Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak tu rozwiesić profile pod sufit? główne równolegle do krokwi czy prostopadle?

później of kors nośne prostopadle do głównych :)

...duża rozpiętość... lepiej dać stelaż 2-poziomowy krzyżowy... a wtedy chyba lepiej łączyć po krótszej... czyli dać profile główne w poprzek jętek (12m) i wypoziomować a na to profile nośne co 40-50cm czyli wzdłuż (5m) Przy tak dużym suficie już obowiązkowo nie przykręcać płyty do profili przyściennych (UD30) a łączenie ze skosem (jeśli jest skos) połączyć ślizgowo.

Rom kon

bardzo proszę o pomoc.

Nasze poddasze jest na razie nieużytkowe, więc chcemy je "odciąć", kładąc na stropie jakąś izolację (propozycja: 10 cm styropianu + 5 cm styropianu), na to posadzka z mixokreta (5 cm).

Na poddaszu nie ma ścianki kolankowej, a wysokość murlaty to 14 cm. Co zrobić z brakującą wysokością? Jak można położyć posadzkę, jeżeli brakuje 6 cm? Tzn. czy można jakoś "ograniczyć" posadzkę? Dodatkowy ubytek wysokości to ocieplenie które pójdzie między - i pod krokwie.

Bardzo proszę o pomoc

pozdrawiam

...murłatę obłożyć styropianem (zrobić szalunek) można postawić płytę 10 na sztorc i normalnie wylać posadzkę. Po związaniu betonu obciąć nadmiar do poziomu posadzki. Przy docieplaniu wełną nie będzie problemu. Ale czy nie robisz ścianki kolankowej? Nawet na 40cm? Przy takim zejściu skosu do podłogi nie można dobrze przykręcić płyty - wkrętarka za duża.... a i sprzątanie tego kawałka to mordęga... praktycznie nawet nie po kolanach ale leżąc plackiem :wink:

Rom Kon

Wielkie dzięki - rozumiem, że taki szalunek z poukładanych na sztorc płyt, potem do ewentualnego obcięcia?

Czy jeżeli są podwaliny, to je też mogę obłożyć styropianem (z boku i od góry) i potem zalać posadzką? Czy powinnam jakoś oddzielać drewno od styropianu (od betonu oddzielałam)?

Rom Kon - o ewentalnej ściance kolankowej chciałabym zadecydować później. Pewnie i tak będzie dosyć nisko - bardzo mi się podobają takie pomieszczenia. Ale na prawdę nie wiem, kiedy za to poddasze się zabierzemy, a na razie jest pilna potrzeba, żeby nie ogrzewać tam pustej przestrzeni.

mówię ci że robią 1,2mm bo szwagier tam pracuje :) ostatnio z nim gadałem ale nie są na przedaż w budmacie czy innej hurtowni bo są robione chyba dla knaufa i oni je odbierają

ja tam i tak muszę dać np u siebie podwójny stelaż bo qrde 12m mam w najdłuższym miejscu

szwagier mówił że knauf np. ma takie listwy dylatacyjne jak kładą na długich odcinach - płyty się nie stykają np. na środku i w to idzie taka listwa centymetrowa dylatacyjna

ciekawe czy można to zastosować u mnie ... jak mi sufit popęka to mi żona zrobi z d..y jesien średniowiecza :)

Słuchajcie to jeszcze jedno pytanko...... bo przetrawiłam juz chyba sufit dwupoziomowy krzyzowy i niby wszystko jasne bo w skrócie należy:

- przykrecic profile przyscienne,

- zamontować wieszaki obrotowe,

- "połozyć" profile główne na przysciennych

- zamontować profile nosne do głównych za pomoca łączników krzyzowych.

no i sprawa wydaje sie ccałkiem prosta kiedy ma sie w koło 4 sciany murowane. A co zrobic kiedy te ściany są tylko dwie przylegajace do sibie, trzecia to po całości skos a czwarta to kawałek sciany w wykuszu a potem tez skos.

Jak wtedy należy umocować profile przyścienne (do czego) :o lub może daje sie coś innego?

rozjaśnicie mi ten temat.... :lol:

no i jeszcze jedno pytanko... czy możecie pokrótce opisać (chodzi głównie o konstrukcje profili) jak wykonuje sie taki "gzymsiki" w pomieszczeniach, w których z reguły umieszcza sie halogeny...

np....

http://i17.photobucket.com/albums/b89/tola2/lupcio3.jpg

no i jeszcze jedno pytanko... czy możecie pokrótce opisać (chodzi głównie o konstrukcje profili) jak wykonuje sie taki "gzymsiki" w pomieszczeniach, w których z reguły umieszcza sie halogeny...

Gzymsik to najpewniej nic innego jak odpowiednia konstrukcja ;) Czyli robisz sobie taką pustkę obudowaną płytami g-k

no i sprawa wydaje sie ccałkiem prosta kiedy ma sie w koło 4 sciany murowane. A co zrobic kiedy te ściany są tylko dwie przylegajace do sibie, trzecia to po całości skos a czwarta to kawałek sciany w wykuszu a potem tez skos.

Jak wtedy należy umocować profile przyścienne (do czego) :o lub może daje sie coś innego?

rozjaśnicie mi ten temat.... :lol:

Może nie do końca ze sztuką, ale ja planuję zrobić tak:

- zabudować wszelkie skosy - u Ciebie też i wykusz

- zrobić konstrukcję pod sufit

- zabudować sufit

Na styku skosu a sufitu nie będzie listwy przyściennej ud, tylko normalny profil cd. Połączenie sufitu ze skosem będzie łączone jakimś pewnie akrylem.

Gzymsik to najpewniej nic innego jak odpowiednia konstrukcja ;) Czyli robisz sobie taką pustkę obudowaną płytami g-k

na tyle domyslna to ja też jestem... :lol:

chodzi właśnie o tę konstrukcję... i dokładne opisanie jej (lub załączenie fotki)

Może nie do końca ze sztuką, ale ja planuję zrobić tak:

- zabudować wszelkie skosy - u Ciebie też i wykusz

- zrobić konstrukcję pod sufit

- zabudować sufit

Na styku skosu a sufitu nie będzie listwy przyściennej ud, tylko normalny profil cd. Połączenie sufitu ze skosem będzie łączone jakimś pewnie akrylem.

wiadomo, że najpierw skosy, ale mnie chodziło konkretnie o sufit. Ja musze zrobić dwupoziomowy krzyżowy bo obniżam go o jakieś 40-50cm od jętek. Pasuje mi profile główne dać od ściany do skosu a nośne prostopadle do nich (równolegle do CD60 na skosach).... no i właśnie na ścianie przykręcam UD i kładę na nich CD60 a od strony skosu co? :roll: dochodzą do skosu i wiszą sobie tylko i wyłącznie na wieszakach? :-? pomóżcie.... bo mi spać nie daje ta sprawa.. :lol:

wiadomo, że najpierw skosy, ale mnie chodziło konkretnie o sufit. Ja musze zrobić dwupoziomowy krzyżowy bo obniżam go o jakieś 40-50cm od jętek. Pasuje mi profile główne dać od ściany do skosu a nośne prostopadle do nich (równolegle do CD60 na skosach).... no i właśnie na ścianie przykręcam UD i kładę na nich CD60 a od strony skosu co? dochodzą do skosu i wiszą sobie tylko i wyłącznie na wieszakach? pomóżcie.... bo mi spać nie daje ta sprawa..

chcesz nas pozbyć pracy? : P

nieładnie :p

ja moge dodać tyle- fachowiec zrobi Ci dobrze :D

sory za zwrot :D

@edit-blondi:

Zrobilem rysunki tych dwoch detali, mam nadzieje ze troche Ci rozjasnia temat. To co jest narysowane to najprostsze sposoby wykonania danej czynnosci, ktore maja szanse sie sprawdzic i zadzialac.

Laczenie skosu z sufitem:

http://images31.fotosik.pl/230/7690d387908225f0.gif

"Gzymsik":

http://images33.fotosik.pl/230/f9150175341b1b95.gif

Gdybys miala jeszcze jakies pytania to pytaj :)

Na rysunku użyłem skrótu myślowego. Profile idą co 40 cm, ale ostatni profil jak widać na detalu musi być jak najbliżej profili sufitowych. Można też oczywiście rozsunąć profile np. co 50 cm i 2 skrajne jeszcze o 5 cm więcej (55 + 50 + 50 + 50 + 55) ale osobiście nie robiłbym tak znając jakość polskich profili (te powszechnie dostępne produkowane z cieńszej blachy niż przewiduje bezpieczna norma).

@edit-blondi:

Zrobilem rysunki tych dwoch detali, mam nadzieje ze troche Ci rozjasnia temat. To co jest narysowane to najprostsze sposoby wykonania danej czynnosci, ktore maja szanse sie sprawdzic i zadzialac.

Laczenie skosu z sufitem:

http://images31.fotosik.pl/230/7690d387908225f0.gif

"Gzymsik":

http://images33.fotosik.pl/230/f9150175341b1b95.gif

Gdybys miala jeszcze jakies pytania to pytaj :)

kakaowy bardzo ładne rysuneczki, ale paru kwestii nie rozumiem

"na zewnętrznych rogach konstrukcji nie łączyć profilu UD30 profilami CD60. Należy je łączyć profilami UD30."

Możesz rozwinąć kwestię tego łączenia bo nie łąpię.

Druga sprawa to czy profile na zewnętrznych rogach konstrukcji mają być przykręcone do ściany na końcach czy też pracować luźno będąc ze sobą skręcone tylko tymi "pchełkami"?

I jeszcze jedno - co to jest pasek akrylu?

Przepraszam za tak trywialne pytania, ale bardzo bardzo ciekawi mnie temat zabudów k/g a niewiele o nim wiem.