Zakrzewianka 27.03.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Darek_P niestety uważam, że 4 zm to za mało. Poddasze nie będzie użytkowane przez co najmniej kilka lat, więc chciałam je odciąć tak "drastycznie". A jeżeli posadzka z mixokreta, to co w miejscu podwalin? Zabetonować je? One też mają wysokość 14 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 27.03.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Podobno z 2 powodów: 1. Silny ciąg powietrza powoduje wywiewanie wełny. Po dłuższym czasie jest to ponoć zauważalne. Być może efekt zależy od jakości wełny. 2. Silny ciąg powietrza wnika w wełnę i następuje szybsze wychładzanie. To pewnie tak jak przy roletach. Gdy za daleko od szyby to warstwa powietrza jest gruba i następuje wzmożony ruch wirowy. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 27.03.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Podobno z 2 powodów: 1. Silny ciąg powietrza powoduje wywiewanie wełny. Po dłuższym czasie jest to ponoć zauważalne. Być może efekt zależy od jakości wełny. 2. Silny ciąg powietrza wnika w wełnę i następuje szybsze wychładzanie. To pewnie tak jak przy roletach. Gdy za daleko od szyby to warstwa powietrza jest gruba i następuje wzmożony ruch wirowy. MCB Na dole będziesz miał podbitkę, która uniemożliwi taki silny ciąg. Zrezsztą powietrze będzie szło na strych, który chyba nie będzie totalnie otwarty, a bedzie miał zabudowane szczyty. Nie sądzę, zeby takie wiatry tam szalały, że będzie to odczuwalne. Nad wełną jest jedynie szczelina wentylacyjna, która umozliwia "wyjście" pary wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 27.03.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 a jeszcze jedno pytanko narazie na poddaszu nic nie bede robil - pokryte plyta OSB i gontem zastanawiam sie czy warto dawac folie pomiedzy krokwie czyli od dolu: folia, szczelina, plyta osb, gont - jeśli nie docieplam tam bo bede mial docieplony sufit podwieszany poniżej na parterze za rok, dwa zrobie sobie pokoje ale też nie na całym strychu tylko na części, więc też wydzielę tylko to co mnie interesuje , ocieplę ścianki działowe i sufit nad głową a znowu zostawie niedocieplony dach bo niby nie ma sensu docieplać czegoś gdzie się nie będzie bezpośrednio mieszkać tylko dzielić mnie będzie od dachu z 1,5m i ścianka, która jest i tak docieplona dobrze myślę ? jeszcze mi się nasunęło jedno pytanko: jak juz sobie docieplę sufit podwieszany a nad nim mam strop drewniany pokryty deskami i wyżej strych to wyłożyc te deski czymś od góry np jakąś folią bo jak będę se chodził po strychu, kładł jakieś szpargały to bedzie mi się syfiło akurat na wełnę która ociepla sufit poniżej bo prze deski to przeleci cały syf ... ponawiam pytanka swoje może ktoś będzie wiedział co i jak z tą folią czy położyć na strop żeby chodzić po niej i żeby się syf nie sypał i czy jak niedocieplam poddasza to dawać folię pomiędzy krokwie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 27.03.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Na dole będziesz miał podbitkę, która uniemożliwi taki silny ciąg. Zrezsztą powietrze będzie szło na strych, który chyba nie będzie totalnie otwarty, a bedzie miał zabudowane szczyty. Nie sądzę, zeby takie wiatry tam szalały, że będzie to odczuwalne. Nad wełną jest jedynie szczelina wentylacyjna, która umozliwia "wyjście" pary wodnej. "Pan" od dachu powiedział, że ciąg może być spory. W podbitce będą kratki wentylacyjne a w deskowaniu dachu wycięte otwory. Gdyby było tak jak mówisz to fajnie, ale chcę się upewnić. Lepiej teraz niż później MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 27.03.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 MCBspróbuj poszukać na forum albo w internecie informacji na temat konstrukcji dachu. Nie jestem specjalistą, ale z wiedzy jaka posiadam wynika, że ta wiatroizolacja nie jest potrzebana w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 27.03.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 11małgosia napisał: Nad sufitem zabudowywanego poddasza uzytkowego będzie strych - pomieszczenie nieużytkowe. Na podłodze tego strychu chcę położyc płyty OSB. Poszukaj na Forum - gdzieś było, że nie należy szczelnie zabudowywać podłogi stryszku, ponieważ para uchodząca z dołu będzie dochodzić do zimnej płyty OSB i będzie się skraplać. Powinieneś ułożyć płyty ze szczelinami lub nawierconymi otworami co by ta para mogła przejść na stryszek. Szczególy poszukaj na Forum. Znalazłam w instrukcji Kronopola OSB że płyty kładzie się z dylatacjami - 12 mm od ściany i 3 mm między płytami. A poza tym do tej pory myślałam, że - tak jak na dach - na sufit kładzie się folię paroizolacyjną , więc skąd to skraplanie? Dziękuję jednak za troskę i polecam się na przyszłośc... Na sufit tak jak na dach daje się folię paroizolacyjną, ale na dachu po warstwie wełny daje się również folię paroprzepuszczalnę lub szczeline wentylacyjną pod deskowanie. Jak myslisz po co? Jeżeli myślisz, że jak dasz paroizolację to możesz spać spokojnie, to życzę kolorowych snów. Posłuchaj Kubulca, bo mądrze prawi. A instrukcja Kronopolu dotyczy chyba podłogi na poddaszu użytkowym - szczeliny dotyczą pracy materialu, a nie przepuszczanie pary. Rozumiem te racje. Próbowałam szukac informacji o ilości otworów koniecznych do przepuszczenia pary, ale nie mogę nic znależc. Podpowiecie zatem jak to dobrze zrobic? Dodam, że w związku z wcześniejszą koncepcją cała połac dachu. aż do kalenicy została pokryta wełną (15 cm) między krokwiami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 27.03.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 MCB spróbuj poszukać na forum albo w internecie informacji na temat konstrukcji dachu. Nie jestem specjalistą, ale z wiedzy jaka posiadam wynika, że ta wiatroizolacja nie jest potrzebana w tym miejscu. Kilkakrotnie spotkałem się z przykładem takiej konstrukcji ("w prasie fachowej"), ale to rzeczywiście rzadkość nawet w teorii. W zeszłym roku rozmawiałem z gościem, który widział skutki braku takiej wiatroizolacji. Wg jego relacji nie było prawie połowy wełny! MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 27.03.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Po jakim czasie? 150 lat? Budynki szkieletowe budowane w Polsce 30-40 lat temu były ocieplane dziadowskiej jakości wełną, o wiatroizolacji takiej jak teraz się stosuje nikt wtedy jeszcze u nas nie słyszał, a wełna w ścianach jak była tak jest. Miałem okazję remontować coś takiego (czyli stary drewniany budynek) po circa about 35 latach od wybudowania, nie życzę nikomu, dzisiejsza wełna naprawdę mało gryzie w porównaniu do tej starej Aczkolwiek nie zauważyłem żadnych ubytków (poza miejscami gdzie nikt jej nie włożył). Jak chcesz to zrób eksperyment - rozwiń rolkę wełny na podłodze, suszarka w dłoń i dmuchaj na tą wełnę przez godzinę. Powiesz nam ile jej ubyło. Obstawiam, że nie ubędzie nic. Druga sprawa, że pod samą połacią dachu nie ma prawa być takich przeciągów, chyba że ktoś jest sympatykiem forumowego kółka nowoczesnych technologii ociepleniowych które momentami coś ględzi o zostawianiu znacznych szczelin w ociepleniach celem lepszego wietrzenia i oddychania ścian/dachu/podłogi/czegokolwiek innego, szkoda tylko że ich teorie znajdują potwierdzenie jedynie w dywagacjach równie chorych "uczonych" a nie w budownictwie jakie się powszechnie praktykuje i jakie się sprawdza w praktycznych zastosowaniach. To by było na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 28.03.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Rozumiem te racje. Próbowałam szukac informacji o ilości otworów koniecznych do przepuszczenia pary, ale nie mogę nic znależc. Podpowiecie zatem jak to dobrze zrobic? Dodam, że w związku z wcześniejszą koncepcją cała połac dachu. aż do kalenicy została pokryta wełną (15 cm) między krokwiami... Może połóż tam poprostu deski niezbyt szczelnie, ale tak żeby można było normalnie chodzić. Będzie taniej i lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubulec 28.03.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Poszukaj na Forum - gdzieś było, że nie należy szczelnie zabudowywać podłogi stryszku, ponieważ para uchodząca z dołu będzie dochodzić do zimnej płyty OSB i będzie się skraplać. Powinieneś ułożyć płyty ze szczelinami lub nawierconymi otworami co by ta para mogła przejść na stryszek. Szczególy poszukaj na Forum. To był chyba ten wątek - http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=72307&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 28.03.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 MCB spróbuj poszukać na forum albo w internecie informacji na temat konstrukcji dachu. Nie jestem specjalistą, ale z wiedzy jaka posiadam wynika, że ta wiatroizolacja nie jest potrzebana w tym miejscu. Kilkakrotnie spotkałem się z przykładem takiej konstrukcji ("w prasie fachowej"), ale to rzeczywiście rzadkość nawet w teorii. W zeszłym roku rozmawiałem z gościem, który widział skutki braku takiej wiatroizolacji. Wg jego relacji nie było prawie połowy wełny! MCB Wełny raczej nie wywiało tylko wełna szklana siada i po kilku latach juz nie ma jej 15 cm tylko np 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubulec 28.03.2008 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Z taką małą propozycją - nie denerwuje Was kiedy cyctat goni cyctata, a cytata goni cytat?Czy nie lepiej wykazać TYLKO fragment wypowiedzi do której się odnoszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 28.03.2008 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 zgadzam się z przedmówcą....wątek przez to wydłuża się niemiłosiernie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 01.04.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Czy warto postarac się o folię paroizolacyjną 0,2 mm z atestem? Czy wystarczy porządnie wyglądająca bez atestu? I w sprawie wykończenia okna dachowego: jak montujecie płytę kartonowo-gipsową tą pionową po bokach okna. Zachciało mi się aby wnęka okienna była rozszerzona w stosunku do okna nie tylko w płaszczyżnie góra-dół, ale również na boki. Wykonawca chce po bokach wstawic profile C aby do nich dokręcic skośnie płytę. Nie można prościej na jakieś wieszaki? To miejsce trzeba jeszcze przecież zaizolowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 01.04.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Czy warto postarac się o folię paroizolacyjną 0,2 mm z atestem? Czy wystarczy porządnie wyglądająca bez atestu?Kup folię firmową, np. Isover. Nie warto kupować folii bylejakiej która wyda Ci się porządna. Atest nie jest wg mnie konieczny, gdyż bardziej bym zaufał marce niż atestowi. Ten sam urząd, który nadaje atesty, potem je zabiera za złą jakość wyrobów. Można się zastanawiać dlaczego wobec tego dany produkt dostał atest, skoro pół roku później okazuje się, że to niesamowity bubel i taki atest zostaje mu odebrany? I w sprawie wykończenia okna dachowego: jak montujecie płytę kartonowo-gipsową tą pionową po bokach okna. Zachciało mi się aby wnęka okienna była rozszerzona w stosunku do okna nie tylko w płaszczyżnie góra-dół, ale również na boki. Wykonawca chce po bokach wstawic profile C aby do nich dokręcic skośnie płytę. Nie można prościej na jakieś wieszaki? To miejsce trzeba jeszcze przecież zaizolowac... To może być problematyczne. Po bokach okna masz specjalne rowki w które powinna wejść płyta. Jeżeli chcesz rozszerzyć glify, płyty nie wejdą w te rowki i w konsekwencji tego nie będą miały się czego trzymać od strony okna. Wykonawca niech zrobi tak jak mu wygodniej, w końcu to on to robi - ma być sztywno i porządnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 02.04.2008 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Witam ponownie! Buduję dom wg projektu: http://www.stylowydom.com.pl/projekty/bdd2/bdd2.htm Projekt przewiduje budowę ścianek na poddaszu w odległości ok. 1,2m od ścianki kolankowej. Sama ścianka kolankowa ma 0,4m wysokości.Ocieplenie z wełny ma przebiegać po skosie dachu, następnie pionowo po wybudowanych ściankach. Na stropie w części nieużytkowej styropian. Ścianka kolankowa ocieplona wełną tak, aby zachować ciągłość ocieplenia aż do ocieplenia ścian (20cm styropianu). Planowałem ocieplenie wykonać w ww. sposób. Doradzają mi jednak rezygnację z ocieplenia ścianek na rzecz ocieplenia całej połaci dachu. To rozwiązanie wydaje mi się nieco prostsze a łączna powierzchnia ocieplona będzie mniejsza.Niestety zwiększeniu ulega kubatura do ogrzewania.Czy będę w stanie zachować zadaną temperaturę np. w łazience skoro od "zewnętrznej" strony będzie nieocieplona? Czy będzie możliwe wykonanie dodatkowego ocieplenia w wybudowanych ściankach i na stropie? W takiej sytuacji przestrzeń na zewnątrz tych ścianek (pod skosami) będzie ocieplona ze wszystkich stron i pozbawiona wentylacji. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubulec 02.04.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Tu - http://www.szkielet.pl/problemy_technologiczne.php?%C5%9Acianka-kolankowa&id=37 - widziałem artykuł niejakiego Szymonowicza, który może Ci pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 02.04.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Dzięki kakaowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 03.04.2008 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Tu - http://www.szkielet.pl/problemy_technologiczne.php?%C5%9Acianka-kolankowa&id=37 - widziałem artykuł niejakiego Szymonowicza, który może Ci pomoże. Dzięki. Przeczytałem. Nie znalazłem tam odpowiedzi na moje wątpliwości: jeżeli ocieplę całą połać dachu (zgodnie z zasadami: folie, wentylacja itd) to czy będę mógł w przyszłości ocieplić ściankę i jak to zrobić (folie). Obszar pomiędzy dachem, stropem a ścianką będzie ocieplony ze wszystkich stron a jednocześnie nie będzie tam wentylacji. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts