qasi79 15.04.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 hehe niby tak ale jak se dam wpoprzek krokwi to na grzybkach se dam pierwszą warstwę profili - szybciej i wygodniej chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.04.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 jak tu rozwiesić profile pod sufit? główne równolegle do krokwi czy prostopadle? później of kors nośne prostopadle do głównych ...duża rozpiętość... lepiej dać stelaż 2-poziomowy krzyżowy... a wtedy chyba lepiej łączyć po krótszej... czyli dać profile główne w poprzek jętek (12m) i wypoziomować a na to profile nośne co 40-50cm czyli wzdłuż (5m) Przy tak dużym suficie już obowiązkowo nie przykręcać płyty do profili przyściennych (UD30) a łączenie ze skosem (jeśli jest skos) połączyć ślizgowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 15.04.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 rozjasniło mi sie już wszystko, dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.04.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Rom kon bardzo proszę o pomoc. Nasze poddasze jest na razie nieużytkowe, więc chcemy je "odciąć", kładąc na stropie jakąś izolację (propozycja: 10 cm styropianu + 5 cm styropianu), na to posadzka z mixokreta (5 cm). Na poddaszu nie ma ścianki kolankowej, a wysokość murlaty to 14 cm. Co zrobić z brakującą wysokością? Jak można położyć posadzkę, jeżeli brakuje 6 cm? Tzn. czy można jakoś "ograniczyć" posadzkę? Dodatkowy ubytek wysokości to ocieplenie które pójdzie między - i pod krokwie. Bardzo proszę o pomoc pozdrawiam ...murłatę obłożyć styropianem (zrobić szalunek) można postawić płytę 10 na sztorc i normalnie wylać posadzkę. Po związaniu betonu obciąć nadmiar do poziomu posadzki. Przy docieplaniu wełną nie będzie problemu. Ale czy nie robisz ścianki kolankowej? Nawet na 40cm? Przy takim zejściu skosu do podłogi nie można dobrze przykręcić płyty - wkrętarka za duża.... a i sprzątanie tego kawałka to mordęga... praktycznie nawet nie po kolanach ale leżąc plackiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 15.04.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Rom Kon Wielkie dzięki - rozumiem, że taki szalunek z poukładanych na sztorc płyt, potem do ewentualnego obcięcia? Czy jeżeli są podwaliny, to je też mogę obłożyć styropianem (z boku i od góry) i potem zalać posadzką? Czy powinnam jakoś oddzielać drewno od styropianu (od betonu oddzielałam)? Rom Kon - o ewentalnej ściance kolankowej chciałabym zadecydować później. Pewnie i tak będzie dosyć nisko - bardzo mi się podobają takie pomieszczenia. Ale na prawdę nie wiem, kiedy za to poddasze się zabierzemy, a na razie jest pilna potrzeba, żeby nie ogrzewać tam pustej przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 21.04.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 cholercia zrobiłam rozeznanie po okolicznych składach i wszędzie jak jeden mąż maja profile z bud-matu 0,5mm. Brać to to cholerstwo czy zdecydowanie szukac czegoś innego (która firma ma profil 0,6mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 21.04.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 u nas robia w płocku te profile robia tez dla rigipsa czy knaufa takie 1,2mm ale nie dokupienia u nas, są od razu do nich wysyłane, ale chyba gdzieś w polsce można takie kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 21.04.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 1,2mm to moga byc tylko UA BudMat robi i 0,5 i 0,6 kwestia tego ze jak jest dziadowski zaopatrzeniowiec w skladzie budowlanym i woli handlowac tanim g.. niz dobrym towarem, to jest jak jest. Jezeli wezmiesz 0,5 to trzeba robic mocniejszy ruszt i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 22.04.2008 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 mówię ci że robią 1,2mm bo szwagier tam pracuje ostatnio z nim gadałem ale nie są na przedaż w budmacie czy innej hurtowni bo są robione chyba dla knaufa i oni je odbierają ja tam i tak muszę dać np u siebie podwójny stelaż bo qrde 12m mam w najdłuższym miejscu szwagier mówił że knauf np. ma takie listwy dylatacyjne jak kładą na długich odcinach - płyty się nie stykają np. na środku i w to idzie taka listwa centymetrowa dylatacyjna ciekawe czy można to zastosować u mnie ... jak mi sufit popęka to mi żona zrobi z d..y jesien średniowiecza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 22.04.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 mówię ci że robią 1,2mm bo szwagier tam pracuje No robią, i są to profile UA Profile CD, UD, CW, UW nie moga byc z blachy 1,2mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 24.04.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Słuchajcie to jeszcze jedno pytanko...... bo przetrawiłam juz chyba sufit dwupoziomowy krzyzowy i niby wszystko jasne bo w skrócie należy: - przykrecic profile przyscienne, - zamontować wieszaki obrotowe, - "połozyć" profile główne na przysciennych - zamontować profile nosne do głównych za pomoca łączników krzyzowych. no i sprawa wydaje sie ccałkiem prosta kiedy ma sie w koło 4 sciany murowane. A co zrobic kiedy te ściany są tylko dwie przylegajace do sibie, trzecia to po całości skos a czwarta to kawałek sciany w wykuszu a potem tez skos. Jak wtedy należy umocować profile przyścienne (do czego) lub może daje sie coś innego? rozjaśnicie mi ten temat.... no i jeszcze jedno pytanko... czy możecie pokrótce opisać (chodzi głównie o konstrukcje profili) jak wykonuje sie taki "gzymsiki" w pomieszczeniach, w których z reguły umieszcza sie halogeny... np.... http://i17.photobucket.com/albums/b89/tola2/lupcio3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.04.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 no i jeszcze jedno pytanko... czy możecie pokrótce opisać (chodzi głównie o konstrukcje profili) jak wykonuje sie taki "gzymsiki" w pomieszczeniach, w których z reguły umieszcza sie halogeny... Gzymsik to najpewniej nic innego jak odpowiednia konstrukcja Czyli robisz sobie taką pustkę obudowaną płytami g-k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.04.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 no i sprawa wydaje sie ccałkiem prosta kiedy ma sie w koło 4 sciany murowane. A co zrobic kiedy te ściany są tylko dwie przylegajace do sibie, trzecia to po całości skos a czwarta to kawałek sciany w wykuszu a potem tez skos. Jak wtedy należy umocować profile przyścienne (do czego) lub może daje sie coś innego? rozjaśnicie mi ten temat.... Może nie do końca ze sztuką, ale ja planuję zrobić tak: - zabudować wszelkie skosy - u Ciebie też i wykusz - zrobić konstrukcję pod sufit - zabudować sufit Na styku skosu a sufitu nie będzie listwy przyściennej ud, tylko normalny profil cd. Połączenie sufitu ze skosem będzie łączone jakimś pewnie akrylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 24.04.2008 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 no i jeszcze jedno pytanko... czy możecie pokrótce opisać (chodzi głównie o konstrukcje profili) jak wykonuje sie taki "gzymsiki" w pomieszczeniach, w których z reguły umieszcza sie halogeny... Gzymsik to najpewniej nic innego jak odpowiednia konstrukcja Czyli robisz sobie taką pustkę obudowaną płytami g-k na tyle domyslna to ja też jestem... chodzi właśnie o tę konstrukcję... i dokładne opisanie jej (lub załączenie fotki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 24.04.2008 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Może nie do końca ze sztuką, ale ja planuję zrobić tak: - zabudować wszelkie skosy - u Ciebie też i wykusz - zrobić konstrukcję pod sufit - zabudować sufit Na styku skosu a sufitu nie będzie listwy przyściennej ud, tylko normalny profil cd. Połączenie sufitu ze skosem będzie łączone jakimś pewnie akrylem. wiadomo, że najpierw skosy, ale mnie chodziło konkretnie o sufit. Ja musze zrobić dwupoziomowy krzyżowy bo obniżam go o jakieś 40-50cm od jętek. Pasuje mi profile główne dać od ściany do skosu a nośne prostopadle do nich (równolegle do CD60 na skosach).... no i właśnie na ścianie przykręcam UD i kładę na nich CD60 a od strony skosu co? dochodzą do skosu i wiszą sobie tylko i wyłącznie na wieszakach? pomóżcie.... bo mi spać nie daje ta sprawa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 25.04.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 wiadomo, że najpierw skosy, ale mnie chodziło konkretnie o sufit. Ja musze zrobić dwupoziomowy krzyżowy bo obniżam go o jakieś 40-50cm od jętek. Pasuje mi profile główne dać od ściany do skosu a nośne prostopadle do nich (równolegle do CD60 na skosach).... no i właśnie na ścianie przykręcam UD i kładę na nich CD60 a od strony skosu co? dochodzą do skosu i wiszą sobie tylko i wyłącznie na wieszakach? pomóżcie.... bo mi spać nie daje ta sprawa.. chcesz nas pozbyć pracy? : P nieładnie ja moge dodać tyle- fachowiec zrobi Ci dobrze sory za zwrot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 25.04.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 @edit-blondi: Zrobilem rysunki tych dwoch detali, mam nadzieje ze troche Ci rozjasnia temat. To co jest narysowane to najprostsze sposoby wykonania danej czynnosci, ktore maja szanse sie sprawdzic i zadzialac. Laczenie skosu z sufitem: http://images31.fotosik.pl/230/7690d387908225f0.gif "Gzymsik": http://images33.fotosik.pl/230/f9150175341b1b95.gif Gdybys miala jeszcze jakies pytania to pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.04.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Tak mnie tylko nurtuje. Jak widać na rysunkach rozstaw profili cd wynosi 40cm. A płyta ma sobie 2,6m co ni jak nie jest wielokrotnością 0,4m. Jak więc kłaść płyty - w jakim rozstawie mieć profile. No chyba że kłaść płyty wzdłóż i wtedy wychodzi 3 profile na 1,2m i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 25.04.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Na rysunku użyłem skrótu myślowego. Profile idą co 40 cm, ale ostatni profil jak widać na detalu musi być jak najbliżej profili sufitowych. Można też oczywiście rozsunąć profile np. co 50 cm i 2 skrajne jeszcze o 5 cm więcej (55 + 50 + 50 + 50 + 55) ale osobiście nie robiłbym tak znając jakość polskich profili (te powszechnie dostępne produkowane z cieńszej blachy niż przewiduje bezpieczna norma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 26.04.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 @edit-blondi: Zrobilem rysunki tych dwoch detali, mam nadzieje ze troche Ci rozjasnia temat. To co jest narysowane to najprostsze sposoby wykonania danej czynnosci, ktore maja szanse sie sprawdzic i zadzialac. Laczenie skosu z sufitem: http://images31.fotosik.pl/230/7690d387908225f0.gif "Gzymsik": http://images33.fotosik.pl/230/f9150175341b1b95.gif Gdybys miala jeszcze jakies pytania to pytaj kakaowy bardzo ładne rysuneczki, ale paru kwestii nie rozumiem "na zewnętrznych rogach konstrukcji nie łączyć profilu UD30 profilami CD60. Należy je łączyć profilami UD30." Możesz rozwinąć kwestię tego łączenia bo nie łąpię. Druga sprawa to czy profile na zewnętrznych rogach konstrukcji mają być przykręcone do ściany na końcach czy też pracować luźno będąc ze sobą skręcone tylko tymi "pchełkami"? I jeszcze jedno - co to jest pasek akrylu? Przepraszam za tak trywialne pytania, ale bardzo bardzo ciekawi mnie temat zabudów k/g a niewiele o nim wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts