Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

Jesli zakładałbym że chałupa ma się palić to najlepsze jest szkło piankowe - całkowicie niepalne a izolacyjnośc znakomita. :D

Tylko ta cena. :o

A z drugiej strony od czego jest instalacja ostrzegania przed pożarem (pare czujek ppoż. i centrala) oprócz tego można zastosować zraszacze automatyczne oraz automatyczne oddymianie. :D

Jeśli ja zakładałbym że chałupa mi się spali to wcale bym nie budował! :wink:

:D :D :D

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesli zakładałbym że chałupa ma się palić to najlepsze jest szkło piankowe - całkowicie niepalne a izolacyjnośc znakomita. :D

A z drugiej strony od czego jest instalacja ostrzegania przed pożarem (pare czujek ppoż. i centrala) oprócz tego można zastosować zraszacze automatyczne oraz automatyczne oddymianie. :D

Całkowicie się z tym zgadzam. :D

Super wątek. Dzękuję za odpowiedzi specjalnie dla mnie. Dziś taka charytatywna pomoc wśród ludzi którzy sie nie znają to rzadkośc.... :D

Podpowiedzcie proszę, bo nie zauważyłam odpowiedzi w wątku, czy ma znaczenie jakego producenta kupi się płytę kartonowo-gipsową. Mój niedoszły wykonawca chciał tylko Knaufa lub Regipsa, żadnego Nidagips... A w hurtowni zachwalają Signę Nidagipsu, bo taka wyprofilowana pod łączenia...

Jak powinna wyglądać kolejność zabudowy poddasza w K-G?

Czy konstrukcje stelaży ścianek działowych wykonuje sie przed skosami i konstrukcją sufitu?

Czy lepiej wykonać najpierw skosy i sufit, przykręcić płyty, a następnie wykonać konstrukcję ścianek działowych, które byłyby wtedy zamocowane wkrętami przez płyty do profili w suficie?

Podpowiedzcie proszę, bo nie zauważyłam odpowiedzi w wątku, czy ma znaczenie jakego producenta kupi się płytę kartonowo-gipsową. Mój niedoszły wykonawca chciał tylko Knaufa lub Regipsa, żadnego Nidagips... A w hurtowni zachwalają Signę Nidagipsu, bo taka wyprofilowana pod łączenia...

Według mnie większe znaczenie ma to, aby wszystkie płyty pochodziły od jednego producenta. Powodem jest struktura i grubość papieru na płytach. Jeśli wykonawca nie szpachluje całej powierzchni płyt a jedynie łączenia, to jeśli ma to dobrze wyglądać po pomalowaniu - płyty muszą być jednakowe, a zdarzają się różne i w różnych kolorach.

Przy normalnym użytkowaniu różnice są niezauważalne. Tylko w laboratoriach można sprawdzić i orzec że te czy inne są lepsze... a singa to troszku przereklamowana... może gdy szpachluje się tylko spoiny to może mniej widać łączenia... ja i tak szpachluje całe płyty więc mi to nie potrzebne...

może gdy szpachluje się tylko spoiny to może mniej widać łączenia... ja i tak szpachluje całe płyty więc mi to nie potrzebne...

W jakim celu gipsujesz całą płyte??? Czy to nie jest zbędny koszt, możesz nas do tego przekonać.

Przyznam się że nie widziałem, porównywałem tych dwóch wykończeń.

może gdy szpachluje się tylko spoiny to może mniej widać łączenia... ja i tak szpachluje całe płyty więc mi to nie potrzebne...

W jakim celu gipsujesz całą płyte??? Czy to nie jest zbędny koszt, możesz nas do tego przekonać.

Przyznam się że nie widziałem, porównywałem tych dwóch wykończeń.

A ja mam pytanie... ile procent płyty jest nie zaszpachlowane gdy tylko szpachluje się spoiny? ...odpowiedź: około 20%... wszystkie przejścia gips-papier trzeba dokładnie rozmyć papierem a w tym momencie papier na płycie potrafi się "mechlić" co po gruntowaniu i malowaniu farbami cienkowarstwowymi (wydajność 12-16m2/L) może być widoczne. Do szpachlowania spoin są przeznaczone specjalne masy finiszowe - gotowe z wiaderka. Cena ich też nie jest zachęcająca a zaletą ich jest bardzo drobne ziarno i miękkość przy szlifowaniu - cudowne dla wykonawcy ale już nie dla kieszeni inwestora... na tą technologię musimy jeszcze poczekać. Gotowe masy teraz się stosuje tylko do poprawek. Za to gładź obojętnie jaka czy Cekol czy Franspol mają dosyć grube ziarno i przy szpachlowaniu spoin wyraźnie widać przejścia papier-gładź... a pod halogen to czasem tragedia... wtedy jest dużo poprawek właśnie gotowymi masami finiszowymi.

i taka mała dygresja na koniec:

Jeśli już przeszczepiamy technologie ze zachodu lub wielkiej wody to również przeszczepmy inwestorów. Na zachodzie nie przykładają takiej wagi do idealności wykonania... tylko u nas inwestor lata z halogenem w ręce i robi wielki raban bo 10cm nad podłogą zobaczył dziurkę od szpilki lub kłaczek z wałka! Bo nie daj Bóg zobaczy to sprzątaczka jak na kolanach będzie szorować podłogę... inni nie mają szans tego zobaczyć... nie mówię już o tym że inwestor buduje chatę za 0.5mln a próbuje oszczędzić 100zł na materiale lub na mojej robociźnie... czasem toczę ciężkie boje bo czy na pewno trzeba stosować Vario na spoiny? A gipsem tego się nie da? Oj bywa ciężko...

Rom-Kon Twoja wypowiedz jest przekonująca. Przed robota wezmę to pod uwage. Czy jest różnica w cenie między gładźią położoną na ścianie, a gładzią na płycie. Ile z m2

Ja wliczam to już w stawkę za poddasze... dla mnie nie robi różnicy czy zaciągam tylko spoiny i wkręty czy całą płytę

Całkowicie się z tym zgadzam. :D

No jasne bo nieszczęscia zdażają się tylko gdzieś tam daleko, w teleexpresie hehe, no czasem bliżej, czasem w moim mieście coś sie komuś jakoś dom sie :evil: spalił, moze nawet komuś znajomemu ale mi? no co Wy , w życiu mnie nic złego nie spotka, wszystkich innych tylko nie mnie.

No jasne bo nieszczęscia zdażają się tylko gdzieś tam daleko, w teleexpresie hehe, no czasem bliżej, czasem w moim mieście coś sie komuś jakoś dom sie :evil: spalił, moze nawet komuś znajomemu ale mi? no co Wy , w życiu mnie nic złego nie spotka, wszystkich innych tylko nie mnie.

Gdybym wiedział że się przewrócę to wcześniej bym się połozył... :wink:

A czego oczekiwałeś?

Na forum jest tylko tych kilku dziwnych ludzi ocieplających poddasze styropianem. Reszta jest normalna :D

Znaczy się że jak chcę ocieplic styropianem to jestem nienormalny ? :o

Wow. :o

Tak sobie kumam że na ten styropian na poddaszu dam zamiast paroizolacji membranę ale odwrotną stroną (tak aby para nie wchodziła do styro, a mogła wyjść ).

Zostało mi sporo tej membrany jak mi zerwali z dachu.

I co powiecie na to wełnoocieplacze ?