mtsw466 10.01.2011 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Czołem. Na temat ocieplenia poddasza z tego tematu dowiedziałem się b. dużo ciekawych rzeczy i jak kiedyś chciałem brać ekipę, tak teraz zabieram się do tego sam. Intryguje mnie jednak inna rzecz. Chodzi o wykonanie zabudowy w salonie i kuchni podsufitowej obudowy na światła punktowe LED. Szerokość tej konstrukcji to około 60 - 70 cm. Konstrukcja będzie biegła wzdłuż ścian. Strop wykonany mam w systemie Teriva. Żeby nie było tak łatwo chce od wewnętrznej strony zrobić coś w rodzaju półki na podświetlenie wężem ledowym. Dzięki za jakąkolwiek podpowiedź. No a zdjęcia byłyby wielkim ułatwieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsli_rs 10.01.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Mam pytanie:Na swoim poddaszu mam od zewnatrz - dachówkę betonową, papę, odeskowanie, 15 cm wełna z rolki, 5 cm wełna w prostokątach. Czy teraz przed położeniem rygipsow dawać paro - izolacje, czy jest potrzebna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 10.01.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Mam pytanie: Na swoim poddaszu mam od zewnatrz - dachówkę betonową, papę, odeskowanie, 15 cm wełna z rolki, 5 cm wełna w prostokątach. Czy teraz przed położeniem rygipsow dawać paro - izolacje, czy jest potrzebna ? tak - a przynajmniej ja daję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suniok 11.01.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Witajcie, Wziąłem się za ocieplenie poddasza, kupiłem wieszaki grzybki z takim "cyckiem" na czubku - Koelner czy jakoś tak. Po wciśnięciu profilu cd wypycha go ten cycek i tak już zostaje. Wypukłość nie jest wielka, ale jest... Czy ktoś tak miał? Olać to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIY 11.01.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Czy ktoś tak miał? Olać to? Cienki wieszak i taki sam profil. Płyta nie będzie trwale połączona z profilem w miejsach zepięcia wieszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 11.01.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Czy ktoś tak miał? Olać to? olej też tak mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.01.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 też mi cześć grzybków (ale to nie koelner, jakieś zwykłe) się odznaczała na cedeku, dawno już opłytowane i zapmniane, na płycie oczywiscie żadnego śladu po tym nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suniok 11.01.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 ok dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masti15 11.01.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 WitamKilka dni temu ukończyłem układanie pierwszej warstwy ocieplenia (wełna 15 cm miedzy krokwie) W międzyczasie przyszło ocieplenie i pojawił się problem - do tej pory w domu miałem temperaturę ok. -3 st.C, teraz gdy zrobiło się cieplej wilgoć z niedoschniętych tynków gipsowych zaczęła się skraplać na wewnętrznej warstwie wełny. Pytanie co się stanie gdy taką mokrą wełnę przykryję drugą warstwą (10 cm). Mam nadzieję ze wszystko odparuje latem ale czy do tego czasu nie pojawi się grzybek??? A teraz z innej beczki czy sąsiednie profile CD na płaszczyźnie sufitu i skosu powinny się stykać czy też może być miedzy nimi kilka centymetrów przerwy. NIe bardzo idzie mi łączenie tych dwóch płaszczyzn, najpierw powinienem ułożyć profile na sufit czy skos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIY 12.01.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Woda na wełnie? co dzieje się za wełną?. Jak i czym zrealizowałeś ogrzewanie i wentylację wnętrza domu, jaką masz wentylację dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 12.01.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 jeśli napisal, ze miał w domu -3st to ogrzewania wogóle nie właczał, do tego nieodparowane tynki, pozamykane okna to gdzie ta para wodna miała uciec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 12.01.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 A ja dzisiaj odebrałam paczkę z taśmami coro. No nie powiem fajne są. Nóż przyklejony na kawałeczku 1cmx1cm dwustronnej do deski wisi już godzinę - taki teścik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga-gaga 12.01.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Witam wszystkich mam pytanie odnośnie ocieplenia poddasza wełną i podbitki z płyt. Otóż nie mam jeszcze tynków w domku i jestesmy teraz na etapie robot instnstalacji elektrycznej. Czy mozna zacząć ocieplać poddasze i zrobić podbitkę przed tynlami czy raczej powinno się to robić po tynkach. Tynki mamy w planie robic w czerwcu.Jak to było u was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 12.01.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Lepiej po tynkach ale jak położysz folię i płyty to w sumie nic nie powinno się stać. My ocieplaliśmy po - w sumie to ocieplamy dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 12.01.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Witam wszystkich mam pytanie odnośnie ocieplenia poddasza wełną i podbitki z płyt. Otóż nie mam jeszcze tynków w domku i jestesmy teraz na etapie robot instnstalacji elektrycznej. Czy mozna zacząć ocieplać poddasze i zrobić podbitkę przed tynlami czy raczej powinno się to robić po tynkach. Tynki mamy w planie robic w czerwcu. Jak to było u was ? wszystko mozna tylko po co? wilgotnośc powietrza przy tynkowaniu wynosi ponad 90%, robiąc w czerwcu nie bedziesz otwierać okien bo zbyt szybkie odparowywanie tynków powoduje ich pękanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga-gaga 12.01.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 MonikaC i wojgoc dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsli_rs 12.01.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 A propos foli - kupiłem za 2 zł m2. Nie kupiłem żółtej bo to podobno tylko folia ochronna. A teraz kolejna sprawa, dawać płytę karton-gips na poddaszu na przemian (dwie warstwy - każda w innym kierunku), by nie powstawały pęknięcia?Czy może użyć specjalnych taśmy ( nie pamiętam nazwy firmy ale to produkt made in USA) która dana na łączenia i narożniki zabezpiecza w 100% przed pęknięciami ?Co wy robiliście i którą metodę stosowaliście, chyba że macie jakieś inne metody na pęknięcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marshall_89 12.01.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Co do podwójnej warstwy płyt to myślę że nie ma sensu. W całym wątku jest opisane że jak wykonasz dobrze konstrukcję to taśma dwa razy zatopiona na łączenia frezowane lub amerykańskie papiery w trudno dostępne miejsc chodzi mi o kąty rozwarte. Oczywiście wklejone na dobrą masę nie na gładź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marshall_89 12.01.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Witam. Pytanie kieruje do ekspertów tego tematu... Czy miejsca które zaznaczyłem na zdjęciach przy zabudowie poddasza łączy się ud do cd. Dziękuje za odpowiedź. 1http://images50.fotosik.pl/526/0007ac3657742d55m.jpg2http://images41.fotosik.pl/520/2d4b9d56ef02082em.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.01.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 jeden ekspert powie że się łączy drugi że nie łączy ja posłuchałem pierwszego i niektóre połączyłem: takie jak na pierwszej fotce a na drugiej wokól okna cztery zewnątrzne "kropki" czyli końce UD, reszta czyli zwykłe proste CD pozostawiłem tylko na grzybkach, łaczenia jeśłi w płaszczyźnie płyty to na małych nitach zrywalnych żeby płyta dobrze przylegała do profila pojedyncze płytowanie, ślizgi przy stykach z tynkiem c-w, gęsto wkręty, taśmy hamerykańskie wszędzie na vario, po roku zmiennych obciązeń i wilgotności żadnej rysy czy pęknięcia, za to widać ze ślizgi to strzał w 10 (widać bojeszcze przed akrylem są), tam miało i tam sobie pracuje konstrukcja w stosunku do dachu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts