta dokrecona.,Marki stosuje sie równiez używając kleju jako dystansu.Jak zdecydujesz sie na klej to majac marki masz kontrole że klej ci nie zjedzie ,a jak dasz za dużo to zbierzesz w prosty sposób nadmiar kleju szpachelką. Dokrecisz jak pisał rafał po wyschnieciu kleju marki. Z całą płytą możesz miec problemy bo klej bez przygotowania podłoża na osb spada. Edytowane 21 Grudnia 2011 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 21.12.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Jeszcze 1 grosz przy obróbkach okiennych polecam ściąc krawedzie fazowane fabrycznie płyty przylegajace do okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 21.12.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 :welcome:Rafał 2011 czekam na reszte lekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurm28 22.12.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Witam.Pytałem o to w dziale Dachy, ale nikt nic nie powiedział.Moze to zły dział był. Jest taka koncepcja w nowo budowanym domu, żeby zamiast wełny na poddaszu, włożyć między krokwie styropian - 16 cm.Pomiędzy styropian a krokwie, wpuścić chcę piankę - myślę raczej o niskorozpręzliwej niż o zwyczajnej.Ma ktoś jakieś doświadczenia z podobnymi pomysłami?Będzie to dobrze? Dzieki pzdrk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 22.12.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 mam pytanie o ocieplenie na poddaszu miejsca miedzy elewacją (styro) a murłatą, jest tam kilka cm wolnej przestrzeni niestety jak ocieplali budynek to nie do konca dobrze złączyli styro z wełną i są przedmuchy. teraz na styku wełna murłata wieje chłodem (badałem pirometrem) no i jak to ocieplić, myslalem żeby wepchnąć tam wełne na całej dł domu tak z 5cm grubości. dodatkowo można by zapiankować tą szczelinę między styro a murem coby zminimalizowac ruchy powietrza. jak sądzicie ? a może zamiast wełny dać styro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurm28 22.12.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 bardziej chodzi o kwestie techniczne.obawiam sie, ze po wsztrzyknięciu pianki, kiedy ona zastygnie i sie utwardzi, całość bedzie mało elastyczna i przez to, kiedy dom będzie pracował, styro popęka i bedzie po izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 22.12.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 postaram sie jutro to narysować żeby bylo wiadomo o co chodzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 22.12.2011 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 A kuku! Znów jestem! ...widzę że ominęło mnie niezłe mordobicie Sporo do czytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziewo 23.12.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Witaj Rom-Konie! Jeżeli znajdziesz trochę czasu to może wypowiesz się w sprawie robienia stelażu krzyżowego na ES? Jakie jest Twoje zdanie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 23.12.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 WitamCzy zawsze miedzy wełną a paraizolacją na dachu(blachodachówka) musi być szczelina czy to zależy od rodzaju membrany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 23.12.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 I co FLASCH narobiłes pod siebie jak Rafał obronił ESa ? gdzie dzisaj jestes ze swoimi postami ? miałes wykonawców za głupkow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 23.12.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 (edytowane) Powiem lepiej dla Esa bez sensu jest dla mnie podwójny stelarz na skosie. Edytowane 24 Grudnia 2011 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 24.12.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Prosze o pomoc w kwesti ocieplenia poddasz...powiedzcie czy tak jak zrobiłem moze byc:-20 cm welny-na to dałem folie paraizolacyjna (zółta)- stelaż-5 cm wełny miedzy stelaz a folie - regipsy na wełneprosze o pomoc, wszedzie gdzie teraz czytam-gazety budowlane to folia jest ostanim punktem ocieplenia przed płytami a ja jeszcze wcisnelem ta 5 cm wełny pomiedzy regipsy a folie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 24.12.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Zdrowych wesołych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia. Samych trafionych pomysłów, bezproblemowej realizacji, uśmiechu i zdrowia. Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 24.12.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Prosze o pomoc w kwesti ocieplenia poddasz...powiedzcie czy tak jak zrobiłem moze byc: -20 cm welny -na to dałem folie paraizolacyjna (zółta) - stelaż -5 cm wełny miedzy stelaz a folie - regipsy na wełne prosze o pomoc, wszedzie gdzie teraz czytam-gazety budowlane to folia jest ostanim punktem ocieplenia przed płytami a ja jeszcze wcisnelem ta 5 cm wełny pomiedzy regipsy a folie. Może zostac jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 25.12.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 i maja racje bo to opozniacz jest no albo powinienes na 20 zakonczyc. Czyli jak nie moze byc tak jak mam zrobione?profil45 pisze ze moze zostac...nie chcialbym zakanczac na tych 20 bo mam jeszcze sporo miejsca i zmieszcze te 5 a do tego juz materiał mam kupiony:(czyli jak ekpia mi da teraz ta piatke przed regipsami to bedzie zle....???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts