martek1981 29.07.2011 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Panowie!Fachowcy namawiają mnie na podwójny stelaż i podwójne płytowanie skosów na poddaszu. Uzasadniają to tym, że na pojedynczym to od razu będzie pękać i właściwie to nawet nie chcą się podjąć takiej roboty. Dziwi mnie jednak to, jak mówią że na podwójnym też popęka ale później! Przeglądając foty z forum niezbyt często spotyka się podwójny stelaż. Co o tym sądzicie? Różnica w cenie materiału nie jest porażająca ale plus robocizna to robi się już nie zła sumka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 29.07.2011 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 panowie,czy "rozglifiacie" okna połaciowe ale bocznie, góra - dół jasne, ale co z bocznym płytowaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 29.07.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 panowie, czy "rozglifiacie" okna połaciowe ale bocznie, góra - dół jasne, ale co z bocznym płytowaniem ? Podłączam się do pytania. Też się mnie o to fachowiec pytał - czy tak chcę?? Argumenty za są mocne ale co z estetyką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 29.07.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Podłączam się do pytania. Też się mnie o to fachowiec pytał - czy tak chcę?? Argumenty za są mocne ale co z estetyką? Jak zrobisz nieduży skos (2-5cm) na stronę to wizualnie nie będzie się rzucało w oczy a wpuszcza jednak sporo więcej światła. Zresztą przyłóż kawałek płyty do okna to zobaczysz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 29.07.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Panowie! Fachowcy namawiają mnie na podwójny stelaż i podwójne płytowanie skosów na poddaszu. Uzasadniają to tym, że na pojedynczym to od razu będzie pękać i właściwie to nawet nie chcą się podjąć takiej roboty. Dziwi mnie jednak to, jak mówią że na podwójnym też popęka ale później! Przeglądając foty z forum niezbyt często spotyka się podwójny stelaż. Co o tym sądzicie? Różnica w cenie materiału nie jest porażająca ale plus robocizna to robi się już nie zła sumka. Skoro z góry zakładają że popęka to już widzę jacy z nich fachowcy:) Jak jest dobrze zrobione to na pojedynczym stelażu i pojedynczym płytowaniu nie popęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 29.07.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Według Ciebie 5 cm to mało? Mi też fachowiec powiedział że tego nawet nie zobaczę, ale On mówił że to będzie kilka milimetrów. Ja uważam że kilka milimetrów to nie ma sensu bo to niczego nie zmieni, a będzie wrażenie że jest po prostu spieprzone;) Tak na marginesie, to jak mi tynkarze pozakładali kątowniki przy normalnych oknach to powychodziły im skosy ale w drugą stronę, takie po 4-6 mm i od razu to zobaczyłem i kazałem poprawiać, wiec 2-5 cm na pewno zauważę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 29.07.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 czyli od strony wizualnej - be !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 29.07.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 (edytowane) Według Ciebie 5 cm to mało? Mi też fachowiec powiedział że tego nawet nie zobaczę, ale On mówił że to będzie kilka milimetrów. Ja uważam że kilka milimetrów to nie ma sensu bo to niczego nie zmieni, a będzie wrażenie że jest po prostu spieprzone;) Tak na marginesie, to jak mi tynkarze pozakładali kątowniki przy normalnych oknach to powychodziły im skosy ale w drugą stronę, takie po 4-6 mm i od razu to zobaczyłem i kazałem poprawiać, wiec 2-5 cm na pewno zauważę Po pierwsze zależy jakie szerokie masz glify, u mnie przy ok. 30cm glifie robię 3cm i jak przyłożyłem kawał płyty to wygląda ok. Kilka milimetrów to szkoda się bawić bo to niczego nie zmienia. To raczej taki margines błędu żeby im w drugą stronę nie wyszło:) Czy to będzie 2cm czy 5cm to i tak zauważysz ale przecież nigdzie nie jest napisane że glify mają być pod kątem prostym:) Skoro obydwa będą po skosie i ten skos będzie identyczny to nie widzę problemu. Edytowane 29 Lipca 2011 przez freezyear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 29.07.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 czyli od strony wizualnej - be !!! Dlaczego be? Rzecz gustu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 29.07.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 jest jakiś "kanon estetyczny", i w nim pewnie na tego typu rozglifienie nie ma miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 29.07.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 jest jakiś "kanon estetyczny", i w nim pewnie na tego typu rozglifienie nie ma miejsca Czy ja wiem? Każdy ma swój "kanon estetyczny" Przy zwykłych oknach też różnie się robi, jedni mają prostopadłe glify, inni po skosie i wszyscy zadowoleni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 29.07.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kisielllll 29.07.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Witam Planujemy na poddaszu, na korytarzu zrobić sufit podwieszany. Stelaż chcemy zrobić z profili 2mm ocynkowany , elementy pospawane . Profile które idą przy ścianie chcemy przykręcić do ścian bocznych ( nie łączyć z jętkami aby łączenia nie pękały). W załączniku zdjęcia z innej budowy gdzie taki stelaż jest zamontowany. Co o tym sądzicie ? proszę o opinie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kisielllll 29.07.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 drugie pytanie: na budynku mam dach - pełne deskowanie, przykryty papa i blacha. mam zamontowane okna dachowe - ale od środka jak narazie są niczym nie uszczelnione. Jest założony kołnierz na okna + rynienka .Czy okna zostały poprawnie zamontowane i jak je najlepiej uszczelnić od środka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forestowy 31.07.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 (edytowane) Looknij kilka stron wcześniej. W tym wątku kulka razy przewinęły się zdjęcia z obróbką i ociepleniem okna. Co do stelaża to IMHO strzelanie z armaty do wróbla, ale niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą. Stelaż podwójny krzyżowy by wystarczył moim zdaniem. Edytowane 31 Lipca 2011 przez forestowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzio_2 31.07.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 (edytowane) Witam. Widzę że pojawił się temat glifów rozwartych. Jestem w trakcie adaptacji poddasza i mam w związku z tym pytanie, na które nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi ani żadnych fotek. Chciałbym w jednym z okien dachowych wykonać glif z jednej strony pod kątem ok. 30 stopni. Podyktowane byłoby to poprawą ergonomii pomieszczenia w strefie przyokiennej. Zdaję sobie sprawę z tego, że będzie w strefie blisko okna cieńsza warstwa izolacji ale czy znacząco wpłynie to na straty ciepła? Zamieszczam rysunek poglądowy tego o co mi chodzi. Proszę o opinie nt. tego pomysłu. http://gluszko.site40.net/FTP/skos.jpg Edytowane 31 Lipca 2011 przez dyzio_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kisielllll 01.08.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Możecie mi napisać jak rozwiązaliście u siebie sprawę przelotu powietrza ( z pod okapu do kalenicy ) w polach pomiędzy krokwiami ale gdzie znajduje się okno dachowe. W polach bez okien mam nabite listwy + folia aby zachować szczeline 4 cm. Druga sprawa czy ocieplenie pod kołnierzem uszczelniającym zrobiliście z pianki czy z welny Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez kisielllll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 02.08.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Mam pytanie do fachowców odnośnie zamontowania schodów strychowych. Otwór mam pod schody już przygotowany, ale z powodu tego iż sufit został obniżony o 11cm od belek, a wysokość skrzynki schodów to 14 cm, schody zachodzą skrzynką tylko 3 cm. To chyba zbyt mało żeby to ze sobą poskręcać. Proszę więc o poradę jak to fachowo oraz najprościej zamontować żeby wszystko się trzymało i nic się nie urwało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 02.08.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) Mam pytanie do fachowców odnośnie zamontowania schodów strychowych. Otwór mam pod schody już przygotowany, ale z powodu tego iż sufit został obniżony o 11cm od belek, a wysokość skrzynki schodów to 14 cm, schody zachodzą skrzynką tylko 3 cm. To chyba zbyt mało żeby to ze sobą poskręcać. Proszę więc o poradę jak to fachowo oraz najprościej zamontować żeby wszystko się trzymało i nic się nie urwało. Na łącznikach ciesielskich http://images47.fotosik.pl/1012/6390a9fe3783f987m.jpg tu oczywiście jeszcze nie przykręcone do belek Edytowane 2 Sierpnia 2011 przez freezyear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 02.08.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Możecie mi napisać jak rozwiązaliście u siebie sprawę przelotu powietrza ( z pod okapu do kalenicy ) w polach pomiędzy krokwiami ale gdzie znajduje się okno dachowe. W polach bez okien mam nabite listwy + folia aby zachować szczeline 4 cm. Druga sprawa czy ocieplenie pod kołnierzem uszczelniającym zrobiliście z pianki czy z welny Jeżeli na tą folię co jest na pierwszym zdjęciu chcesz dać wełnę i potem na to jeszcze paroizolację to życzę powodzenia w walce z grzybem... Chyba że to membrana wysokoparoprzepuszczalna to od biedy ujdzie chociaż szczelina wentylacyjna powinna być zrobiona drutem albo sznurkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts