ja14 12.02.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Lepiej zmienic profile na 0,6 (firmowe). Ss duzo sztywniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 12.02.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 taa, wieszak do poddaszy i profil co metr i to jeszcze jakis glowny A co w tym smiesznego ? Prosiłem o poradę a nie o nabijanie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 12.02.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 To może coś więcej, odnośnie jeszcze moich fotek? Niech będę świadoma... Może podpowiedzi, co z tym zrobić radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tlobo 12.02.2010 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 taa, wieszak do poddaszy i profil co metr i to jeszcze jakis glowny A co w tym smiesznego ? Prosiłem o poradę a nie o nabijanie się. Ja myślę, że się nie zrozumieliście. Jętki co metr, czyli wieszaki co metr, ale profile dajesz prostopadle do jętek i sam dobierasz odległość pomiędzy kolejnymi profilami. Ja ma jętki co około 80cm, a profile zrobiłem co 40cm, to przecież nie problem. Też mam pytanie. Dużo tu czytałem, ale nadal nie mam pomysłu jak zrobić połączenie skosów na krokwi koszowej?? Wiem, że należy dociąć profile CD do siebie założyć na nie profile UD i skręcić je ze sobą, ale tam nie mam żadnego wieszaka bo musiał by być powyginany pod jakimś dziwnym kącie Proszę o porady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 12.02.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 taa, wieszak do poddaszy i profil co metr i to jeszcze jakis glowny A co w tym smiesznego ? Prosiłem o poradę a nie o nabijanie się. Ja myślę, że się nie zrozumieliście. Jętki co metr, czyli wieszaki co metr, ale profile dajesz prostopadle do jętek i sam dobierasz odległość pomiędzy kolejnymi profilami. Ja ma jętki co około 80cm, a profile zrobiłem co 40cm, to przecież nie problem. Też mam pytanie. Dużo tu czytałem, ale nadal nie mam pomysłu jak zrobić połączenie skosów na krokwi koszowej?? Wiem, że należy dociąć profile CD do siebie założyć na nie profile UD i skręcić je ze sobą, ale tam nie mam żadnego wieszaka bo musiał by być powyginany pod jakimś dziwnym kącie Proszę o porady. Pozdrawiam No dobra ale czy profile główne mam dawać co 40cm i pod nimi krzyzowo profile nośne też co 40cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tlobo 12.02.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Myślę że ta strona Ci pomoże:http://www.rigips.pl/strony/biblioteka/03_etapy_zabudowy/05_sufity_podwieszane/02_monolityczne_pelne.php?m=prodPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 12.02.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Myślę że ta strona Ci pomoże: http://www.rigips.pl/strony/biblioteka/03_etapy_zabudowy/05_sufity_podwieszane/02_monolityczne_pelne.php?m=prod Pozdrawiam Na tej stronce podają że profile główne co 1m. nosne co 40cm. Zastanawiam się jedynie czy wieszaki grzybkowe wytrzymają czy mam je zamienić na jakieś inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 12.02.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Dlaczego sufit podwieszany? Czyzby byl "metr" pod jetkami/kleszczami? Ok teraz wiem że mogłem nie robic konstrukcji krzyzowej tylko dać tak jak przy standardowej zabudowie poddasza. Ale nie chciałbym tego juz rozbierać pod warunkiem ze będzie się trzymac i tutaj chciałbym się upewnić że raczej będzie. Zrobiłem konstrukcje krzyżową na wieszakach grzybkowych w której profil główny jest co 1m, wieszaki też (lub co 90cm). Profile nośne są co 40cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 12.02.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Amtla hmmm poddaje sie, brak sil na to co podsylasz. jednak bardzo poproszę o rzetelny komentarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.02.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 (...) Może podpowiedzi, co z tym zrobić radzicie? ...najgorzej jak coś jest spieprzone w połowie... tylko w połowie... gdyby to było tak jak miała kropecka (parę stron do tyłu) to stwierdzenie proste - wszystko rozebrać i od nowa... w tym przypadku to sam nie wiem... czy da się jeszcze naprawić stosując najlepsze metody spoinowania... a jak pęknie to tragedia na najbliższe 30lat... nie wiadomo jak wygląda 2 warstwa wełny (pierwsza niby ok.) jak wygląda paroizolacja... czyli jakie kwiatki są jeszcze pod spodem... zbyt pochopne rozbieranie to duży dodatkowy koszt... a może sprawdzi się że przyjdzie kit i będzie git... tego nie da się przewidzieć... jedno jest pewne - by zrobić to z najlepszą sztuką budowlaną trzeba rozebrać! Sam nie wiem... ...poprawiałem kiedyś po takiej ekipie ale nie było jeszcze płyt... rozbierałem profile i wełnę... roboty od groma - zarobku nie było... by trochę zaoszczędzić stwierdziłem że sufit się poprawi... no i poprawialiśmy... inwestor zadowolony ja nie bo po przyłożeniu łaty 2,5m widziałem że to nie jest to.... ale dla oka było dobrze... drugi raz nie piszę się na poprawki - no chyba że bida przyciśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 12.02.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam. Też zaczynam zabawe z płytami Czy takie śruby do montażu profili do ES i wszędzie indziej mogą być? blachowkręt 3,9x22 http://photos03.allegroimg.pl/photos/oryginal/904/57/47/904574799 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 12.02.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam. Czytam i obserwuję od dłuższego czasu ten wątek. Chyle czoła przed wiedzą i cierpliwością Rom-Kom'a i Flashback'a. Wydaje mi się, że w tym wątku były zdjęcia jak zamontować i obrobić wyłaz strychowy. Ostatnio na szybko próbowałem to zlokalizować, ale nie odnalazłem. Czy moglibyście jeszcze raz poświęcić chwilę i wstawić jakieś fotki z opisem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 12.02.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam. Też zaczynam zabawe z płytami Czy takie śruby do montażu profili do ES i wszędzie indziej mogą być? blachowkręt 3,9x22 http://photos03.allegroimg.pl/photos/oryginal/904/57/47/904574799 Nie, bo: - za długie (mogą przeszkadzać przy montażu), - zła główka (nie dociśnie uchwytu do profila na całej powierzchni główki, co może doprowadzać do zrywania gwintów), - nie fosfatowane (jeśli nie są ze stali szlachetnej, to mogą korodować od gipsu), Do łączenia profili i wieszkaów ES są blachowkręty samowiertne fosfatowane, b. krótkie, tzw. pchełki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 12.02.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Czyli chodzi o takie: http://www.fotos0.republika.pl/foto/pchelki.jpgA proszę mi powiedzieć czy do przykręcania samych płyt lepsze będą śruby fosfatowane samogwintujące czy te ostre. Bo widze że są dwa rodzaje i niewiem które są praktyczniejsze. Czy nie ma to znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 12.02.2010 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Wydaje mi się, że te ostre są lepsze, bo one przebijają profil, a nie go rozwiercają, przez co wkręt mocniej trzyma (jest ciaśniejsza dziura, niż w przypadku rozwiercania.Przy łączeniu profili wkręt trzyma się na ścisk gwintu i główki, natomiast przy płycie kg ten docisk jest nieco inny, stąd dziurka rozwiercona, a nie przebita, gorzej trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 12.02.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Tak więc, jak wszyscy tu zebrani interesuje mnie wszystko na temat ocieplania, a także obudowy poddasza oraz ścian płytami kartonowo-gipsowymi. Robię to wszystko sam. Bo z tymi wykonawcami to określe jednym słowem - masakra. Oczywiście nie mówie o profesjonalistach Przewertowałem "prawia" cały ten wątek, coś już wiem ale jak by sie mi coś uroiło to sie zapytam. Jakby mi coś umkneło to z góry sorki. Poniżej etapy i aktualny stan: http://www.fothost.pl/upload/10/06/3bca4e7d.jpg http://www.fothost.pl/upload/10/06/24984dd2.jpg http://www.fothost.pl/upload/10/06/cb065057.jpg http://www.fothost.pl/upload/10/06/ae0f7b5a.jpg http://www.fothost.pl/upload/10/06/9dcf130e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.02.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Tak więc, jak wszyscy tu zebrani interesuje mnie wszystko na temat ocieplania, a także obudowy poddasza oraz ścian płytami kartonowo-gipsowymi. Robię to wszystko sam. Bo z tymi wykonawcami to określe jednym słowem - masakra. Oczywiście nie mówie o profesjonalistach Przewertowałem "prawia" cały ten wątek, coś już wiem ale jak by sie mi coś uroiło to sie zapytam. Jakby mi coś umkneło to z góry sorki. Poniżej etapy i aktualny stan: (...) No trzeba przyznać... wykonałeś kawał dobrej roboty! ładnie to wygląda! ...niestety muszę powiedzieć że to dopiero początek... najłatwiejsza część... teraz zaczną się schody... nawet już się zaczeły... szkoda że nie robisz na grzybkach tylko na ES-ach... przy tym etapie już powinien być profil UD na ścianach wyznaczający przebieg sufitu i skosów... ale da się jeszcze to wyznaczyć... trzymać tak dalej i będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lis81 12.02.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 witam i proszę o poradę. Biorę się za ocieplanie poddasza i w pierwszym pomieszczeniu chciałem wyznaczyć płaszczyznę sufitu. W rogach zaznaczyłem punkty używając poziomicy wodnej. Potem chciałem sprawdzić poziomicą, łatą 2,5metrową czy jak połączę punkty w dwóch rogach to będzie git.....no i nie jest. Oczko nie jest idealnie na środku, jak zaczynam korygować to jest różnica do 1 cm na długości 2 metry(tyle ma ta ściana). Jak to jest...korygować to tą długą poziomicą,a może poziomica zła choć dopiero co kupiona a może z racji że w domu zimno to poziomica wodna gdzieś się zagina lekko...i kwiatki powstają choć specjalnie zalałem denaturat zeby nie zamarzło, doradzcie nie wiem po prostu czego się trzymać,czy u Was wychodzi idealnie..... Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.02.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 musi wyjść idealniesprawdź poziomicę, to, że nowa nie świadczy, ze dobrawodna musi być niezapowietrzona i niezagięta, cierpliwości i dokładności a wszystko będzie ok, i dla pewności po wyznaczeniu tych narożników przeleć raz jeszcze celem sprawdzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tlobo 12.02.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 musi wyjść idealnie sprawdź poziomicę, to, że nowa nie świadczy, ze dobra wodna musi być niezapowietrzona i niezagięta, cierpliwości i dokładności a wszystko będzie ok, i dla pewności po wyznaczeniu tych narożników przeleć raz jeszcze celem sprawdzenia Ja pożyczyłem sobie niwelator Sufity wyznaczone bez problemu, a z kolegą pogłówkowaliśmy i po zamontowaniu niwelatora na skosie (przykręciliśmy go do krokwi) ustawiliśmy wymaganą odległość od krokwi (średnio 6cm) i w każdym pokoju tym sposobem wyznaczyłem skosy. Zaczynałem od profili UD na ścianach, a potem jak chodził niwelator to dostawiałem do lasera grzybki i myślę, że wyszło OK. Wynik końcowy poznam po przykręceniu płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts