Rom-Kon 19.11.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 (edytowane) Chodzi w pierwszej kolejności o połączenie sufit i ściana. Ale chętnie się dowiem jak prawidłowo zrobić połączenie sufitu i skosu albo jeszcze skosu ze ścianką kolankową. Oj odaro...odaro... dłużej ode mnie na Forum... więcej postów a szukaczki nie unie użyć... no chyba że leń no ale mniejsza o to Najpierw taśma separacyjna na ściany na około przy profilu UD: http://images8.fotosik.pl/296/aaac7604a5df48c5med.jpg http://images8.fotosik.pl/296/4f08b2b0857302b2med.jpg później folia - tu akurat Stopair Isovera: http://images8.fotosik.pl/296/4f7e927cf052ce75med.jpg na to płyta http://images8.fotosik.pl/296/c58f9713ba9b7c41med.jpg Wystającą folię lekko naciągamy i wycinamy... pozostałość schowa się że nie będzie wystawać. spoinowanie http://images8.fotosik.pl/296/ffa93cc8b088c4f0med.jpg http://images8.fotosik.pl/296/3098b78481f597bbmed.jpg gładź http://images8.fotosik.pl/296/af28391371ac1016med.jpg I dopiero teraz wycinamy taśmę! I jeśli ściany są już na gotowo to szlifujemy, gruntujemy, wstępne malowanie farbą i dopiero akrylujemy narożniki! Jeśli ściany będą szpachlowane to po wycięciu taśmy szpachlujemy ściany i dalej jak wyżej... Jeszcze raz: akrylujemy po szlifowaniu, gruntowaniu i pierwszym przemalowaniu farbą a przed pierwszym malowaniem dekoracyjnym (kolor) Tutkę z tuby przycinamy pod kątem i wyciskamy akryl w narożniku - nie za dużo nie za mało - palcem wstępnie wygładzamy i malą gąbką (taką od mycia naczyń) z wodą wygładzamy ostatecznie. Gąbkę płuczemy we wodzie i lekko odciskamy. Tak wykończony narożnik malujemy już farbą. Prawie cały tekst przekopiowałem z tematu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126520-Spoinowanie-szpachlowanie-GK-kompendium a tu bezpośredni link do postu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126520-Spoinowanie-szpachlowanie-GK-kompendium&p=4084500&viewfull=1#post4084500 Edytowane 19 Listopada 2010 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 19.11.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 (edytowane) Mam takie pytanie na jakiej wysokości powinien być sufit na piętrze bo ja w tej chwili mam 2.4m do jętek, wełny będę dawał pod krokwie 10 cm czyli wyjdzie jakieś 230 nie za nisko? Edytowane 19 Listopada 2010 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.11.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Oj odaro...odaro Najpierw taśma separacyjna na ściany na około przy profilu UD: później folia - tu akurat Stopair Isovera: na to płyta Wystającą folię lekko naciągamy i wycinamy... pozostałość schowa się że nie będzie wystawać. spoinowanie gładź Rom-Kon nie denerwuj się ale muszę się dopytać. Czyli kolejność warstw pod profilem UD jest następująca 1. ścian 2. taśma separacyjna 3. folia paroizolacyjna 4. płyta karto-gipsowa Czy ja dobrze zrozumiałem? Jeżeli tak to powiedz jak mocujesz folie paroizolacyjną do taśmy separacyjnej Mój wykonawca zapytał mnie po co dawać taśmę separacyjną skoro na ścianę jest wywinięta folia paroizolacyjna. W sumie to nie wiedziałem co mu odpowiedzieć. W drugiej strony pamiętam instruktaż doradcy Rigips że płyta K-G ma się stykać z taśmą separacyjną Rigips jako połączenie ślizgowe a tak to między wchodzi jeszcze folia paroizolacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.11.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Mam takie pytanie na jakiej wysokości powinien być sufit na piętrze bo ja w tej chwili mam 2.4m do jętek, wełny będę dawał pod krokwie 10 cm czyli wyjdzie jakieś 230 nie za nisko? Da się żyć jak już inaczej nie można ale jest to trochę mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 19.11.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 hmm definiujmy dalej... 1mm czyli grubość ołówka na 1m czyli na 10m cały 1cm poślizgu!!! A to bardzo dużo! rozpiętość pozioma budynku przekracza 20m!!! więc w pierwszym pokoju sufit będzie na 260 a w ostatnim jak dobrze pójdzie to może być 262 a może 258? ...99% Inwestorów to "oleje" a ten jeden sufit będę rozbierać albo stwierdzą że nie zasłużyłem na wypłatę... wiec ja wolę jednak mój wężyk Tak, jasne. Nie ma to jak wężyk. Dalej "szpachlujesz" szarakiem? Aż dziw że do pracy dojeżdzasz autem a nie na piechotę lub konno. Przyszedłęm odwiedzić starych znajomych i trochę poszydzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.11.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 .... odaro na szybko... profil UD na ścianie, poniżej taśma separacyjna (w tym przypadku zwykła papierowa malarska ale można pakową lub oryginalną rigipsa) na profil UD taśma 2-stronna najlepiej dobra np. coromix (zabija ceną) do taśmy 2-stronnej klei się folię paroizolacyjną wywijając ją na ścianę (do ściany się nie klei) wszystko dociska płyta. wystającą folię obciąć nożykiem - lekko ją naciągnąć i wyciąć wtedy częsciowo się schowa pod płytę i nie będzie przeszkadzać przy szpachlowwaniu. No i standardowe spoinowanie ale to we wątku "kompendium" - link podałem wyżej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.11.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Tak, jasne. Nie ma to jak wężyk. Dalej "szpachlujesz" szarakiem? Aż dziw że do pracy dojeżdzasz autem a nie na piechotę lub konno. Przyszedłęm odwiedzić starych znajomych i trochę poszydzić siggi&alka jak chcesz to mogę ci przesłać odlew mojego konia w brązie. Ustawisz sobie na kominku i bedziesz go podziwiał i przy nim kontemplował - chociaż blask jego, podziw, szacunek i twój strach nie pozwoli ci zbyt długo wpatrywać się w niego... ...a tak przy okazji pytam czy jeszcze czasem modlisz się za mnie? Modlitwę znajdziesz tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126520-Spoinowanie-szpachlowanie-GK-kompendium&p=3853120&viewfull=1#post3853120 :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 20.11.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Zgodnie z warunkami technicznymi wysokość w świetle po wykończeniu powinna wynosić minimum 250cm! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.11.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Zgodnie z warunkami technicznymi wysokość w świetle po wykończeniu powinna wynosić minimum 250cm! na jakie warunki techniczne sie powołujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 20.11.2010 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie dopuszcza na poddaszu w budynkach jednorodzinnych wysokość 220cm( par 72.1). Przepraszam za pomyłkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 20.11.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 .... odaro na szybko... profil UD na ścianie, poniżej taśma separacyjna (w tym przypadku zwykła papierowa malarska ale można pakową lub oryginalną rigipsa) na profil UD taśma 2-stronna najlepiej dobra np. coromix (zabija ceną) do taśmy 2-stronnej klei się folię paroizolacyjną wywijając ją na ścianę (do ściany się nie klei) wszystko dociska płyta. wystającą folię obciąć nożykiem - lekko ją naciągnąć i wyciąć wtedy częsciowo się schowa pod płytę i nie będzie przeszkadzać przy szpachlowwaniu. No i standardowe spoinowanie ale to we wątku "kompendium" - link podałem wyżej.. A to teraz zaczynam mi się rozjaśniać Tylko poco wywijać paroizolację na ścianę nie lepiej skończyć paroizolację na profilu UD przy samej ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.11.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Można ale po co? A niech ten kawałek folii sobie zostanie... aż tak bardzo nie przeszkadza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 20.11.2010 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 A musi byc ta tasma separacyjna? Co jesli jej nie ma?Nie wiem czy mam ja wlozona.Na laczeniu skosu ze sciana kolankowa pojawily sie plamy wzdluz laczenia i tylko w jednym pokoju. Od zachodu.Sa suche, brunatne i po srodku jest kolejna w dol. Do podlogi.Poczatkowo byla tylko nad kaloryferem, ale po lecie jest druga, na drugim skosie.Co to moze byc? Mostek termiczny? Ale w skosie czy dachu?Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 20.11.2010 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Można ale po co? A niech ten kawałek folii sobie zostanie... aż tak bardzo nie przeszkadza... To skoro paroizolacja idzie na ścianę to po co jeszcze taśma separacyjna. Sama folia paroizolacyjna nie wystarczy jak połączenie ślizgowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.11.2010 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 folia nie zastąpi separacyjnej bo wygląda jak falbanka... ciężko pójdzie szpachlować przy ścianie a jeszcze ciężej tak ją obciąć by to ładnie wyglądało... Taśma separacyjna jak sama nazwa wskazuje separuje płytę i szpachlówkę spoinową od ściany czyli nie pozwala zwiazć się gipsu ze ścianą... inaczej może pojawić się pęknięcie nie w narożniku ściany tylko na krawędzi płyty np. 1,5cm od ściany - bo płyta nie doszła do ściany i trzeba było uzupełnić szpachlówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 21.11.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 lotnikowi może chodzi o akupłytę lub wełnę kominkową? Bo jeśli tak to sprawdź jaką ma λ Nie chodzi mi o wełnę kominkową ani o wełnę fasadową tylko normalną poddaszową wełnę w płycie , Moze być to Aku Płyta Isovera lambda 0,037 ale jest ona małej gestość, Sztywniejsze płyty do poddaszy robi Rockwool, np Superrock lambda 0,035 lub Rockton lambda 0,036 a w dodatku jest to wełna dobrze tłumiąca dzwięki. Moim zdaniem jest tez łatwiej zamontować (między profilami) wełne półtwartą w płycie niż mate-szmate, ale to moje subiektywe odczucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 21.11.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 folia nie zastąpi separacyjnej bo wygląda jak falbanka... ciężko pójdzie szpachlować przy ścianie a jeszcze ciężej tak ją obciąć by to ładnie wyglądało... Taśma separacyjna jak sama nazwa wskazuje separuje płytę i szpachlówkę spoinową od ściany czyli nie pozwala zwiazć się gipsu ze ścianą... inaczej może pojawić się pęknięcie nie w narożniku ściany tylko na krawędzi płyty np. 1,5cm od ściany - bo płyta nie doszła do ściany i trzeba było uzupełnić szpachlówką. Sorry że ja dalej swoje ale jak by folia paroizolacyjna nie była wywinięta na ścianę to co się stanie. Bo jak na razie jedyną funkcją wywinięcia na ścianę jest utrudnienie dla wykonawcy jak zrobi się falbanka. Skąd wogóle wzięła się taka potrzeba żeby wywijać folię na ścianę. Jestem w stanie sobie wyobrazić taką potrzebę wywijania paroizolacji na ścianę w budownictwie szkieletowym no... jeszcze w sytuacji jak ścian działowa jest też z karton gipsu ale jak ścian działowa jest murowana to po co jest koniczne wywinięcie na ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 21.11.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 padlo okreslenie "oryginalna rygipsa" jeszcze jest lafarge (nida) i knauf, ktory ma w ofercie 2 rodzaje tasmy. oni rowniez maja w swoich systemach polaczenia slizgowe, zwanymi dylatacjami, separacjami itp. i nie ma znaczenia dla nazwy gdzie ono wystepuje czy na styku plytowan gipskartonu czy tez gipsartonu ze scianami masywnymi, stropami itp. elementami konstrukcyjnymi. sporym niefartem musi byc systuacja w ktorej, paroizolacja wywinieta na sciane przypomina falbanke. Hym.... nie mogę znaleźć taśmy separacyjnej Lafarge ani Kanuf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.11.2010 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 w niedziele o 21 otwarte sa gdzies sklepy? w normalnych krajach nie, ale w Polsce, np. niektóre Tesco czynne są całą dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 22.11.2010 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 w normalnych krajach nie, ale w Polsce, np. niektóre Tesco czynne są całą dobę no i chyba sklepy internetowe są czynne. Tak mi sie przynajmniej wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts