ZygmuntRolicz 18.03.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Akryl den braven do płyt G-K. Musi wyschnąć! 1mm powłoki akrylu schnie przez 24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.03.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Akryl den braven do płyt G-K. Musi wyschnąć! 1mm powłoki akrylu schnie przez 24h. Dzwoniłem dzisiaj do Den Braven i polecali mi nie do płyt G-K ale malarski. Powód taki że czasami nowoczesne farby np matowe odparzają się od akrylu do płyt G-K Ten malarski jest nowy ma podobno te same właściwości co do płyt G-K ale jest pozbawiony w/w wad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarluk 18.03.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Wiem że już troszkę na ten temat było i są różne szkoły..ale jak przykręcić płyty na skosach - dłuższy bok płyty poziomo czy pionowo? Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 19.03.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 a ja mam taką sprawę mianowicie nadłamał mi sie róg płyty taki trójkąt o boku 5 cm nadłamanie jest na styku skosu i sufitu. Wymienić tą płytę czy zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARTURPAWELLUKASZ 19.03.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 zostaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 20.03.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 (edytowane) mi to wygląda na 30zł/m² z wełną edit: ale za to gwarancja 36 miesiecy. Edytowane 20 Marca 2011 przez ZygmuntRolicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 20.03.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Jeśli już było, to przepraszam... szukałem... ale odpowiedzi nie znalazłem. O chałupie: - parter + pełne piętro, - dom docelowo wysokoenergooszczędny (ściany z silki + 30cm styro, reku+gwc, okna ciepłe i szczelne + montaż warstwowy, płyta fundamentowa, ogrzewanie podłogowe wodne piętro i parter, zasilanie z pieca kondensacyjnego)- wiązary, strych/poddasze nieużytkowe- sufit piętra z k/g mocowany do wiązarów- ocieplenie poddasza... ... i tu się pojawiają wątpliwości. Co zrobić, żeby zachować maxymalną szczelność stropu, która przy tego typu budowli jest wymagana (mniejsze straty ciepła, zrównoważona wentylacja). Adam_mk zasiał w którymś zakątku tego forum ziarnko wątpliwości: folia paroizolacyjna, kładziona na k/g nie jest w pełni paroszczelna a jedynie spowalnia migrację powietrza, więc prędzej czy później dotrze ono do np wełny. Nawet jeśli folia ta byłaby w 100% paroszczelna, to o ile dobrze wyobrażam sobie proces montowania płyt k/g, to jest ona dziurawiona przez wkręty mocujące... więc nieszczelność wystepuje.Tam, zimą, przy dużych różnicach temperatur w strefach ogrzewanej i nieogrzeawnej, powietrze po minięciu punktu rosy wykropli się zawilgacając wełnę, która straci swoje właściwości termoizolacyjne. 1. Jak temu zapobiec? 2. Czy z Waszych doświadczeń, to zjawisko rzeczywiście występuje?3. Czy stosowanie np pianki poliuretanowej załatwia sprawę (duża szczelność)? Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 20.03.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 (edytowane) FlashBack mógłbym Cię prosić o rozwinięcie myśli? Tu jest ten wątek Adama_mkhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!&p=3046557&viewfull=1#post3046557 i jeszcze jeden http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153677-Dlaczego-powstaje-rosa-membrana-na-wewnetrzne&p=3891992&viewfull=1#post3891992 Edytowane 20 Marca 2011 przez pedronx dodanie 2 linków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 21.03.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Flashback, no to baśnie, czy jednak się zgadzasz?Strasznie coś kolega tajemniczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 21.03.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Hej,właśnie zacząłem zabudowe poddasza, narazie położona wełna i oprofilowane w trzech pomieszczeniach.Pytanie do doświadczonych, jakie różnice wysokości w mocowaniu uchwytów grzybkowych uznajecie za poprawne, czy po przyłożeniu łaty 2m czy to do spodu grzybków czy do zamontowanych profili szczeliny do 2-3 mm można uznac za poprawne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 21.03.2011 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Hej, właśnie zacząłem zabudowe poddasza, narazie położona wełna i oprofilowane w trzech pomieszczeniach. Pytanie do doświadczonych, jakie różnice wysokości w mocowaniu uchwytów grzybkowych uznajecie za poprawne, czy po przyłożeniu łaty 2m czy to do spodu grzybków czy do zamontowanych profili szczeliny do 2-3 mm można uznac za poprawne? ze sznurka wyszły ci odchyłki 2-3mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 21.03.2011 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 FlashBack mógłbym Cię prosić o rozwinięcie myśli? Tu jest ten wątek Adama_mk http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!&p=3046557&viewfull=1#post3046557 i jeszcze jeden http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153677-Dlaczego-powstaje-rosa-membrana-na-wewnetrzne&p=3891992&viewfull=1#post3891992 adam mk pogubił sie sam w swoim wątku o nieszczelnosci paroizolacji bo do końca nie rozumie tematu a piane zostaw do futryn i okien a nie do g-k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 21.03.2011 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 profi45, czy mógłbym Cię prosić o link do tego wątku. Nie wiem czy z tą pianką to żart, ale miałem na myśli np tę piankę: http://piankapoliuretanowa.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.03.2011 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 profi45, czy mógłbym Cię prosić o link do tego wątku. Nie wiem czy z tą pianką to żart, ale miałem na myśli np tę piankę: http://piankapoliuretanowa.com.pl/ poproś o warunki gwarancyjne i dokładnie je przeczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 21.03.2011 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 wojgoc a czy mógłbyś skrócić mi cierpienia i napisać co masz na myśli? Byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.03.2011 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 nie wiem z której technologii korzysta firma z podanego linku, ale jak w zeszłym roku interesowałem sie tematem pianki - juz prawie gostek wchodził na poddasze i dał mi umowe do podpisania to zrezygnowałem. Najwazniejsza sprawa - w razie czegokolwiek złego to wykonawca byl tylko posrednikiem między mną a dostawcą pianki z Teksasu w USA. wszelkie kwestie gwarancyjne zalatwiasz poprzez firme w USA. W przypadku uznania gwarancji zwracają Ci koszt wyłącznie nowej pianki - za regipsy nie. I jeszcze pare mniejszych kwiatków bylo w tej umowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 21.03.2011 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Tylko co w takiej piance może nawalić? A czy jest gwarancja na wełnę mineralną? Pewnie na suchą tak, ale tu o takiej nie mówimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.03.2011 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 no właśnie co? to czemu w USA mam załatwiac wszelakie sprawy? Byl zapis mówiący o tym że gwarancja zostanie w ogóle rozpatrzona wyłącznie wtedy jesli wykonawca w pełni zrealizował proces przygotowawczo-technologiczny piany zgodnie z wytycznymi producenta - czyli jak Inwestor ma to wiedzieć, skoro proces jest tajemnicą firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 21.03.2011 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 I co w końcu wybrałeś? Standardowo folia i wełna?Może masz możliwość sprawdzić czy ta wełna o tej porze roku jest mokra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.03.2011 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 teraz robione jest poddasze -wełna folia, regips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts