11małgosia 24.02.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Za tyddzień wchodzi do mnie ekipa od docieplenia dachu. Pierwotnie przewidziana była grubośc wełny 20 cm, więc kupiliśmy 15 i 5 Isovera (Unimata?).15 cm weszło między krokwie. Myślę o pogrubieniu ilozacji do 25 cm. Podpowiedzcie jaką wełnę o grubości 5 cm dokupic - piszecie, że lepszy od Isovera jest Rokwool. Można tak łączyc dwa rodzaje wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 24.02.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 I jeszcze jedno pytanie? Izoluje się przestrzeń w pomieszczeniach nieogrzewanych czy nie? U mnie dach dwuspadowy został w całości pokryty wełną 15 cm między krokwiami - również w przestrzeni nad poddaszem użytkowym, gdzie planujemy stryszek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 24.02.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 wełny mozna mieszać (nraczej w niczym to nie przeszkadza) jaka lepsza? ta która ma mniejszą przewodność cieplną ("U"). odnośnie strychu... no jeśłi nie ogrzewany to moim zdaniem nie ma sensu tego ocieplać (wyrzucone pieniądze) i tak beize tam zimno ale to nic nie przeszkadza- sa to normalne rozwiązania (nawet systemowe ) a powiększanie izolacji poddasz to jaknajbardziej dobry pomysł pozdrawiam. edit: jak to przeczytałem to sam nie zrozumiałem ;d w skrócie- jeśli strych nie ogrzewany to wełna tam jest całkowicie nie potrzebna (ten jeden dzień (ocieplenie wełną poddasza) ładnie Cie kosztował, co nie? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 24.02.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 GRATULUJE WĄTKU!!!!!!!!!!! Przeczytałem od dechy do dechy /żadko to robie/ Przyłącze się z pytaniami w swoim czasie. Ja też włączę się do dyskusji... niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snoopy429 24.02.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Mam pytanie jakie zastosować wieszaki ES czy grzybki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 24.02.2008 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Mam pytanie jakie zastosować wieszaki ES czy grzybki ? bardzo fajnie mają wszystko napisane polecam lekture: http://www.rigips.pl/strony/biblioteka/03_etapy_zabudowy/?m=prod -nawet ceny są ;d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 24.02.2008 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Ja zacząłem ocieplanie od ES-ów ale po rozmowach z fachofcem zmieniłem całą koncepcje na tzw. grzybki i nie żałuje bardzo wygodnie sposób montażu mimo to że już miałem wcześniej ułożoną wełne między krokwie. Polecam grzybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 25.02.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 w skrócie- jeśli strych nie ogrzewany to wełna tam jest całkowicie nie potrzebna (ten jeden dzień (ocieplenie wełną poddasza) ładnie Cie kosztował, co nie? ) Skąd wiesz ze ładnie? Teraz zastanawiam się jak tą wełnę na stryszku przykryć - osb lub coś cieńszego a pod nie folia paraizolacyjna? A może zgonić na wykonawce, kazać zdjąć i wełnę wykorzystać do podłogi na styszku? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 25.02.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Małgosiu, jest w tej chwili "równoległy" wątek - ocieplenie poddasza. Tam mówiłam o bezsensowności ocieplania stryszku (nieogrzewanego oczywiście). znajdziesz tam też linki do wątków na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 27.02.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Czy murowana ściana działowa na strychu, wchodząca w połać dach powinna dochodzić (stykać) z drewnianymi elementami np. krokwiami. Jak głęboko wmurować ściane w połać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.02.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Czy murowana ściana działowa na strychu, wchodząca w połać dach powinna dochodzić (stykać) z drewnianymi elementami np. krokwiami. Jak głęboko wmurować ściane w połać? Jeżeli masz ścianę równo pod krokwiami myślę, żeby zostawić lekką przerwę i ocieplić ją wełną. Coś podobnego jak się robi w przypadku ścian działowych. Jeżeli dociągniesz bezpośrednio do krokwi, to może powstać Ci sławetny mostek terminczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 28.02.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Coś podobnego jak się robi w przypadku ścian działowych. To znaczy jak, bo mi właśnie chodzi o ściany działowe. Jeszcze musi się tam zmieścic profil przyścienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.02.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Coś podobnego jak się robi w przypadku ścian działowych. To znaczy jak, bo mi właśnie chodzi o ściany działowe. Jeszcze musi się tam zmieścic profil przyścienny. Oj i się zagalopowałem. Miałem napisać - ścian szczytowych - a wyszło działowych. Ile dajesz wełny pod krokwiami? Może uda Ci się zostawić z 5 cm luzu między działówką a krokwiami i dać tam wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 28.02.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Ja dałem 15cm między krokwie i 5cm na stelarzu w poprzek krokwi. I to już zrobiłem.Dopiero teraz zaczynam stawiać ścianki część z płyt GK a część z ytonga. Będe chyba zmuszony rozebrac stelarz i zwinąć wełne aby dobrze postawić ścianki. Z stąd moje pytania. Chętnie przyjme wszelkie sugestie i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 07.03.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 przeczytałam cały wątek... no i mam straszliwy mętlik w głowie czy mógłby ktoś tak w skrócie napisać jak po kolei zabrac się za ocieplenie poddasza. chodzi mi najpierw o etap ułozenia obu warst wełny. Ja po lekturze tego wątku doszłam do nastepujacych wniosków. 1. zacząć od wyznaczenia poziomu sufitu (w moim przypadku trzeba bo jętki sa na wysokosci około 3m a sufit ma byc 2,7m). 2. Wyznaczyc płaszczyzne skosów i przykręcić profile przyścienne. 3. Zamocować wieszaki krokwiowe. 4. Umieścić wełne między krokwiami. 5. Umieścić wełne między profilami(równocześnie montująć profile CD60. Prosze o poprawienie mnie jeśli jestem w błędzie. Nasuneło mi sie kilka pytań. Wełne do ocieplenia mam kupioną unimate 15 +5, ale po przeczytaniu wątku dołożę chyba jeszcze 5. Wszystko w rolkach. Pytania 1. w jakiej odległości od płaszczyzny krokwi zamontować profile CD60 jeśli byłoby 10cm welny miedzy nimi (10 czy więcej?)? 2.Jaki dac rozstaw profili CD60 tak żeby układanie wełny było prostsze i szybsze? 2.Stryszek ma być uzywany tylko jako graciarnia czy w tym wypadku ocieplać do szczytu czy poprostu urwać ocieplenie powyżej poziomu sufitu? 3. Czy wełne powinnam zakończyć przy ściance kolankowej (patrząc od zewnątrz) czy może troszke wiecej wypuścić poza mury a potem dociśnie to styropian od ocieplenia zewnętrznego? 4 Czy ważny jest producent profili czy brać co tańsze? Może to głupie pytania, ale ja tylko babą jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.03.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 2.Jaki dac rozstaw profili CD60 tak żeby układanie wełny było prostsze i szybsze Ja bym dał między profilami odległość około 48cm. Dzięki temu rolkę wełny tniesz w połowie i masz długie pasy po 50cm. Wkładasz ładnie niędzy profile - szybsza robota i mniej się narobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 07.03.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 2.Jaki dac rozstaw profili CD60 tak żeby układanie wełny było prostsze i szybsze Ja bym dał między profilami odległość około 48cm. Dzięki temu rolkę wełny tniesz w połowie i masz długie pasy po 50cm. Wkładasz ładnie niędzy profile - szybsza robota i mniej się narobisz. ale unimata ma 120 cm Więc albo na 60 albo na 40 a wtedy to profile co 58 lub 38(nie za gesto?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.03.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 2.Jaki dac rozstaw profili CD60 tak żeby układanie wełny było prostsze i szybsze Ja bym dał między profilami odległość około 48cm. Dzięki temu rolkę wełny tniesz w połowie i masz długie pasy po 50cm. Wkładasz ładnie niędzy profile - szybsza robota i mniej się narobisz. ale unimata ma 120 cm Więc albo na 60 albo na 40 a wtedy to profile co 58 lub 38(nie za gesto?) A przepraszam - to tego nie wiedziałem. Z tego co pamiętam, to ostatnio pojawiła się szkoła, żeby płyty były przykręcane właśnie nawet co 40cm. W takim razie cięcie beli na 3 i przerwa między profilami 38cm. Wtedy wliczając grubość profila, płyta będzie mocowana co jakieś 40-kilka centymetrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
as24 12.03.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Jak robicie łączenie płyty KG ze ścianą - używacie akrylu, akryl + siatka czy też taśmy papierowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 13.03.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Czy ważny jest producent profili czy brać co tańsze? Może to głupie pytania, ale ja tylko babą jestem Podbijam, solidarna baba z babą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts