Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

kakaowy bardzo ładne rysuneczki
Dzieki :)

"na zewnętrznych rogach konstrukcji nie łączyć profilu UD30 profilami CD60. Należy je łączyć profilami UD30."

Możesz rozwinąć kwestię tego łączenia bo nie łąpię.

Zewnetrzne rogi - w przypadku kiedy cala konstrukcja z jednej lub dwoch stron nie dochodzi do sciany, tylko konczy sie w pewnym miejscu i dalej jest wyzszy poziom sufitu. Ciezko mi to wytlumaczyc, a nie chce mi sie juz dzisiaj rysowac :) Jezeli nadal bedzie niejasne, to narysuje :)

Druga sprawa to czy profile na zewnętrznych rogach konstrukcji mają być przykręcone do ściany na końcach czy też pracować luźno będąc ze sobą skręcone tylko tymi "pchełkami"?
A tego to znowu ja nie rozumiem... UD30 przy scianie i przy suficie zawsze musza byc przytwierdzone do podloza, natomiast tam gdzie sie tego nie da zrobic, to sie tego nie robi.

I jeszcze jedno - co to jest pasek akrylu?
http://www.soudal.pl/index.php?menu=produkty&id=16&grupa=2&podgrupa=2&lp=1

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"na zewnętrznych rogach konstrukcji nie łączyć profilu UD30 profilami CD60. Należy je łączyć profilami UD30."

Możesz rozwinąć kwestię tego łączenia bo nie łąpię.

Zewnetrzne rogi - w przypadku kiedy cala konstrukcja z jednej lub dwoch stron nie dochodzi do sciany, tylko konczy sie w pewnym miejscu i dalej jest wyzszy poziom sufitu. Ciezko mi to wytlumaczyc, a nie chce mi sie juz dzisiaj rysowac :) Jezeli nadal bedzie niejasne, to narysuje :)

Ja rozumiem gdzie to jest ale nie rozumiem jak to połączyć. Pytanie inne w takim razie - czy łączymy ze sobą tylko profile UD30 a CD60 są włożone tylko na wcisk (chodzi o te z wycinka niżej) ?

Albo jeszcze jaśniej - w którym miejscu powinny być wkręty łączące (pomiędzy jakimi profilami)? Cały czas chodzi o wycinek poniżej.

http://lobo.na12.pl/budowa/gk1.jpg

Druga sprawa to czy profile na zewnętrznych rogach konstrukcji mają być przykręcone do ściany na końcach czy też pracować luźno będąc ze sobą skręcone tylko tymi "pchełkami"?
A tego to znowu ja nie rozumiem... UD30 przy scianie i przy suficie zawsze musza byc przytwierdzone do podloza, natomiast tam gdzie sie tego nie da zrobic, to sie tego nie robi.

Hmm może zadam pytanie podpierając się wizualizacją.

http://lobo.na12.pl/budowa/gk2.jpg

Załóżmy, że UD30 to są te popielate elementy na rysunku to czy w miejscu gdzie one dotykają ściany (zaznaczone na czerwono) mocuje się je do ściany czy mają tylko luźno do niej dochodzić. No chyba że na tej ścianie, której dotykają w/w profile też ma być jakiś profil - UD30?

Dzięki.

Mam nadzieję że nie zamieszałem za bardzo moich pytań, bo mam tendencję do komplikowania wypowiedzi.

Ja rozumiem gdzie to jest ale nie rozumiem jak to połączyć.
Po prostu w tych miejscach zamiast CD60 dajesz UD30 - pionowo. Poziomo możesz też dać UD30 na ścianę i włożyć w niego jeden z tych podwójnych profili (chodzi o te dwa skręcone ze sobą).

Pytanie inne w takim razie - czy łączymy ze sobą tylko profile UD30 a CD60 są włożone tylko na wcisk (chodzi o te z wycinka niżej) ?

Łączymy wszystkie. Profili CD60 nie wkładamy na wcisk, one zawsze powinny być około 1 cm krótsze niż cała konstrukcja, żeby dało się je bezproblemowo włożyć i żeby nie wywierały nacisku na żaden element konstrukcji.

Albo jeszcze jaśniej - w którym miejscu powinny być wkręty łączące (pomiędzy jakimi profilami)? Cały czas chodzi o wycinek poniżej.

http://lobo.na12.pl/budowa/gk1.jpg

Robisz tak:

http://img107.imageshack.us/img107/6042/detal3xe1.gif

Wszystkie wkrety na rysunku to pchelki :) Czerwone - laczenie profila CD60 z UD30. Dajesz po dwie pchelki obok siebie na kazde laczenie. Zolte - laczenie dwoch profili UD30, dajesz na przemian jeden wyzej drugi nizej (bedzie sztywniej) co 30-40 cm. Laczy sie wszystkie profile ze soba, nic nie moze byc tylko "wlozone".

Hmm może zadam pytanie podpierając się wizualizacją.

http://lobo.na12.pl/budowa/gk2.jpg

Załóżmy, że UD30 to są te popielate elementy na rysunku to czy w miejscu gdzie one dotykają ściany (zaznaczone na czerwono) mocuje się je do ściany czy mają tylko luźno do niej dochodzić. No chyba że na tej ścianie, której dotykają w/w profile też ma być jakiś profil - UD30?

Moze byc UD30. Nie mialem jak tego narysowac :) Fajna wizualizacja, w czym robiles?[/img]

@edit-blondi:

Zrobilem rysunki tych dwoch detali, mam nadzieje ze troche Ci rozjasnia temat. To co jest narysowane to najprostsze sposoby wykonania danej czynnosci, ktore maja szanse sie sprawdzic i zadzialac.

Laczenie skosu z sufitem:

http://images31.fotosik.pl/230/7690d387908225f0.gif

"Gzymsik":

http://images33.fotosik.pl/230/f9150175341b1b95.gif

Gdybys miala jeszcze jakies pytania to pytaj :)

Rysuneczki sa super.

Jesli chodzi o gzymsik to jest to dla mnie juz jasne.

Natomiast ten pierwszy rysunek to nie do końca mi o to chodziło. Ty narysowałeś już profile, do których przykręcane sa płyty(nośne) i to jest dla mnie jasne. Ale te profile w moim przypadku są "podpięte" łącznikiem krzyżowym do profili CD60 głównych, które biegną nad nimi prostopadle. I o te główne chodzi... One wiszą sobie na wieszakach i połozone są na UD30. Tylko na czym położyć ten profil przy skosie? Ma sobie tylko wisieć na wieszaku? Czy może gdzieś tam sie jednak przykręca to UD?

Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi... :-? jak bedę w domu to może malne jakiś rysuneczek to będzie jaśniej. Sorry, że tak marudzę... :oops:

Nie bardzo wlasnie wiem :)

Profile sufitowe dochodza do skosu i tam sie koncza. Nie wklada sie ich w zaden inny profil ani nie mocuje. Caly myk polega na tym, zeby plyta wisiala na najmniejszym mozliwym fragmencie, tj. profil dajesz 3-5 cm od konca plyty - zarowno na suficie jak i na skosie. Przykrecasz plyte do sufitu, podpierasz ja plyta ze skosu. Musi zadzialac.

chcemy ocieplic poddasze

krokwie mają 14 cm, a my chcemy dać wełnę 20 cm i na stelażu 5 cm

bo teraz by wychodziło, że wełna będzie wystawała i to sporo, bo przeciez dochodzi szczelina 3 cm, czyli różnica ok 9 cm, a jak z rusztem? po prostu dłuższe haki?

jak to ugryźć? jakies zdjęcia może ktos wklei?

Nie bardzo wlasnie wiem :)

Profile sufitowe dochodza do skosu i tam sie koncza. Nie wklada sie ich w zaden inny profil ani nie mocuje. Caly myk polega na tym, zeby plyta wisiala na najmniejszym mozliwym fragmencie, tj. profil dajesz 3-5 cm od konca plyty - zarowno na suficie jak i na skosie. Przykrecasz plyte do sufitu, podpierasz ja plyta ze skosu. Musi zadzialac.

dzieki za wyjaśnienia, myslę, że poprostu jak juz wykonam tę część konstrukcji to wkleje fotki i ocenicie. Tak chyba bedzie najlepiej

chcemy ocieplic poddasze

krokwie mają 14 cm, a my chcemy dać wełnę 20 cm i na stelażu 5 cm

bo teraz by wychodziło, że wełna będzie wystawała i to sporo, bo przeciez dochodzi szczelina 3 cm, czyli różnica ok 9 cm, a jak z rusztem? po prostu dłuższe haki?

jak to ugryźć? jakies zdjęcia może ktos wklei?

Piszesz o szczelinie 3cm więc wnioskować można, że masz pełne deskowanie. Popraw mnie, jeżeli jest inaczej.

W Twojej sytuacji może warto zrobić inaczej. Między krokwie dać wełnę 10cm (10+3 szczeliny daje 13cm - więc będzie 4cm szczeliny ;) )

Potem w poprzek dać już 15. Będzie prościej i mniej kombinowania

Jeżeli chciałbyś między krokwie dać wełnę 20, to być musiał na nie nabić bele o grubości 9cm, żeby w sumie takie "poprawione" krokwie miały grubość 23cm. Ale to więcej zabawy i kosztów w porównaniu do powyższej propozycji.

A ja mam inne pytanie o wykończenie K-G słupów więźby dachowej.

Jeżeli mam słup o wymiarach 16x16mm to ile się zwiększy jego wymiar po obudowaniu K-G.

Nie chodzi mi przymocowanie K-G bezpośrednio do słupa drewnianego ale na jakimś tam stelażu.

Który system oferuje jak najmniejsze pogrubienie słupa?

Do słupa nie wolno się w ogóle zamocować, nawet ze stelażem. Musisz liczyć, że odsunięcie się od słupa + UD30 + płyta, czyli jakieś 5 cm z jednej strony, więc ze słupa 16x16 zrobi się jakieś 25x25 :)

Żle się wyraziłem oczywiście stelaż byłby mocowany do murowanej ściany działowej.

Nie da się tego zrobić inaczej aby przekrój słupa nie powiększył się aż tak bardzo

Albo mam jeszcze inne pytanie kakaowy czy jest możliwa taka obudowa K-G słupa więźby aby ten później mógł być w obrębie, wewnątrz kabiny prysznicowej Chodzi mi tez o zabezpieczanie od wilgoci i wody

Mam pytanie do forumowiczów.

Jak wykonać stelaż na skosach gdzie skosy schodzą się do siebie pod katem 90 stopni? I jeszcze jedno między krokwiami bedzie wełna i poza również - 10cm, a więc profil ma byc odsunięty od ściany o 10 cm.

Mam tylko jedno zdjęcie. To ma byc wykonane w tym miejscu a takich miejsc mam cztery.

http://images34.fotosik.pl/238/cc7c075565f86edf.jpg

Wiem że musze dać profile Cd60 na skosach ale jak one mają byc połaczone na tej belce naroznej?

Bardzo prosze o poradę.

Mam pytanie do forumowiczów.

Jak wykonać stelaż na skosach gdzie skosy schodzą się do siebie pod katem 90 stopni? I jeszcze jedno między krokwiami bedzie wełna i poza również - 10cm, a więc profil ma byc odsunięty od ściany o 10 cm.

Mam tylko jedno zdjęcie. To ma byc wykonane w tym miejscu a takich miejsc mam cztery.

Wiem że musze dać profile Cd60 na skosach ale jak one mają byc połaczone na tej belce naroznej?

Bardzo prosze o poradę.

...typowa obróbka kosza...

Ja robie to tak:

zaczynam od wyznaczenia sufitu... czasem trzeba skorygować geometrię pomieszczenia... później rysuję skosy na ścianach... jest duże prawdopodobieństwo że są przeciwległe ściany do tych co widać na zdjęciu... na tych ścianach też wyznaczam skosy i mam już płaszczyzny... teraz wystarczy przeciągnąć sznurki pomiędzy przeciwległymi ścianami (mocowane do profili UD30 za pomocą wkrętów) i przykręcić wieszaki kotwowe do poziomu sznurków (sposób opisywałem gdzieś wyżej... na początkowych stronach tego tematu). Jeśli nie ma przeciwległej ściany to.... trzeba ją zbudować z np. łat lub desek... taki trójkąt idealnie odwzorowujący skos na ścianie i od niego mierzyć... można zaufać również cieśli że kosz jest równy i mierzyć od krokwi (nie polecam bywa że nie jest prosty)... można oprofilować sufit i "łapać" wymiary od sufitu do ścianki kolankowej... to chyba wszystkie mi znane sposoby wyznaczania przebiegu profili przy koszach... przy belce koszowej (krawędź - przejście płaszczyzn) daję dwa profile UD30 skręcone w narożnikach ze sobą... jeśli dobrze się trafi w narożnik to sam się odegnie a jeśli nie to trzeba trochę im pomóc i rozgiąć do wymaganego kąta.

...takie obróbki krokwi koszowych i narożnych wykonuję na codzień ale niestety nie mam daru do przelania mojej wiedzy na papier(forumowy papier)... Ja mogę najwyżej pokazać "na żywo" jak to robię. Może kakaowy wyjaśni to przystępniej... ma do tego dar... ja niestety nie...

Dzięki :) Niestety nie mam za bardzo pomysłu jak to narysować...

Ja robię podobnie jak Ty, z tym, że nie wyznaczam płaszczyzn na przeciwległej ścianie a po prostu wyznaczam je między sufitem a ścianką kolankową.

Następnie do ścian (tych murowanych) przykręcam pod odpowiednim kątem profile UD30 i już mam właściwie wyznaczoną całą powierzchnię. Sam róg kosza gdzie schodzą się dwie płaszczyzny robi się dokładnie tak jak napisał Rom-Kon. Potem zostaje tylko włożyć profile i zamocować wieszaki i gotowe.