brachol 04.04.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 coś nie bardzo mi się podoba to forum po zmianach bo przestały przychodzić powiadomienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.04.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 coś nie bardzo mi się podoba to forum po zmianach bo przestały przychodzić powiadomienia ustaw w "ustawieniach" a powiadomienia zaleją Ciebie tak jak mnie... mail po każdym poście! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 04.04.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 ustaw w "ustawieniach" a powiadomienia zaleją Ciebie tak jak mnie... mail po każdym poście! juz ustawiłem i jak widać działa tylko muszę poszukać innych tematów które obserwowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.04.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 ...a tu już chyba ręcznie będziesz musiał wyłuskać każdą subskrypcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 10.04.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam. Kolejna część prac. Zamieszczam kilka fotek z pola walki. Warstwa między krokwie 18cm i podwójna poprzeczna 2*5cm. Połączenie sufitu ze skosem za pomocą profila V ( http://www.norgips.pl/index.php?hps=sub_profil_v )Już niedługo płytowanie Sugestie mile widziane Pozdrawiam. http://img146.imageshack.us/img146/5174/39652319.jpg http://s.fothost.pl/upload/10/14/df7cb013.jpg http://s.fothost.pl/upload/10/14/c70685d1.jpg http://s.fothost.pl/upload/10/14/30dcc5bd.jpg http://s.fothost.pl/upload/10/14/ed9fbb0c.jpg Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez slawos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 10.04.2010 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 To prawda. Z tymi ES-ami jest mnóstwo pracy. Może drugim razem zdecydowałbym sie na grzybki. Co do sztywności na skosach to ES-y na pewno są bardziej wiotkie, wynika to z ich budowy. Jednak grzybki jeśli ich długość jest duża tworzą dość długie ramię na które działa ciężar płyty. Zamocowanie grzybka do boku krokwi zaledwie 2 wkrętami i tak spowoduje niewielki ruch całości ku dołowi (ku ściance kolankowej). Ja już wpadłem na pewien pomysł żeby temu zapobiedz. Niedługo zamieszcze fotki. Plusem są niewątpliwie: łatwość poziomowania i szybkość zapinania profili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 11.04.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Nie mogę się zgodzić z tą nadmierną wiotkością grzybków. owszem nie można mocować na wkręty tylko w dwie sąsiadujące dziurki. Ale to chyba zrozumiałe. Przy przykręcaniu rozstaw wkrętów musi być co najmniej cztery dziurki. Przy grubszej wełnie w drugiej warstwie trzeba czasem przedłużać grzybki łącząc dwa w jeden za pomocą nitów. I nawet taki zestaw nie wykazuje jakieś nadmiernej wiotkości. Jako że w ostatnim czasie "specjalizuję się" w grubych warstwach izolacji ("ciepłe" domy) wiec miałem możliwość przetestowania takich rozwiązań na dużych powierzchniach. http://images6.fotosik.pl/583/7e95c6aa54d2e6cbmed.jpg http://images8.fotosik.pl/142/bb4ec51afdda0e23med.jpg http://images8.fotosik.pl/142/4ace4797c35ed30dmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lis81 11.04.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 witam, szanowny kolego RomKon, doradz jak sobie poradzić z krzywo wstawionym oknem dachowym, przeglądałem wcześniej zdjęcia z obróbki,mam wyobrażenie jak to zrobić.... czy krzywiznę gubić na krawędzi równoległej do podłogi, na tym elemencie prostopadłym do okna...? z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 11.04.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 witam, szanowny kolego RomKon, doradz jak sobie poradzić z krzywo wstawionym oknem dachowym, przeglądałem wcześniej zdjęcia z obróbki,mam wyobrażenie jak to zrobić.... czy krzywiznę gubić na krawędzi równoległej do podłogi, na tym elemencie prostopadłym do okna...? z góry dzięki za pomoc krzywiznę lepiej wygubić na poziomym i pionowym "kawałku" płyty z tym że: odcinki prostopadłe (te około 10cm przy oknie) muszą być równe - idealne prostokąty krawędź pozioma przy skosie musi być do poziomicy resztą się "reguluje" ...czasem płaszczyznę trzeba zwichrować ale to jest mniej zauważalne niż brak poziomu na krawędzi skos-poziomy glif okna lub jeśli prostopadłe odcinki nie będą równe (trapez) Lewy i prawy glif może się różnić szerokością - jest to nie zauważalne ...oczywiście w granicach rozsądku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misialki 12.04.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 jaki pomysl, jakie fotki skoro robisz na esach. Flashback wyczyść skrzynkę odbiorczą z wiadomości bo masz full i nie można wysłać nic do Ciebie. Sorki za offtopic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orkan73 13.04.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Witam,mam pytanie do fachowców od poddaszy jaką wełnę oraz płytę KG do ocieplenia poddasza wybrać?Mam ofertę na płytę KG firmy LAFARGE oraz płyte firmy KNAUF są w podobnej cenie - która lepsza? którą wybrać?czy może wybrać płytę gipsowo-włóknową FERMACEL, ale tu cena to x3 za m2 - czy warto się w to pchać?i teraz wełna URSA DF GOLD gr 150mm lub URSA PURE ONE 35RN FIT oraz druga oferta na wełnę KNAUF tylko nie wiem o jakich parametrachi również pytanie na którą się zdecydować: URSA czy KANUF?Proszę o jakieś informacje które pomogą dokonać wyboru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fabrina 14.04.2010 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Witam Czy jest jakiś poradnik - Jak ocieplić poddasze dla Żółtodziobów ( ze zdjęciami najlepiej punkt po punkcie )??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 14.04.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Witam Czy jest jakiś poradnik - Jak ocieplić poddasze dla Żółtodziobów ( ze zdjęciami najlepiej punkt po punkcie )??? Na stronach producentów suchej zabudowy (Rigips, Knauf, Lafarge) jest tego od groma, zdjęcia, rysunki, filmiki. Temat w którym piszesz też daje sporo odpowiedzi w tym temacie pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrober1975 14.04.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Witam Mam pytanie do zawodowców. Wg projektu na na parterze jest zlokalizowany garaż,natomiast pomieszczenie gospodarcze będzie zaadaptowane na kotłownię na paliwa stałe.Wg projektu nie ma tam stropu,jednak zamierzenie jest takie że go tam zbudować .Zwykłe belki beli drewniane ,na to od góry płyta OSB lub deski,od spodu płyty gipsowe.Nie chcę tutaj kombinować z budową rusztu pod płyty gipsowe-zamierzam je po prostu przykręcić do drewnianych legarów (będzie to garaż i kotłownia więc nie przywiązuję az tak wielkiej wagi do wykonania tego). Pytanie jest : czy pomiędzy płytę OSB i gipskarton należy dać folię paroizolacyjną i izolację cieplną ,czy po prostu mogę z tego zrezygnować i zaizolować budynek (poddasze ) wg projektu. Również na tej części dachu gdzie będzie garaż i kotłownia zamierzam po prostu przykręcić od spodu do krokwi płyty gipsowe i włożyć między nie a folie paroprzepuszczalną izolację z wełny ( 15 cm ) Czy potrzeba tam równiez dawać folię paroizolacyjną ? Nie zamierzam budowac tam konstrukcji z profili ,ponieważ miejsce to będzie niewidoczne -chodzi mi raczej tylko o zasłonięcie wełny przez płyty. Drugie pytanie dotyczy miejsca "przejscia" dachu z garażu " na dom" Czy należy zachować ciągłość izolacjii czy mogę oddzielić część mieszkalną od kotłowni (garażu) -np szczelnie zamurować (miejsce gdzie znajduje się murłata). Poddasze użytkowe będzie zabudowane wg sztuki budowlanej -tzn profile ,folia ,izolacja itd .Na jętkach od góry zamierzam przykręcić płytę OSB (deski) ,czy wtedy ten stryszek musi być wentylowany ( kratka wentylacyja ,kominek wenytylacyjny )? Dla zobrazowania mojego problemu dodaję link do strony. Na dole strony ,po lewej stronie znajdują się odnośniki do rysunków szczegółowych domu(pliki dodatkowe) http://galeriaprojektow.pl/kr_salsa_z_garazem.htm Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubert r1200gs 19.04.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Witajcie, jestem wlasnie przed zabudowa poddasza plytami GK i naszly mnie spore watpliwosci co do tego rozwiazania. Chodzi mi o to czy mozliwe jest pekanie laczen plyt GK tylko pod wplywem zmian temperatury? Zakladam, ze stelaz, plytowanie i spoinowanie wykonam prawidlowo po przekopaniu sie przez ten watek. Dom jest na Mazurach w okolicach polskiego bieguna zimna. Dom jest caloroczny ale sluzy nam jako weekendowy - takze zima. Ogrzewany bedzie tylko wtedy gdy bedziemy w nim przebywac czyli 2-3 dni w tygodniu. Ogrzewanie kominkowe z rozprowadzeniem cieplego powietrza na poddasze bez innego zrodla ciepla. Sciany zewnetrzne: Ytong 24cm + 10 cm styropian, poddasze bedzie ocieplone 15cm + 10 cm. Postawilem juz sciany dzialowe GK na poddaszu i mam zabierac sie za zabudowy sufitu i skosow ale na tym etapie moge jeszcze zdecydowac sie na np. boazerie choc tego bardzo bym nie chcial natomiast jesli GK ma pekac pod wplywem szoku termicznego to chyba nie ma wyjscia W przypadku takich mrozow jak ostatnio, moze sie zdarzyc ze temperatura wewnatrz spadnie ponizej 0 stopni a bedziemy chcieli rozgrzac np do 20st. Co sadzicie? P.S. Podziekowania za Rom-Kon za dotychczasowa pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrober1975 20.04.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Flash -dzięki za odpowiedź Tak jeszcze na szybko : ten stryszek powinien być wentylowany jak rozumiem,bo przebrnąłem przez wiekszość stron tego wątku i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrober1975 20.04.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 dzięki . Kalenica na pewno jest wentylowana ,dodam jeszcze na wszelki wypadek jeden kominek wentylacyjny ...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darsalam 22.04.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Czy mając skos na poddaszu o długości około 220-240 można zakładać płyty g-k bez tzw.mijanki czyli jedna obok drugiej????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 24.04.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Czy mając skos na poddaszu o długości około 220-240 można zakładać płyty g-k bez tzw.mijanki czyli jedna obok drugiej????? A co? Chcesz je siekać na kawałki tylko by była mijanka??? Jeśli wchodzą całe to kładzie się całe! A mijanka oczywiście z płytami na suficie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 24.04.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Witajcie, jestem wlasnie przed zabudowa poddasza plytami GK i naszly mnie spore watpliwosci co do tego rozwiazania. Chodzi mi o to czy mozliwe jest pekanie laczen plyt GK tylko pod wplywem zmian temperatury? Zakladam, ze stelaz, plytowanie i spoinowanie wykonam prawidlowo po przekopaniu sie przez ten watek. Dom jest na Mazurach w okolicach polskiego bieguna zimna. Dom jest caloroczny ale sluzy nam jako weekendowy - takze zima. Ogrzewany bedzie tylko wtedy gdy bedziemy w nim przebywac czyli 2-3 dni w tygodniu. Ogrzewanie kominkowe z rozprowadzeniem cieplego powietrza na poddasze bez innego zrodla ciepla. Sciany zewnetrzne: Ytong 24cm + 10 cm styropian, poddasze bedzie ocieplone 15cm + 10 cm. Postawilem juz sciany dzialowe GK na poddaszu i mam zabierac sie za zabudowy sufitu i skosow ale na tym etapie moge jeszcze zdecydowac sie na np. boazerie choc tego bardzo bym nie chcial natomiast jesli GK ma pekac pod wplywem szoku termicznego to chyba nie ma wyjscia W przypadku takich mrozow jak ostatnio, moze sie zdarzyc ze temperatura wewnatrz spadnie ponizej 0 stopni a bedziemy chcieli rozgrzac np do 20st. Co sadzicie? P.S. Podziekowania za Rom-Kon za dotychczasowa pomoc Witam Szanownego Pana:) Niestety przychylam się do opinii Flasha... może być problem... ale nie jestem aż tak kategoryczny. Zrobić z najwyższą dbałością o szczegóły, dobrze wyspoinować i dobre farby (np. Kabe Aqatex) i powinno być dobrze... ...taki domek powinien mieć jak najmniejszą kumulacyjność ścian... bedzie mróz... przyjedziecie w piątek wieczorem i napalicie w kominku... zanim ściany się wygrzeją to będzie już sobota... w niedziele ciepło i jeszcze dwa dni po wyjeździe też... ale do piątku się wychłodzi. Ściany będą zimne... jak rozpalicie kominek temperatura powietrza skoczy do np. 25* ale ściany nadal będą zimne! I zacznie się wykraplanie wilgoci na zimnej powierzchni ściany... i jak wspomniał Flash destrukcja gładzi, farb itp. Płyta ma mniejszą kumulację i przez to szybciej się nagrzewa... zjawisko wykraplania zanika szybciej. ...jeśli ma Pan jeszcze jakieś pytania to proszę śmiało dzwonić. Pozdrawiam Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts