rafał2011 04.03.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Wychodzi na to że żeby postawić w miarę dobrze technologicznie dom tradycyjną technologią potrzeba minimum dwa lata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 04.03.2016 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 rafał2011 - dziękuje Ci bardzo! Generalnie dziś byłem na budowie i pod folią miejscami jest mokro. Zdejmę folię tak koło końca przyszłego tygodnia. Myślę, że poczekam 2 tygodnie od dnia wylania co najmniej i powolutku będę działał. Samemu i po kilka h to zejdzie dłuższy czas, więc na spokojnie to wszystko wyschnie. Mam jeszcze pytanie - czy pod profile UD 30 przed wierceniem przyklejasz folię i taśmę poślizgową? Jeżeli chodzi o więźbę to była cięta w lesie grudniu 2014, w styczniu na tartaku - schła spięta pasami do września 2015 i powędrowała na dach Mimo wszystko była dość ciężka i nieraz gwoździe się krzywiły:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 04.03.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Taśmę akustyczną czasami się zdarza jak klient sobie życzy ale folię pod profil , nigdy nie praktykowałem .Ślizgową kleję przed płytowaniem na tynk CW żeby nie ubrudzić go gipsem, ale chyba zmienię nawyki i będę kleił i na gipsowe, trzeba zacząć robić ślizgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 04.03.2016 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Czyli dosuwasz ją stricte pod profil? A folie później przyklejasz i wypuszczasz także na ścianę czy dajesz do równa ze ścianą?Ok a jeżeli chodzi o szpachlowanie to czym wg. Ciebie najłatwiej i jakie elementy do łączenia są przez Ciebie praktykowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.03.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Myślę że chodzi o coś takiego. Moim zdaniem bardzo rozsądne i dobre posunięcie. Ja u siebie tak będę robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 04.03.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 A kawałki tej folii to są osobno kupowane czy wyłącznie wycięte z całej rolki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.03.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Cięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 05.03.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 (edytowane) Nie łatwiej oblecieć (taśmą dwustronną 2,5cm) udka do okoła (łatwiej jest wtedy naciągnąć i przykleić folię) a łączenie profila ze ścianą uzupełnić silikonem? Edytowane 5 Marca 2016 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 05.03.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 A czy w miejscu gdzie profil będzie dociskał wełnę, nie będzie miała ona gorszych parametrów? http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał Zbigniew100 http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png A teraz matematyka grubość wełny np 10cm + 1cm na dodatkową niwelację iby lepiej wełnę pod profil wciągnąć + 3cm profil i opcja +3cm profil jeśli stelaż krzyżowy =całkowita grubość sufitu (bez płyty- płyta dodatkowo 1,5cm) no i mam już poziom sufitu w całym poddaszu... przykladowo wyszło 14cm i już wiem że najniższa jętka jest na powiedzmy Z wcześniejszych wpisów z tego wątku znalazłem opis że trzeba zostawić te 3 cm na profil . I wszystko jasne, nie chdzi by zrobić dobrą robotę, chodzi by się nie narobić Pan Zbigniew100 hmmm bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 05.03.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 W jaki sposob utrzymac wilgotnosc na poziomie 50% kiedy w domu zamieszkiwanym jest tyle u mnie akurat ~57% kazdy by musial kupic sobie lub wypozyczac przemyslowy osuszacz powietrz albo robic wszystko w lato. Jeszcze powiedz czy widziales kiedys więźbe dachowa ktora ma 18% ? Drewno konstrukcyjne tak ale nie drewno ktore tydzien temu jeszcze roslo a dzis lezy na budynku i saczy sie z niego zywica... Poza tym wszystkim w lato jak temporatura pod blacha lub dachowka bedzie ~70*C to wszystko wyschnie. Bardzo dobre pytanie powiem krótko - 90 % wierzb dachowych w Polsce jest robione źle - mokre , ze złej klasy drewna i nieprawidłowo , na to przychodzi wykańczanie w systemie gospodarczym gdzie zwykły człowiek nie ma pojęcia jak ważne są wilgotności drewna ,powietrza - jaka folia i gdzie , taśmy uszczelniające , szczeliny wentylacyjne itd. -- a potem pytacie na forach dlaczego wilgoć , grzyb i zimno - wiem że to wszystko wina ceny każdy chce robić jak najtaniej ale w sumie wychodzi drożej ! lata pracowałem na polskich budowach ale tego wszystkiego dowiedziałem się dopiero za granicą , bo nasze polskie firmy nie szkolą pracowników z nowych materiałów i technologi i nawet jak firma ci będzie robić dom nie ma pewności że będzie dobrze ! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.03.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 rafał teoretycznie taśma dwustronna wydaje się niezłym rozwiązaniem. Jednak należy pamiętać że jest ona idealna do gładkich powierzchni gdzie po kilku latach ciężko ją będzie oderwać ale na styku z chropowatą i raczej mało stabilnym podłożem jakim jest ściana lub tynk to umówmy się na wniosek że ona tam po prostu w naszej świadomości będzie. Nie jestem co prawda fachowcem w tym względzie ale myślę że trochę racji mam. Jeśli twoje i innych wykonawców zdanie oraz doświadczenie jest inne to OK. Chyba że mówimy o jakiejś specjalnej taśmie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 05.03.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 rafał teoretycznie taśma dwustronna wydaje się niezłym rozwiązaniem. Jednak należy pamiętać że jest ona idealna do gładkich powierzchni gdzie po kilku latach ciężko ją będzie oderwać ale na styku z chropowatą i raczej mało stabilnym podłożem jakim jest ściana lub tynk to umówmy się na wniosek że ona tam po prostu w naszej świadomości będzie. Nie jestem co prawda fachowcem w tym względzie ale myślę że trochę racji mam. Jeśli twoje i innych wykonawców zdanie oraz doświadczenie jest inne to OK. Chyba że mówimy o jakiejś specjalnej taśmie:) A kto mówi o klejeniu do ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Msihowk 06.03.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Taśmę akustyczną czasami się zdarza jak klient sobie życzy ale folię pod profil , nigdy nie praktykowałem .Ślizgową kleję przed płytowaniem na tynk CW żeby nie ubrudzić go gipsem, ale chyba zmienię nawyki i będę kleił i na gipsowe, trzeba zacząć robić ślizgi. Czemu przechodzisz na połączenie ślizgowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 08.03.2016 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 A czy w miejscu gdzie profil będzie dociskał wełnę, nie będzie miała ona gorszych parametrów? Z wcześniejszych wpisów z tego wątku znalazłem opis że trzeba zostawić te 3 cm na profil . Jeśli masz wełnę 10cm to opuszczasz grzybki o 10 cm, a nie żadne 10+3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 09.03.2016 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Jeśli masz wełnę 10cm to opuszczasz grzybki o 10 cm, a nie żadne 10+3. Widzialem poddasze jak przy welnie 15cm grzybki dali na około 8cm. Też się dalo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.03.2016 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 W jakiej odległości od V - profila na ściance kolankowej najrozsądniej dać pierwszy profil na skosie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 09.03.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Czemu przechodzisz na połączenie ślizgowe? Nadszedł ten czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 10.03.2016 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 W jakiej odległości od V - profila na ściance kolankowej najrozsądniej dać pierwszy profil na skosie? Jeśli płyta bedzie przhkręcona do v profila to na 40cm a jesli v profil bedzie tylko jako startowy i bedzie tam połączenie ślizgowe to profil najbliżej jak się da ale nie dalej niż 15cm bo płyta może zwisnąć pod swoim ciężarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaarcin 10.03.2016 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Taśma separacyjna .Jak to w końcu z nią jest?Po przeczytaniu dwóch wiodących tematów o suchej zabudowie i spoinowaniu dowiedziałem się , że specjaliści tu nam pomagający tak naprawdę "nic nie potrafią " w myśl wytykanych w sposób subtelny sobie błędów. A przecież na ich realizację nie ma żadnych reklamacji - pomimo odrębnego podchodzenia do materii.Ja zacząłem kręcić płytę także do UD zgodnie z zaleceniami Wodzą. Z wcześniejszych jednak wypowiedzi pamiętam , że dawał taśmę separacyjna na styku ściana cementowo wapienne a okladziny . Teraz mam wrażenie , ewoluowania tej Metody. Rozumiem że teraz już nie daje się taśmy separacyjnej, tylko płytę jak najbliżej ściany i taśmę papierową plus akryl.Z wcześniejszych wypowiedzi zrozumiałem, że separacja dawała kontrolowane ewentualnie pęknięcie (pomimo kręcenia do ud) a Rom kon już obecnie zaprzestał dawania separacji, bo jest na sztywno i tak nic nie pęknie.Proszę o skorygowania mojego toku myslenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.03.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Jeśli płyta bedzie przhkręcona do v profila to na 40cm a jesli v profil bedzie tylko jako startowy i bedzie tam połączenie ślizgowe to profil najbliżej jak się da ale nie dalej niż 15cm bo płyta może zwisnąć pod swoim ciężarem. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts