profi45 28.04.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Po prostu przestaję odpowiadać na Twoje posty. To bez sensu. Badania ogniowe G-K na poddaszach to kabaret z aprobatami włącznie , systemy sie rozlatuja i dobrze że tam jest wełna jest zamiast piany .Ktoś wstrzyknie piane a inny zrobi zabudowe g-k po swojemu .Kazdy weżmie swoja DOLE i pójdzie w swiat .A ty jako inwestor będziesz szczęsliwy ? może poeksperymentuj na sobie samym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 28.04.2011 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Panowie, a co w takim razie powiecie na piankę poliuretanową zamkniętokomórkową zamiast wełny: Poczytaj wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166846-izolacja-poddasza-piank%C4%85 Szybko zrozumiesz jak są naginane dane piany dla zaakcentowania jej niby wyższości. Są rozwiązania konstrukcyjne gdzie ona się sprawdza całkiem dobrze, ale nie można bezkrytycznie chcieć ja stosować w każdych warunkach. A na koniec po zaznajomieniu się z wszystkimi plusami i minusami jako inwestor podejmiesz samodzielną decyzję, która będzie według Ciebie najbardziej Ci odpowiadała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 29.04.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 a powiedzcie czy przy oknie dachowym w rowek ramy okna dajemy ciętą krawędź czy tą oryginalną zaokrągloną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 29.04.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Jaką chcesz ale więcej obrabiania przy oryginalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 29.04.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Jaką chcesz ale więcej obrabiania przy oryginalnej. oki dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan Niemczyk 02.05.2011 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Witam:)Jestem tu nowy i żeby za wiele nie tłumaczyć prześlę zdjęcie poddasza z naniesionymi wymiarami belekhttp://images35.fotosik.pl/643/c6a0030ab39651c1.jpg. Poczytałem trochę o ociepleniach, byłem w Leroy Merlin, teraz pytam tutaj:)Skosy są dosyć niskie, w najniższym punkcie zaraz pod belkami są zamontowane okna dlatego grubość ocieplenia wyznacza narysowana na zdjęciu czarna linia.Myślałem żeby na samym początku zastosować folię (niestety nie została przewidziana podczas mocowania dachówki kilkanaście lat temu i jeszcze nie do końca wiem jak ją przymocuję), następnie:- Wełna mineralna ROCKTON ROCKWOOL 10cm + Mata mineralna ROCKWOOL 15 cm - albo Wełna szklana URSA STANDARD 10cm + Wełna szklana URSA STANDARD 15cm lub Wełna szklana URSA KOMFORT 15cm- albo podobna grubość Wełna szklana UNI MATA ISOVERpóźniej folia, regips, tutaj już sobie poradzę. Jaką wełnę radzilibyście wybrać i jak zamontować profile CD60 przy drugiej warstwie wełny? na wieszaki es? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan Niemczyk 03.05.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 (edytowane) Wcisnąć pomiędzy te 13-nastki? czy w ogóle? Myślałem żeby dać 10 nad największymi belkami i 10-15 pomiędzy największe krokwie żeby uniknąć mostków termicznych. Na tym zdjęciu widać kalenice od środka. Jest to klasyczny dach dwuspadowy. W najniższym punkcie pod krokwią ma około 2 metrów, w najwyższym około 2,80. Na zdjęciu widać standardowe regipsy postawione w pionie na podłodze. Niestety w chwili obecnej nie mogę dodać innych zdjęć. Edytowane 3 Maja 2011 przez Bogdan Niemczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan Niemczyk 03.05.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 W LM byłem raczej tylko po to żeby sprawdzić co oni tam mają i w jakich cenach. Myślałem, że znajdę tutaj podpowiedź jakich materiałów użyć żeby nie wcisnęli mi kitu. Coś w stylu: tego nie bierz bo nie ma sensu, dobrze byłoby z tymi materiałami a najlepiej (i najdrożej) z jeszcze innymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablosh 04.05.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Jestem w prawdzie jeszcze przed tynkami i do izolacji poddasza jeszcze chwila ale zastanawia mnie kwestia ocieplenie dwóch lukarn w konstrukcji jak na zdjęciach. Pytanie jest następujące, czy przypadkiem nie powinienem ocieplić tej lukarny przed tynkami, przemurować i otynkować. Czy zrobić to po tynkach tylko jak zlicować płytę kg ze ścianą. Zastanawia mnie również kwestia szczeliny zakreślonej na czerwono czy powinienem ją zamurować i jeżeli tak czy zostawić jakąś szczelinę wentylacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldzki 04.05.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Dobrze ujęte pozdrawiam jest to znakomity materiał izolacyjny!!! ma wyśmienite współczynniki!!! Doskonała łatwość i szybkość aplikacji!!! ...ale nie na poddasze... ot i wszystko... bolid Kubicy to znakomity samochód ale nie na normalne drogi a tym bardziej na bezdroża - tu lepiej sprawdza się land rover Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldzki 04.05.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Narazie jestem za wełną jest to produkt z roku na rok doskonalszy Ale mam kilka pytań odnosnie tej pianki -ile cm trzeba napryskać zeby uzyskać ocieplenie 30cm wełny -jesli zapryskamy tą pianką stelaż czy ona go przypadkiem niezadużo usztywni odpowiednio zrobiony powinien pracować w odpowiednich punktach a wtym przypadku moze sie okazac ze wszystko mamy na sztywno -jesli stelaz mamy pod pianką to wyjdzie nam spora przestrzeń bez izolacji miedzy płytą a pianką jakaś regułka na toFajnie jakbyś jeszcze potrafił to udowodnić. W mojej opinii nie udało Ci się to przez ostatnie posty. Poza powtarzaniem w kółko oklepanych zabobonów nic nie wnosicie do dyskusji. Nie przeczę, że wytwarzające się podczas spalania pianki gazy są niebezpieczne - niestety nie ma materiału idealnego. Tak jak pisałem, decyzja należy do inwestora, ale fajnie by było jakby na fm mógł poznać informacje zgodne z prawdą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan Niemczyk 04.05.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Izolacja od góry odpada ponieważ kalenica jest tuz pod innym dachem dwuspadowym prostopadłym do tego o którym pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablosh 05.05.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 gdyby dalo sie to zobaczyc od zewnatrz. - oczywiście, że się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 05.05.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 (edytowane) Poczytaj wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166846-izolacja-poddasza-piank%C4%85 Szybko zrozumiesz jak są naginane dane piany dla zaakcentowania jej niby wyższości. Są rozwiązania konstrukcyjne gdzie ona się sprawdza całkiem dobrze, ale nie można bezkrytycznie chcieć ja stosować w każdych warunkach. A na koniec po zaznajomieniu się z wszystkimi plusami i minusami jako inwestor podejmiesz samodzielną decyzję, która będzie według Ciebie najbardziej Ci odpowiadała. Skoro nabiłem tyle piany w tym wątku to spróbuję to jakoś podsumować. Z przeczytanego wątku o piankach (za który bardzo dziękuję Jani-63) dochodzę do wniosku, że piana zamknięto komórkowa nadaje się do zastosowania w moim przypadku (poddasze nieużytkowe, natrysk na podłogę poddasze, które jest jednocześnie stropem piętra). Na rynku jest spore zamieszanie i dezinformacja, z której próbują korzystać nieuczciwi sprzedawcy wciskając gdzie popadnie pianę otwartokomórkową, której wady żywo sobie tu ostatnio przedyskutowaliśmy Zalety piany zamknięto komórkowej: - bardzo dobre właściwości cieplne - bardzo duża szczelność - lepiej sobie radzi z ogniem (samogasnąca) - reszta jak przy każdej piance Wady: - ponoć akustycznie jest kiepsko bo po natryśnięciu uzyskujemy sztywną strukturę. Pozdrawiam Edytowane 5 Maja 2011 przez pedronx poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jw3221 05.05.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 (edytowane) Witam, A propos wyboru waty u kolegi powyżej, pytałem już w moim wątku ale odpowiedzi się nie doczekałem , lepiej wybrać watę szklaną czy mineralną?? Czy tak właściwie bez różnicy pod kątem jakości/efektywności ocieplenia i kosztów?? I co polecicie do "tzw wstępnego krycia" dachu poddasza?? Edytowane 5 Maja 2011 przez jw3221 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablosh 06.05.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 co to ma byc. - twórczość konstruktora na spółę z wykonawcą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 07.05.2011 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Flashback, kogo zacytowałeś? Mam pewne przypuszczenia po gramatyce sądząc. Konstrykcja krzyżowa na skosach? Gratki! A co jeżeli ktoś skręca łączniki krzyżowe pchełkami do profila głównego żeby nie było tego 2-3 mm ruchu płyty na konstrukcji? Jak to się ma do amortyzacji w takim przypadku? Brak? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seboolba 07.05.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Macie namiary na jakas dobra brygade do polozenia ocieplenia i K.G z okolic trojmiasta?takich ktorzy sami wiedza co i jak ma byc zrobione i nie trzeba ich pilnowac-pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seboolba 08.05.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 A to przepraszam jesli komus przeszkodzilem,juz mnie nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 08.05.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 sprawa wygląda tak:mam między kondygnacjami strop drewniany belki wysokie na 20 cm pod belkami mam zrobiony stelaż na grzybkach co 40 cm od dołu dam oczywiście płytę gk od góry legary i deski na pióro-wpust i teraz w ramach wygłuszenia chciałem pomiędzy belki wsypać wełnę w granulacie odległość od płyty gk do góry jakieś 30 cm czy taka ilość nie będzie wyginać płyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts