FlashBack 17.08.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Jeśli nie jesteście fundamentalistami w szczelności paroizolacji to spokojnie można przykleić folię do profila UD. Jeśli nie chcesz przykręcać płyty do tego profila na kominie to trzeba dać profil CD w takim miejscu że zastąpi tego UDeka. Płyta właśnie będzie wisieć na tym profilu CD a komin będzie odseparowany od płyty. To na kija ja wogóle kłaść?. Cd pzecież ud będzie korzystniejsze. A z resztą powyżej już to pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 17.08.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Tiaa Flash. Zrobiłem sufit krzyżowy bo lepiej przenosi obciążenia. Tylko k*** jakie! A innym napiszę że krzyżowy dlatego że musiałbym robić wszystko na ESach (profile główne właśnie wiszą na ESach) i dodatkowo byłby problem ze spoziomowaniem bo ten sufit jest... krzywy tak jak wszystko w tym budynku! Proste to są tylko posadzki Na esach problem? Bo jest w spadku. Romus! Litości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 17.08.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 To na kija ja wogóle kłaść?. Cd pzecież ud będzie korzystniejsze. A z resztą powyżej już to pisałem.ah przecież romus lubi drogie rozwiązania, im więcej łączenia tym ego spokojniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.08.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 nie... po prostu zrobiłem krzyżowy bo lepiej przenosi obciążenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryka1 17.08.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Chodzi mi o wentylację wełny. Jeśli krokwie schodzą się przed kalenicą i nie dochodzą do kalenicy gdzie są otwory ale schodzą się już na poddaszu nieużytkowym, który jest nad poddaszem użytkowym oddzielonym od niego sufitem wiszącym z wełną 30 cm na rusztowaniu, to czy ta wełna między krokwiami można uznać że jest wentylowana gdyż poprzez pomieszczenie nieużytkowe (kubatura około 10 m3) i otwory odsłonięte w kalenicy jest wylot powietrza. Wiercenia otworów w krokwiach czy też w deskowaniu nie będę wykonywał. Pozostałe krokwie i przestrzeń między niki dochodzi do samej kalenicy i tutaj problemu nie ma. Chodzi mi tylko o ten sczególy przypadek gdzie krokwie zbiegają się przed kalenicą około 2 m ale na szczęście już w pomieszczeniu nieużytkowym, oczywiście między tymi krokwiami jest szczelina między deskowaniem i wełną 3 cm i wlot powietrza pod podbitka od zewnątrz tez jest. I drugi przypadek to gdzie okno dachowe przecina ciąg powietrza, czy sama szczelina 3cm bez wlotu bo między krokwiami jest okno połaciowe wystarczy. Zawsze jakieś tam powietrze w tej szczelinie będzie, deskowanie też ma szpary. A jeśli tak nie może być to jakie są konsekwencje prosiłbym tylko o praktyczne porady, ja wiem że musi być wylot i wlot ale co będzie jak będzie tak jak piszę czy ta wełna zgnije i kiedy i po ilu latach, prosiłbym o jakieś zdjęcia tej zgniłej wełny, oczywiście przy założeniu że dach nie przecieka jest suchy, latem dość mocno się nagrzewa, powietrze krąży w tym pomieszczeniu nieużytkowym, które jest oddzielone od poddasza użytkowego 30 cm wełną, tak że nie ma to wpływu na wychładzanie poddasza użytkowego. Prosiłbym tez o opinię przedstawiciela Rockwool gdyż mam wełnę skalną. Tak praktycznie w mojej ocenie to z tą wełną nic nie będzie się dziać, tym bardziej że nawet producent pisze że nie trzeba do niej dawać folii gdyz przejmuje i przekazuje wilgoć z pomieszczenia bez problemu, zresztą na tym poddaszu użytkowym pomiesczezń wilgotnych nie będzie, 2 osoby czasami będa zamieszkiwać. Ale chciałbym poznać zdanie kolegów takie potwierdzone praktyką, tylko proszę nie pisać o wierceniu dziur w deskowaniu i krokwiach, wystarczy że deskowanie i papę na kalenicy powierciłem, mam nadzieję że gąsiory i ta taśma co jest pod nimi wody z deszczu nie przepuszczą, poczekam do ostrych opadów. Bo jak przepuści to i na kalenicy te dziury każę połatać, wolę wełnę mniej przewiewną będzie tylko wlot powietrz i szpara 3 cm i też powinno wystarczyć niż dziurawy dach i wełnę zgniłą od deszczu. Wol e wilgoć z pomieszczeń od środka (zresztą ile jej jest) niż wilgoć od deszczy i zawiewającego śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryka1 19.08.2015 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 dodam jeszcze że deski na dachu mają odstepy od 0,2 do 1,2 mm i grubośc deski 22mm czyli praktycznie powietrze przechodzi w poziomie między jedną przestrzenią do drugiej tej która albo nie ma wlotu przy podbitce albo wylotu przy kalenicy. Gdyby te odstępy między deskami na deskowaniu (wyszły po 3 latach bo drewno schnie i się kurczy) policzyć to powierzchnia otworów między poszczególnymi krokwiami byłaby dużo większa niżby miał wiercić dziury w krokwiach i deskowaniu. Przy rozpiętości krokwi 0,9 m i wysokości 5 m i gruboości deski 22 mm pole otworów wentylacyjnych wynosi około 25 cm x 25 cm i to ładnie rozmieszczonych bo na całej powierzchni. Co wy na to praktycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.kaldonski95 19.08.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam chciałem się dołączyć do tematu .....Właśnie kończą mi dach i mam tą membranę Dachowa 3 135g/m2, czytałem że jest wysoko paro-przepuszczalna i wełna może się z nią stykać... krokwie mam nierówne o grubości od 11.5-14 cm więc jaką grubość wełny włożyć... Ruszt stalowy odpada jak zrobić drewniany aby wyrównać krzywe krokwie Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez p.kaldonski95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryka1 20.08.2015 03:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) na jakiej odlełości od komina ma być ten profil CD 1 cm 0 cm a może 5 cm. Jak ma on zastąpić UD skoro UD jest mocowany do komina a CD już nie. Jak ma przykleić folię do UD skoro tego UD piszesz że można zastąpić CD i wówczas tego UD już nie ma. To jak wreszcie. Piszcie po ludzku i nie gmatwajcie ludzim, albo pomagacie albo udajecie że pomagacie i robicie wielką filozofię z prostych spraw opisanych w instrukcjach producentów profilili, płyt czy wełny. Jeśli nie jesteście fundamentalistami w szczelności paroizolacji to spokojnie można przykleić folię do profila UD. Jeśli nie chcesz przykręcać płyty do tego profila na kominie to trzeba dać profil CD w takim miejscu że zastąpi tego UDeka. Płyta właśnie będzie wisieć na tym profilu CD a komin będzie odseparowany od płyty. Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez Henryka1 pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 20.08.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 na jakiej odlełości od komina ma być ten profil CD 1 cm 0 cm a może 5 cm. Jak ma on zastąpić UD skoro UD jest mocowany do komina a CD już nie. Jak ma przykleić folię do UD skoro tego UD piszesz że można zastąpić CD i wówczas tego UD już nie ma. To jak wreszcie. Piszcie po ludzku i nie gmatwajcie ludzim, albo pomagacie albo udajecie że pomagacie i robicie wielką filozofię z prostych spraw opisanych w instrukcjach producentów profilili, płyt czy wełny. Cd na łącznikach przecież to zakończenie plytowania i zbędny balast. Co ty tu chłopie robisz skoro masz instrukcje producentów. Je rozumiesz a już prostej rzeczy nie. Zakończ profile cd 3-5 cm od komina, nasun na nie luźno UDeka, tak jak robi się to w oknie polaciowym czy schodach strychowe.. usuń z komina tynkm, przyklej folie i ponownie zatynkuj razem z folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 20.08.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Witam chciałem się dołączyć do tematu ..... Właśnie kończą mi dach i mam tą membranę Dachowa 3 135g/m2, czytałem że jest wysoko paro-przepuszczalna i wełna może się z nią stykać... krokwie mam nierówne o grubości od 11.5-14 cm więc jaką grubość wełny włożyć... Ruszt stalowy odpada jak zrobić drewniany aby wyrównać krzywe krokwie Przykręcasz laty używając wkrętów do łat. Jak wyrównasz krokwie to odrazu równa do wymiaru 15 bo tym samym ułożysz pospolicie dostępna wełnę 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 20.08.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 dodam jeszcze że deski na dachu mają odstepy od 0,2 do 1,2 mm i grubośc deski 22mm czyli praktycznie powietrze przechodzi w poziomie między jedną przestrzenią do drugiej tej która albo nie ma wlotu przy podbitce albo wylotu przy kalenicy. Gdyby te odstępy między deskami na deskowaniu (wyszły po 3 latach bo drewno schnie i się kurczy) policzyć to powierzchnia otworów między poszczególnymi krokwiami byłaby dużo większa niżby miał wiercić dziury w krokwiach i deskowaniu. Przy rozpiętości krokwi 0,9 m i wysokości 5 m i gruboości deski 22 mm pole otworów wentylacyjnych wynosi około 25 cm x 25 cm i to ładnie rozmieszczonych bo na całej powierzchni. Co wy na to praktycy. A wiesz o tym, ze te szczeliny znikna jak bedzie zla wentylacja . . . ? Tak na marginesie, dlaczego nie masz wlotu przy podbitce, bo przy kraweznicy to jeszcze rozumiem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 21.08.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Cd na łącznikach przecież to zakończenie plytowania i zbędny balast. Co ty tu chłopie robisz skoro masz instrukcje producentów. Je rozumiesz a już prostej rzeczy nie. Zakończ profile cd 3-5 cm od komina, nasun na nie luźno UDeka, tak jak robi się to w oknie polaciowym czy schodach strychowe.. usuń z komina tynkm, przyklej folie i ponownie zatynkuj razem z folią. Przemyślałeś to zanim napisałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryka1 21.08.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 pisałem wyraźnie że mam wloty przy podbitce, co wy gmatwacie o co wam chodzi, są wyloty, jest styropian na elewacji niżej o 3 cm i jest nawet siatka na gryzonie. mnie chodzi o co innego wyraźnie napisałem po prostu nie chcenie wprost odpowiedzieć, a nuż ludzi się przestrasza i nie będą sami robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryka1 21.08.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 nie denerwujcie się. Teraz już wiem ile cm od komina i jak zamocowac folię i o to chodziło. Dajcie odpowiedź co z wentylacją wełny skalnej jak nie ma wylotów, wyżej opisałem dlaczego. Zgnije, skurczy się, przewstanie spełniać swoją funkcję. Bo ja myślę, że nic się nie stanie, wystarczy że jest wlot przy podbitce i jakieś powietrze zawsze tam jest. A ldczego jak napisał zeusrules znikną szczeliny w deskowaniu to juz w ogóle nie weim, ja myślę że się powiększą z latami a nie znikną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 21.08.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 pisałem wyraźnie że mam wloty przy podbitce, co wy gmatwacie o co wam chodzi, są wyloty, jest styropian na elewacji niżej o 3 cm i jest nawet siatka na gryzonie. mnie chodzi o co innego wyraźnie napisałem po prostu nie chcenie wprost odpowiedzieć, a nuż ludzi się przestrasza i nie będą sami robić. Wyluzuj, pytasz to Ci odpowiadam, grzecznie odpowiadam, a Ty jeszcze masz pretensje. Piszesz: "pisałem wyraźnie że mam wloty przy podbitce" a wyzej piszesz tak "tej która albo nie ma wlotu przy podbitce albo wylotu przy kalenicy" To sie w koncu zdecyduj jak jest . . . Nie chcesz nie sluchaj, ja Ci mowie, ze przy braku odpowiedniej wentylacji, tych szczelin nie bedzie. Wpisz sobie wlasciwosci drewna, drewno nie tyle "schnie i sie kurczy" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryka1 21.08.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Wyluzuj, pytasz to Ci odpowiadam, grzecznie odpowiadam, a Ty jeszcze masz pretensje. Piszesz: "pisałem wyraźnie że mam wloty przy podbitce" a wyzej piszesz tak "tej która albo nie ma wlotu przy podbitce albo wylotu przy kalenicy" To sie w koncu zdecyduj jak jest . . . Nie chcesz nie sluchaj, ja Ci mowie, ze przy braku odpowiedniej wentylacji, tych szczelin nie bedzie. Wpisz sobie wlasciwosci drewna, drewno nie tyle "schnie i sie kurczy" Pozdrawiam przepraszam. zapomniałem są też bez wlotu ale tylko te gdzie okno połaciowe przecina krokwie. Nad oknem już do samej kalenicy nie ma wlotu bo poniżej jest okno. Pod oknem jest wlot ale kończy go wstawione okno. Więc dobrze są bez wlotu albo bez wylotu bo krokwie się zbiegają, ale na szczęście zbiegają się w pomieszczeniu nieużytkowym które jest nad pomieszczeniem strychowym użytkowym, tak ma większość. Dalej nie piszę bo dokładnie opisałem już jak to jest z tym powietrzem. Może masz rację że drewno nie tylko schnie i się kurczy, ale u mnie dom am już 5 lat i deski się wyraźnie pokurczyły, lub jest tak jak było, ale na pewno się nie rozkurczyły. Dach jest suchy nie przecieka, jest deskowania i papa. Czekam az ktoś potwierdzi, że tej wełnie nic nie będzie. Ja uwaam e nic i przedstawiciel Roockwoola do ktrego dzwoniem tez tak uważa. Nie bądźmy tacy ortodoksyjni, bo się ludzie zniechęcą do pracy. Nartomiast firmy w praktyce też nie są takie święte, jak znajomy zobaczył ile pracy włożyłem w suiatkę na gryzonie i w dobicie łat do krokwi żeby 20 cm spokojne weszó to powiedział że takiej roboty żadna firma by się nie podjęła. Siatki by nie było, wełna wystwałaby poza krokwie 6 cm jakiś sznurek by ją od dołu podtrzymywał, a zamiast sznurowania na 3 cm sznurkiem rolniczym ktre jest pracochłonne byłyby nabite listwy 3 cm po dwóch strnach krokwi i tak się robi powiedział i tak robią wszyscy i jest git. A ja chce tylko się upewnić tutaj na formum jak ktoś już robił czy tak wełna może pozostać. Z góry mówię, żadnego wiercenia desek i krokwi nie będzie. dziękuję z góry za poradę praktryczną i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 21.08.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Dla uscislenia masz dach kopertowy, tak ?Masz juz dachowke polozona ?To, ze deski sie kurcza to normalne, nikt w tym domu jak narazie "nie produkuje" pary, tzn. nie mieszka, nie gotuje, Zona nie prasuje itd. itd. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.08.2015 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Przemyślałeś to zanim napisałeś ? Masz coś do powiedzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.08.2015 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 przepraszam. zapomniałem są też bez wlotu ale tylko te gdzie okno połaciowe przecina krokwie. Nad oknem już do samej kalenicy nie ma wlotu bo poniżej jest okno. Pod oknem jest wlot ale kończy go wstawione okno. Więc dobrze są bez wlotu albo bez wylotu bo krokwie się zbiegają, ale na szczęście zbiegają się w pomieszczeniu nieużytkowym które jest nad pomieszczeniem strychowym użytkowym, tak ma większość. Dalej nie piszę bo dokładnie opisałem już jak to jest z tym powietrzem. Może masz rację że drewno nie tylko schnie i się kurczy, ale u mnie dom am już 5 lat i deski się wyraźnie pokurczyły, lub jest tak jak było, ale na pewno się nie rozkurczyły. Dach jest suchy nie przecieka, jest deskowania i papa. Czekam az ktoś potwierdzi, że tej wełnie nic nie będzie. Ja uwaam e nic i przedstawiciel Roockwoola do ktrego dzwoniem tez tak uważa. Nie bądźmy tacy ortodoksyjni, bo się ludzie zniechęcą do pracy. Nartomiast firmy w praktyce też nie są takie święte, jak znajomy zobaczył ile pracy włożyłem w suiatkę na gryzonie i w dobicie łat do krokwi żeby 20 cm spokojne weszó to powiedział że takiej roboty żadna firma by się nie podjęła. Siatki by nie było, wełna wystwałaby poza krokwie 6 cm jakiś sznurek by ją od dołu podtrzymywał, a zamiast sznurowania na 3 cm sznurkiem rolniczym ktre jest pracochłonne byłyby nabite listwy 3 cm po dwóch strnach krokwi i tak się robi powiedział i tak robią wszyscy i jest git. A ja chce tylko się upewnić tutaj na formum jak ktoś już robił czy tak wełna może pozostać. Z góry mówię, żadnego wiercenia desek i krokwi nie będzie. dziękuję z góry za poradę praktryczną i pozdrawiam Wełnie nic nie będzie, pleśń i grzyb tylko na drewnie i powierzchni wełny gdzie wystąpi kondensat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 22.08.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Wełnie nic nie będzie, pleśń i grzyb tylko na drewnie i powierzchni wełny gdzie wystąpi kondensat. Znów przesadzasz. 90% dachów nie ma poprawnej wentylacji, pójdę dalej - nie ma żadnej wentylacji i jakoś nie obserwuje się by dachy masowo zaczęły gnić i się zawalać! Jedna katastrofa budowlana goni drugą... strach iść do sąsiadów bo dach może się na głowę zawalić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts